Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Senior parlamentsledamot vädjar till kommissionsledamöter om hatretorik

DELA MED SIG:

publicerade

on

En hög parlamentsledamot har vädjat till EU-kommissionärerna Vera Jourova och Didier Reynders att utreda politiker som "använder hatretorik som ett politiskt verktyg".

 Ilhan Kyuchyuk, en ersättare från Bulgarien och en medordförande för ALDE-partiet, har skrivit till båda tjänstemännen och sagt att "politikerna själva inte är immuna mot det."

I sitt brev, daterat den 19 maj, frågar Renew MEP: "Hur ska vi kriminalisera hatretorik bland vår allmänhet och utbilda den ordentligt i de europeiska värderingarna om den politiska klassen avsiktligt tar till det?"

MEP, som är en gemensam ledare för RE-gruppen, citerar kommentarer om USA:s vicepresident Kamala Harris under hennes senaste resa till Bulgarien.

In his letter, the MEP states, “Just days ago, the leader of an ultra-nationalist parliamentary party in the Bulgarian Parliament chose to use abusive and derogatory language vis a vis a foreign statesman of an ally country. Mr. Kostadin Kostadinov, the leader of the pro-Russia and anti-EU and anti-NATO party “Vazrazhdane’ /’Revival/ used the parliamentary floor for a rude and hateful reference to US Vice President Kamala Harris poking vulgar fun at her name and then calling her “an animal”. 

Han skriver, ”Man kan knappast föreställa sig en äckligare attityd från en politiker. Tyvärr är han inte ensam i den europeiska politiska miljön.”

Brevet till Jourova, vice ordförande för värderingar och öppenhet vid Europeiska kommissionen, och hennes kollega, EU-kommissionär Didier Reynders, säger: "Vi önskar att vi inte behövde skriva detta brev av djup oro, där vi varnar dig för en trend av ökad användning av hatretorik, och kränkande nedsättande och diskriminerande språk även i den politiska debatten.

Annons

"Vi stöder och är djupt tacksamma för det initiativ som lanserats av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och kommissionen själv för att utöka listan över EU-brott till hattal och hatbrott som har ökat i hela Europa och går både offline och uppkopplad. Det behövs verkligen gemensamma EU-åtgärder om vi vill stävja denna gränsöverskridande utmaning.

"Alla våra samhällen plågas bokstavligen av detta fenomen. Det blir dock värre för varje dag eftersom inte ens de som uppmanas att bekämpa det, politikerna själva, inte är immuna mot det.

"Vi vädjar därför till dig att undersöka den stora frågan om politiker som använder hatretorik som ett politiskt verktyg. Du kan vara säker på att du genom att göra det kommer att få ett överväldigande stöd både i Europaparlamentet och på nationell nivå."

To prevent and counter the spread of illegal hate speech online, the Commission has agreed with Facebook, Microsoft, Twitter and YouTube a “Code of conduct on countering this.Last December, von der Leyen in her 2020 state of the union speech, presented an initiative to extend the list of ‘EU crimes’ to hate speech and hate crime.

Vid den tiden sa kommissionen: "Hattal och hatbrott har sett en kraftig ökning i hela Europa och har blivit ett särskilt allvarligt och oroande fenomen – offline och online. Gemensamma EU-åtgärder behövs för att hantera denna EU-omfattande utmaning. Men för närvarande finns det ingen rättslig grund för att kriminalisera hatretorik och hatbrott på EU-nivå.”

Kostadin Kostadinov var inte omedelbart tillgänglig för en kommentar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend