Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Behovet av förändring - EU i framkant om cancer, datastyrning och MTV

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

God eftermiddag, hälsokollegor, och välkommen till veckans andra uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM), där vi diskuterar utbudet av folkhälsoscenarier nu. Den dramatiska förbättringen av de europeiska medborgarnas hälsa under de senaste två århundradena har förändrat kontinenten och livet för de människor som bor i den. Men kan Europa utnyttja de nya fördelar som vetenskap, teknik och framtidsinriktade politiska beslut kan ge nuvarande och framtida generationer av européer skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan eller förlorar den viljan och förmågan att förstå frukterna av framsteg?

Svaret: Ja, EU: s politiska beslutsfattare gör framsteg med hälsa - EAPM engagerar sig

Som återspeglas i COVID 19 är dess vetenskap och teknik verkligen inte. Hälso- och sjukvårdspersonal har fortfarande en stark känsla av engagemang. Och forskning och industri fungerar med en oöverträffad hög rytm. Vad som saknas i bilden är en övergripande vision om hur - eller till och med om - utnyttja all den potentialen.

De viktigaste frågorna som EAPM har haft med den här veckan och under de senaste månaderna handlade om hälsodata, HTA och cancer, som bygger på vår konferens den 1 juli, och EU: s hälsodatautrymme som EAPM har kämpat för under de senaste åren. 

EAPM har aktivt samarbetat med ett antal europeiska politiker från hela det politiska spektrumet i Europaparlamentet, till exempel från hälsokommittén och ITRE-utskottet, angående cancer och EU: s hälsodatautrymme.

Så sent som i eftermiddag (16 juli), därav den senare uppdateringen, röstade sextiosex ledamöter för och sex avstod från att anta förslaget till betänkande om EU: s dataproposition. De fick också ett mandat att förhandla med rådet.   

Detta är den första propositionen som läggs fram som en del av EU: s datastrategi syftar till att främja utbytet av data i blocket och därefter. Enligt föredragande EPP MEP Angelika Niebler ett uttalande. "Visionen är en" Schengen för data ", där uppgifter kan cirkulera utan hinder och i enlighet med europeiska regler."

Mer om detta nedan .... 

Annons

Parlamentets hälsokommitté röstar genom rapporten om hälsorisk 

Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) har stött ett utkast till betänkande om hur man kan hantera gränsöverskridande hälsohot. 

Omröstningen godkändes med 67 för, 10 emot och en nedlagd röst. 

Rapporten, författad av Franska parlamentsledamoten Véronique Trillet-Lenoir of Renew Europe, redogör för parlamentets ståndpunkt i förhandlingarna om kommissionens förslag att stärka Bryssels beredskapsbefogenheter för hälsovård, ett av de tre lagförslagen om "hälsounionen". 

Det behöver fortfarande ratificeras i kammaren. Triloger förväntas börja på hösten. Förslaget skulle skapa en EU-hälsokris och en beredskapsplan för pandemi och kräver rekommendationer för nationella planer som EU-byråerna skulle granska. Det skulle också stärka övervakningen av potentiella sjukdomshot genom förbättrad informationsinsamling och skapa regler för att utlösa svar när en EU-nödsituation kallas. 

Parlamentsledamöterna tillbaka den "ambitiösa" EU-cancerplanen 

Att "stödja, samordna och komplettera medlemsstaternas ansträngningar för att minska det lidande som orsakas av cancer", det är hoppet som uttrycks i EU: s cancerplan och den avgörande åtgärden på EU-nivå - den första i sitt slag sedan början av 1990-talet - kan hjälpa till att avvärja en prognostiserad ökning med 24% av cancerdödsfall år 2035. 

En sådan vandring skulle göra sjukdomen till den ledande mördaren i EU. 

Planens breda streck är i linje med ett tidigare utkast som går tillbaka till december som EAPM också engagerade sig med. Betydelsen av personlig medicin har uppgraderats i den slutliga texten, med nästan två sidor tillägnad ämnet. I planen föreslås ett program 2023, finansierat genom Horizon Europe, för att identifiera "prioriteringar för forskning och utbildning inom personlig medicin". 

Äntligen hälsoteknikbedömning ...

Efter flera år har Europa nått en milstolpeöverenskommelse om att utföra hälsoteknikbedömningar (HTA) av nya produkter för blocket. HTA är ett forskningsbaserat verktyg för att stödja beslutsfattande inom sjukvården. Det fungerar genom att bedöma mervärdet av ny eller befintlig hälsoteknik - läkemedel, medicintekniska produkter och diagnostiska verktyg, kirurgiska ingrepp, samt åtgärder för att förebygga, diagnostisera eller behandla sjukdomar - jämfört med andra hälsotekniker. Enligt den föreslagna lagstiftningen kommer medlemsstaterna att samarbeta på EU-nivå om gemensamma kliniska bedömningar och gemensamma vetenskapliga samråd om hälsoteknik. 

Den nya lagstiftningen kräver att en ”samordningsgrupp för medlemsstaterna” inrättas, med varje land representerat. Det samarbetsvilliga företaget kommer att tillhandahålla värdefull vetenskaplig information till de nationella hälsovårdsmyndigheterna när det gäller beslut om prissättning och ersättning för en hälsoteknik, uppgav rådet. 

Datareglering framåt - tillbaka till en avgörande fråga om allmänhetens förtroende

Det finns några tecken på att COVID-19-pandemin har fått människor att tänka om sina attityder till att dela personuppgifter när de används för att hantera folkhälsan och tillhandahålla viktiga tjänster och infrastruktur. Ökad vilja att tillhandahålla personuppgifter kan öppna nya möjligheter och politisk vilja att påskynda implementeringen av den smarta staden - en stadsplaneringsstrategi som utnyttjar teknik, artificiell intelligens och dataanalys för att driva städer mer effektivt och hållbart.

Men även om utsikterna kring personuppgifter kan ha förändrats, finns det fortfarande en lång väg att gå för att säkra universellt inköp från alla medborgare, vilket kommer att behövas för att smarta städer ska kunna förverkligas fullt ut. 

Många är tveksamma till att göra sina personliga uppgifter tillgängliga för analys. I en nyligen ingående, global undersökning av White & Case av mer än 50 seniorproffs och investerare som arbetar i det smarta stadsrummet delades åsikten nästan i mitten. 

Några 40% av de tillfrågade sa de är bekväma med att dela / ge tillgång till personuppgifter i syfte att utveckla / förbättra smart city-teknik, med 40% säger de är inte bekväma med att göra det och 20% obeslutsam. 

Undersökningen fann också att 42% sa att de skulle vara villiga att acceptera minskad integritet för bättre tjänster, jämfört med en tredjedel som sa att de inte skulle, med 24 procent obeslutsam. Det finns tecken på att pandemin har fått människor att tänka om sina attityder till delning av personuppgifter. 

Att säkra tillgång till stora volymer personuppgifter från stadsinvånare och ha en tydlig ram för dess användning ligger i centrum för många smarta stadsprojekt. Smarta städer förlitar sig på insamling och analys av massdata från medborgarna, deras enheter, urbana sensorer och verktyg som kan användas för att hantera trafik, transportnät och strömförsörjning och offentliga tjänster mer effektivt. 

Starkare gränsöverskridande hälso- och sjukvård

Europeiska parlamentsledamöter i den parlamentariska hälsokommittén antog en uppsättning förbättrade regler för att låta blocket reagera snabbare och mer effektivt på gränsöverskridande hälsohot på tisdagen (13 juli). 

Detta inkluderar att EU minskar sitt beroende av Världshälsoorganisationen när man förklarar en pandemi. "Vi vill kunna förklara våra egna hälsokriser, om det behövs", säger MEP Esther de Lange, vice ordförande för PPE-gruppen med ansvar för ekonomi och miljö och detta ärende. "Om Europa behöver agera får vi inte försena åtgärderna och vänta på WHO." Andra åtgärder som antagits av ENVI inkluderade att göra gränsöverskridande planering och utbildning av personal obligatorisk. förenkla gemensam upphandling av hälsoprodukter; och garantera kontinuerlig hälsovård för andra sjukdomar. 

Dåliga nyheter i slutet: ECDC - Nya fall av koronavirus ökar i EU

Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) uppmanar EU-medborgare att vaccinera sig och följa det rekommenderade antalet doser. Detta är särskilt viktigt med hänsyn till spridningen av Delta-varianten av SARS-CoV-2, behovet av att skydda medborgarna, särskilt de som riskerar allvarlig COVID-19, och önskan att öppna upp våra samhällen och lindra restriktioner. 

Europeiska semesterfirare hade hoppats att årets norra halvklot sommar skulle se obehindrad rörelse och i stort sett vara fria från reserestriktioner, men länder över hela södra Europa försöker nu återinföra pandemiska trottoarkanter mitt i oro över stigande fall av delta-varianten, en mycket smittsam koronavirusstam. upptäcktes först i Indien. Spanien, Portugal, Grekland, Cypern och Malta var bland de första länderna som började återupptas tidigare i år men nu skärper de inresebegränsningarna för semesterfirare som inte har fått båda jabs. 

Plötsligt tillkännagivna begränsningar ökar också elendigheten i kontinentens flyg-, turist- och gästfrihetsindustri. De hade haft hopp om en stark återhämtning i affärer de närmaste månaderna, tillräckligt för att börja reparera den allvarliga ekonomiska skada som pandemin har vållat dem.  

Allt från EAPM för tillfället - glöm inte att kolla in vår rapport om vår senaste virtuella konferens finns häroch se till att du håller dig trygg och har en utmärkt helg, vi ses nästa vecka.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend