Anslut dig till vårt nätverk!

Hatbrott

"Nödtoppmöte" om antisemitism i Amsterdam för att fokusera på att skydda judar och judiskt liv i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Över 100 judiska ledare Europeiska judiska ledare och representanter för det judiska samfundet kommer att mötas i Amsterdam på måndag för ett tvådagars "nödtoppmöte" organiserat av den Brysselbaserade European Jewish Association (EJA) för att ta itu med växande antisemitism och viralt judehat på kontinenten och bortom sedan Hamas-massakern den 7 oktober i Israel.

''Att slå tillbaka för vår framtid'' är titeln på konferensen. Den kommer att fokusera på tre angelägna frågor som påverkar de judiska samhällena i Europa idag. Först och främst, säkerhet, se till att judiska samhällen är säkra och kan fortsätta obehindrat från skada. För det andra utbildning, både om förintelsens fasor och de lärdomar som nya generationer behöver dra. För det tredje religionsfriheten, som bör innefatta friheten att utöva centrala principer i den judiska tron ​​och utövandet.

Mötet syftar till att dela idéer och hitta lösningar på de många utmaningar som står inför idag, men också att diskutera de många möjligheter som kan främja och fördjupa det judiska livet på kontinenten.

EJA samarbetar med det israeliska ministeriet för diasporafrågor, Centraal Joods Overleg (CJO) i Nederländerna och andra ledande judiska organisationer från hela Europa.

Bland gästerna kommer politiska ledare, diplomater, judiska ledare från hela Europa, civilsamhället och journalister.

Händelsen kommer på bakgrund av spänningar mellan Jerusalem och flera europeiska regeringar på grund av konflikten i Gaza och efter Irland, Norge och Spanien meddelade tidigare i veckan att de skulle erkänna en palestinsk stat.

Annons

EJA är den ledande sammanslutningen av judiska organisationer i Europa, som representerar hundratals samhällen över hela kontinenten. Den arbetar för att stärka den judiska identiteten, utöka judiska aktiviteter i Europa och försvara judiska intressen, bland annat genom att skapa politiska initiativ mot BDS-rörelsen och genom att representera judar i europeiska samtal som påverkar minoriteter.

EJA:s ordförande Menachem Margolin, som kommer att hålla inledningsanföranden om "Antisemitism Emergency", betonar att "Europa är vårt hem och medan Israel alltid är vår försäkring kommer vi inte att kalla det förrän alla alternativ har uttömts. Vi är inte där än, men i sanning är vi inte långt ifrån det. Vi träffas i Amsterdam för att slå tillbaka för vårt hem.''

Under konferensen kommer en paneldiskussion att fokusera på politik och lösningar för att stärka europeiska regeringars svar på antisemitism; en annan kommer att fokusera på deras ansvar att säkerställa säkerheten för judiska samhällen och institutioner och de steg som behövs för att bygga motståndskraft. Ännu en panel kommer att beskriva praktiska självförsvarstekniker, inklusive Krav Maga.

Mitt i ökningen av judehat på europeiska universitetsområden kommer en session att ägnas åt att tillhandahålla lösningar till judiska och sionistiska studenter.

Förra månaden grep polisen 150 medlemmar av a pro-Hamas läger vid universitetet i Amsterdam som hade krävt att Israel skulle förstöras, med folkmordssånger som "Det finns bara en lösning: intifada-revolutionen" och "Från floden till havet kommer Palestina att vara fritt."

Universitetet hamnade därefter under beskyllning från lagstiftare för att ha släppt en lista över israeliska forskningspartner i ett försök att blidka upprorsmakare.

En annan panel kommer att belysa vikten av att främja judiska medier i Europa som spelar en särskild roll i kampen mot antisemitism och avligitimisering av Israel.

Konferensdeltagare kommer att besöka Amsterdams portugisiska synagoga, National Holocaust Museum och Hollandsche Schouwburg ("Hollandic Theatre") museum, som användes som ett deportationscenter under Förintelsen.

De kommer också att turnera i Anne Franks hus, ett museum tillägnat den unga dagbokförfattaren som gömde sig i Amsterdam med sin familj och så småningom dog i Förintelsen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend