Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

När översvämningar drabbar Västeuropa säger forskare att klimatförändringarna ökar kraftigt regn

DELA MED SIG:

publicerade

on

En cyklist kör genom en översvämmad gata efter kraftiga regn i Erftstadt-Blessem, Tyskland, 16 juli 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen
Brandmän går en översvämmad gata efter kraftiga regn i Erftstadt-Blessem, Tyskland, 16 juli 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen

Den extrema nederbörden som orsakar dödliga översvämningar över västra Tyskland och Belgien har varit så alarmerande, många i hela Europa frågar om klimatförändringarna är skyldiga, skriva Isla Binnie och Kate Abnett.

Forskare har länge sagt att klimatförändringarna kommer att leda till kraftigare regnskurar. Men att bestämma dess roll i förra veckans obevekliga skyfall kommer att ta minst flera veckor att undersöka, säger forskare på fredag.

"Översvämningar händer alltid, och de är som slumpmässiga händelser, som att kasta tärningar. Men vi har ändrat oddsen för att kasta tärningarna", säger Ralf Toumi, klimatforskare vid Imperial College London.

Annons

Sedan nederbörden började har vatten sprängt flodstränder och kaskad genom samhällen, störtat telefontorn och rivit hem hem längs dess väg. Minst 157 personer har dödats och hundratals fler saknades från lördag (17 juli).

Floden chockade många. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallade översvämningarna en katastrof och lovade att stödja de drabbade genom dessa "svåra och läskiga tider".

I allmänhet gör den stigande genomsnittliga globala temperaturen - nu cirka 1.2 grader Celsius över det före industriella genomsnittet - kraftigt nederbörd mer sannolikt, enligt forskare.

Varmare luft håller mer fukt, vilket innebär att mer vatten kommer att släppas så småningom. Mer än 15 centimeter regn blötläggde den tyska staden Köln på tisdag och onsdag.

"När vi har denna kraftiga nederbörd är atmosfären nästan som en svamp - du klämmer en svamp och vattnet rinner ut", säger Johannes Quaas, professor i teoretisk meteorologi vid Leipzig universitet.

En graders ökning av den genomsnittliga globala temperaturen ökar atmosfärens förmåga att hålla vatten med 1%, säger klimatforskare och ökar risken för kraftiga nederbördshändelser.

Andra faktorer inklusive lokal geografi och lufttryckssystem avgör också hur specifika områden påverkas.

Geert Jan van Oldenborgh från World Weather Attribution, ett internationellt vetenskapligt nätverk som analyserar hur klimatförändringar kan ha bidragit till specifika väderhändelser, sa att han förväntade sig att det kunde ta veckor att fastställa en koppling mellan regn och klimatförändringar.

"Vi är snabba, men vi är inte så snabba", säger van Oldenborgh, klimatforskare vid Royal Netherlands Meteorological Institute.

Tidiga observationer tyder på att regnet kan ha uppmuntrats av ett lågtryckssystem som parkerat över västra Europa i flera dagar, då det blockerades från att fortsätta av högt tryck i öster och norr.

Översvämningarna följer bara några veckor efter att en rekordhett värmebölja dödade hundratals människor i Kanada och USA. Forskare har sedan sagt att extrem värme skulle ha varit "praktiskt taget omöjligt" utan klimatförändringar, vilket hade gjort en sådan händelse minst 150 gånger mer sannolikt att inträffa.

Europa har också varit ovanligt varmt. Den finska huvudstaden Helsingfors, till exempel, hade just sin mest glödande juni på rekord sedan 1844.

Denna veckas regn har krossat regn och flodnivårekord i områden i Västeuropa.

Även om forskare har förutspått väderstörningar på grund av klimatförändringar i årtionden, säger vissa att hastigheten med vilka dessa ytterligheter slår har överraskat dem.

"Jag är rädd att det verkar hända så snabbt", säger Hayley Fowler, en hydroklimatolog vid Newcastle University i Storbritannien och noterade de "allvarligt rekordhändelser över hela världen, inom några veckor efter varandra."

Andra sa att nederbörden inte var en sådan överraskning, men att det höga antalet dödsfall föreslog att områden saknade effektiva varnings- och evakueringssystem för att klara extrema väderhändelser.

"Regn är inte lika katastrof", säger Imperial College Londons Toumi. "Det som verkligen stör är antalet dödsfall ... Det är ett väckarklocka."

Europeiska unionen föreslog denna vecka en rad klimatpolitik som syftade till att sänka blockets planetvärmande utsläpp till 2030.

Att minska utsläppen är avgörande för att bromsa klimatförändringarna, säger Stefan Rahmstorf, en oceanograf och klimatforskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research.

"Vi har redan en varmare värld med smältande is, stigande hav, mer extrema väderhändelser. Det kommer att vara med oss ​​och med de kommande generationerna," sa Rahmstorf. "Men vi kan fortfarande förhindra att det blir mycket värre."

Klimatförändring

Vi måste bekämpa den globala uppvärmningen mycket snabbare - Merkel

publicerade

on

By

Inte tillräckligt har gjorts för att minska koldioxidutsläppen för att tackla den globala uppvärmningen, Tysklands förbundskansler Angela Merkel (avbildad) sa förra veckan, skriver Kirsti Knolle, Reuters.

"Detta gäller inte bara för Tyskland utan för många länder i världen", sa Merkel på en presskonferens i Berlin och tillade att det var viktigt att genomföra åtgärder som är förenliga med klimatmålen i Parisavtalet.

Merkel, som slutar som kansler senare i år, sa att hon under sin politiska karriär ägnat mycket energi åt klimatskydd men var mycket medveten om behovet av mycket snabbare åtgärder.

Annons

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Europeiska handlingsdagen för klimatpakten

publicerade

on

Idag (29 juni) deltar vice VD Frans Timmermans i Klimatpaktens handlingsdag. Detta digitala evenemang på en dag syftar till att öka medvetenheten om de möjligheter som erbjuds av Europeiska klimatpakten för att lova individuell och kollektiv klimatåtgärd, dela upplyftande berättelser och koppla människor till handlingar i sitt eget land och lokalsamhälle. Programmet innehåller ett huvudevenemang, separata lanseringar i olika EU-länder, matchmaking och expertråd samt en workshop som sammanför ungdomar i åldern 15-30 från hela Europa för att skapa innovativa projekt tillsammans. De Europeiska klimatpakten är ett EU-omfattande initiativ som uppmanar människor, samhällen och organisationer att delta i klimatåtgärder och bygga ett grönare Europa, var och en vidta steg i sina egna världar för att bygga en mer hållbar planet. Pakten lanserades i december 2020 och är en del av European Green Deal, och hjälper EU att uppnå sitt mål att vara den första klimatneutrala kontinenten 2050. För mer information och registrering registrerar du Klimatpaktens handlingsdag och den Ungdomens klimatpaktutmaning webbsidor.

Annons
Fortsätt läsa

Klimatförändring

Utbildning för klimatkoalition: Europeiska kommissionen organiserar första samlingen av ungdomar och utbildningssamhällen

publicerade

on

Den 22 juni Utbildning för klimat Koalitionen träffades i en onlinekonferens, där studenter, lärare, utbildningsinstitutioner och intressenter diskuterade med beslutsfattare hur ungdomar och utbildningssamhället i allmänhet kan involveras i att uppnå ett klimatneutralt och hållbart samhälle genom konkreta åtgärder. Jaginnovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom Kommissionär Mariya Gabriel sa: "" Att göra skillnad "- det är vad #EducationForClimate Coalition handlar om. Att göra skillnad i din skola, i ditt grannskap, i den region du bor i och där du aktivt bidrar till den gröna övergången som våra samhällen går igenom. ” 

Under konferensen öppnade konferensen med en kommissionär med kommissionär Gabriel, minister Tiago Brandão Rodrigues, portugisisk utbildningsminister från rådets ordförandeskap, och Anne Karjalainen, ledamot av Regionkommittén / FI / PES, ordförande för SEDEC-kommissionen. Elever, lärare och utbildningsintressenter presenterade sedan den första samdesignade gemenskapsprototypen och deltagarna lärde sig hur de kan delta i en serie workshops som anordnas från juli till november 2021. Utbildningen för klimatkoalition lanserades i december 2020 för att mobilisera utbildningssamhället för att arbeta tillsammans för att uppnå en klimatneutral och hållbar EU. Genom ett nytt webbsajtekan studenter, lärare och andra intresserade i utbildningssystemet gå med i samhället och delta i klimatrelaterade utbildningsinitiativ. Mer och en spela ing av konferensen finns tillgängliga online.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend