Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Vad är kolneutralitet och hur kan det uppnås år 2050?

publicerade

on

Enligt Parisavtalet har EU åtagit sig koldioxidneutralitet under andra hälften av 21-talet. Vad betyder det i praktiken? Klimatförändringar påverkar redan hela världen, med extrema väderförhållanden som torka, värmeböljor, kraftigt regn, översvämningar och jordskred blir allt vanligare, även i Europa. Andra konsekvenser av det snabbt föränderliga klimatet inkluderar stigande havsnivåer, försurning av havet och förlust av biologisk mångfald.

För att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader Celsius - en tröskel som den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) föreslår är säker - koldioxidneutralitet i mitten av 21-talet är viktigt. Detta mål fastställs också i Paris avtal undertecknats av 195 länder, inklusive EU.

I november 2019 presenterade Europeiska kommissionen European Green Deal, dess flaggskeppsplan som syftar till att göra Europa klimatneutralt till 2050.

Parisavtalet syftar till
  • Nå den globala toppen av växthusgasutsläppen så snart som möjligt.
  • Genomför snabba minskningar.

Vad är koldioxidneutralitet?

Kolneutralitet betyder att man har en balans mellan att avge kol och absorbera kol från atmosfären i kolsänkor. Att ta bort koloxid från atmosfären och sedan lagra den kallas kolbindning. För att uppnå nollutsläpp netto måste alla utsläpp av växthusgaser över hela världen motverkas av koldioxidutsläpp.

Kolavlopp är alla system som absorberar mer kol än det släpper ut. De viktigaste naturliga kolsänkorna är jord, skogar och hav. Enligt uppskattningar avlägsnas naturliga handfat mellan 9.5 och 11 Gt CO2 per år. Årliga globala koldioxidutsläpp uppnås 37.1 Gt i 2017.

Hittills kan inga konstgjorda kolsänkor ta bort kol från atmosfären i den skala som krävs för att bekämpa den globala uppvärmningen.

Kolet som lagras i naturliga sänkor som skogar släpps ut i atmosfären genom skogsbränder, förändringar i markanvändning eller avverkning. Det är därför det är viktigt att minska koldioxidutsläppen för att uppnå klimatneutralitet.

Kolvävning

Ett annat sätt att minska utsläppen och sträva efter koldioxidneutralitet är att kompensera för utsläpp i en sektor genom att minska dem någon annanstans. Detta kan göras genom investeringar i förnybar energi, energieffektivitet eller annan ren teknik med låga koldioxidutsläpp. EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) är ett exempel på ett kolutjämnande system.

EU-mål

Europeiska unionen är engagerad i en ambitiös klimatpolitik. Enligt Green Deal syftar det till att bli en kontinent som tar bort lika många koldioxidutsläpp som den producerar till 2. Detta mål blir juridiskt bindande om Europaparlamentet och rådet antar den nya klimatlagen. EU: s interimistiska minskningsmål för 2050 skulle också uppdateras från den nuvarande 2030% minskningen till en mer ambitiös.

Parlamentets miljöutskott röstade den 11 september till förmån för klimatneutralitet till 2050 och ett mål för utsläppsminskningar på 60% fram till 2030 jämfört med 1990-nivån - mer ambitiöst än kommissionens ursprungliga förslag på 50-55%. Kommittémedlemmar uppmanar kommissionen att fastställa ett ytterligare delmål för 2040 för att säkerställa framsteg mot det slutliga målet.

Dessutom uppmanade kommittémedlemmar att alla EU-länder var för sig skulle bli klimatneutrala och insisterade på att efter 2050 skulle mer koldioxid tas bort från atmosfären än det släpps ut. Alla direkta eller indirekta subventioner till fossila bränslen bör också avvecklas senast 2.

Parlamentet som helhet kommer att rösta om klimatlagen under plenarsessionen den 5-8 oktober, varefter det kan inleda förhandlingar med rådet.

För närvarande har fem EU-länder satt upp målet om klimatneutralitet i lag: Sverige syftar till att nå netto-nollutsläpp 2045 och Danmark, Frankrike, Tyskland och Ungern 2050.

Ta reda på mer om hur EU hjälper till att minska koldioxidutsläppen

Klimatförändring

EU: s klimatlag: parlamentsledamöter vill öka målet för utsläppsminskningar 2030 till 60%

publicerade

on

Parlamentet vill att varje enskild EU-medlemsstat ska bli koldioxidneutral 2050 © Adobe Stock

Alla medlemsstater måste bli klimatneutrala till 2050, säger parlamentet i en omröstning om EU: s klimatlag och kräver ambitiösa mål för utsläppsminskningar 2030 och 2040.

Parlamentet har antagit sitt förhandlingsmandat om EU: s klimatlag med 392 röster för, 161 emot och 142 nedlagda röster. Den nya lagen syftar till att omvandla politiska löften om att EU kommer att bli klimatneutralt till 2050 till en bindande skyldighet och att ge europeiska medborgare och företag den rättssäkerhet och förutsägbarhet de behöver för att planera för omvandlingen.

Ledamöterna insisterar på att både EU och alla medlemsländer måste bli klimatneutrala fram till 2050 och att EU därefter ska uppnå ”negativa utsläpp”. De kräver också tillräcklig finansiering för att uppnå detta.

Kommissionen måste senast den 31 maj 2023 genom det ordinarie beslutsförfarandet föreslå en bana på EU-nivå för att nå koldioxidneutralitet fram till 2050, säger parlamentsledamöterna. Det måste ta hänsyn till de totala återstående EU-växthusgasutsläppen (GHG) fram till 2050 för att begränsa temperaturökningen i enlighet med Parisavtalet. Banan ska ses över efter varje lager på global nivå.

MEPs vill också inrätta ett EU-klimatråd (ECCC) som ett oberoende vetenskapligt organ för att bedöma om politiken är konsekvent och för att övervaka framstegen.

Ett mer ambitiöst 2030-mål behövs

EU: s nuvarande mål för utsläppsminskningar för 2030 är 40% jämfört med 1990. Kommissionen föreslog nyligen att höja detta mål till "minst 55%" i ändrat förslag till EU: s klimatlag. Parlamentsledamöterna höjde idag ribban ytterligare och krävde en minskning med 60% år 2030 och tillade att nationella mål ska höjas på ett kostnadseffektivt och rättvist sätt.

De vill också att kommissionen ska föreslå ett delmål för 2040 efter en konsekvensbedömning för att säkerställa att EU är på rätt väg att nå sitt 2050-mål.

Slutligen måste EU och medlemsstaterna också avveckla alla direkta och indirekta subventioner av fossila bränslen senast den 31 december 2025, säger parlamentsledamöterna, medan de understryker behovet av att fortsätta ansträngningarna för att bekämpa energifattigdom.

Efter omröstningen, parlamentets föredragande Jytte Guteland (S&D, Sverige) sa: ”Antagandet av rapporten skickar ett tydligt meddelande till kommissionen och rådet mot bakgrund av de kommande förhandlingarna. Vi förväntar oss att alla medlemsstater ska uppnå klimatneutralitet senast 2050 och vi behöver starka delmål 2030 och 2040 för att EU ska uppnå detta.

"Jag är också nöjd med införandet av en växthusgasbudget, som anger den totala återstående kvantiteten utsläpp som kan släppas fram till 2050, utan att riskera EU: s åtaganden enligt Parisavtalet."

Nästa steg

Parlamentet är nu redo att inleda förhandlingar med medlemsstaterna när rådet har enats om en gemensam ståndpunkt.

Bakgrund

Efter Europeiska rådets beslut (2019) att stödja klimatneutralitetsmålet 2050 föreslog kommissionen i mars 2020 EU: s klimatlag det skulle göra det till ett lagligt krav för EU att bli klimatneutralt 2050.

Parlamentet har spelat en viktig roll för att driva på mer ambitiös EU: s klimatlagstiftning och förklarat a klimatolycka på 28 November 2019.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Europaparlamentet cementerar sin ståndpunkt om klimatförändringarna innan man pratar med medlemsstaterna

publicerade

on

EU: s lagstiftare har stött en plan för att minska växthusgaserna med 60% från 1990 års nivåer fram till 2030, i hopp om att medlemsstaterna inte kommer att försöka vattna målet under kommande förhandlingar. skriver .

Resultaten av omröstningen som offentliggjordes idag (8 oktober) bekräftar sina preliminära röster tidigare i veckan om en milstolpe för att göra EU: s klimatmål juridiskt bindande.

Lagen, som innehåller EU: s nya utsläppsminskande mål för 2030, antogs med en stor majoritet av 231 röster.

Nu måste parlamentet komma överens om den slutgiltiga lagen med EU: s 27 medlemsländer, varav endast ett fåtal har sagt att de skulle stödja ett 60-procentigt minskningsmål. Lagstiftare vill undvika att länder sänker det till under den nivå av utsläppsminskningar som föreslagits av EU: s chef på minst 55%.

EU: s nuvarande 2030-mål är att minska utsläppen med 40%.

Parlamentet stödde också ett förslag om att inleda ett oberoende vetenskapligt råd för att ge råd om klimatpolitiken - ett system som redan finns i Storbritannien och Sverige - och en koldioxidbudget som anger de utsläpp som EU kan producera utan att tappa sina klimatåtaganden.

Med klimatrelaterade effekter som intensivare hetsvågor och bränder som redan känns över hela Europa och tusentals ungdomar gick ut på gatorna förra månaden för att kräva hårdare åtgärder är EU under press för att öka sin klimatpolitik.

Grupper som representerar investerare med 62 biljoner euro i tillgångar under förvaltning, plus hundratals företag och icke-statliga organisationer skrev idag till EU-ledare och uppmanade dem att komma överens om ett utsläppsminskande mål på minst 55% för 2030.

Forskare säger att detta mål, som har föreslagits av Europeiska kommissionen, är den minsta insats som krävs för att ge EU ett realistiskt skott för att bli klimatneutralt 2050. Kommissionen vill att det nya 2030-målet ska slutföras i slutet av året.

Klimatlagen kräver emellertid kompromisser från medlemsländerna. Rikare stater med stora förnybara energikällor driver på djupare utsläppsminskningar, men koltunga länder inklusive Polen och Tjeckien fruktar det ekonomiska nedfallet av hårdare mål.

Med tanke på dess politiska känslighet kommer regeringschefer sannolikt att avgöra sin ståndpunkt om målet 2030 med enhällighet, vilket innebär att ett land kan blockera det.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Trovärdiga netto-nollmål måste innehålla uttryckliga planer för koldioxidavlägsnande

publicerade

on

Att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 ° C, vilket anges i Parisavtalet och bedöms av IPCC: s särskilda rapport om 1.5 ° C (2018), kommer att kräva politiska åtgärder för två typer av åtgärder: de som leder till en snabb minskning av växthusgaser (GHG) ) utsläpp och de som uppnår avlägsnande av koldioxid från atmosfären. Nuvarande statliga åtaganden för att ta itu med klimatförändringarna saknar dock specifika planer för att mobilisera koldioxidavlägsnande för att uppnå den nödvändiga koldioxidneutraliteten - nämligen en balans mellan utsläpp och utsläpp - och samarbetspolitiska ramar enligt Parisavtalet är ännu inte specifika för hur man ska mäta finansiera sådan åtgärd.

För att bidra till förståelsen för hur länder kan genomföra koldioxidavlägsnande (CDR) och hur dessa ansträngningar kan räknas som en del av deras nationella åtaganden att uppnå Parisavtalets mål, lanserar NET-RAPIDO-projektet rapporten Netto-nollutsläpp: koldioxidborttagningens roll i Parisavtalet.

Författarna - Matthias Honegger, Axel Michaelowa och Matthias Poralla från Perspectives Climate Research - presenterar en uppsättning konkreta rekommendationer för att trovärdigt inkludera CDR-strategier som en del av nationella klimatstrategier och reviderade NDC. Dessa inkluderar: inställningen av specifika CDR-mål för 2030, 2040 och 2050; utbyggnad av forskning om konsekvenserna av CDR för klimatmål, en strukturerad och inkluderande debatt om dess utveckling och utformningen av specifika incitament för de prioriterade CDR-teknologierna.

Medan den nuvarande bristen på specifika CDR-åtgärder kan bero på uppfattningen att de är dyra eller impopulära, tillsammans med rädsla för potentiella miljöeffekter och svårigheter att göra koldioxidminskning attraktiv för industrin, anser författarna att Parisavtalets bestämmelser för internationellt samarbete kan användas för att ge en trovärdig väg framåt. För att helt ta itu med CDR i Parisavtalet, med hjälp av befintliga instrument, föreslås i rapporten att man använder samarbetsmekanismer mellan länder för att utnyttja koldioxidmarknader och resultatbaserad klimatfinansiering och stärka övervakning, granskning och verifiering (MRV) för att mobilisera CDR inrikes och utomlands på ett transparent och konsekvent sätt.

Undersöker Parisavtalets definition av begränsning, anser författarna att ländernas nationella klimatbidrag bör stödjas av transparenta CDR-strategier, planer och policyer. De finner att, liksom vid utsläppsminskningsåtgärder, kommer de flesta CDR-metoder att kräva effektiva ekonomiska incitament eller reglering via statliga åtgärder både på nationell nivå och på global nivå.

Begränsad acceptans och kännedom bland det civila samhället samt bristande tydlighet inom internationella styrningsområden som är relevanta för CDR kan för närvarande hålla tillbaka framstegen inom CDR. Mindre justeringar och förtydliganden avseende relevanta bestämmelser (under UNCBD, LC / LP, av UNFAO, IMO, UNEP och andra) kan möjliggöra upplåsning av tillåtna och nödvändiga aktiviteter.

Dr Axel Michaelowa, Perspectives ledande grundare, sade: ”Trots deras långsiktiga natur utgör målen för netto-noll påtagliga och omedelbara tekniska politiska utmaningar, som kräver närmare uppmärksamhet. Vi kan lära oss av tidigare klimatpolitiska instrument som CDM för att skapa möjligheter att ta itu med och lösa nollmålsmål för nationellt och internationellt genomförande och samarbete. ”

Matthias Honegger, huvudförfattare och seniorkonsult på Perspectives, sade: ”Samhället måste omedelbart börja utveckla en vision om en netto-nollutsläpps framtid för att identifiera kritiska steg och medvetet börja gå i en riktning som skulle vara kompatibel med att uppnå omvandlingen krävs för att komma dit. Han nämnde att den politiska planeringsprocessen behövde "en infusion av entusiasm samtidigt som man definierade pragmatiska mellansteg för att säkerställa framsteg."

Matthias Poralla, författare och juniorkonsult på Perspectives, sade: ”Bekymmer över hållbarhet och social önskvärdhet med negativa utsläpp kräver tidiga och noggranna överläggningsprocesser för att politiken på ett allvarligt och trovärdigt sätt ska kunna hantera risker och hållbarhetsproblem och därmed möjliggöra livskraftiga politiska vägar.

Om NET-RAPIDO

NET-RAPIDO är ett projekt som genomförs mellan 2018 och 2021 av Mälardalens universitet, Perspectives Climate Research och Climate Strategies, som syftar till att forska om beredskap, utformning av policyinstrument, alternativ för styrning och dialog syftar till att skapa en tydlig förståelse av möjligheter, utmaningar och risker. av negativa utsläppstekniker (NET). Projektet finansieras av Energimyndigheten. Ta reda på mer här.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend