Anslut dig till vårt nätverk!

Grön affär

Att sätta människor i centrum för mobilitetsövergången är avgörande för att uppnå Green Deal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mobilitetsövergången, som saknar motstycke och som redan är över oss, kommer att ha en enorm inverkan på både jobb och konsumenter. Sättet på vilket vi förflyttar människor och varor kommer att kräva en avgörande förändring mot koldioxidneutral mobilitet. Elektrifiering, i alla dess former, är en stor del av vägen framåt, men en 100-procentig minskning vid avgasröret som föreslås i Europeiska kommissionens CO2-standarder för personbilar och skåpbilar utesluter i praktiken befintliga synergier och parallella lösningar som kan och bör spela en roll i en grön OCH rättvis omställning. Tre parlamentariska utskott granskar för närvarande med rätta de stora intressen som står på spel.
Främja hållbar konsumtion genom livscykelanalys
Att ha val ger människor mer kontroll över vad de köper, möjliggör mer konkurrenskraftiga priser och desto större är sannolikheten att hitta det som passar deras behov. För att hjälpa konsumenter att göra informerade och hållbara fordonsköp måste EU-länderna se till att relevant information tillhandahålls, inklusive en etikett som visar en bils bränsleeffektivitet och CO2-utsläpp. För närvarande bedömer denna etikett endast utsläppen från fordonets avgasrör. Det betyder att den inte ser på koldioxidavtrycket holistiskt – från vagga till grav. Detta ger konsumenterna en falsk känsla av säkerhet att deras bil kan vara helt utsläppsfri.

Människor förtjänar att veta det faktiska koldioxidavtrycket för sitt fordon för att kunna fatta de bästa välgrundade besluten. Endast genom en livscykelanalys (LCA) kan du veta hur grön din bil verkligen är. Alla processer och flöden av resurser och energi i samband med produktion, användning och återvinning måste beaktas. Detta är viktigt för att balansera alla teknikalternativ, med tanke på att merparten av utsläppen från konventionella fordon kommer från användningsfasen, där för elbilar till exempel produktionsfasen i genomsnitt står för en större andel av de totala utsläppen. 

Bara förra veckan tillkännagav Green NCAP sin första LCA-resultat, undersöker den fulla miljöpåverkan från några av Europas mest populära bilar för att hjälpa bilköpare att göra mer hållbara val. Detta är verkligen ett steg i rätt riktning och sätter scenen för den första långsiktiga och harmoniserade fordons-LCA-plattformen för den europeiska marknaden. 

Vidare den nyligen utgivna IPCC:s klimatrapport bekräftar nödvändigheten av att agera mot klimatförändringarna. Den identifierar elfordon som den mest effektiva vägen framåt. Men rapporten nämner också att elektrifiering av transporter kommer att kräva fortsatta investeringar i stödjande infrastruktur för att skala upp utbyggnaden. Den erkänner att mobilitetssektorn omfattar behov och teknologier som är mycket olika. Av denna anledning tar IPCC hänsyn till den roll som alternativa bränslen kan spela tillsammans med elektrifiering för att minska koldioxidutsläppen på vägar, särskilt i svåra att minska segmenten, men inte bara. Rapporten rekommenderar därför att man antar en LCA-metod för att fastställa CO2-utsläpp längs hela värdekedjan, och inte bara vid avgasröret. 
Affordable mobility – a thing of the past?
EV-övergången är på god väg, och det är vettigt att övergången skulle vara lättare för premiumbiltillverkare som betjänar ett marknadssegment som har råd att vara early adopters. Beskedet att Volkswagen vill flytta in i lyxsegmentet kan betraktas som ett bevis i punkt. Elektrifiering ses alltmer som vägen framåt för OEM-tillverkare, särskilt i Europa, men kostnaden för att bygga dem påverkar tillgången på prisvärda små och medelstora bilar. 

Stark kritik mot kostnaden för EV-produktion och den nuvarande policyn har kommit från Stellantis Groups VD, Carlos Tavares, som hävdar att elektrifiering är ett politiskt val som driver upp fordonskostnaderna och lämnar undan billigare och snabbare sätt att minska koldioxidutsläppen. Elektrifieringstävlingen i Europa positionerar också utländska tillverkare, historiskt svaga i Europa, att ta marknadsandelar tack vare deras överkomliga prislägen. 

Att nå kostnadsparitet är också kopplat till många andra osäkerheter, såsom energipriser, och nya importberoende i råvaror och battericeller. Under de senaste dagarna, tyska Europaparlamentariker Ismail Ertug varnade för faran med att fortsätta bygga ömsesidigt beroende med icke-demokratiska länder, vilket nyligen setts i Ryssland med energiimport. 

Ett teknikförbud riskerar över en halv miljon jobb för billeverantörer enbart i drivlinasegmentet fram till 2040. Det riskerar också överkomlig mobilitet och begränsar konsumenternas valmöjligheter. En öppen teknik, inklusive elektrifiering, hållbara förnybara bränslen, hybridteknik, vätgas och andra koldioxidlösningar bör vara en del av en balanserad politisk ram. 
Teknisk öppenhet stärker medborgarna, innovation och motståndskraft
Vi bör vara försiktiga så att vi inte förlorar vår globala konkurrenskraft och årtionden av investeringar genom att satsa på endast en lösning och prissätta många medborgare från personlig rörlighet. Huvudmålet med mobilitetsövergången bör vara att nå klimatmålen samtidigt som de tillgodoser olika mobilitets- och transportbehov för alla, oavsett ekonomiska medel. 

En omvandling av sådan omfattning kan inte ske utan att man tar hänsyn till europeiska medborgare. De som förlitar sig på avancerade förbränningsmotorer för sin försörjning, och de för vilka att byta bil är en stor investering, bör inte glömmas bort. Politiker måste skydda ekonomiska och samhälleliga behov samt skydda sysselsättningen. 

Medan fokus historiskt har legat på avgasutsläppen från bilar och lätta fordon, visar LCA vikten av att inkludera utsläpp från hela fordonets värdekedja, inklusive för alternativa drivlinor, för att korrekt bedöma ett fordons koldioxidavtryck. 

CLEPA stöder den senaste omröstningen i Europaparlamentets industriutskott (ITRE) för att utveckla en metod för bedömning och konsekvent datarapportering för hela livscykeln, men anser att detta bör komma nu. Vi stöder också ITRE:s beslut att justera CO2-målet till 90 %, vilket möjliggör ytterligare användning av olika tekniker som behövs för att bättre hantera övergången till klimatneutralitet. Denna signal om teknisk öppenhet är lovande inför den kommande omröstningen i utskottet för transport (TRAN) och miljö (ENVI) om CO2-standarderna. För att Green Deal ska lyckas måste bilar vara gröna, prisvärda och ändamålsenliga. 

Författaren är CLEPA’s Secretary General

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend