Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Parlamentet strävar efter fler offentliga vänliga plenarsammanträden, EU-USA: s handels- och teknikråd lovar nyckelarbete för hälsa, EU: s desinformation om cancer och mer ...

DELA MED SIG:

publicerade

on

God morgon, hälsokollegor, och välkommen till veckans första uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) - EAPM:s framsteg under första halvåret 2021 har varit solida, och andra halvåret har också tagit fart när vi vänder på lagstiftningen sidor från juli till augusti, skriver EAPM verkställande direktör Denis Horgan.

EAPM kommer att slutföra tre hälsodokument

Under augusti och framåt kommer EAPM att slutföra tre uppsatser under de kommande månaderna om IVDR-lagstiftningsrevisionen, implementering av NGS/molekylär diagnostik och EU:s plan för att slå cancer, såväl som frågorna relaterade till verkliga bevis kopplade till EU:s hälsodata rymdfrågor och andra politiska ärenden.

Mer intressanta tider för parlamentet 

Europaparlamentets ordförande David Sassoli, vill samtidigt att parlamentsledamöter ska tänka på sin institutions framtid – och kanske hans egen. "Dags att tänka om den parlamentariska demokratin och vårt arbete," twittrade han och tillade att han syftar till att stärka institutionen med en övning i självbekräftelse, för post-COVID-tider och med mitten av den lagstiftande perioden i klart sikte. Sassoli vill att parlamentet ska vara engagerat i en "bred reflektion", sade en tjänsteman från institutionen, om de saker som den värdesätter, inklusive hur man kan öka inflytande och synlighet.

För detta ändamål, Sassoli startade en diskussionsprocess med fem ”fokusgrupper” som han förväntar sig kommer att leverera resultat innan sommaruppehållet. Ämnen som ska diskuteras, enligt tjänstemän som är bekanta med övningen, inkluderar reformering av plenarsessionerna och sätt att "främja dynamiska debatter." Ledamöterna uppmanas också att komma med idéer om hur man kan stärka institutionens tyngd i en andra fokusgrupp som talar om parlamentets befogenheter – det betyder "lagstiftande och kontrollbefogenheter och tillsyn, tillgång till information och dokument och budgetkontroll", sade en tjänsteman. .

Och en ny rapport från Europaparlamentets utskott för att slå cancer gör ingen skillnad mellan cigaretter och nya tobaksprodukter på viktiga punkter, vilket signalerar en stramare ställning när det gäller tobakskontroll, med vissa lagstiftare som redan har mobiliserat för att utmana detta. När rapporten från BECA-kommittén har godkänts kommer den att fungera som institutionens ståndpunkt om Europeiska kommissionens landmärke Plan för att slå cancer. Planen syftar till att skärpa tobakskontrollen, eftersom rökning fortsätter att vara en av de främsta riskfaktorerna för dödsfall i cancer och orsakar 700,000 XNUMX dödsfall i hela EU varje år.

Annons

Sista chansen för EHDS-feedback

Den 3 maj publicerade Europeiska kommissionen ett offentligt samråd om European Health Data Space (EHDS), som var öppet till igår (26 juli). Som ett politiskt initiativ syftar EHDS till att tillhandahålla ett gemensamt ramverk mellan EU:s medlemsländer för delning och utbyte av hälsodata av hög kvalitet såsom elektroniska journaler, patientregister och genomisk data, för att stödja leverans av sjukvård, men också för att underlätta hälsoforskning, policyskapande och lagstiftning. Samrådet är uppdelat i tre sektioner: åtkomst och användning av personlig hälsodata, digitala hälsotjänster och produkter och artificiell intelligens inom sjukvården. Syftet med samrådet är att bedöma vilka policyalternativ som är att föredra för implementeringen av EHDS. Lagförslaget som härrör från detta samråd förväntas antas under fjärde kvartalet 2021. Så idag (27 juli) är det sista dagen för företag, lobbyer och föreningar att berätta för kommissionen vad de tycker om dess kommande lagstiftning. Kommissionen måste hitta den rätta balansen mellan att ge tillräckligt med tillgång till hälsodata för att främja innovation och samtidigt hålla dessa uppgifter säkra och privata. 

AMR lägesrapport

Europeiska kommissionen har publicerat sin femte lägesrapport om genomförandet av European One Health Action Plan mot antimikrobiell resistens (AMR), som antogs i juni 5. Huvudmålen för denna plan bygger på tre huvudpelare: att göra EU till ett region för bästa praxis; främja forskning, utveckling och innovation samt forma den globala agendan. Att ta itu med AMR genom en One Health-strategi är också en prioritet för denna kommission, vilket flaggades i kommissionär Kyriakides uppdragsbrev i november 2017. Lägesrapporten visar att ett antal AMR-initiativ har fortsatt eller införts under de senaste månaderna. Till exempel har kommissionen i EU:s jord-till-bord-strategi antagit ett mål som syftar till att minska EU:s totala försäljning av antimikrobiella medel för lantbruksdjur och inom vattenbruk med 2019 % till 50. Detta mål kommer att stödjas av genomförandet av de senaste förordningarna om Veterinärmedicinska läkemedel och foderläkemedel för vilka genomförda och delegerade akter för närvarande utarbetas.

EU-US Trade and Tech Council startar i september

Efter Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Joe Bidens lansering av EU-USA:s handels- och teknikråd (TTC) vid toppmötet mellan USA och EU i Bryssel i juni, kommer TTC, från september, att fungera som ett forum för USA och Europeiska unionen att samarbeta. ordna tillvägagångssätt för viktiga globala handels-, ekonomiska och tekniska frågor och för att fördjupa transatlantiska handel och ekonomiska förbindelser baserade på gemensamma demokratiska värderingar. Detta nya råd kommer att sammanträda med jämna mellanrum på politisk nivå för att styra samarbetet och kommer, i spåren av coronavirus-pandemin, också att försöka hitta sätt för USA och EU att samarbeta om spetsforskning inom hälsovård och utveckling. 

EU-kommissionens vice ordförande och konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sa: "Vi har gemensamma demokratiska värderingar och vi vill omsätta dem till konkreta åtgärder på båda sidor om Atlanten. Att arbeta för en människocentrerad digitalisering och öppna och konkurrensutsatta marknader. Jag ser väldigt mycket fram emot. Detta är ett stort steg för vårt förnyade partnerskap.”

EU:s digitalisering

Som en del av en större regional strategi för digital omvandling arbetar EU för att (1) bygga ett stödjande ekosystem för framväxande teknologier; (2) utveckla regional digital infrastruktur; (3) identifiera delade resurser för att investera i digitalisering; (4) och förstärka regionens röst i frågor som rör digitalpolitik i Europeiska unionen (EU) och det transatlantiska förhållandet. Digitalisering kan fungera som en ekonomisk multiplikator genom att skapa effektivitetsvinster i icke-digitala sektorer. Att institutionalisera interoperabla digitala lösningar för gränsöverskridande handel kommer att göra det möjligt för regionen att öka sin ekonomiska effektivitet och långsiktiga konkurrenskraft. Men strukturella utmaningar skadar den ekonomiska potentialen. Arbetskraftsbrist, löne- och inflationstryck och eftersläpande inhemsk innovation förblir nyckelproblem som hämmar ekonomisk – och digital – utveckling. Data visar att EU måste komma ikapp. Arbetskraften saknar nödvändig digital kompetens, och CEE-företag ligger efter de i andra europeiska länder när det gäller att integrera digitala lösningar.

EU:s cancerdesinformation

Europeiska cancerorganisationen gratulerar Europeiska kommissionen för dess erkännande av de stora sociala skador som skapas av desinformation online och dess beslutsamhet att spela en aktiv roll i att bekämpa de allvarligaste konsekvenserna via initiativ som uppförandekoden för desinformation. Desinformation kan påverka cancervården på många sätt. Delvis falsk eller vilseledande information om cancerbehandlingar är vanliga, och tro på desinformation/desinformation om hälsa kan negativt förändra en persons cancerbana genom att påverka deras medicinska beslutsfattande. Sociala medieplattformar är ofta en koppling till spridningen av sådan desinformation. Som ett exempel fann en forskningsövning att av de 20 mest delade artiklarna på Facebook 2016 med ordet "cancer" i rubriken, var mer än hälften av rapporterna misskrediterade av läkare och hälsomyndigheter 

Goda nyheter för att avsluta - EU vaccinerar 70 % av vuxna med en spruta

EU nådde idag (27 juli) sitt sommarmål att vaccinera 70 % av sina vuxna mot covid-19 – beroende på hur man räknar det.

57 procent av de vuxna i EU har fått en dos, medan XNUMX procent är helt vaccinerade, har kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelat.

Von der Leyen krediterade EU för att ha levererat vaccin efter en tuff start tidigare i år, och sa: "EU har hållit sitt ord och levererat."

"Hämtningsprocessen har varit mycket framgångsrik - men vi måste fortsätta ansträngningen", skrev hon i ett uttalande. "Delta-varianten är mycket farlig. Jag uppmanar därför alla – som har möjlighet – att bli vaccinerade.”

EU:s mål har varit ett rörligt mål. Kommissionen ville att 70 % av de vuxna skulle vaccineras i slutet av september, även om den senare indikerade att detta kunde hända i juli. Tidigare den här månaden sa EU:s ledare att länder har tillräckligt med sprutor för att helt vaccinera sin befolkning, men dagens tillkännagivande är baserat på ett skott. 

Det är allt från EAPM för nu – se till att du håller dig säker och frisk och ha en fantastisk vecka, vi ses på fredag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend