Anslut dig till vårt nätverk!

Grön affär

Värmepumpar avgörande för grön omställning för stål och andra industrier

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Stålproduktion är en traditionell tung industri men den är också en pionjär inom de lösningar som behövs för en grönare, mindre miljöskadad värld. Stål är 100 % återvinningsbart och mycket av industrin förvandlar skrot till nya produkter. Men energin som krävs är enorm, även om den kan levereras som grön el, så det finns ett ökande fokus på att fånga upp värmen som genereras av ståltillverkningsprocessen och återvinna eller omfördela den. Den stora värmepumpstekniken som är involverad erbjuder även andra industrier grönare energilösningar, skriver Nick Powell.

ORI Martins stålverk i Brescia i norra Italien har åtagit sig att vara en god granne. Beläget nära bostäder, är det mycket en del av samhället och ger mycket mer än sysselsättning till det omgivande området. Värme som en gång strömmade ut genom ett kyltorn skickas nu till ett fjärrvärmesystem som håller 2,000 700 hem varma på vintern. När efterfrågan avtar på sommaren omvandlas värmen till el, tillräckligt för XNUMX bostäder.

I hjärtat av detta "värmesprång"-projekt, som lanserades 2020, är ​​en stor värmepump, levererad av ett annat Brescia-företag, Turboden. Det är ett banbrytande företag som uppstod 1980 från Politecnico di Milanos forskning om slutna energisystem. Nu med stöd av en majoritetsägare, Mitsubishi Heavy Industries, ligger företaget i framkanten av stor värmepumpsteknik.

I kombination med en kompressor ger den både värme vid önskad temperatur till fjärrvärmesystemet och skickar kallare vatten tillbaka till stålverket för att åter kyla sina produkter, avsluta cirkeln och spara på såväl vatten som el. Det hjälper ORI Martins 12-årsplan att minska sina utsläpp med nästan en tredjedel till 2030.

Där stålet har lett kan andra industrier följa efter, eftersom de vill minska energiavfallet av både miljömässiga och ekonomiska skäl. Turbodens senaste projekt handlar om en ännu större värmepump, som kommer att göra det möjligt för ett finskt pappersbruk att sluta använda gas och på så sätt förbättra sin energisäkerhet samt minska sitt koldioxidavtryck. Lågtemperaturspillvärme från frånluft och avloppsvatten kommer att överhettas till 170 grader för att producera ånga för papperstillverkningsprocessen.

Andrea Magalini, General Manager för Turbodens affärsenhet Heat Generation, förväntar sig att marknaden för system som använder stora värmepumpar kommer att expandera snabbt, och företaget arbetar med 10 projekt om året om fem år. Var och en kommer att kräva en specifik design för att möta den individuella kundens behov och krav. 

Den marknadsförs som den mest konkurrenskraftiga tekniken för att producera grön värme och lovar 99 % tillförlitlighet. En applikation kommer att tillhandahålla den ånga som krävs för kolavskiljning och en annan spännande möjlighet är att använda den i utvinningen av litium, ett mineral som är avgörande för de batterier som behövs i elfordon.

Annons

Men Luca Rigoni, vd för A2A Heat and Services, som driver Brescias fjärrvärmesystem, uppvärmning är "elefanten i rummet" i debatten om koldioxidutsläpp. Hur vi värmer våra hem är en viktig orsak till att utsläpp kommer in i atmosfären och värmepumpstekniken erbjuder lösningen. Bara i Brescia förhindrar användningen av värme från stålverket utsläpp av 917 kiloton CO2 per år. 

Turbodens marknadsdirektör, Marco Baresi, säger att han är glad över att se att industripolitiken blir viktigare i EU:s strategi för klimatförändringar och genomförandet av dess Green Deal. Han ser sitt företags arbete med att utveckla stora värmepumpsteknik som ett positivt och praktiskt svar på initiativet RepowerEU. Det är en viktig strategisk teknologi som identifieras i Net Zero Industry Act som kräver utveckling i Europa. 

Det är också en extraordinär möjlighet för export till tillväxt- och utvecklingsländer. Marco Baresi identifierar att Turboden är ett perfekt exempel på ett framgångsrikt europeiskt företag inom ren teknik som hjälper till att minska utsläppen av växthusgaser och främja hållbar utveckling.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend