Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EAPM: HTA-förseningar, EMA ... och att slå cancer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Hälsningar, kollegor, och här är den senaste uppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) när vi närmar oss vad vi hoppas blir en normal "sommar". Allt är bara lite annorlunda och bättre i år, naturligtvis, då vaccinhastigheterna ökar. Medan många länder avvecklar sina låsningsprocesser långsamt men säkert, återstår det att se hur många av oss kommer att ha möjlighet att ta en semester utomlands - varhelst det än är - med fortsatt rädsla för COVID-19-varianter . Vissa vågiga själar har naturligtvis gjort sin reservation, men "staycations" är i vissa försiktiga resenärer som troligen kommer att vara dagens ordning den här gången igen, och många bestämmer sig för att semestra i sina egna länder. Under tiden, glöm inte att EAPM har en virtuell konferens som kommer snart - på mindre än två veckor, faktiskt torsdagen den 1 juli, skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan. 

Berättigad Brokonferens: innovation, allmänhetens förtroende och bevis: generera anpassning för att underlätta personlig innovation i hälso- och sjukvårdssystem, konferensen fungerar som ett överbryggande evenemang mellan EU: s ordförandeskap Portugal och Slovenien.

Tillsammans med våra många fantastiska talare kommer deltagare att dras från ledande experter inom den personaliserade medicinarenan - inklusive patienter, betalare, vårdpersonal plus industri, vetenskap, akademi och forskningsområdet.

Varje session kommer att innehålla paneldiskussioner samt frågor och svar för att möjliggöra bästa möjliga deltagande för alla deltagare, så nu är det dags att registrera sig häroch ladda ner din agenda här.

HTA-affär

Onsdagen den 16 juni undertecknade EU: s biträdande ambassadörer det portugisiska rådets ordförandeskaps senaste förslag på hälso-teknik (HTA) så att det kan gå till trepartsmöten den 21 juni. Länder är villiga att förkorta ansökningsdatumet och kompromissa om röstningssystemet, men är inte angelägna om att gå in på artikel 8 - en debatt som kan försena affären. Om det finns olika åsikter, kom EU-länderna överens om att varje land måste förklara den vetenskapliga grunden för motstridiga åsikter. 

EMA-reformförslag - EU: s gemensamma ståndpunkt enades

EU: s hälsovårdsministrar har för sista gången träffats under Portugals ordförandeskap i EU: s råd för att komma överens om organets ståndpunkt för förhandlingar med Europaparlamentet om nya regler för att stärka Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) roll.

Annons

Vid ett möte i Luxemburg på tisdag (15 juni) under ledning av Portugals hälsovårdsminister Marta Temido enades de 27 regeringarna om deras ståndpunkt inför de kommande förhandlingarna med parlamentet.

De hade redan kommit överens om några ändringar av det ursprungliga förslaget som Europeiska kommissionen lade fram i november om översyn av regler för att stärka EMA: s mandat, som en del av ett bredare paket om den så kallade Europeiska hälsounionen.

Ett av huvudmålen med det nya utkastet till EMA-regler är att bättre möjliggöra för det att övervaka och mildra potentiell och faktisk brist på läkemedel och medicintekniska produkter som anses kritiska för att reagera på folkhälsoproblem som COVID-19-pandemin, som avslöjade brister. i detta avseende.

Förslaget syftar också till att "säkerställa en snabb utveckling av högkvalitativa, säkra och effektiva läkemedel, med särskild tonvikt på att reagera på nödsituationer för folkhälsan" och att "tillhandahålla en ram för driften av expertpaneler som bedömer högriskmedicinsk utrustning och ge viktiga råd om krisberedskap och hantering ”.

Livet efter cancer med BECA 

Parlamentets särskilda utskott för att slå cancer (BECA) höll en utfrågning om nationella cancerbekämpningsprogram på onsdagen för att höra hur olika länder tacklade utmaningen. 

Trots framsteg inom cancerdiagnoser och effektiva terapier som har hjälpt till att öka överlevnadsgraden fortsätter canceröverlevande att uppleva betydande utmaningar. Enligt Europas slående cancerplan ska cancer hanteras över hela sjukdomsvägen, från förebyggande till förbättrad livskvalitet för cancerpatienter och överlevande. Faktum är att det är ytterst viktigt att se till att överlevande ”lever långa, uppfyllande liv, fria från diskriminering och orättvisa hinder”. 

Livet efter cancer är mångfacetterat men ändå fokuseras denna onlinedebatt på genomförandet av policyer som hanterar den specifika utmaningen att återvända till arbetet för canceröverlevande. 

Nordirlands gränsöverskridande hälso- och sjukvårdsdirektiv återinförs

Hälsaminister Robin Swann ska återinföra det gränsöverskridande sjukvårdsdirektivet till Irland. Direktivet är en tillfällig åtgärd för en tolvmånadersperiod för att minska Nordirlands väntelistor och kommer att omfattas av strikta kriterier. 

Ministern sa: ”En nyckelprincip i vår hälsovård är att tillgången till tjänster baseras på kliniska behov, inte på en persons betalningsförmåga. Men vi befinner oss i exceptionella tider och vi måste titta på alla alternativ för att ta itu med väntelistan i Nordirland. 

”Att återinföra en begränsad version av direktivet om gränsöverskridande hälso- och sjukvård till Irland kommer inte att ha någon dramatisk inverkan på de övergripande väntelistan, men det kommer att ge en möjlighet för vissa att få sin behandling mycket tidigare. 

"Vi behöver ett brådskande och kollektivt tillvägagångssätt i regeringen för att ta itu med denna fråga och leverera en hälsovård som är lämplig för 21-talet." 

I Irlands ersättningssystem fastställs ett ramverk baserat på direktivet om gränsöverskridande hälso- och sjukvård som gör det möjligt för patienter att söka och betala för behandling inom den privata sektorn i Irland och få ersättning för kostnaderna för hälso- och sjukvårdsnämnden. Kostnader kommer att återbetalas upp till kostnaden för behandlingen i hälso- och sjukvården i Nordirland. 

Undersökningen avslöjar allmänhetens attityder till sällsynta sjukdomar och tillgång till läkemedel 

UK BioIndustry Association (BIA) har publicerat en rapport som visar resultaten av en undersökning om allmänhetens attityder till lika tillgång till läkemedel för dem som lever med sällsynta sjukdomar, meddelades det i ett pressmeddelande den 17 juni. 

Resultaten av undersökningen, som genomfördes av YouGov, har visat att allmänheten starkt anser att patienter som lever med sällsynta sjukdomar ska ha lika tillgång till läkemedel via National Health Service (NHS) som de som lever med vanligare tillstånd. 

Dessutom var majoriteten av de tillfrågade tillfrågade överens om att patienter med sällsynta sjukdomar skulle ha tillgång till läkemedel som NHS garanterade på grundval av kliniskt behov, oavsett kostnad. 

Undersökningsresultaten följer nyligen påståenden från National Institute for Health and Care Excellence (NICE), som anger att det inte finns en aptit bland allmänheten för specifika åtgärder för att ta itu med sällsynta sjukdomar. BIA: s rapport, offentliga attityder till sällsynta sjukdomar: 

Fallet för lika tillgång, rekommenderar att NICE reviderar sin ståndpunkt om sällsynta tillstånd och läkemedelsåtkomst, och att kroppen överväger värdet av en sällsynt modifierare när hon utför hälsotekniska bedömningar. 

Denna undersökning visar att det finns ett brett offentligt stöd för åtgärder för att säkerställa tillgång till läkemedel för sällsynta sjukdomar baserat på kliniska behov även om det skulle medföra högre kostnader.

Allt från EAPM för den här veckan - njut av din helg, håll dig trygg och väl och glöm inte att anmäla dig till EAPM: s slovenska EU-ordförandeskapskonferens den 1 juli häroch ladda ner din agenda här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend