Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

35 år - och går fortfarande starkt!

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

År 1986 präglades av både framsteg och motgångar. Tekniska framsteg hjälpte Sovjetunionen att lansera Mir rymdstationen och fick Storbritannien och Frankrike att bygga kanalen. Tyvärr såg det också rymdfärjan Challenger katastrof och explosionen av en av kärnreaktorerna i Tjernobyl.

I Belgien kom landets fotbollsspelare hem till en hjältevälkommen efter att ha blivit 4: e i Mexikos världscup.

Året var också anmärkningsvärt för en annan händelse: öppnandet av L'Orchidee Blanche i Bryssel, nu en av de erkända bästa vietnamesiska restaurangerna i landet.

Annons

1986, när Katia Nguyen (avbildad) öppnade restaurangen i det dåvarande tysta Brysselområdet, kunde hon inte ha insett vilken stor framgång det skulle bli.

I år markerar restaurangen sitt 35-årsjubileum, en riktig milstolpe, och det har kommit långt under de mellanliggande åren, så mycket att det nu är ett ord för fin asiatisk mat, inte bara i detta nu livliga område i Bryssel utan längre bort.

Faktum är att spridningen hittills har spridit sig om kvaliteten på den utmärkta vietnamesiska maten som finns här att den för några år sedan tilldelades den prestigefyllda titeln "Bästa asiatiska restaurangen i Belgien" av den kända matguiden, Gault och Millau.

Annons

Katia är den första som accepterar att hennes framgång också beror mycket på hennes team, som bara råkar vara helt kvinnligt (detta återspeglar delvis den traditionella roll kvinnor har i det vietnamesiska köket).

Den längsta serveringen bland dem är Trinh, som har äter underbara vietnamesiska måltider i det lilla köket med öppen planlösning i några decennier, medan andra "veteran" -medarbetare inkluderar Huong, som har varit här i 15 år och Linh , en relativ nykomling som har arbetat här i fyra år!

De, tillsammans med sina kollegor, är vackert klädda i äkta vietnamesiska dräkter, något annat resto är känd för. Att hålla på personalen så länge återspeglar också Katias utmärkta ledningsstil.

Allt är långt från de dagar, tillbaka på 1970-talet, då Katia först kom till detta land för sina studier. Som så många av hennes landsmän hade hon flykt från Vietnamkriget på jakt efter ett bättre liv i väst och hon började starta ett nytt liv i sitt "nya" hem - Belgien.

För finsmakare av god vietnamesisk mat som var, ja, ganska goda nyheter.

Standarden när Katia, som fortfarande var relativt nyanländ i Belgien från Saigon, öppnade restaurangen 1986 är lika hög idag som den var då.

Trots den hemska hälsopandemin som har gjort kaos i gästfrihetssektorn här, översvämmar nu Katias "armé" av lojala kunder för att prova de underbara glädjeämnen som hennes högt begåvade, vietnamesiskt födda team lagar.

Restaurangen ligger nära ULB-universitetet och allt här förbereds i huset. Rätterna är baserade på antingen traditionella eller mer moderna recept men liknar det bästa du kan hitta i Vietnam själv. Många middagar här anser att vårrullarna är de bästa i Belgien, men om de är saftiga tar husets gourmetrikedom dig på en kulinarisk resa, som sträcker sig från norra till södra Vietnam och alla stopp däremellan.

Restaurangen stängde aldrig riktigt under lockdowns eftersom den fortsatte att servera en snabb takeaway-tjänst. Efter att ha öppnats helt, svarar takeaways för cirka 30 procent av verksamheten. Kunder kan antingen hämta sin beställning eller få den levererad till sitt hem / kontor.

Med sommaren på gång är det bra att veta att det nu finns en terrass med plats för upp till 20 personer på gatan utanför, medan det på baksidan är ett trevligt uteområde med plats för cirka 30 och öppet till oktober.

Inuti har restaurangen 38 personer på nedervåningen och 32 på övervåningen. Det finns också ett prisvärt, två-rätters lunchmeny, som kostar bara € 13, vilket är särskilt populärt.

A la carte-valet är stort och har en rad kött-, fisk- och fjäderfärätter - alla är fantastiska och mycket välsmakande. Det finns också en bra dryck och vinlista och se upp för en härlig förslag meny som ändras varje vecka.

Den charmiga och mycket välkomnande Katia har kommit mycket långt sedan hon först satte sin fot i Belgien. Att en restaurang som fortfarande trivs 35 år efter att den öppnats är en enorm prestation, särskilt i denna "post-pandemiska" era, men att samma plats har varit under samma ägande hela tiden är ganska anmärkningsvärt ... vilket faktiskt också beskriver mycket exakt både köket och servicen här.

Grattis på 35-årsdagen L'Orchidee Blanche!

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

Klimatförändringar gjorde dödliga översvämningar i Västeuropa minst 20% mer sannolika - studie

publicerade

on

By

Ett hus som drabbats av ett jordskred ses efter kraftigt regn som orsakade översvämningar i städer som omger Comosjön i norra Italien, i Laglio, Italien. REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Klimatförändring har gjort extrema nederbördshändelser av det slag som skickade dödliga strömmar av vatten som strömmade genom delar av Tyskland och Belgien förra månaden till minst 20% mer sannolikt att hända i regionen, sa forskare på tisdagen, skriver Isla Binnie, Reuters.

Regnet har troligen också blivit kraftigare av klimatförändringarna. En dag med nederbörd kan nu vara upp till 19% mer intensiv i regionen än den skulle ha varit om de globala atmosfärstemperaturerna inte hade stigit med 1.2 grader Celsius (2.16 grader Fahrenheit) över förindustriella temperaturer, enligt forskning som publicerats av World Weather Attribution ( WWA) vetenskapligt konsortium.

Annons

"Vi kommer definitivt att få mer av detta i ett värmande klimat", säger gruppens medledare Friederike Otto, klimatforskare vid University of Oxford.

"Extremt väder är dödligt", säger Otto och påminner om att hon snabbt kontaktade familjemedlemmar som bor i de drabbade områdena för att se till att de var säkra när översvämningarna slog till. "För mig var det väldigt nära hemmet."

Med extrema väderhändelser som dominerar nyhetsrubriker de senaste åren har forskare varit alltmer pressade att bestämma exakt hur mycket klimatförändringarna är skyldiga.

Annons

Bara under det senaste året fann forskare att USA: s torka, en dödlig kanadensisk värmebölja och skogsbränder över Sibirien har förvärrats av en värmande atmosfär.

12-15 juli nederbörd över Europa utlöste översvämningar som svepte bort hus och kraftledningar och lämnade mer än 200 människor döda, mestadels i Tyskland. Dussintals dog i Belgien och tusentals tvingades också fly sina hem i Nederländerna. Läs mer.

"Det faktum att människor förlorar sina liv i ett av de rikaste länderna i världen - det är verkligen chockerande", säger klimatforskaren Ralf Toumi vid Grantham Institute, Imperial College London, som inte var inblandad i studien. "Ingenstans är säkert."

Även om översvämningen var utan motstycke fann de 39 WWA -forskarna att lokala nederbördsmönster är mycket varierande.

Så de gjorde sin analys över ett större område som spänner över delar av Frankrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz. De använde lokala väderrekord och datasimuleringar för att jämföra översvämningshändelsen i juli med vad som kan ha förväntats i en värld som inte påverkas av klimatförändringar.

Eftersom varmare luft håller mer fukt, är sommarregn i denna region nu 3-19% tyngre än de skulle vara utan global uppvärmning, fann forskarna.

Och själva händelsen var allt från 1.2 till 9 gånger - eller 20% till 800% - mer sannolikt att ha inträffat.

Den stora osäkerheten förklarades delvis av brist på historiska register, förklarade WWA och förvärrades av översvämningarna som förstörde utrustning som övervakade flodförhållandena. Läs mer.

"Studien bekräftar ändå att global uppvärmning har spelat en stor roll i översvämningskatastrofen", säger Stefan Rahmstorf, forskare och oceanograf vid Potsdam Institute for Climate Impact Research, som inte var inblandad i studien.

"Detta är i linje med konstaterandet i den senaste IPCC -rapporten, som visade att extrema nederbördshändelser har ökat över hela världen", tillade han och hänvisade till FN: s klimatpanels resultat. Läs mer.

Fortsätt läsa

Belgien

Sju invånare på belgiskt äldreboende dör efter utbrottet av B.1.621 härkomst av COVID-19

publicerade

on

By

Sju invånare på ett äldreboende i Belgien har dött efter att ha smittats med en släktlinje av coronaviruset som först upptäcktes i Colombia trots att de var helt vaccinerade, sa virologiteamet som genomförde test på fredagen (6 augusti), skriver Sabine Siebold, Reuters.

Virologiteamet sa att invånarna hade smittats med B.1.621-släktlinjen av COVID-19 som har sitt ursprung i Colombia och som har upptäckts under de senaste veckorna i USA, men fall i Europa har varit sällsynta.

European Center for Disease Prevention and Control har listat släktlinjen B1.621 som en del av Kappa -varianten av coronaviruset, men inte som en variant i sig.

Annons

De sju personer som dog på äldreboendet i den belgiska staden Zaventem, nära Bryssel, var alla i 80- eller 90 -talen, och några av dem var redan i dåligt fysiskt skick, säger Marc Van Ranst, virolog vid University of Leuven som genomförde tester på viruset som hittades på äldreboendet.

"Det är oroande", sa Van Ranst och kommenterade det faktum att invånarna dog trots att de var helt vaccinerade mot COVID-19.

Hittills vet forskare inte om B.1.621 -släkten är mer överförbar än andra släktlinjer eller varianter av coronaviruset, sa han.

Annons

I Belgien står B.1.621 för närvarande för mindre än 1% av kända fall av COVID-19, sade han, jämfört med 2% av fallen i USA och mer än i Florida.

På äldreboendet i Zaventem smittades 21 boende av varianten tillsammans med flera anställda, säger Van Ranst till Reuters. Den infekterade personalen upplevde endast lindriga symptom.

Van Ranst sa att den dominerande coronavirusvarianten i Belgien med cirka 95% av infektionerna är deltaet, som först upptäcktes i Indien, följt av Alpha som tidigare var dominerande i Storbritannien.

Ytterligare tester kommer att köras på fredag ​​för att utesluta alla möjligheter att vårdboendets invånare dog av en annan variant av viruset eller en annan andningssjukdom, sade Van Ranst.

"Det är osannolikt men inte omöjligt", sa han.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend