Anslut dig till vårt nätverk!

Förorening

Sahara-damm, vulkanutbrott och skogsbränder påverkar alla luften vi andas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Smakämnen Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) spårar rutinmässigt nyckelindikatorer för atmosfärens sammansättning över hela världen, inklusive ytluftkvalitet i Europa, rökutsläpp från skogsbränder och globala koncentrationer av atmosfäriska föroreningar och växthusgaser, bland annat. Under den boreala våren (mars-april-maj) 2024, var det flera relevanta atmosfäriska sammansättningsrelaterade händelser som presenteras i denna säsongssammanfattning.

CAMS Data in Action – CAMS och det nya europeiska direktivet om luftkvalitet

Med målet att ytterligare ta itu med de negativa effekter som luftföroreningar har på européernas hälsa, har Europeiska kommissionen har uppdaterat European Ambient Air Quaity instruktioner (AAQD) med sikte på att uppnå en hälsosammare och mer hållbar framtid. De nya direktiven ställer upp mer ambitiösa mål för 2030 och strängare gränsvärden för flera luftföroreningar. För att åstadkomma detta ger direktiven vetenskapen en särskild roll i övervakningen av luftkvaliteten för att tillhandahålla korrekt, tillförlitlig och jämförbar information till medlemsstaterna.

CAMS nämns uttryckligen i denna översyn av AAQD, eftersom de data som CAMS producerar är ett särskilt användbart verktyg som gör det möjligt för medlemsstaterna att utarbeta nya strategier för att effektivt minska luftföroreningarna, samt att utvärdera de framsteg som gjorts för att nå sina miljömål.

Laurence Rouil, CAMS-direktör, säger: "Detta är ett viktigt åtagande från Europeiska unionen för att säkerställa god luftkvalitet för vårt samhälle. Och detta är också ett viktigt ögonblick för Copernicus Atmosphere Monitoring Service, som visar att vi har nått mognad som en operativ tjänst. CAMS är fullt redo att stödja EU-medlemsstater som efterfrågar våra tjänster i deras utvärderings- och kvalitetsbedömningsaktiviteter efter tillämpningen av AAQD.

Dessutom har CAMS utvecklat nya aktiviteter för att underlätta användningen av CAMS-produkter i medlemsstaterna: Nationella samarbetsprogram stödjer nationella experter i att använda och anpassa CAMS-produkter och verktyg för att bättre passa deras egna behov och för att vidareutveckla sitt ägande i tillämpning av direktiven.”

Annons

Övervakning av brandutsläpp – skogsbränder i tropikerna

Utsläppen från skogsbränder och öppen förbränning i Sydostasien, mellan januari och maj, var mindre intensiva 2024 än tidigare år, när det gäller deras utsläpp (inklusive kol, aerosoler och luftföroreningar) och Fire Radiative Power (FRP). CAMS övervakade utvecklingen av bränder i denna region under hela våren och observerade utsläpp under genomsnittet för säsongen 2024 trots en ökning i slutet av april och början av maj. Trots de under genomsnittliga utsläppen bidrog bränderna under säsongen till försämrad luftkvalitet förutom andra utsläppskällor.

Flera regioner i det tropiska Sydamerika, särskilt Venezuela och angränsande länder, upplevde ökad brandaktivitet på grund av de torrare förhållandena i slutet av 2023. Venezuela, Guyana, Surinam, Bolivia och den brasilianska delstaten Roraima upplevde rekordstora FRP-värden och höga koldioxidutsläpp mellan 1 januari och 15 maj. Sedan slutet av mars har Mexiko och Centralamerika dessutom drabbats av betydande skogsbränder, vilket leder till koldioxidutsläpp över genomsnittet för den här tiden på året.

En annan relevant episod som övervakats av CAMS under de senaste månaderna var den tidiga starten på skogsbränderna i Kanada. Enligt data från CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) var utsläppen från skogsbränder under maj 2024 i British Columbia mer än dubbelt så hög som den tidigare högsta nivån som registrerats i maj 2023, och Kanadas totala utsläpp i maj var också ett av de högsta under de senaste 22 åren . CAMS fortsätter att övervaka situationen för skogsbränder i Nordamerika, Europa och Sibirien när sommaren fortskrider.

Vulkanisk SO2 övervakning – vulkanutbrott i Reykjanes och Ruang

Vulkanen Mount Ruang, som ligger i Sulawesi, Indonesien, bröt ut den 16 april för första gången sedan 2002. CAMS övervakade noga svaveldioxid (SO2) och sulfataerosoler som släpptes ut av utbrotten för att bedöma långväga transport av plymer och effekterna på atmosfären och den lokala luftkvaliteten.

Askplymen som genererades av det första utbrottet beräknas ha nått över 15 km. Dessutom transporterades de SO2-plymer som observerades som ett resultat av utbrottet över stora avstånd och nådde Indien och till och med Afrikas horn. Vulkanutbrottet påverkade dock endast luftkvaliteten lokalt, eftersom denna transport har skett på hög höjd.

CAMS har också följt den vulkaniska aktiviteten på Islands Reykjaneshalvön noga. Den 16 mars bröt vulkanen ut, i en episod som varade till den 9 maj. Ett par veckor senare, den 29 maj, började en ny episod som resulterade i ytterligare utsläpp av SO2.

Om du är intresserad av CAMS-övervakning av vulkanisk SO2 kan du läsa vår Frågor och svar på vulkanen.

Återkommande dammepisoder från Sahara påverkar Europa

Våren i södra Europa dominerades av återkommande intrång av sahara-damm. Mellan 1 mars och 31 maj observerade CAMS flera episoder där höga koncentrationer av partiklar korsade Medelhavet. En av de mest betydande av dessa episoder ägde rum mellan den 22 april och den 24 april och berörde särskilt Grekland. Som ett resultat av denna episod upplevdes röd- och orangefärgad himmel i många delar av Grekland, inklusive Aten.

Observationer visar på en ökning av intensiteten och frekvensen av dessa händelser för vissa delar av Europa de senaste åren.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend