Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Digital euro är fortfarande långt borta eftersom försiktighet råder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En digital valuta, som använder samma teknik som en kryptovaluta, men som backas upp av en centralbank, har en speciell attraktionskraft i euroområdet. Det skulle kunna övervinna förseningar och kostnader för gränsöverskridande transaktioner. Men eurogruppen av finansministrar förutser flera år av att ta itu med praktiska och politiska problem, utan garanti för eventuellt godkännande, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Efter det senaste mötet med de nu 20 finansministrarna vars länder använder euron (Kroatien gick med den 1 januari), sa Eurogruppens president Paschal Donohoe att de efter 18 månader av mycket detaljerade diskussioner hade tagit "lite tid att reflektera" över idén av en digital valuta. Europeiska centralbanken hade begränsat de möjliga tekniska designerna och skulle till hösten besluta om processen skulle gå vidare.

Detta skulle vara "förverkligandefasen", en term som inte är avsedd att antyda att den digitala euron faktiskt skulle få klartecken. Det skulle dock ta tre år, vilket tyder på att en digital valuta kommer att vara tekniskt genomförbar först i slutet av 2026. Parallellt fortsätter EU-kommissionen det förberedande arbetet med lagstiftning som skulle sätta en digital euro på en riktig rättslig grund.

Roten till all denna försiktighet är oro bland finansministrar och centralbanker om potentiella hot mot finansiell stabilitet och centralbankssuveränitet över penningpolitiken. Dessa faktorer verkar överväga i deras tänkande fördelarna med snabbare och billigare gränsöverskridande betalningar, som beräknas kosta 130 miljarder dollar globalt.

Naturligtvis skulle det internationella betalningssystemet kunna förbättras, om så bara mellan länder som använder euron, utan att införa en digital valuta. Men enighet om en EU-omfattande standard kan vara lättare att uppnå när man inför något nytt. Samtidigt gör volatiliteten i kryptovalutorna ministrarna och bankirerna säkra på att de inte riskerar en massflykt från sina reglerade, om än ibland ineffektiva system.

Så vad är nästa steg för Eurogruppen? Som Paschal Donoghue uttryckte det, "vad Eurogruppen erkände i dag är att många beslut som väntar är till sin natur politiska", vilket så tydligt hävdar sin fortsatta kontroll över processen och det slutliga resultatet. "Jag vill erkänna kommissionens och ECB:s erkännande av vårt mandat på detta område", tillade han.

I ett separat uttalande betonade Eurogruppen behovet av att bevara pengar utgivna av centralbanker som ett ankare i det monetära systemet. Den beskrev också krav på att kontanter ska kompletteras, inte ersättas, av en digital valuta; även att integritetsrätten skyddas, samtidigt som man upprätthåller åtgärder för att ta itu med penningtvätt, olaglig finansiering, skatteflykt och upphävande av sanktioner.

Annons

Det skulle behöva finnas gränser för hur mycket individer och företag kan hålla i digital form och andra restriktioner som syftar till att värna om euroområdets finansiella stabilitet. Även om allt var på plats för att lansera en digital valuta, skulle tiden ändå behöva rätt; "Implementeringen bör ta hänsyn till den rådande ekonomiska och finansiella miljön", var hur Eurogruppens uttalande uttryckte det.

Det är svårt att undvika slutsatsen att finansministrarna snarare önskar att konceptet med en digital valuta fortfarande inte existerade. Men det gör det och senare i år förväntas kommissionen föreslå lagstiftning till parlamentet och rådet. En ännu längre och mer labyrintisk process än vanligt kommer sannolikt att följa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend