Anslut dig till vårt nätverk!

kultur

Kreativa Europa: Över 2 miljarder euro för att stödja återhämtningen, motståndskraften och mångfalden inom kulturella och kreativa sektorer

publicerade

on

Kommissionen har inlett nya åtgärder för att stödja de kulturella och kreativa sektorerna i och utanför Europa, efter antagandet av den första årliga arbetsprogrammet av det Kreativa Europa 2021-2027. År 2021 kommer Creative Europe att avsätta en aldrig tidigare skådad budget på cirka 300 miljoner euro för att hjälpa kulturproffs och konstnärer att samarbeta över discipliner och gränser för att hitta fler möjligheter och nå ny publik.

Antagandet lägger grunden för de första ansökningsomgångarna inom det nya programmet. Dessa samtal kommer att vara öppna för alla organisationer som är verksamma inom relevanta kulturella och kreativa sektorer. Den totala sjuåriga budgeten på 2.4 miljarder euro har ökat med 63% jämfört med den tidigare. Kreativa Europa strävar också efter att öka den kulturella sektorns konkurrenskraft samtidigt som de stöder deras ansträngningar att bli grönare, mer digitala och mer inkluderande. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att stärka de kulturella och kreativa sektorernas motståndskraft och återhämtning mot bakgrund av pandemin.

Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sade: ”Över 8 miljoner människor i hela EU arbetar med en kulturaktivitet. Kultur känner inga gränser och inga nationaliteter. Konst representerar ett fönster mot världen och bidrar till att bygga broar bland oss ​​alla. I en tid då museer, biografer, kulturarvsplatser, teatrar börjar öppna igen, vill jag upprepa kommissionens stöd för den kulturella och kreativa sektorn. Med en ökad budget kommer Creative Europe att sträva efter att stärka sektorernas återhämtning och samtidigt främja den enorma mångfald och kreativitet som de erbjuder oss. ”

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sade: "Konstnärligt och kreativt uttryck är kärnan i de kulturella och kreativa industrier och vår europeiska identitet. Det återupplivade programmet Creative Europe kommer att ge ett lyft till europeiska berättelser som resonerar globalt och vårdar Europas skapare, producenter , distributörer och utställare, så hårt drabbade av pandemin. Genom att stödja samarbete över värdekedjan och språkliga gränser, liksom nya innovativa affärsmodeller, kommer MEDIA att stärka ett levande och kulturellt mångsidigt audiovisuellt ekosystem. För första gången och på en tid med växande hot mot mediepluralism kommer Kreativa Europa också att främja en hälsosam och hållbar nyhetsmediesektor i hela unionen. ”

A pressmeddelande finns tillgänglig online.

kultur

EU-boost för kultur

publicerade

on

Ledamöterna har godkänt den största budgeten någonsin för EU: s kultur- och kreativa sektorer - 2.5 miljarder euro för 2021--2027. Samhället 

Kreativa Europa är det enda EU-programmet som uteslutande stöder kultur- och audiovisuella sektorer. Efter en tuff period för artister och hela sektorn på grund av begränsningar kopplade till COVID-19-pandemin enades parlamentet och rådet om en budget på 2.5 miljarder euro för 2021-2027 i december 2020. MEPs godkänt avtalet under plenarsessionen i maj 2021.

Bättre svar på olika sektorer och deras behov

För att kunna respektera olika sektorers specifika karaktär och svara bättre på deras behov är Creative Europe uppdelat i tre olika delar:

kultur fokuserar på nätverkande, gränsöverskridande och tvärvetenskapligt samarbete inom kulturella och kreativa sektorer och främja en starkare europeisk identitet och värderingar med särskild uppmärksamhet för musikbranschen, enligt parlamentsledamöternas förhandlingar.

Media är dedikerat till att stimulera gränsöverskridande samarbete, rörlighet och innovation. öka synligheten för europeiska audiovisuella verk i den nya miljön, och göra det attraktivt för olika målgrupper, särskilt unga människor.

Sektorsövergripande syftar till att uppmuntra innovation, stödja sektorsövergripande projekt, utbyte av bästa praxis och hantera gemensamma utmaningar. Creative Europe stöder också: 

  • Europeiska kulturarvsmärket 
  • Europeiska kulturarvsdagarna 
  • Europeiska priser för musik, litteratur, arv och arkitektur  
  • Europeiska kulturhuvudstäder  
Stöd för aktiviteter med EU-mervärde

Kreativa Europa kommer att stödja aktiviteter som främjar gemensamma EU-rötter, kulturell mångfald och gränsöverskridande samarbete.

Främja integration och jämställdhet

Ledamöterna säkerställde fokus på inkludering och jämställdhet mellan könen, främjande av deltagande för personer med funktionsnedsättning, minoriteter och personer med missgynnade bakgrunder samt stöd för kvinnlig talang.

Kreativa Europa 

Fortsätt läsa

domar

10 städer som tävlar om 2020 #EuropeanCapitalOfSmartTourism-titeln

publicerade

on

Tio europeiska städer har kortlistats för 2020 Europeiska huvudstaden för smart turism tävling (presenterad i alfabetisk ordning): Bratislava (Slovakien), Breda (Nederländerna), Bremerhaven (Tyskland), Göteborg (Sverige), Karlsruhe (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Málaga (Spanien), Nice (Frankrike), Ravenna (Italien) och Torino (Italien). Finaliststäderna valdes bland totalt 35 ansökningar från 17 EU-medlemsstater.

Den europeiska huvudstaden för smart turism föreslogs som en förberedande åtgärd av Europaparlamentet och genomförs av Europeiska kommissionen. Det syftar till att främja smart turism i EU, främja innovativ, hållbar och inkluderande turismutveckling samt sprida och underlätta utbyte av bästa praxis. Detta EU-initiativ erkänner enastående resultat av europeiska städer som turistmål i fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet.

Förra året vann Helsingfors och Lyon invigningstävlingen och de två städerna har tillsammans titlarna European Capitals of Smart Tourism i 2019.

Detta är den andra utgåvan av tävlingen om att tilldela två städer som European Capitals of Smart Tourism i 2020. De två vinnande städerna kommer att dra nytta av kommunikation och varumärkesstöd under ett år. Detta kommer att inkludera; en marknadsföringsvideo, en specialbyggd skulptur för deras stadskärnor, samt skräddarsydda kampanjaktioner.

Dessutom kommer fyra priser att delas ut som erkännande av prestationer i de enskilda kategorierna i tävlingen (tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering och kulturarv och kreativitet).

Alla vinnerstäder kommer att tillkännages och delas ut vid en prisutdelning, som äger rum som en del av European Tourism Forum i Helsingfors den 9-10 oktober 2019.

Bakgrund

I det första steget i tävlingen utvärderade en oberoende expertpanel ansökningarna. Alla finaliststäder visade spetskompetens i de fyra tävlingskategorierna tillsammans.

I den andra etappen kommer företrädare för de tio finaliststäderna att resa till Helsingfors för att presentera sina kandidaturer och det aktivitetsprogram som planeras till 10 inför den europeiska juryn. Europeiska juryn kommer att träffas den 2020 oktober 8 och välja ut två städer som ska bli europeiska huvudstäder för smart turism 2019.

Urvalet av de mest innovativa projekten, idéerna och initiativen som har lämnats in av städerna till förra årets tävling hittar du i Kompendium för bästa metoder, go-to guide till smart turism i EU. För alla de senaste nyheterna om Europeiska huvudstaden för smart turism, registrera dig till nyhetsbrev, eller följ vidare Facebook or Twitter.

Fortsätt läsa

Belgien

#Koezio för inomhus äventyr

publicerade

on

De säger att goda nyheter reser långt och nyheterna om en av de nyare och mer spännande turistattraktionerna i Bryssel har sträckt sig långt - vad gäller Kanada och Thailand.

Inomhus äventyrsparken Koezio, som ligger vid den blomstrande Docks Bruxel shopping och fritidskomplex, ser om 150,000 besökare passerar genom sina dörrar varje år.

Vissa deltagare, som agerar på rekommendationer av hotell, resa rådgivare och besök Bryssel (och angelägna om att få upplevelsen för sig själva) har till och med kommit från så långt bort som Kanada och Thailand.

Centret har visat sig bli en stor hit eftersom den blev den första Koezio som öppnade utanför sitt hjärtland i Frankrike.

Huvudkontoret i Lille, i norra Frankrike, var Bryssel centrum det fjärde att öppna (det finns också två i Paris) och det lockar nu deltagare som är "agent" - från hela Belgien.

Först en förklaring för första gången besökare. Koezio (det uttalas som Ko-wa-ze-o) är en plats som är ganska olik någon annan som du säkert har besökt. Det erbjuder "träning som specialagent" i ett omvandlat 3,200 kvadratmeterutrymme.

I två timmar utmanas din uthållighet, intelligens, mod och laganda att fullfölja "resan" genom det som kallas fyra distrikt: en mystisk labyrint, ett maskinrum med gigantiska moduler, ett utrymningsrum och äntligen ett svimlande spår vid 12 meter Heigh.

Det är den typ av test som James Bond-författaren Ian Fleming själv kan ha uppskattat.

Ingen anledning att vara rädd: Men det som är viktigt här är att "vara tillsammans" och öka sammanhållningen - det uppfunna ordet Koezio härrör från sammanhållningen - inom en grupp. Koezio är tillgängligt för både unga och gamla och från 2 spelare och uppåt. Av säkerhetsskäl måste du vara 1 meter 40 cm hög och alla under 14 år måste ha sällskap av en vuxen.

Värt att påpeka att du inte behöver vara superpassad eller en idrottsman.

Den roliga börjar vid ankomsten med "hemlig agent" subterfuge. Det här är när du får din egen "hemliga kod" som ger tillgång till parken. Vid ankomsten anger du dina "hemliga koden" -detaljer på en pekskärmskärm innan du byter till nyvunniga overall vilket är när du släpps loss på kursen de närmaste timmarna.

Sju lag på upp till 5-spelare får ingå varje 15-minut, med tanken att parken inte blir överfull.

Tanken är att klocka upp så många poäng som möjligt. Så kallade "elitagenter" kan göra upp till 600,000-poäng men genomsnittet per besök är ungefär 330,000.

Till skillnad från andra flygspel i Bryssel och på andra håll handlar tanken här om att arbeta som ett lag, inte mot varandra. Tyngdpunkten för "hemliga agenter" är på lagarbete och samarbete. I slutet ger varje deltagare / lag en detaljerad utskrift av sina poäng och prestanda.

För ett litet tillskott kan du också ta en speciell kamera i parken för att filma hela äventyret (bilderna kan senare laddas ner till en USB-stick). Koezio är utmärkt för ett familjebesök men är också en idealisk plats för lagbyggnadsövningar.

Kjell Materman, kommunikationschef, säger att Brysselsidan har blivit särskilt populär för företag vars medlemmar kan träffas i ett privat rum för att "upptäcka mitt team" -chatt innan äventyret börjar. Centret, byggt på det som brukade vara en vävfabrik som daterar till mitten av 1800, har också mötesrum, matsal och lounge för en aperitif eller måltid eller dryck efter ditt "uppdrag".

Kjell, som brukade arbeta på parlamentariet i Bryssel, sade: "Vi ser också fler och fler turister som kan ha skickats på rekommendation av andra."

Det finns särskilda rabatter om du bokar online och rabatter för skolor och ungdomsklubbar. Försök också att gå på det virtuella verklighetsspelet vid ingången.

Bryssel centrum är inte lika stor som i Lille (som har två "uppdrag") men på grund av smart design har en liknande layout.

Den första Koezio öppnade i Lille i 2006 och så framgångsrik har konceptet visat att en femte kommer att öppnas i Lyon i sommar med planer för andra i London, Nederländerna och Spanien.

Detta företag har investerat mycket i att sprida ordet om Koezio och som besökarnas siffror betalar denna politik. Böjda veckorna är särskilt populära, så bäst att boka då.

Transportförbindelserna är stora eftersom platsen ligger på två spårvagnslinjer som visar dig till centrala Bryssel på bara 10 minuter. Det finns en stor parkeringsplats i närheten och från sommaren finns det även flodturer på den närliggande Brysselkanalen.

En annan stor anledning att besöka just nu är att Kungliga växthuset i Laeken för närvarande är öppet för allmänheten fram till 10 maj.

Oavsett tid på året kommer du hit, men du är säker på att ha kul.

Ät ditt hjärta ut James Bond!

Koezio
Bryggor Bruxel
T. (0) 2 319 5454

 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend