Anslut dig till vårt nätverk!

Eurocities

Stor undersökning bland europeiska borgmästare: Stadsledare behöver stöd för att hantera bostadskriser och sociala kriser

DELA MED SIG:

publicerade

on

Att tackla den spiralformade bostadskrisen och svara på ökande sociala ojämlikheter ökar oro för borgmästare i europeiska städer 2024, har en stor ny undersökning från Eurocities avslöjat. Publicerad två veckor före valet till Europaparlamentet, det andra årliga valet Eurocities Pulse Mayors Survey, som samlade in resultat från 92 borgmästare i 28 europeiska länder, har avslöjat de viktigaste trenderna, utmaningarna och prioriteringarna som formar urbana angelägenheter 2024.

Undersökningen bekräftar också att klimatförändringar fortfarande är högsta prioritet för stadens ledare överlag. Liksom fallet var 2023, satte långt över hälften av borgmästarna klimatåtgärder som sin högsta prioritet för 2024, mer än dubbelt så många andra kategorier. 

Enligt undersökningen är de största prioriteringarna för borgmästare 2024:

 • 67 % klimatåtgärder: Borgmästare lyfter fram städernas centrala roll i att leda åtgärder som byggnadsrenoveringar och utveckling av hållbara transporter. 
 • 31 % social integration och jämlikhet: Borgmästare lyfter fram stigande inflation och levnadskostnadskrisen. De vill arbeta med EU för att skydda människors sociala rättigheter i de gröna och digitala omvandlingarna och bygga stadens kapacitet att svara på trycket på viktiga sociala tjänster.
 • 30 % tillgång till billiga och sociala bostäder: Borgmästare säger att de är villiga att samarbeta med nästa EU-institution och nationella regeringar för att investera i rättvisa bostäder av hög kvalitet och för att förbättra sociala bostäder.
 • 28 % hållbar mobilitet: Borgmästare betonar vikten av säkerhet, överkomliga priser och effektivitet, samtidigt som de minimerar skadliga utsläpp.

"Även om klimatförändringar fortfarande är högsta prioritet för europeiska borgmästare 2024, ägnar de också mycket mer uppmärksamhet åt social integration och bostäder än förra året", säger André Sobczak, generalsekreterare för Eurocities. "Detta understryker att borgmästare, till skillnad från många populistiska politiker, inte motsätter sig ekologiska och sociala behov. Snarare strävar de efter att arbeta samtidigt med båda utmaningarna för att utveckla en rättvis övergång där ingen lämnas bakom.”

Trots en nyligen motreaktion mot den europeiska gröna dealens politik bland vissa nationella och europeiska politiker, understryker borgmästare som svarade på undersökningen deras engagemang för att uppnå EU:s klimatneutralitetsmål. "De allra flesta borgmästare är också övertygade om att deras medborgare stöder deras ambitiösa klimatmål", säger Sobczak.

Men när det gäller att kunna finansiera klimatåtgärder och andra prioriteringar säger borgmästare att de inte får tillräckligt med stöd från EU eller deras nationella regeringar.  

Annons

"Även om stadens och EU:s prioriteringar ofta är mycket samordnade, är det här områden där EU:s finansiering och politik kommer långt under, och fortsätter att hållas tillbaka av nationella regeringar", säger Sobzcak.  

”Som ett resultat saknar många städer kapacitet att nå sina klimatmål, medan andra kämpar för att möta bostadsbehoven för de mest utsatta människorna. Om denna situation inte förbättras riskerar vi en enorm motreaktion bland medborgarna.”

Med EU-valet i juni som kommer att ge nya mandat för Europaparlamentet och Europeiska kommissionen, säger borgmästare att huvudområdena för framtida EU-investeringar måste vara klimatförändringar och energi, hållbar rörlighet och tillgång till bostäder. 

"Europas borgmästare har gjort det klart att en bättre framtid för Europas folk börjar i dess städer", säger Sobczak. "Med 75 % av européerna som bor i städer, ber borgmästare EU att investera i infrastruktur som kommer att minska ojämlikheter, stärka allmänheten tjänster och bygga en rättvis, grön och välmående framtid för Europa.”

De största utmaningarna för borgmästare 2023 var:

 • 29% klimatförändring: Borgmästare lyfter fram frågor som tillgång till vatten, effekterna av extrem värme och utmaningen att främja klimatanpassningsåtgärder, samt främja insatserna för att nå målen för utsläpp av koldioxid och klimatneutralitet.
 • 26bostadskris: Bostäder, på 10:e plats i borgmästarnas utmaningar 2022, flyttar till andra plats 2023. Borgmästare lyfter fram att det blir allt svårare att ge tillgång till billiga bostäder till låginkomsttagare, såväl som arbetstagare med medelinkomst.
 • 22% offentlig budget och administrativ kapacitet: Borgmästare säger att de långsiktiga effekterna av inflation, i kombination med en förändring av rådande penningpolitik och högre räntor, hade en märkbar effekt på offentliga budgetar och finansiering.

Andra viktiga resultat från undersökningen är:

 • Mayors’ main strategies to achieve their priorities are sourcing additional central government or EU funding for their city (85%), focusing on innovation to implement new allra senaste lösningar (61 %) och skapa bättre sätt att samarbeta med nationella regeringar (49 %).
 • Borgmästare säger att nästa EU-kommissions prioriteringar bör vara fler investeringar i hållbar rörlighet i städer (55 %), mer tillgängliga för bostäder till rimliga priser (54 %) och en långsiktig strategi och vision för EU och städerna att arbeta tillsammans ( 49 %). 
 • 49 % av städerna sa att de saknar tillräckliga verktyg och kapacitet för att uppfylla sina klimatåtaganden och mål, och 54 % kommer att kämpa för att möta de nuvarande bostadsbehoven för de mest utsatta människorna. 
 • 70 % av borgmästarna säger att majoriteten av deras väljare vill ha åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och klimatåtgärder. Men 50 % av borgmästarna är oroade över lokala motreaktioner om sin klimatpolitik.
 • Medan effekterna av både det ryska kriget i Ukraina och Covid-19-pandemin har fallit ur de tio främsta utmaningarna för borgmästare, fortsätter många borgmästare att uttala sig om sitt orubbliga stöd för Ukraina.
 • 85 % av borgmästarna anser att statlig innovation är avgörande.

  Borgmästare säger att de främsta innovationsaktiviteterna som gynnar städer är datadriven analys och evidensbaserat policyskapande (72 %),
 • utveckla nya tjänster och lösningar baserade på digital teknik (60 %)
 • och den människocentrerade utformningen av offentliga tjänster och politiska insatser (57 %).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend