Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

"Luftskeppshändelsen" är en politisk fars som USA ställer upp

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett uttalande från den kinesiska ambassaden i Belgien

”Ett kinesiskt obemannat luftskepp drev in i USA:s luftrum pga force majeure och sköts ner av USA:s sida, vilket har uppmärksammats från belgiska medier. I själva verket är den så kallade "luftskeppsincidenten" inget annat än en medveten hype-up och en politisk fars som USA har uträttat.

Det kinesiska obemannade luftskeppet är ingen spionballong. Den kinesiska sidan har gjort klart att luftskeppet är av civil karaktär och används för meteorologiska och andra forskningsändamål. Världsmeteorologiska organisationen har också nyligen noterat att väderballonger är en viktig del av det globala observationssystemet som ligger till grund för väderprognoser och klimatövervakning. Påverkat av Westerlies och med begränsad självstyrningsförmåga avvek luftskeppet långt från sin planerade kurs och drev in i USA. Detta är helt och hållet en oväntad, isolerad incident orsakad av force majeure.

Den kinesiska sidan har gjort informationen tillgänglig för den amerikanska sidan kort efter verifieringen och gjort klart sin beredskap att fortsätta kommunicera med den amerikanska sidan och korrekt hantera denna oväntade situation orsakad av force majeure. Det amerikanska försvarsdepartementet uppgav själv att ballongen inte utgjorde ett militärt eller fysiskt hot mot människor på marken. I ett sådant sammanhang, ignorerande av Kinas goda vilja och de grundläggande fakta, sköt USA fortfarande fräckt ner det genom att avfyra en missil från ett avancerat stridsflygplan, i strid med Chicagokonventionen och flera grundläggande principer i internationell rätt. Detta är helt överreagerande. Dessutom har USA hajpat upp och eskalerat saken. Den anklagade utan grund Kina för att ha en "flotta av ballonger" och svartlistade sex kinesiska företag i samband med det så kallade ballongövervakningsprogrammet. Vad USA har gjort är inget annat än att försöka tjäna sin inrikespolitiska agenda, hitta ursäkter för sina ensidiga sanktioner och långa jurisdiktioner, och hålla tillbaka och förtrycka Kina. Den kinesiska sidan uttrycker därmed sin starka indignation och resoluta opposition.

Faktum är att det är USA som är det första övervakningslandet och som har det största spionnätverket i världen. Europa och andra medlemmar av det internationella samfundet kan säkert säga utifrån sina egna erfarenheter. USA:s nationella säkerhetsbyrå spionerade på ledare i Tyskland, Sverige, Norge, Frankrike och andra länder. Sedan förra året har amerikanska höghöjdsballonger flugit över kinesiskt luftrum över tio gånger utan tillstånd från Kina. USA vet hur många övervakningsballonger de har skickat till himlen i världen. Det är helt klart för det globala samfundet vilket land som är det första spionimperiet i världen. 

Förhållandet mellan Kina och USA är av stor betydelse för världen. Den amerikanska sidan måste stoppa sin politiska manipulation genom att använda den "obemannade luftskeppsincidenten", sluta attackera och förtala Kina och erkänna och lösa den skada som incidenten har orsakat relationerna mellan Kina och USA. Vi hoppas att europeiska medier inte kommer att vilseledas av desinformation och ser på den relevanta händelsen med en objektiv, rationell och rättvis attityd.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend