Anslut dig till vårt nätverk!

Eurocities

Gdansk, Madrid och Pau vinner topppriser på Eurocities Awards

DELA MED SIG:

publicerade

on

Gdansk, Madrid och Pau har kammat hem topppriserna vid Eurocities Awards 2024. Varje stad visade ett extraordinärt engagemang för årets tema "att tackla globala utmaningar", som fokuserade på städers innovativa lösningar för att övervinna de många kriser som hotar samhället och att bygga en grön, motståndskraftig och rättvis framtid för alla.  

2024 års vinnare imponerade på panelen av expertdomare med sina projekt för att attrahera kvalificerade arbetare för den gröna omställningen, stödja hållbara matsystem och mobilisera invånare att rösta i val. 

  • madrid vann i priskategorin 'Innovationsekosystem: attrahera och behålla talanger' med sin Centrum för innovation i den cirkulära ekonomin, ett unikt nav som främjar innovation och stödjer företagsentreprenörskap för att hjälpa staden att minska avfallet och omfamna hållbarhet.
  • Pau vann i kategorin 'Hållbara livsmedelssystem: att stärka människor', med sin Grönt bälte projekt, som förkortar livsmedelsförsörjningskedjorna och ökar maten och drycken som produceras lokalt. Projektet syftar till att bosätta 100 småbönder, ge dem tekniskt stöd och tillgång till stadens marknader. 
  • Gdansk vann i kategorin 'Kreativa valkampanjer: mobilisera medborgare' för sin virala kampanj 'Sov inte, annars blir du överröstad.' Kampanjen skapades för att informera allmänheten om de nationella valen 2023 och utlöste ett rekordstort valdeltagande, vilket motiverade förstagångsväljare, ungdomar och kvinnor att säga sitt.    

"Vinnarna av årets Eurocities Awards har visat sin exceptionella drivkraft att skapa hälsosammare, mer välmående framtider för sina invånare och att stå upp för de europeiska kärnvärdena demokrati och jämlikhet", säger Burkhard Jung, ordförande för Eurocities och borgmästare i Leipzig.  

"Mellan den ökande politiska splittringen i Europa, ökande ojämlikheter och effekterna av klimatförändringar, svarar våra städer med innovativa, inspirerande projekt som förändrar människors liv och utgör ett övertygande exempel för andra att följa." 

"När valet till Europaparlamentet närmar sig bevisar städerna att de har den vision som behövs för att ta sig an samhällets viktigaste utmaningar. EU måste erkänna denna omvandlingskraft och arbeta med stadsstyrelser för att utveckla en stark politik som säkerställer en grön, välmående framtid för alla, byggd på värderingarna demokrati och jämlikhet.” 

Prisutdelningen ägde rum den 30 maj 2024, under Eurocities Conference, som hölls i den rumänska staden Cluj-Napoca.   

Annons

På konferensen antog borgmästarna i mer än 200 städer som ingår i Eurocities nätverk en ny deklaration – Värderingarna som förenar oss – åta sig att upprätthålla mänskliga rättigheter, frihet och demokrati i och utanför Europa. Inför valet till Europaparlamentet, där populistiska och högerextrema politiker förväntas få stöd, understryker deklarationen borgmästarnas engagemang för ett öppet, pluralistiskt, inkluderande och solidariskt samhälle. 

Delegater vid Eurocities-konferensen deltog också i valet till Eurocities Executive Committee – alltid representerade av politiker från 12 städer, som utgör organisationens huvudsakliga beslutsfattande organ. 

Den nya kommittéledamoten, som får ett treårigt mandat, är Sofia stad, medan Braga, Florens och Oslo omvaldes. De andra medlemsstäderna i Eurocities Executive Committee är Aten, Barcelona, ​​Gent, Helsingfors, Leipzig, Nantes, Tallinn och Wien. Samtidigt har Rotterdams borgmästare beslutat att avgå från sin roll inom gruppen. 

Eurocities Awards visar upp enastående prestationer av Eurocities medlemsstäder i tillhandahållandet av lokala aktiviteter eller metoder som förbättrar livskvaliteten för medborgarna. Nio städer nominerades till priserna i de tre kategorierna: Madrid, Aix-Marseille och Porto tävlade i kategorin "Innovationsekosystem: attrahera och behålla talanger"; Bordeaux, Dortmund och Pau i kategorin "Hållbara livsmedelssystem: att ge människor makt"; och Gdansk, Rotterdam och Zürich i kategorin "Kreativa valkampanjer: pöbelmedborgare". 
Ta en närmare titt på de nio nominerade finalisternas arbete: https://eurocities.eu/awards/.  

Eurocities Awards bedöms av en expertpanel varje år. För 2024 var detta: Bianca Faragau, institutionell policyansvarig vid Europeiska investeringsbankens ständiga representation; Catarina Heeckt, programledare för European Cities-programmet, London School of Economics; Giovanna Coi, datajournalist för Politico Europe; Emilia Botezan, chef för utrikesfrågor och investeringar Cluj-Napoca; Miguel González, kommunikationschef på Federation for Innovation in Democracy – Europe (FIDE).

  1. Eurocities årliga konferens fokuserar på ett annat tema varje år. Under årets tre dagar långa konferens i Cluj-Napoca fokuserade mer än 500 delegater från över 100 städer runt om i Europa på städernas centrala roll för att ta itu med de betydande utmaningar som vårt samhälle just nu står inför.

Eurocities vill göra städer till platser där alla kan njuta av en god livskvalitet, kan röra sig säkert, få tillgång till offentliga tjänster av hög kvalitet och dra nytta av en hälsosam miljö. Vi gör detta genom att nätverka nästan 200 större europeiska städer, som tillsammans representerar cirka 150 miljoner människor i 38 länder, och genom att samla bevis på hur policyskapande påverkar människor för att inspirera andra städer och EU:s beslut

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend