Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Mot en vinn-vinn-policymix för friskare människor och planeter

publicerade

on

Föroreningar - nyckeltemat för EU: s gröna vecka 2021 - är den största miljöorsaken till multipla psykiska och fysiska sjukdomar och för tidiga dödsfall. skriver Viatris Europes chef för företagsfrågor Victor Mendonca.

De ambitiösa mål som fastställts av Europeiska kommissionen i den europeiska klimatlagen - att inkludera målet för utsläppsminskning 2030 på minst 55% som en stegsten till målet för klimatneutralitet 2050 - kommer att bidra till att skapa ett grönare Europa och förbättra människors hälsa. Bara i mitten av maj lanserades Europeiska kommissionens handlingsplan för nollföroreningar i syfte att minska luft-, vatten- och markföroreningar till 2050 till nivåer som "inte längre anses vara skadliga för hälsa och naturliga ekosystem"

När det gäller läkemedel syftar planen till att lösa föroreningar från läkemedel i vatten och jord, utöver EU-målet om minskning av antimikrobiell resistens. Dessutom är patienter och klienter mer miljömedvetna och kräver att företag tar ställning och visar engagemang för detta ämne.

Kopplingen mellan påverkan på miljö och hälsa kunde inte vara starkare än idag.

Viatris, ett nytt slags vårdföretag, bildat i november 2020, fokuserar på att säkerställa hållbar tillgång till läkemedel över hela världen och betjänar patienter oavsett geografi eller omständigheter. Så hur skapar ett läkemedelsföretag denna balans mellan att åta sig att ta itu med världens mest akuta hälsobehov och att hantera de miljöutmaningar som finns?

För det första - att hantera vår vattenanvändning, luftutsläpp, avfall, klimatförändringar och energipåverkan kräver en integrerad och omfattande strategi. Viatris ökade till exempel andelen förnybar energi med 485% sedan 2015. Vi arbetar också med att utveckla ett mål för minskning av växthusgasutsläpp i linje med Science-Based Target Initiative (SBTi) kriterier. Dessutom, genom vårt medlemskap i Pharmaceutical Supply Chain Initiative, strävar vi efter att ständigt förbättra sociala, hälso-, säkerhets- och miljömässigt hållbara resultat för våra försörjningskedjor.

Att bevara vatten och proaktivt avloppsvattenhantering är kärnkomponenter för att hantera hållbar verksamhet samt för att främja tillgång till medicin och god hälsa. Viatris har till exempel genomfört åtgärder på flera platser i Indien 2020 för att minska vattenanvändningen, öka effektiviteten och säkerställa att inget obehandlat avloppsvatten kommer in i miljön. Medan dessa initiativ genomfördes i Indien, vittnar de om företagets åtagande att bevara vatten och proaktiv avloppsvattenhantering globalt.

För det andra måste företag som Viatris titta på några av de viktigaste ämnena som påverkar människor och planetens hälsa på ett holistiskt sätt. Ta antimikrobiell resistens (AMR), ett framträdande folkhälsorisk som uppstår när bakterier utvecklas för att motstå effekterna av antibiotika, vilket gör infektioner svårare att behandla. Att ta itu med AMR kräver ett samarbete med flera intressenter. Ett effektivt svar på AMR måste prioritera tillgång till antimikrobiella medel, förvaltningsåtgärder - inklusive lämplig användning och övervakning - och ansvarsfull tillverkning. De flesta antibiotika i miljön är resultatet av utsöndringar hos människor och djur medan en betydligt mindre mängd kommer från tillverkning av aktiva farmaceutiska ingredienser (API) och deras formulering till läkemedel.

Viatris har åtagit sig att minska läkemedel som släpps ut från vår tillverkningsverksamhet och arbeta med intressenter i hela branschen för att bekämpa AMR genom att - till exempel - underteckna Davosdeklarationen om att bekämpa AMR och styrelseledamot i AMR Industry Alliance. Att tillämpa den gemensamma framställningsramen för antibiotika och samarbeta med alla antibiotikaleverantörer så att de antar ramverket bör också vara en prioritet för alla läkemedelsföretag.

För det tredje - vi kan inte göra det bara på vår sida. Partnerskap måste konsolideras för att främja risk- och vetenskapsbaserade policyer och metoder. Viatris förespråkar etablerade branschinitiativ om god miljöpraxis inklusive ansvarsfull tillverkning och hantering av avloppsvatten. Detta är det bästa sättet att skala tillämpningen av god miljöpraxis för att underlätta effektiviteten i hela värdekedjan, bidra till att minska den administrativa bördan och hålla kostnaderna - allt detta tjänar de två övergripande målen om stabil och snabb tillgång till högkvalitativ och prisvärd medicin och ansvarig uppträdande.

Som ett läkemedelsföretag ser Viatris fram emot en öppen och konstruktiv dialog med intressenter runt om i Europa för att hitta lösningar som garanterar tillgång till läkemedel och svarar på miljö- och hälsoutmaningarna. Partnerskap och samarbete är nyckeln till framgången för en nollförorenad värld.

Miljö

Copernicus: Första automatiserade pollenmätningar möjliggör korskontrollprognoser i flera europeiska länder på nästan realtid

publicerade

on

Ett partnerskap mellan Copernicus Atmosphere Monitoring Service och European Aeroallergen Network har tagit det första steget för att verifiera pollenprognoser i realtid genom EUMETNET: s automatiska pollenprogram ”Autopollen”.

Vårt Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) har meddelat det första steget i ett gemensamt initiativ med European Aeroallergen Network (EAN) för automatiserad pollenövervakning i flera europeiska länder. Under överinseende av nätverket för europeiska nationella meteorologiska tjänster (EUMETNET) har olika pollenövervakningsställen utrustats med automatiserad observationsförmåga som en del av programmet "Autopollen" som leds av den schweiziska meteorologiska tjänsten MeteoSwiss. På webbplatser med automatiserade pollenobservationer kan prognoser kontrolleras i nästan realtid, medan de på andra håll endast kan utvärderas i slutet av säsongen.

CAMS, som genomförs av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) på uppdrag av Europeiska kommissionen, ger för närvarande fyra dagars prognoser för fem vanliga pollentyper; björk, oliv, gräs, ragweed och or med sofistikerad datormodellering. Det automatiska pollenövervakningssystemet testas över 20 platser i Schweiz, Bayern / Tyskland, Serbien, Kroatien och Finland, med planer på att expandera till andra europeiska länder.

Dessa är de första rutinmässiga automatiserade pollenobservationerna som har blivit offentligt tillgängliga, vilket innebär att alla som använder CAMS-pollenprognoser, antingen via en app eller ett verktyg, eller direkt på webbplatsen, kan kontrollera de dagliga prognosuppdateringarna mot de inkommande observationerna och bedöma hur korrekt dom är. Medan systemet fortfarande befinner sig i ett tidigt skede, förutspår forskare att det kommer att hjälpa avsevärt vid utvärderingen av hur långt prognoser kan lita på. I stället för att utvärdera prognoser i slutet av säsongen tillåter platser som för närvarande är utrustade med automatiserade pollenobservationer korskontroll i nästan realtid. Längre ner på linjen av projektet hoppas CAMS och EAN att förbättra dagliga prognoser med hjälp av observationerna genom datainimileringsprocessen. Inkommande observationer kommer att bearbetas direkt för att justera startpunkten för dagliga prognoser, som det görs till exempel i numerisk väderprognos. Dessutom planeras en lansering för att geografiskt täcka hela Europa med stöd av EUMETNET.

CAMS har arbetat med EAN sedan juni 2019 för att verifiera sina prognoser med observationsdata från mer än 100 markstationer över hela kontinenten som har valts ut för deras representativitet. Genom partnerskapet har prognoserna förbättrats avsevärt.

Pollenallergier drabbar miljontals människor i hela Europa som kan reagera på vissa växter vid olika tidpunkter på året. Till exempel toppar björkpollen i april och är mer benägna att undvikas i södra Europa, men att gå norrut i juli kan innebära elände för drabbade eftersom gräs är i full blomning vid denna tidpunkt. Olivträdet är vanligt i Medelhavsländerna och dess pollen är mycket vanligt från maj till juni. Tyvärr för de drabbade finns det knappast inga "pollenfria" regioner eftersom sporer transporteras över stora avstånd. Det är därför CAMS fyra dagars prognoser är ett ovärderligt verktyg för allergiker som kan spåra när och var de sannolikt kommer att påverkas. Och de nya automatiserade pollenobservationerna kan bli en spelväxlare när systemet rullas vidare.

Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), kommenterar: ”Den nya automatiserade pollenkontrollkapaciteten som utvecklats av EUMETNET och EAN är till nytta för alla användare som kan kontrollera hur långt prognoserna är korrekta. Det är vanligt idag att verifiera luftkvalitetsprognoser i realtid, men det är verkligen banbrytande för pollen. Detta kommer också att göra den fortlöpande utvecklingen av våra prognosmodeller snabbare och på medellång sikt kan de också användas vid bearbetning av prognoser. Att veta att du kan kontrollera prognosen för dagen, eller de senaste dagarna, var korrekt är ovärderligt. ”

Dr Bernard Clot, chef för biometeorologi vid MeteoSwiss, sade: ”Det automatiska pollenprogrammet” Autopollen ”av EUMETNET är en spännande utveckling för Europa och detta är bara det första steget. Medan det för närvarande finns sex platser i Schweiz, åtta i Bayern och totalt 20 över hela kontinenten, samordnar vi utbyggnaden av nätverket för full europeisk täckning..

Copernicus är Europeiska unionens flaggskeppsprogram för jordobservation som fungerar genom sex tematjänster: Atmosfär, Marin, Land, Klimatförändringar, Säkerhet och Nödsituation. Den levererar fritt tillgängliga operativa data och tjänster som ger användarna pålitlig och uppdaterad information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i samarbete med medlemsstaterna, Europeiska rymdorganisationen (ESA), Europeiska organisationen för exploatering av meteorologiska satelliter (EUMETSAT), Europeiska centrumet för medelväderprognoser ( ECMWF), bland annat EU-byråer och Mercator Océan International.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus jordobservationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 34 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en 24/7 operativ tjänst som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullständigt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största av sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25% av sin kapacitet för sina egna syften.

ECMWF utökar sin plats över sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett högkvarter i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att finnas i Bonn, Tyskland från sommaren 2021.


Webbplatsen för Copernicus Atmosphere Monitoring Service kan vara finns här.

Webbplatsen för Copernicus klimatförändringstjänst kan vara finns här. 

Mer information om Copernicus. 

ECMWF: s webbplats kan vara finns här.

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

Fortsätt läsa

Miljö

Frans Timmermans vid EESK: "Den europeiska gröna affären kommer att vara rättvis eller bara inte"

publicerade

on

Frans Timmermans har tillkännagett åtgärder för att skydda de mest utsatta från en eventuell utvidgning av handeln med utsläppsrätter till uppvärmnings- och transportbränslen och hörde EESK: s förslag att förbättra företagens beslutsfattande om den gröna övergången genom social dialog.

EESK: s vice ordförande Frans Timmermans välkomnade till EESK: s plenarsession på onsdagen (9 juni) och sade EESK: s ordförande Christa Schweng att EESK hade varit en trogen allierad med kommissionen i sin klimatåtgärd. Den hade stött kommissionens förslag om djärvare utsläppsminskningar fram till 2030 än ursprungligen planerat. Det hade också varit dess aktiva partner i ansträngningarna att stödja den nyblivna cirkulära ekonomin i Europa, med de två institutionerna som lanserade den europeiska intressentplattformen för cirkulär ekonomi 2017 som en resurs för banbrytande företag över hela Europa.

Nu när Europa reflekterade över hur man kunde bygga bättre efter COVID-19-pandemin, behövdes en social överenskommelse mer än någonsin för att säkerställa en rättvis grön övergång.

"Green Deal är en ambitiös tillväxtstrategi för EU att uppnå klimatneutralitet år 2050 och ge ekonomisk drivkraft", säger Schweng, "men de sociala, arbetskraftiga, hälso- och jämlikhetsdimensionerna bör stärkas för att säkerställa att ingen person, samhälle, arbetare , sektor eller region är kvar. "

Timmermans betonade att den sociala dimensionen av den gröna övergången var kommissionens främsta intresse, eftersom pandemin hade blåst ut sociala skillnader ur proportioner, vilket satte samhället "på kanten". Han beskrev huvudelementen i paketet Fit for 55 som släpptes den 14 juli.

Inbördes social rättvisa i klimatåtgärder

Paketet skulle "koppla in social rättvisa i de nya förslagen", säger Timmermans, av:

· Att dela bördan av klimatåtgärder rättvist mellan industrier, regeringar och individer, och

· Införa en social mekanism som hjälper till att mildra effekterna på de mest utsatta åtgärderna, såsom en eventuell utvidgning av handeln med utsläpp till att omfatta uppvärmning och transportbränslen.

"Var säker", sade Timmermans, "om vi tar detta steg och om hushållen möter växande kostnader som ett resultat, kommer vi att se till att en social mekanism, en klimatåtgärdsfond, finns på plats som kan kompensera för eventuella negativa effekter . "

"Vi måste skydda utsatta hushåll mot potentiella prishöjningar för uppvärmning och transportbränslen, särskilt i regioner där det inte finns några tillgängliga alternativ", säger Timmermans. "Så om vi skulle införa handel med utsläppsrätter för dessa bränslen betyder det att vi också måste ta vårt engagemang för social rättvisa ett steg längre. Alla förslag om handel med utsläppsrätter i dessa nya sektorer måste komma med ett förslag för den sociala effekten samtidigt . "

Att föra arbetarnas röst i ekvationen

Som en del av debatten hörde Timmermans EESK: s bidrag till utformningen av ett socialt avtal som är integrerat i Green Deal. Förslagen, som presenterats av föredraganden Norbert Kluge, fokuserar på starkare arbetstagares deltagande i företagens beslutsfattande och på företagens sociala ansvar.

"Social dialog är av yttersta vikt för att garantera en nära koppling mellan Green Deal och social rättvisa", säger Kluge. "Vi tror att genom att föra in arbetarnas röst kan vi förbättra kvaliteten på ekonomiska beslut som företagen fattar när de övergår till en grön modell."

"Arbetarinformation, samråd och styrelsedeltagande tenderar att gynna ett mer långsiktigt tillvägagångssätt och förbättra kvaliteten på beslutsfattandet i en ekonomisk reformagenda." sa Herr Kluge.

I en rapport från Hans Böckler-stiftelsen om hur affärer i Europa klarade sig av finanskrisen 2008-2009 visade sig företag med anställda inklusive tillsynsnämnder inte bara mer robusta utan också återhämtade sig snabbare från dess konsekvenser. De avskedade färre anställda, upprätthöll högre investeringar i FoU, registrerade högre vinster och uppvisade mindre volatilitet på kapitalmarknaden. Sammantaget var de också mer orienterade mot företagets långsiktiga intressen.

EESK betonar dock att en social affär som en väsentlig del av en grön affär inte bara är relaterad till arbete. Det handlar om inkomst, social trygghet och skattestöd för alla som behöver det, inklusive de utan någon tillgång till arbete alls.

Det behövs en aktiv arbetsmarknadspolitik tillsammans med effektiva offentliga arbetsförmedlingar, socialförsäkringssystem anpassade till förändrade mönster på arbetsmarknaden och lämpliga skyddsnät när det gäller minimiinkomst och sociala tjänster för de mest utsatta grupperna.

Läs hela texten till Timmermans tal.

Se debatten med Frans Timmermans om EESC: s Twitter-konto @EU_EESC

EESK: s yttrande Ingen Green Deal utan ett socialt avtal kommer snart att finnas tillgängligt på EESK: s webbplats.

Fortsätt läsa

Djurtransporter

Hjälp bönder att avsluta burodlingen

publicerade

on

”Vi stöder starkt medborgarinitiativet” Avsluta buråldern ”för husdjur. Tillsammans med 1.4 miljoner européer ber vi kommissionen att föreslå de rätta åtgärderna för att stoppa jordbruket av burar, säger Michaela Šojdrová, ledamot av PPE-gruppen, i parlamentets jordbrukskommitté.

”Djurens välbefinnande kan bäst garanteras när jordbrukare får rätt incitament för det. Vi stöder en smidig övergång från burar till alternativa system inom en tillräcklig övergångsperiod som beaktas specifikt för varje art, ”tillade Šojdrová.

Eftersom Europeiska kommissionen har lovat att föreslå ny djurskyddslagstiftning 2023 understryker Šojdrová att en konsekvensbedömning måste göras före 2022, inklusive kostnaderna för den nödvändiga omvandlingen på både kort och lång sikt. "Eftersom olika arter, värphöns eller kaniner, kräver olika förhållanden, måste förslaget täcka dessa skillnader med en art efter art, fram till 2027. Jordbrukare behöver övergångsperioder och en kompensation för de högre produktionskostnaderna", sade Šojdrová.

”För att garantera djurens välbefinnande och för att inte missgynna våra europeiska jordbrukare behöver vi effektiv kontroll om importerade produkter uppfyller EU: s djurskyddsnormer. Importerade produkter måste uppfylla europeiska djurskyddsnormer så att vår högkvalitativa produktion inte ersätts med lågkvalitativ import, betonade Šojdrová.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend