Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Låt oss prata om obligationer: Fem frågor till ECB

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska centralbanken träffas på torsdagen (11 mars) och ett ämne kommer att dominera: vad man ska göra med stigande statsobligationsräntor som om de inte kontrolleras kan spåra ansträngningarna för att få en coronavirus-drabbad ekonomi på rätt spår igen, skriva Dhara Ranasinghe och Ritvik Carvalho.

Tysklands tioåriga lånekostnader hoppade med 10 räntepunkter i februari, den största månadsökningen på över tre år, med liknande drag över hela euroområdet.

Politiker från president Christine Lagarde till chefsekonom Philip Lane har uttryckt oro. Marknaderna vill veta spelplanen.

Annons

Här är fem viktiga frågor på radaren.

1. Vad kommer ECB att göra för att hålla stigande obligationsräntor?

ECB bör inte tveka att lyfta upp obligationsvolymerna och använda hela eldkraften för Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) på 1.85 biljoner euro (2.2 biljoner dollar) om det behövs, säger styrelseledamot Fabio Panetta.

Annons

Ekonomer är överens men politiska beslutsfattare är splittrade. Knappt 1 biljon euro av PEPP är fortfarande oanvänd. Köp har avtagit nyligen, kanske på grund av tekniska faktorer.

Fortfarande högre statliga lånekostnader, som hotar att sprida sig över till företag och konsumenter, skapar huvudvärk för en ECB som kämpar med en svag ekonomi.

”Är ECB fullt medveten om riskerna?”, Säger global chef för makro Carsten Brzeski för ING Research. "Och om de är det, är de villiga att vara mer exakta vad de är beredda att göra - kommer de att agera med avancerade PEPP-inköp?"

GRAFIK: ECB: s pandemistimuleringsprogram

Reuters Graphic

2) Vad ser ECB exakt på för att bedöma ekonomiska förhållanden?

Lagarde kommer att pressas för att få klarhet i detta.

Hon har uttryckt oro över stigande nominella avkastningar. Anmärkningar från andra tjänstemän och de senaste ECB-minuterna betonade den reala eller inflationsjusterade avkastningskomponenten som en avgörande faktor för de finansiella förhållandena.

Båda har stigit i år, men realavkastningen är mindre.

Lane fokuserar på den BNP-viktade statsavkastningskurvan och OIS-kurvan över natten.

En tydligare uppfattning om vilken som är nyckeln skulle ge marknaderna en bättre känsla av beslutsfattares smärttröskel.

GRAFIK: Vilken avkastning är nyckeln?

Reuters Graphic

3) Hur långt räknar ECB med att inflationen stiger i år?

En accelererande inflation, som kan överstiga det närmaste 2% -målet de kommande månaderna, innebär att ECB sannolikt kommer att öka sin inflationsprognos 2021.

Lagarde kan betona att en nyligen ökad prisdrivning drivs av engångsfaktorer och bör falla tillbaka.

Men det finns olika åsikter bland politikerna. Bundesbankschef Jens Weidmann tror att ECB måste ”agera därefter” om inflationen stiger.

"Det finns mer blandade åsikter om inflationen - ECB-personal och Lane tror att inflationen är dämpad men detta delas inte av hökarna, medan Weidmann nyligen betonade att den tyska inflationen sannolikt skulle gå igenom 3% i år", säger Jacob Nell, chef för Europeisk ekonomi vid Morgan Stanley.

GRAFIK: Påskynda inflationen?

Reuters Graphic

4) Vad kommer ECB att säga om de ekonomiska utsikterna?

Ekonomer förväntar sig att utsikterna på medellång sikt kommer att vara i stort sett oförändrade, med en återhämtningsprognos under andra halvåret 2021.

Lagarde kan emellertid betona kortsiktiga nedåtrisker när blocket kämpar mot coronaviruspandemin och låsning.

Ekonomin befinner sig nästan säkert i en lågkonjunktur då tjänstebranschen lider, men förhoppningar om en bredare vaccinutbyggnad har drivit optimism till en treårig topp, visar en undersökning förra veckan.

GRAFIK: Ekonomiska överraskningar i euroområdet förblir positiva 2021

Reuters Graphic

5) Är ECB lättad över att Draghi är italiensk premiärminister?

Lagarde kommer sannolikt inte att kommentera politik i Italien, där hennes föregångare Mario Draghi just blev premiärminister. Men en nedgång i italienska lånekostnader på hans utnämning är goda nyheter och underlättar trycket på ECB.

Det italienska / tyska tioåriga obligationsräntan minskade till de tätaste nivåerna sedan 10 i februari. den senaste tidens turbulens har inte skadat för mycket.

Den betrodda Draghi har lovat omfattande reformer för att återuppliva en misshandlad ekonomi. Hans starkt pro-europeiska hållning ses som en positiv för Italien och euro-projektet.

GRAFIK: Italiensk obligationsspridning under COVID-19-krisen

Reuters Graphic

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend