Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Belgiens återhämtnings- och motståndskraftsplan på 5.9 miljarder euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har antagit en positiv bedömning av Belgiens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 5.9 miljarder euro i bidrag inom återvinnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de avgörande investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Belgiens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Det kommer att spela en nyckelroll för att göra det möjligt för Belgien att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin. RRF - i hjärtat av NextGenerationEU - kommer att ge upp till 672.5 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Den belgiska planen är en del av ett oöverträffat samordnat EU-svar på COVID-19-krisen, för att ta itu med gemensamma europeiska utmaningar genom att anta de gröna och digitala övergångarna, för att stärka den ekonomiska och sociala motståndskraften och sammanhållningen på den inre marknaden.

Kommissionen utvärderade Belgiens plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens analys undersöktes särskilt om de investeringar och reformer som anges i Belgiens plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera utmaningar som identifierats under den europeiska terminen, och stärka dess tillväxtpotential, jobbskapande och ekonomiska och sociala motståndskraft. Säkra Belgiens gröna och digitala övergångar I kommissionens bedömning framgår att Belgiens plan ägnar 50% av sitt totala anslag till åtgärder som stöder klimatmålen. Detta inkluderar investeringar i åtgärder för att stödja renovering av offentliga och privata byggnader över hela landet för att öka deras energieffektivitet, användning av alternativa energitekniker såsom vätgasproduktion med låga koldioxidutsläpp och reformer och investeringar för att påskynda övergången till grön mobilitet. Det ger också viktiga investeringar för att återställa biologisk mångfald, ta itu med det växande problemet med torka och främja ett effektivt resursanvändning, återvinning och den cirkulära ekonomin.

Kommissionen finner att Belgiens plan avsätter 27% av dess totala anslag till åtgärder som stöder den digitala övergången. Detta inkluderar åtgärder för att digitalisera den offentliga förvaltningen och rättsväsendet, tillhandahålla utbildning i digital kompetens, stärka Belgiens cybersäkerhetskapacitet och utveckla den rättsliga ramen för implementeringen av 5G.

Annons

Stärker Belgiens ekonomiska och sociala motståndskraft

Kommissionen anser att Belgiens plan innehåller en omfattande uppsättning av ömsesidigt förstärkande reformer och investeringar som bidrar till att effektivt ta itu med alla eller en betydande delmängd av de ekonomiska och sociala utmaningar som beskrivs i de landsspecifika rekommendationer som rådet riktade till Belgien under den europeiska terminen i 2019 och 2020. Den innehåller åtgärder för att förbättra effektiviteten i de offentliga utgifterna och den finanspolitiska och sociala hållbarheten för pensioner, främja utbildning och kompetensutveckling, hållbara transporter, energiövergången, forskning och innovation och digital infrastruktur.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: ”I dag har Europeiska kommissionen beslutat att ge sitt gröna ljus till Belgiens återhämtnings- och motståndskraftsplan. NextGenerationEU kommer att spela en avgörande roll för att finansiera de investeringar och reformer som är nödvändiga för att bygga den framtid vi är engagerade i. De 5.9 miljarder euro som är tillgängliga för Belgien kommer att finansiera åtgärder som kommer att bidra till att bygga en grönare och mer digital framtid för alla dess medborgare. Planen lägger särskilt stor vikt vid åtgärder som kommer att påskynda Belgiens gröna övergång, med 50% av finansieringen inriktad på att uppnå klimatmål. Vi kommer att stå vid Belgien varje steg på vägen för att se till att den vision som ingår i planen blir fullständig. ”

Annons

Planen föreskriver också reformer och investeringar som syftar till att minska reglerings- och administrativa bördor och förbättra affärsmiljön. Planen representerar ett omfattande och tillräckligt balanserat svar på Belgiens ekonomiska och sociala situation och bidrar därmed på lämpligt sätt till alla sex pelare som nämns i RRF-förordningen. Stöd till flaggskeppsinvesteringar och reformprojekt Belgiens plan föreslår projekt i sju europeiska flaggskeppsområden. Detta är specifika investeringsprojekt som behandlar frågor som är gemensamma för alla medlemsstater inom områden som skapar jobb och tillväxt och som behövs för den gröna och digitala omställningen. Till exempel har Belgien föreslagit att tillhandahålla mer än 1 miljard euro för att renovera offentliga och privata byggnader, inklusive sociala bostäder, för att förbättra deras energiprestanda.

Belgien har också föreslagit att tillhandahålla cirka 900 miljoner euro för att öka digitala, språkliga och tekniska färdigheter hos utsatta grupper, arbetssökande och ungdomar, för att förbättra social integration och underlätta tillgången till arbetsmarknaden. I kommissionens bedömning konstateras att ingen av de åtgärder som ingår i planen gör någon betydande skada på miljön, i linje med kraven i RRF-förordningen. De kontrollsystem som införts av Belgien anses vara adekvata för att skydda unionens ekonomiska intressen. Planen ger tillräcklig information om hur nationella myndigheter kommer att förebygga, upptäcka och korrigera fall av intressekonflikter, korruption och bedrägerier i samband med användningen av medel.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande direktör Valdis Dombrovskis (avbildad) sa: ”Belgiens återhämtningsplan kommer att hjälpa landets ekonomi att återhämta sig efter successiva COVID-spärrar och komma på en grönare och mer digital väg. Halva planen ägnas åt att stödja klimatmål, inklusive investeringar för att göra byggnader mer energieffektiva, stödja grön mobilitet och alternativ energiteknik. Reformen av det allmänt använda skattesystemet för företagsbilar kommer också att bidra till att uppnå klimatmålen. Planen kommer att stödja en digitalisering i den offentliga förvaltningen och rättsväsendet, vilket kommer att bidra till att minska byråkratin och skapa en mer affärsvänlig miljö. Jag stöder särskilt de åtgärder som kommer att uppmuntra skolbarn och arbetstagare att ha mer digital kompetens och förbereda den belgiska arbetsmarknaden för framtiden. Sist men inte minst välkomnar vi åtgärder som kommer att tillgodose behoven hos utsatta grupper, inklusive investeringar i sociala bostäder och barnomsorg.

Nästa steg

Kommissionen har antagit ett förslag till beslut att bevilja 5.9 miljarder euro i bidrag till Belgien enligt RRF. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag. Rådets godkännande av planen skulle möjliggöra utbetalning av 770 miljoner euro till Belgien i förfinansiering. Detta motsvarar 13% av det totala beloppet för Belgien. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserat på ett tillfredsställande uppfyllande av milstolparna och målen i planen för återhämtning och motståndskraft, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av investeringarna och reformerna.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Belgiens plan innehåller ett program för reformer och investeringar som bör ge ett stort lyft både för landets konkurrenskraft och för dess miljömässiga och sociala hållbarhet. Två tredjedelar av planens investeringar stöder den gröna eller digitala övergången. Reformen av företagsbilsystemet och investeringar i elbussar, laddstationer och cykelfält kommer att minska utsläppen och förbättra luftkvaliteten. Skolor och landsbygdsområden kommer att ha förbättrad anslutning medan rättsväsendet, hälso- och socialförsäkringssystemen kommer att se stora förbättringar av effektiviteten genom digitalisering. Slutligen bör investeringar i färdigheter underlätta social integration av utsatta grupper, minska den digitala klyftan och förbättra karriärperspektiv för unga människor. ”

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

Klimatförändringar gjorde dödliga översvämningar i Västeuropa minst 20% mer sannolika - studie

publicerade

on

By

Ett hus som drabbats av ett jordskred ses efter kraftigt regn som orsakade översvämningar i städer som omger Comosjön i norra Italien, i Laglio, Italien. REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Klimatförändring har gjort extrema nederbördshändelser av det slag som skickade dödliga strömmar av vatten som strömmade genom delar av Tyskland och Belgien förra månaden till minst 20% mer sannolikt att hända i regionen, sa forskare på tisdagen, skriver Isla Binnie, Reuters.

Regnet har troligen också blivit kraftigare av klimatförändringarna. En dag med nederbörd kan nu vara upp till 19% mer intensiv i regionen än den skulle ha varit om de globala atmosfärstemperaturerna inte hade stigit med 1.2 grader Celsius (2.16 grader Fahrenheit) över förindustriella temperaturer, enligt forskning som publicerats av World Weather Attribution ( WWA) vetenskapligt konsortium.

Annons

"Vi kommer definitivt att få mer av detta i ett värmande klimat", säger gruppens medledare Friederike Otto, klimatforskare vid University of Oxford.

"Extremt väder är dödligt", säger Otto och påminner om att hon snabbt kontaktade familjemedlemmar som bor i de drabbade områdena för att se till att de var säkra när översvämningarna slog till. "För mig var det väldigt nära hemmet."

Med extrema väderhändelser som dominerar nyhetsrubriker de senaste åren har forskare varit alltmer pressade att bestämma exakt hur mycket klimatförändringarna är skyldiga.

Annons

Bara under det senaste året fann forskare att USA: s torka, en dödlig kanadensisk värmebölja och skogsbränder över Sibirien har förvärrats av en värmande atmosfär.

12-15 juli nederbörd över Europa utlöste översvämningar som svepte bort hus och kraftledningar och lämnade mer än 200 människor döda, mestadels i Tyskland. Dussintals dog i Belgien och tusentals tvingades också fly sina hem i Nederländerna. Läs mer.

"Det faktum att människor förlorar sina liv i ett av de rikaste länderna i världen - det är verkligen chockerande", säger klimatforskaren Ralf Toumi vid Grantham Institute, Imperial College London, som inte var inblandad i studien. "Ingenstans är säkert."

Även om översvämningen var utan motstycke fann de 39 WWA -forskarna att lokala nederbördsmönster är mycket varierande.

Så de gjorde sin analys över ett större område som spänner över delar av Frankrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz. De använde lokala väderrekord och datasimuleringar för att jämföra översvämningshändelsen i juli med vad som kan ha förväntats i en värld som inte påverkas av klimatförändringar.

Eftersom varmare luft håller mer fukt, är sommarregn i denna region nu 3-19% tyngre än de skulle vara utan global uppvärmning, fann forskarna.

Och själva händelsen var allt från 1.2 till 9 gånger - eller 20% till 800% - mer sannolikt att ha inträffat.

Den stora osäkerheten förklarades delvis av brist på historiska register, förklarade WWA och förvärrades av översvämningarna som förstörde utrustning som övervakade flodförhållandena. Läs mer.

"Studien bekräftar ändå att global uppvärmning har spelat en stor roll i översvämningskatastrofen", säger Stefan Rahmstorf, forskare och oceanograf vid Potsdam Institute for Climate Impact Research, som inte var inblandad i studien.

"Detta är i linje med konstaterandet i den senaste IPCC -rapporten, som visade att extrema nederbördshändelser har ökat över hela världen", tillade han och hänvisade till FN: s klimatpanels resultat. Läs mer.

Fortsätt läsa

Belgien

Sju invånare på belgiskt äldreboende dör efter utbrottet av B.1.621 härkomst av COVID-19

publicerade

on

By

Sju invånare på ett äldreboende i Belgien har dött efter att ha smittats med en släktlinje av coronaviruset som först upptäcktes i Colombia trots att de var helt vaccinerade, sa virologiteamet som genomförde test på fredagen (6 augusti), skriver Sabine Siebold, Reuters.

Virologiteamet sa att invånarna hade smittats med B.1.621-släktlinjen av COVID-19 som har sitt ursprung i Colombia och som har upptäckts under de senaste veckorna i USA, men fall i Europa har varit sällsynta.

European Center for Disease Prevention and Control har listat släktlinjen B1.621 som en del av Kappa -varianten av coronaviruset, men inte som en variant i sig.

Annons

De sju personer som dog på äldreboendet i den belgiska staden Zaventem, nära Bryssel, var alla i 80- eller 90 -talen, och några av dem var redan i dåligt fysiskt skick, säger Marc Van Ranst, virolog vid University of Leuven som genomförde tester på viruset som hittades på äldreboendet.

"Det är oroande", sa Van Ranst och kommenterade det faktum att invånarna dog trots att de var helt vaccinerade mot COVID-19.

Hittills vet forskare inte om B.1.621 -släkten är mer överförbar än andra släktlinjer eller varianter av coronaviruset, sa han.

Annons

I Belgien står B.1.621 för närvarande för mindre än 1% av kända fall av COVID-19, sade han, jämfört med 2% av fallen i USA och mer än i Florida.

På äldreboendet i Zaventem smittades 21 boende av varianten tillsammans med flera anställda, säger Van Ranst till Reuters. Den infekterade personalen upplevde endast lindriga symptom.

Van Ranst sa att den dominerande coronavirusvarianten i Belgien med cirka 95% av infektionerna är deltaet, som först upptäcktes i Indien, följt av Alpha som tidigare var dominerande i Storbritannien.

Ytterligare tester kommer att köras på fredag ​​för att utesluta alla möjligheter att vårdboendets invånare dog av en annan variant av viruset eller en annan andningssjukdom, sade Van Ranst.

"Det är osannolikt men inte omöjligt", sa han.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend