Anslut dig till vårt nätverk!

Hatbrott

"Mindre ord, mer handling från EU för att skydda Europas judar", säger ordföranden för konferensen för europeiska rabbiner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I samarbete med Fristaten Bayerns representation vid Europeiska Unionen anordnade konferensen för europeiska rabbiner (CER) ett evenemang med titeln "Finns det en judisk framtid i Europa?". Diskussionerna, som ägde rum mindre än en månad innan EU går till valurnorna för att välja ett nytt Europaparlament, fokuserade på vad som saknas för att skydda judar i hela EU från det ökande antalet attacker, både offline och online.

Evenemanget hölls vid den bayerska representationens högkvarter och samlade över 130 seniora EU-intressenter, med höga representanter från Europeiska kommissionen, den franska regeringen, de bayerska myndigheterna, judiska och andra religiösa ledare. Diskussionerna kretsade kring de nyckelfrågor som lyfts fram i CER 2024 "Manifest för det europeiska judiska livet", som rekommenderar att man bekämpar antisemitism genom att öka lagstiftningen mot fysiskt hat och näthat, förbättra finansieringen av utbildningsresurser, ökad säkerhet i synagogor, förbättrat samarbete med polisen och lokala samhällen för att upprätta effektiva säkerhetssystem och uppmana till interreligiös dialog för att främja moderata religiösa sedvänjor, integration och positivt medborgarskap för att motverka missbruk av religion, extremism och terrorism. Manifestet utfärdar en uppmaning till EU:s medlemsstaters regeringar och EU:s institutioner för att bekämpa ökningen av antisemitism och skydda judiska religiösa sedvänjor.

Under evenemanget gav den franska ministern Aurore Bergé, som fungerar som ministerdelegat för jämställdhet och kampen mot diskriminering i den franska regeringen, ett videouttalande med information om de åtgärder som vidtagits i Frankrike mot antisemitism, religiös extremism och hatretorik. Efter att ha lanserat den 6 maj konferensen om att bekämpa antisemitism, känd i Frankrike som "Assises de lutte contre l'antisémitisme”, upprepade ministern den franska regeringens åtaganden att bekämpa ”antisemitismens gissel överallt”.

Aurore Bergé tillade att "vi för en beslutsam och obeveklig kamp mot antisemitism i alla dess former, inklusive förnyade former. [...] Den här kampen är nationell, den är europeisk, den måste vara internationell”.

En paneldiskussion ägde sedan rum med överrabbin Pinchas Goldschmidt, ordförande för CER och nyligen vinnare av Charlemagne-priset, Dr. Ludwig Spaenle, den bayerska regeringens representant för det judiska livet och bekämpning av antisemitism, Katharina von Schnurbein från Europeiska kommissionen som tjänar som EU:s samordnare för att bekämpa antisemitism, prof. Dr. Peter Neumann, professor i säkerhetsstudier vid King's College London, och Sir Julian King, tidigare EU-kommissionär för säkerhetsunionen och tidigare Storbritanniens ambassadör i Frankrike. Paneldeltagarna diskuterade Europeiska kommissionens strategi för att bekämpa antisemitism och lyfte fram de åtgärder som fortfarande måste vidtas, särskilt av EU:s nationella regeringar för att omedelbart förbättra säkerheten och välfärden för judiska samhällen i Europa.

Överrabbin Goldschmidt, som nyligen var tilldelas Internationella Karlspriset på Europas judars vägnar för hans engagemang för europeiska värderingar och interreligiös dialog, betonade det brådskande sammanhanget för konferensen och angav att "under denna period fram till valet till Europaparlamentet uppmanar vårt manifest europeiska ledare att åta sig att kampen mot antisemitism med förnyad kraft och beslutsamhet. Europeiska unionen har ambitiösa åtaganden att skydda sina judar. Vårt fokus måste nu ligga på de nationella regeringarna som kan genomföra nödvändiga åtgärder. Europas framtid beror på våra gemensamma ansträngningar för att säkerställa deras säkerhet och välbefinnande”.

Född i Schweiz 1963 och från en rabbinfamilj, växte överrabbinen Pinchas Goldschmidt upp i den religiösa traditionen. Efter att ha studerat rabbiniker i Israel gick han på flera kända judiska institutioner inklusive Telshe Yeshiva i Chicago och Ner Israel Rabbinical University i Baltimore. 1987 prästvigdes han av överrabbinen i Jerusalem. Han blev överrabbin i Moskva 1989 och spelade en viktig roll för att bevara och främja det judiska livet i Ryssland – ett land han var tvungen att lämna efter att han utsetts till utländsk agent av Moskva efter hans kritik av kriget i Ukraina. Ordförande för den europeiska rabbinkonferensen sedan 2003, spelar han en aktiv roll för att främja enhet och samarbete mellan de judiska gemenskaperna i Europa.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend