Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Senior parlamentsledamot vädjar till kommissionsledamöter om hatretorik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En hög ledamot av Europaparlamentet har vädjat till EU-kommissionärerna Vera Jourova och Didier Reynders att utreda politiker som "använder hatretorik som ett politiskt verktyg".

 Ilhan Kyuchyuk, en ersättare från Bulgarien och en medordförande för ALDE-partiet, har skrivit till båda tjänstemännen och sagt att "politikerna själva inte är immuna mot det."

I sitt brev, daterat den 19 maj, frågar Renew MEP: "Hur ska vi kriminalisera hatretorik bland vår allmänhet och utbilda den ordentligt i de europeiska värderingarna om den politiska klassen avsiktligt tar till det?"

MEP, som är en gemensam ledare för RE-gruppen, citerar kommentarer om USA:s vicepresident Kamala Harris under hennes senaste resa till Bulgarien.

I sitt brev säger parlamentsledamoten: "För bara några dagar sedan valde ledaren för ett ultranationalistiskt parlamentariskt parti i det bulgariska parlamentet att använda ett kränkande och nedsättande språk gentemot en utländsk statsman i ett allierat land. Herr Kostadin Kostadinov, ledaren för det pro-ryska och anti-EU och anti-NATO partiet "Vazrazhdane" /"Revival/ använde parlamentsgolvet för en oförskämd och hatisk hänvisning till USA:s vicepresident Kamala Harris som drev vulgärt narr av hennes namn och sedan kalla henne "ett djur". 

Han skriver: ”Man kan knappast föreställa sig en äckligare attityd från en politiker. Tyvärr är han inte ensam i den europeiska politiska miljön.”

Brevet till Jourova, vice ordförande för värderingar och öppenhet vid Europeiska kommissionen, och hennes kollega, EU-kommissionär Didier Reynders, säger: "Vi önskar att vi inte behövde skriva detta brev av djup oro, där vi varnar dig för en trend av ökad användning av hatretorik, och kränkande nedsättande och diskriminerande språk även i den politiska debatten.

Annons

"Vi stöder och är djupt tacksamma för det initiativ som lanserats av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och kommissionen själv för att utöka listan över EU-brott till hattal och hatbrott som har ökat i Europa och går både offline och uppkopplad. Det behövs verkligen gemensamma EU-åtgärder om vi vill stävja denna gränsöverskridande utmaning.

"Alla våra samhällen plågas bokstavligen av detta fenomen. Det blir dock värre för varje dag eftersom även de som uppmanas att bekämpa det, politikerna själva, inte är immuna mot det.

"Vi vädjar därför till dig att undersöka den stora frågan om politiker som använder hatretorik som ett politiskt verktyg. Du kan vara säker på att du genom att göra det kommer att få ett överväldigande stöd både i Europaparlamentet och på nationell nivå."

För att förhindra och motverka spridningen av olagligt hatretorik på nätet har kommissionen kommit överens med Facebook, Microsoft, Twitter och YouTube om en uppförandekod för att motverka detta. I december förra året presenterade von der Leyen i sitt tal om facket 2020 en initiativ för att utvidga listan över "EU-brott" till att även omfatta hatretorik och hatbrott.

Vid den tiden sa kommissionen: "Hattal och hatbrott har sett en kraftig ökning i Europa och har blivit ett särskilt allvarligt och oroande fenomen – offline och online. Gemensamma EU-åtgärder behövs för att ta itu med denna EU-omfattande utmaning. Men för närvarande finns det ingen rättslig grund för att kriminalisera hatretorik och hatbrott på EU-nivå."

Kostadin Kostadinov var inte omedelbart tillgänglig för en kommentar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend