Anslut dig till vårt nätverk!

estland

NextGenerationEU: Estland lämnar in en begäran om att ändra återhämtnings- och motståndsplanen och lägga till ett REPowerEU-kapitel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 9 mars lämnade Estland en begäran till kommissionen om att ändra sin plan för återhämtning och motståndskraft, till vilken man också vill lägga till ett REPowerEU-kapitel. Estland är det första landet att inkludera ett REPowerEU-kapitel i sin plan för återhämtning och motståndskraft.

Estonia’s proposed modification of the plan, which will now be assessed by the Commission, foresees five new investments. Det handlar bland annat om stöd till företag för att öka energitryggheten och byggande av viadukter för Järnväg Baltica – ett grönt infrastrukturprojekt för järnvägstransporter med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Estland lämnade också in ett särskilt kapitel med två reformer och två investeringar för att uppnå REPowerEU-målen. Samtidigt inkluderar den ändrade planen borttagandet av fyra investeringar och modifieringen av 13 planerade åtgärder.

Estonia’s request to modify its plan is based on the need to factor in the very high inflation experienced in 2022 and the downward revidering av dess maximala RRF-anslag, från 969 miljoner euro till 863 miljoner euro. Revideringen är en del av juni 2022 uppdatering to the RRF grants allocation key and reflects Estonia’s comparatively better economic outcome in 2020 and 2021 than initially foreseen.

Estland har begärt att få överlåta sin andel av Brexit Adjustment Reserve (BAR), uppgår till € 6.6m, to its recovery and resilience plan. These funds, added to Estonia’s REPowerEU beviljar bidrag (83.4 miljoner euro), gör den inlämnade ändrade planen värd 953 miljoner euro.

The Commission has now up to two months to assess whether the modified plan still fulfils the 11 assessment criteria in the RRF Regulation. If the Commission’s assessment is positive, it will make a proposal for an amended Council Implementing Decision to reflect the changes to the Estonian plan. Member states will then have up to four weeks to endorse the Commission’s assessment.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend