Anslut dig till vårt nätverk!

NextGenerationEU

NextGenerationEU: Kommissionen genomför 800 miljoner euro av de första betalningarna för att främja krisreparation och motståndskraft

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har betalat ut 800 miljoner euro i bidrag inom NextGenerationEU, det tillfälliga instrumentet för att finansiera Europas återhämtning och främja en grönare, mer digital och motståndskraftig ekonomi efter pandemin.

De betalningar som görs idag går till 41 nationella och regionala program i 16 medlemsstater (Frankrike, Grekland, Tjeckien, Tyskland, Polen, Litauen, Nederländerna, Slovakien, Estland Österrike, Danmark, Finland, Bulgarien, Sverige, Portugal och Kroatien) från Återhämtningsstödet för sammanhållning och Europas territorium (REACT-EU), initiativet som hjälper medlemsstaterna att finansiera krishantering och återhämtningsåtgärder efter koronaviruspandemin. Fonderna inom REACT-EU utgör ytterligare resurser för befintliga sammanhållningspolitiska program.

Åtgärderna enligt REACT-EU kommer att överbrygga klyftan mellan katastrofinsatser och långsiktiga investeringar genom att stärka vårdsystemens motståndskraft, bevara och skapa sysselsättning, särskilt för ungdomar, stödja de mest utsatta i vårt samhälle och tillhandahålla arbetskapital och investeringsstöd för små och medelstora företag.

Annons

REACT-EU finansierar riktade åtgärder för gröna och digitala övergångar för att snabbt ta itu med de negativa konsekvenserna av utbrottet, till exempel genom investeringar i energieffektivitet, miljöanpassning i städer och digitalisering.

Utbetalningen följer det framgångsrika genomförandet av den första upplåningstransaktionen under NextGenerationEU. Tioårslånet på 20 miljarder euro var den största emissionen av institutionella obligationer någonsin i Europa och det största beloppet som EU har samlat in i en enda transaktion. I slutet av detta år har kommissionen för avsikt att samla in cirka 10 miljarder euro i långfristig finansiering, kompletterad med kortfristiga EU-räkningar.

Elisa Ferreira, kommissionär för sammanhållning och reformer, sade: "Jag är glad att sammanhållningspolitiken fortfarande ligger i spetsen för krishantering och återhämtning. REACT-EU var det första instrumentet för NextGenerationEU som slutfördes, dess program var de första som antogs och det är nu det första kanaliseringsstödet till vår ekonomi, företag och arbetstagare. REACT-EU ger efterfrågan på ytterligare investeringskraft till befintliga sammanhållningspolitiska program för att ytterligare stimulera en robust, rättvis och sammanhängande återhämtning. ”

Annons

Budget- och administrationskommissionär Johannes Hahn tillade: ”Jag är mycket glad att vi lyckades starta NextGenerationEU-utgivningarna enligt schemat. Från och med idag används redan pengar under NextGenerationEU via REACT-EU för att hjälpa våra regioner och städer att återhämta sig från pandemin och bygga ett grönare, mer digitalt och mer motståndskraftigt Europa. ”

Nå den reala ekonomin

De ytterligare fonderna kommer främst att kanaliseras genom Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden (ESF), inklusive ungdomsanställningsinitiativet (YEI). En del av de nya resurserna kommer också att användas för att komplettera Europeiska fonden för stöd till de mest missgynnade (FEAD) för perioden 2014--2020.

För att ge medlemsstaterna maximalt stöd har villkoren för användning av dessa ytterligare resurser förenklats:

  • Nationell samfinansiering är inte obligatorisk - det betyder att EU kan täcka 100% av kostnaden om medlemsstaterna anser det nödvändigt.
  • Omedelbar likviditet i form av en förfinansiering på 11% hjälper till att säkerställa en snabb utbyggnad av detta stöd, vilket förhindrar flaskhalsar.
  • Det finns ingen förhandsvillkor eller några krav på temakoncentration eller fördelning efter regionskategori. Stödets omfattning är bred och överföringar mellan ERUF och ESF är möjliga.
  • Projekt som går tillbaka till 1 februari 2020 kan återbetalas med retroaktiv verkan.

Säkerställa öppenhet och ansvarsskyldighet

För att sammanfalla med dessa första betalningar har en ny REACT-EU-instrumentbräda lanserats på kommissionens plattform för öppen sammanhållning för sammanhållning för att ge aktuell information om användningen av REACT-EU-resurser i hela EU. Tvärgående teman som gröna, digitala och specifika åtgärder för klimatanpassning lyfts fram, utöver uppgifter om specifika investeringsområden per fond. Instrumentbrädan inrättades för att underlätta åtkomst till offentliga uppgifter och för att säkerställa transparens och ansvarsskyldighet.

Bakgrund

NextGenerationEU är ett tillfälligt återvinningsinstrument på cirka 800 miljarder euro i löpande priser för att stödja Europas återhämtning från coronaviruspandemin och hjälpa till att bygga ett grönare, mer digitalt och mer motståndskraftigt Europa. För att finansiera NextGenerationEU kommer Europeiska kommissionen - på EU: s vägnar - att höja upp till cirka 800 miljarder euro fram till slutet av 2026 från kapitalmarknaderna: 407.5 miljarder euro för bidrag (enligt RRF, REACT-EU och andra EU-budgetprogram ); 386 miljarder euro för lån. Detta kommer att översättas till lånevolymer på i genomsnitt cirka 150 miljarder euro per år.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och tillhandahåller ytterligare 50.6 miljarder euro (i löpande priser) under 2021 och 2022 till sammanhållningspolitiska program. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, arbetstillfällen, små och medelstora företag och familjer med låg inkomst, samt att skapa framtidssäkra grunder för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Mer

REACT-EU: Främja krisreparation och motståndskraft på Open Data Platform

Återhämtningsplan för Europa

Pressmeddelande: Första emissionen under NGEU

Psläpp kommissionens första finansieringsplan

Q & A diversifierad finansieringsstrategi

Faktablad - NextGenerationEU - Finansieringsstrategi

EU som låntagarwebbplats

Primär återförsäljarnätverk

@ElisaFerreiraEC

JHahnEU

@EUinmyRegion     @EU_Social

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 2.25 miljarder euro i förfinansiering till Tyskland

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 2.25 miljarder euro till Tyskland i förfinansiering, vilket motsvarar 9% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Detta motsvarar det förfinansieringsbelopp som Tyskland begärde i sin plan för återhämtning och motståndskraft. Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Tysklands plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Tysklands plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 25.6 miljarder euro, fullt ut bestående av bidrag, under hela planens livstid. Utbetalningen följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den tyska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. Ett fullständigt pressmeddelande finns tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend