Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Ingen plats för hat i Europa - Kommissionen och den höga representanten lanserar en uppmaning till handling för att enas mot alla former av hat

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen och den höga representanten har antagit ett meddelande om "Ingen plats för hat: ett Europa förenat mot hat". Det är en uppmaning till handling till alla européer att stå upp mot hat och tala upp för tolerans och respekt.

De senaste veckorna har vi sett scener i Europa som vi hoppades att vi aldrig skulle få se igen. Europa upplever en alarmerande ökning av hatretorik och hatbrott och bevis visar att judiska och muslimska samhällen är särskilt drabbade.

Med dagens meddelande ökar kommissionen och den höga representanten sina ansträngningar för att bekämpa hat i alla dess former, genom att stärka åtgärder inom en rad olika politikområden, inklusive säkerhet, digital, utbildning, kultur och sport. Detta inkluderar ytterligare finansiering för att skydda platser för tillbedjan och kommer att backas upp av utnämningen av sändebud med ett uttryckligt mandat för att maximera potentialen för EU:s politik för att bekämpa hat. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Europa är en plats där olika kulturella och religiösa identiteter hedras. Respekt och tolerans är de grundläggande värderingarna i våra samhällen. Därför måste vi stå upp mot antisemitism och antimuslimskt hat, när vi än stöter på det. Värdigheten och säkerheten för varje individ i vår union är av största vikt.”

Den höga representanten/vicepresidenten Josep Borrell sa: "Tragiskt nog upprepar historien sig. Konflikter och desinformation världen över sår frön till hat. Alla personer måste skyddas och respekteras, oavsett religion eller övertygelse, nationalitet, kön, ras eller någon annan förevändning som missbrukas för att uppmuntra till diskriminering, hat eller våld. När vi närmar oss 75-årsdagen av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna kan vi inte göra samma misstag från det förflutna. Jag uppmanar det internationella samfundet att gå med oss ​​för att upprätthålla mänskliga rättigheter för alla, överallt, och att bekämpa intolerans och fördomar.”

Att skydda människor och platser

Skyddet av människor och offentliga utrymmen är en prioritet. Kommissionen kommer att lägga fram inbjudan att lämna förslag inom ramen för fonden för inre säkerhet, som ursprungligen var planerad till 2024, till 2023, med särskilt fokus på judiska platser för tillbedjan, med en ökad budget. PROTECT-programmet kommer att stärkas under 2024 med ytterligare finansiering för skydd av offentliga utrymmen och platser för tillbedjan av alla trosriktningar, inklusive en ökning på 5 miljoner euro för att ta itu med hoten från ökande antisemitism.

Annons

För att skydda mot hot online kommer kommissionen att driva på att slutföra en förstärkt uppförandekod för att motverka olagligt hatretorik online före februari 2024 för att bygga vidare på de nya horisontella skyldigheterna för onlineplattformar i lagen om digitala tjänster. Det kommer också att stärka sitt samarbete med civilsamhällets organisationer, experter, betrodda flaggare och offentliga myndigheter för att upptäcka hatretorik på nätet.

Engagera samhället som helhet

Kommissionens samordnare för antirasism, för att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv och för att bekämpa anti-muslimskt hat har tidigare spelat en viktig roll för att engagera samhällen och medborgare. Detta arbete kommer nu att stärkas ytterligare och den samordnare kommer att uppgraderas till sändebud, som kommer att ha ett specifikt uppdrag att fördjupa samordningen, inklusive genom specifika EU-finansierade projekt, och för att maximera potentialen i EU:s politik för att bekämpa hat, online och offline.

Kunskap och medvetenhet är nyckeln till ömsesidig respekt och tolerans. De mest kraftfulla vektorerna för dessa värderingar är integrerade i vardagen – media, utbildning, kultur och idrott. För detta ändamål, kommissionen kommer att stödja utbildningar för journalister om att upprätthålla mediestandarder och erkänna hatretorik och kommer att driva vidare projekt som syftar till att främja inkludering och mångfald inom utbildning, kultur och idrott.

Europeiska unionen kommer också att öka stöd till faktagranskare, inom EU och i den arabisktalande världen.

Att bekämpa hat är en global angelägenhet och internationellt samarbete är en nödvändighet. Ett nära samarbete med dem som är ansvariga för att främja rättigheter på global, regional och nationell nivå stärker trovärdigheten och effektiviteten av EU:s agerande inom och utanför unionen: Kommissionen och den höga representanten kommer att stärka sitt engagemang och sina nätverk på alla nivåer, och utnyttja EU:s diplomatiska arbete och konkreta åtgärder och externa partnerskap. 

Nästa steg

I början av 2024 kommer kommissionen att organisera en anti-hatkonferens på hög nivå med högprofilerade deltagare engagerade i kampen mot hat och diskriminering. Detta kommer att följas av europeiska dialoger för försoning, som för samman medborgare från hela EU, särskilt ungdomar, med beslutsfattare, experter och medlemmar i de mest drabbade samhällena. Denna process kommer att kulminera i rekommendationer om hur man bygger broar över splittrade samhällen och förverkligar EU:s motto att leva "United in diversity".

Bakgrund

Hatbrott och hatretorik strider mot de europeiska grundläggande värderingarna respekt för mänsklig värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstatsprincipen och respekt för mänskliga rättigheter, enligt artikel 2 i fördraget.

Under de senaste åren har kommissionen arbetat med en uppsättning lagar och initiativ för att främja och skydda våra gemensamma värderingar och grundläggande rättigheter. Kärnan i lagstiftningen är 2008 Rambeslut om bekämpning av rasism och främlingsfientlighet, som säkerställer att allvarliga yttringar av rasism och främlingsfientlighet är straffbara med effektiva, proportionerliga och avskräckande straffrättsliga påföljder.

Att skydda Europas demokratier från hoten och skadliga effekterna av desinformation och informationsmanipulation och inblandning, inklusive från utländska aktörer, har blivit en strategisk prioritet för EU. Under paraplyet av European Democracy Action Plan (EDAP), har kommissionen och den höga representanten utvecklat en rad åtgärder för att ta itu med desinformation.

Genom upprätthållandet av lagen om digitala tjänster (DSA), och den förstärkta uppförandekoden för att motverka olagligt hatretorik, kommer ytterligare avgörande åtgärder att vidtas för att säkerställa att det som är olagligt offline också behandlas som sådant online. DSA innehåller strikta skyldigheter för onlineplattformar att motverka olagligt innehåll. Den kommer att gälla för alla plattformar från och med den 17 februari 2024, men den gäller redan för 19 utsedda mycket stora onlineplattformar och sökmotorer. Enligt DSA hade kommissionen i mitten av oktober skickat en formell begäran om information till X, META och TikTok, om den påstådda spridningen av olagligt innehåll och desinformation, och i synnerhet spridningen av terroristinnehåll och våldsamt innehåll och hatpropaganda.

För att förstärka detta ramverk, i december 2021, föreslog kommissionen att utöka den nuvarande listan över "EU-brott" som anges i fördragen att hatatal och hatbrott. Den senaste tidens ökning av hat understryker nödvändigheten av att snabbt anta ett enhälligt rådsbeslut för att skydda våra gemensamma EU-värderingar.

Kommissionen har redan genomfört de flesta av åtgärderna under den första EU:s strategi för offers rättigheter (2020–2025), för att säkerställa att alla offer i EU fullt ut kan dra nytta av sina rättigheter enligt EU-lagstiftningen. Den 12 juli 2023 antog kommissionen förslaget till direktiv om ändring av 2012 års direktiv om brottsoffers rättigheter, det viktigaste horisontella instrumentet om brottsoffers rättigheter. Förslaget syftar till att ytterligare stärka rättigheterna för alla brottsoffer i EU, inklusive rättigheterna för de mest utsatta offren. I oktober 2023 slutförde rådet den första behandlingen av förslaget.

Meddelandet om ett Europa enat mot hat är också en uppföljning av EU:s handlingsplan mot rasism 2020-2025, strategin för att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv i EU, Liksom Jämställdhetsstrategi 2020-2025, den HGBTIQ Jämställdhetsstrategi 2020-2025, den Strategi för rättigheter för personer med funktionsnedsättning 2021 – 2030 och EU:s romers strategiska ram för jämlikhet, inkludering och delaktighet 2020-2030.

Mer information

Meddelande om "Ingen plats för hat: ett Europa förenat mot hat".

"Europa är en plats där olika kulturella och religiösa identiteter hedras. Respekt och tolerans är de grundläggande värderingarna i våra samhällen. Därför måste vi stå upp mot antisemitism och antimuslimskt hat, när vi än möter det. Värdigheten och säkerheten hos varje individ i vår union är av största vikt." Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen - 05/12/2023

"Tragiskt nog upprepar historien sig. Konflikter och desinformation över hela världen sår fröet till hat. Alla människor måste skyddas och respekteras, oavsett religion eller tro, nationalitet, kön, ras eller någon annan förevändning som missbrukas för att uppmuntra till diskriminering, hat eller våld. . När vi närmar oss 75-årsdagen av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna kan vi inte göra samma misstag från det förflutna. Jag uppmanar det internationella samfundet att gå med oss ​​för att upprätthålla mänskliga rättigheter för alla, överallt, och att bekämpa intolerans och fördomar." Hög representant/vice ordförande Josep Borrell - 05-12-2023

"Sedan den 7 oktober har vi sett scener i Europa som påminner om demonerna från det förflutna och vi har hoppats att aldrig få se igen. Våldsamma attacker mot det judiska samfundet. Europeiska medborgare med olika bakgrund i rädsla för vad som kan hända dem. Detta är varför vi inte kan vara tysta. Vi kan inte förbli passiva. Tystnad lämnar utrymme för hat att växa. Därför agerar vi för att fylla denna lucka, för att vara högljudda och tydliga med att vi står upp för våra värderingar och för mänskliga rättigheter. Vi kliver våra handlingar emot våld både online och offline." Věra Jourová, vice ordförande för värderingar och öppenhet - 05-12-2023

"Den alarmerande ökningen av hatretorik och hatbrott i Europa under de senaste veckorna kräver ett otvetydigt svar från oss alla. Europa har decennier av erfarenhet av att skapa en gemensam framtid utifrån ett brutet förflutet och nu är det dags att tillämpa den kunskapen för att främja försoning. och dialog. Jag kommer aldrig att acceptera att Europa är en plats där alla religiösa samfund känner sig otrygga – och det borde inte heller någon europé.” Vice ordförande Margaritis Schinas - 05-12-2023

"Den alarmerande ökningen av hatretorik och hatbrott i Europa under de senaste veckorna kräver ett otvetydigt svar från oss alla. Europa har decennier av erfarenhet av att skapa en gemensam framtid utifrån ett brutet förflutet och nu är det dags att tillämpa den kunskapen för att främja försoning. och dialog. Jag kommer aldrig att acceptera att Europa är en plats där alla religiösa samfund känner sig otrygga – och det borde inte heller någon europé. Didier Reynders, justitiekommissionär - 05/12/2023

"Hat, i dess fulaste former, har spillt ut på våra gator, riktat mot judiska och muslimska samhällen. Individer som utnyttjar detta för politisk vinning fördjupar bara klyftan. Vår hållning är otvetydig: hat har ingen plats i våra samhällen. Vi står enade mot alla former. av hat, syndabock och förnedring, oavsett ras, tro, kön eller sexualitet." Helena Dalli, jämställdhetskommissionär - 05-12-2023

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend