Anslut dig till vårt nätverk!

Corporate skatteregler

Stora ländernas skatteavtal för att avslöja splittring i Europa

publicerade

on

4 minut läs

Europeiska konkurrenskommissionären Margrethe Vestager bär en skyddsmask lämnar EU-kommissionens huvudkontor i Bryssel, Belgien den 15 juli 2020. REUTERS / Francois Lenoir / File Photo

En global överenskommelse om företagsskatt ser ut att leda till en höjdpunkt i en djupgående EU-strid, som ställer stora medlemmar Tyskland, Frankrike och Italien mot Irland, Luxemburg och Nederländerna. Läs mer.

Även om de mindre EU-partnerna i centrum för en årslång kamp om sina gynnsamma skatteregimer välkomnade Group of Seven-affären den 5 juni för en lägsta företagsnivå på minst 15%, förutspår vissa kritiker problem med att genomföra den.

EU-kommissionen, EU: s verkställande direktör, har länge kämpat för att få enighet inom blocket om ett gemensamt synsätt på beskattningen, en frihet som har blivit ivrigt bevakad av alla dess 27 medlemmar, både stora och små.

"De traditionella skatteinnehaven i EU försöker hålla ramarna så flexibla som möjligt så att de kan fortsätta att göra affärer mer eller mindre som vanligt", sade Rebecca Christie från Bryssel-baserade tankesmedja Bruegel.

Paschal Donohoe, Irlands finansminister och president för Eurogruppen för sina kamrater i euroområdet, gav de rika ländernas G7-avtal, som måste godkännas av en mycket bredare grupp, ett ljummet välkomnande.

"Varje avtal måste tillgodose behoven hos små och stora länder", sa han på Twitter och pekade på de "139 länder" som behövs för ett bredare internationellt avtal.

Och Hans Vijlbrief, biträdande finansminister i Nederländerna, sa på Twitter att hans land stödde G7-planerna och redan hade vidtagit åtgärder för att stoppa skatteundandragande.

Även om EU-tjänstemän har kritiserat länder som Irland eller Cypern privat, är det politiskt laddat att ta itu med dem offentligt och blockets svarta lista över "samarbetsvilliga" skattecentra, på grund av dess kriterier, nämner inte EU-tillflyktsort.

Dessa har blomstrat genom att erbjuda företag lägre priser genom så kallade brevlådecentra, där de kan bokföra vinster utan att ha någon betydande närvaro.

”Europeiska skatteparadis har inget intresse av att ge efter”, sade Sven Giegold, en grönparti av Europaparlamentet som arbetar för rättvisare regler, om utsikterna till förändring.

Ändå välkomnade Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna G7-avtalet och tillade att han skulle bidra till en bredare diskussion för ett detaljerat internationellt avtal.

Även om Irland, Luxemburg och Nederländerna välkomnade den länge kämpade för reformen hade Cypern ett mer bevakat svar.

"De små EU-länderna bör erkännas och tas i beaktande", säger Cyperns finansminister Constantinos Petrides till Reuters.

Och även G7-medlemmen Frankrike kan ha svårt att helt anpassa sig till de nya internationella reglerna.

"Stora länder som Frankrike och Italien har också skattestrategier som de är fast beslutna att hålla," sa Christie.

Tax Justice Network rankar Nederländerna, Luxemburg, Irland och Cypern bland de mest framstående globala tillflyktsorten, men inkluderar också Frankrike, Spanien och Tyskland på sin lista.

Europas divisioner blossade upp 2015 efter att dokument som kallades 'LuxLeaks' visade hur Luxemburg hjälpte företag att kanalisera vinster samtidigt som de betalade liten eller ingen skatt.

Det ledde till en nedstängning av Margrethe Vestager, EU: s mäktiga antitrustchef, som använde regler som förhindrar olagligt statligt stöd till företag och argumenterar för att sådana skatteaffärer uppgick till orättvisa subventioner.

Vestager har inlett utredningar av det finska pappersförpackningsföretaget Huhtamaki för tillbaka skatter till Luxemburg och undersökt den holländska skattebehandlingen av InterIKEA och Nike.

Nederländerna och Luxemburg har förnekat arrangemang som bryter mot EU-regler.

Men hon har haft motgångar som förra året när tribunalen slängde sin order för iPhone-tillverkaren Apple (AAPL.O) att betala 13 miljarder euro (16 miljarder dollar) i irländska tillbaka skatter, ett beslut som nu överklagas.

Vestagers order om att Starbucks skulle betala miljoner holländska tillbaka skatter avvisades också.

Trots dessa nederlag har domare gått med på hennes inställning.

"Rättvis beskattning är högsta prioritet för EU", sade en talesman för EU-kommissionen: "Vi är fortsatt engagerade i att se till att alla företag ... betalar sin skäliga andel av skatten."

I synnerhet Nederländerna har betonat en vilja att förändras efter kritik av sin roll som kanal för multinationella företag att flytta vinster från ett dotterbolag till ett annat samtidigt som de betalar inga eller låga skatter.

Det införde en regel i januari som beskattar royalty och räntebetalningar som holländska företag skickar till jurisdiktioner där bolagsskatten är lägre än 9%.

"Kravet på rättvisa har ökat", säger Paul Tang, en holländsk ledamot av Europaparlamentet. "Och nu kombineras det med ett behov av att finansiera investeringar."

($ 1 = € 0.8214)

Corporate skatteregler

Big-tech företag som får historiska förändringar i sina internationella skatteavtal

publicerade

on

Nyligen har några av de rikaste landmärkena och länderna i världen kommit överens om att stänga internationella skattehål som har godkänts av de största multinationella företagen. Några av dessa teknikföretag har de största aktiekurserna på aktiemarknaden, som Apple, Amazon, Google och så vidare.

Medan teknikbeskattning länge har varit ett problem som internationella regeringar har varit tvungna att komma överens om, varandra, spelar också för liknande problem, särskilt på grund av dess ökade popularitet och möjliggjorde legalisering globalt. Här har vi tillhandahållit en jämförelse av nya vadslagningssidor som följer upp rätt skattelagstiftning och laglighet som är nödvändig för internationell användning.

Under G7-toppmötet - som våra senaste rapporter talade om ämnet Brexit och handelsavtalföreträdare för USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Kanada, Italien och Japan, kom till ett enhetligt avtal för att stödja de globala bolagsskattesatserna på minst 15%. Det var överens om att detta skulle hända eftersom dessa företag skulle betala skatt där deras verksamhet är i drift och till marken de driver i. Skatteflykt har länge förökats med hjälp av initiativ och kryphål som hittats av företagsenheter, detta enhälliga beslut kommer att sätta en sluta att hålla teknikföretag ansvariga.

Detta beslut tros vara år framöver och G7-toppmötena har länge velat nå en överenskommelse om att skapa historia och reformera det globala beskattningssystemet för den stigande innovation och digitala tidsålder som är i horisonten. Att göra företag som Apple, Amazon och Google tar ansvar, kommer att hålla beskattningen i schack för vad som uppskattas vara en våg av deras utveckling och engagemang utomlands. Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister, har nämnt att vi befinner oss i pandemiens ekonomiska kris, företag måste hålla sin vikt och bidra till reformeringen av den globala ekonomin. Reformerad beskattning är ett steg framåt för att uppnå detta. Globala teknikföretag som Amazon och Apple har ökat massivt i aktieägarpriserna för varje kvartal efter den stora nedgången förra året, vilket gör teknik till en av de mest hållbara sektorerna att få skatter från. Naturligtvis är inte alla överens om sådana kommentarer, eftersom skattehål har länge varit en sak och fråga i det förflutna.

Den avtalade överenskommelsen kommer att sätta massivt tryck på andra länder under G20-mötet som ska äga rum i juli. Att ha en överenskommelse från G7-parterna gör det mycket troligt att andra länder kommer att komma överens med länder som Australien, Brasilien, Kina, Mexiko etc. som ska vara närvarande. Länder med lägre skatteparadis som Irland förväntar sig lägre skattesatser med minst 12.5% där andra kan vara högre beroende. Man förväntade sig att skattesatsen på 15 procent skulle vara högre på minst 21%, och länder som håller med om detta anser att en basnivå på 15% bör fastställas med möjligheter till mer ambitiösa priser beroende på destination och region som multinationella företag driver och betalar skatt från.

Fortsätt läsa

Corporate skatteregler

Beskattning: Årsredovisningen 2021 lyfter fram beskattningens bidrag till ett mer innovativt, affärsvänligt och hälsosammare EU

publicerade

on

Europeiska kommissionen har publicerat 2021 årsredovisning om beskattning, en årlig översyn av medlemsstaternas skattepolicy och deras bidrag till EU: s prioriteringar, såsom dubbla digitala och gröna övergångar, social rättvisa och välstånd, eller bekämpa skattebedrägerier. Årliga skatteintäkter i EU var stabila under 2019 i alla medlemsstater, med små minskningar av den genomsnittliga skattebördan på arbetskraft och genomsnittlig företagsinkomstskatt från 21.9% 2019 till 21.5% 2020. Medlemsstaterna har fortsatt att införa nya skatteåtgärder för att stödja innovation och produktivitet, ta itu med företagsskulden och minska den tid det tar att följa skatter. Rapporten fann att miljöbeskattning kan vara ett användbart politiskt verktyg för att uppnå klimat- och miljöpolitiska mål och bidra till den ekonomiska återhämtningen, men rapporten visar att den fortfarande är underutnyttjad i många medlemsstater. Flera EU-länder har höjt skatterna på tobak, alkohol och läsk för att förbättra folkhälsan. Rapporten betonar också att de flesta medlemsstater har infört vissa åtgärder för att ta itu med aggressiv skatteplanering men mycket återstår att göra, särskilt med tanke på den aktuella krisen. Rapporten påpekade också att COVID-19-pandemin tvingade medlemsländer och EU att reagera med ett oöverträffat utbud av åtgärder, inklusive skatteåtgärder och direkt stöd för hushåll, företag och hälsosektorn. Dessa hjälpte till att dämpa krisens inverkan, ge likviditet till de hårdast drabbade företagen och hushållen och mildra de negativa ekonomiska konsekvenserna av folkhälsobegränsningsåtgärder som infördes av medlemsstaterna. Mot denna bakgrund kan skattepolitiken vara en integrerad del av politiska åtgärder för att stödja återhämtningen efter COVID-19-krisen. Analysen som beskrivs i denna rapport används i samband med europeiska terminen. Den fullständiga rapporten finns tillgänglig här.

Fortsätt läsa

Corporate skatteregler

Kommissionen lanserar en ny inlärningsportal för skatte- och tullpersoner i hela EU

publicerade

on

Europeiska kommissionen har lanserat en ny EU-lärandeportal att erbjuda skatte- och tullpersonal i hela EU en möjlighet att bygga, förbättra eller dela sin kunskap om viktiga ämnen inom området. Utnyttja fördelarna med online-lärande syftar det till att bygga gemensam expertis och förbättra kompetensen hos tull- och skattepersonal som arbetar i nationella förvaltningar och myndigheter, företag, akademi och forskare inom skatte- och tullområdet, med något specifikt innehåll för personal från offentliga förvaltningar.

Den nya portalen innehåller en kombination av olika inlärningsformat - från egenutvecklad inlärning och utveckling till interaktivt utbyte av bästa praxis - och bör bidra till att modernisera tull- och skattekompetens i EU genom att tillhandahålla ett nytt sätt för människor som arbetar på fältet att dela erfarenheter och kunskap. Det kan också hjälpa yrkesverksamma att bygga gemensamma kompetensuppsättningar för att hantera delade utmaningar, såsom bedrägeri, skatteundandragande och digitalisering. Skatt och tull spelar en viktig roll i våra samhällen och i EU: s inre marknad genom att säkerställa effektiv inkomster, bidra till företagens välstånd, stödja medborgarnas säkerhet och genom att underlätta legitim handel. Tull- och skattepersonal och deras förvaltningar och företag måste kunna svara på och förutse förändringar för att förbli effektiva i ett socialt, politiskt och ekonomiskt globalt sammanhang som ständigt utvecklas. Mer information och den nya inlärningsportalen finns här.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend