Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Parlamentet strävar efter fler offentliga vänliga plenarsammanträden, EU-USA: s handels- och teknikråd lovar nyckelarbete för hälsa, EU: s desinformation om cancer och mer ...

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

God morgon, hälsokollegor, och välkomna till den första uppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) i veckan - EAPM: s framsteg under första hälften av 2021 har varit solida, med andra halvåret också i takt, när vi vänder lagstiftningen sidor från juli till augusti, skriver EAPM verkställande direktör Denis Horgan.

EAPM är klar att slutföra tre hälsohandlingar

Under augusti och framåt kommer EAPM att färdigställa tre dokument under de kommande månaderna om IVDR-lagstiftningsrevisionen, NGS / Molecular Diagnostic Implementation och EU som slår cancerplanen, samt frågor relaterade till verkliga bevis kopplade till EU: s hälsodata rymd och andra policyunderlag.

Mer intressanta tider för parlamentet 

Europaparlamentets ordförande David Sassoli, vill samtidigt att parlamentsledamöterna ska tänka på sin institutions framtid - och kanske sin egen. ”Dags att ompröva parlamentarisk demokrati och vårt arbete”, twittrade han och tillade att han syftar till att stärka institutionen med en övning i självbekräftelse, för tider efter COVID och med mitten av lagstiftningsperioden i tydlig syn. Sassoli vill att parlamentet ska engagera sig i en "bred reflektion", sade en tjänsteman från institutionen, om de saker som det håller kära, inklusive hur man kan öka inflytande och synlighet.

För detta ändamål, Sassoli inledde en diskussionsprocess med fem "fokusgrupper" som han förväntar sig kommer att leverera resultat före sommarstoppet. Ämnen som ska diskuteras, enligt tjänstemän som är bekanta med övningen, inkluderar reformering av plenarsessionerna och sätt att "främja dynamiska debatter." MEPs uppmanas också att komma med idéer om hur man kan stärka institutionens tyngd i en andra fokusgrupp som talar om parlamentets befogenheter - det betyder "lagstiftnings- och kontrollbefogenheter och tillsyn, tillgång till information och dokument och budgetkontroll", sade en tjänsteman .

Och i ett nytt betänkande från Europaparlamentets slående cancerutskott skiljer man inte mellan cigaretter och nya tobaksprodukter på viktiga punkter, vilket signalerar en stramare ställning när det gäller tobakskontroll, med vissa lagstiftare som redan mobiliserat för att utmana detta. När den väl godkänts kommer rapporten från BECA-kommittén att fungera som institutionens ståndpunkt om Europeiska kommissionens landmärke Beating Cancer Plan. Planen syftar till att skärpa tobakskontrollen, eftersom rökning fortfarande är en av de viktigaste riskfaktorerna för cancerdödsfall och orsakar 700,000 XNUMX dödsfall i hela EU varje år.

Annons

Sista chansen för EHDS-feedback

Den 3 maj offentliggjorde Europeiska kommissionen ett offentligt samråd om European Health Data Space (EHDS), som förblev öppen fram till igår (26 juli). Som ett politiskt initiativ syftar EHDS till att tillhandahålla en gemensam ram mellan EU: s medlemsländer för delning och utbyte av kvalitetshälsoinformation, såsom elektroniska hälsojournaler, patientregister och genomdata, för att stödja vårdleverans, men också för att underlätta hälsoforskning, beslutsfattande och lagstiftning. Uppdelad i tre avsnitt: åtkomst och användning av personlig hälsoinformation, digitala hälsovårdstjänster och produkter och artificiell intelligens inom hälso- och sjukvården, syftar samrådet till att mäta vilka politiska alternativ som föredras för genomförandet av EHDS. Lagförslaget till följd av detta samråd förväntas antas under fjärde kvartalet 2021. Så idag (27 juli) är det sista dagen för företag, lobbyer och föreningar att berätta för kommissionen vad de tycker om sin kommande lagstiftning. Kommissionen kommer att behöva hitta rätt balans mellan att ge tillräckligt med tillgång till hälsoinformation för att främja innovation och samtidigt hålla dessa uppgifter säkra och privata. 

AMR-lägesrapport

Europeiska kommissionen har publicerat sin femte framstegsrapport om genomförandet av den europeiska handlingsplanen mot hälsa mot antimikrobiell resistens (AMR), som antogs i juni 5. De viktigaste målen för denna plan bygger på tre huvudpelare: att göra EU till en bästa praxisregionen; främja forskning, utveckling och innovation samt utforma den globala agendan. Att ta itu med AMR genom ett One Health-tillvägagångssätt är också en prioritet för denna kommission, som flaggades i kommissionär Kyriakides Missionletter i november 2017. Lägesrapporten visar att ett antal AMR-initiativ har fortsatt eller genomförts under de senaste månaderna. Till exempel har kommissionen i EU: s strategi Farm to Fork antagit ett mål som syftar till att minska EU: s totala försäljning av antimikrobiella medel för odlingsdjur och vattenbruk till 2019 med 50%. Detta mål kommer att stödjas av genomförandet av de senaste förordningarna om Veterinärmedicinska läkemedel och läkemedelsfoder för vilka genomförda och delegerade akter för närvarande utarbetas.

EU: s och USA: s handels- och teknikråd inleds i september

Efter Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA: s president Joe Bidens lansering av EU-USA: s handels- och teknikråd (TTC) vid toppmötet mellan USA och EU i Bryssel i juni, kommer TTC från september att fungera som ett forum för USA och Europeiska unionen att samarbeta ordinera tillvägagångssätt för viktiga globala handels-, ekonomiska och tekniska frågor och fördjupa transatlantiska handels- och ekonomiska förbindelser baserade på gemensamma demokratiska värden. Detta nya råd kommer att sammanträda med jämna mellanrum på politisk nivå för att styra samarbetet och kommer i kölvattnet av koronaviruspandemin också att försöka hitta sätt för Förenta staterna och EU att samarbeta om banbrytande forskning inom hälso- och sjukvården och utveckling. 

Europeiska kommissionens vice ordförande och konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sa: ”Vi har gemensamma demokratiska värderingar och vi vill översätta dem till konkreta åtgärder på båda sidor om Atlanten. Att arbeta för en mänsklig centrerad digitalisering och öppna och konkurrenskraftiga marknader. Jag ser väldigt mycket framåt. Detta är ett bra steg för vårt förnyade partnerskap. ”

EU: s digitalisering

Som en del av en större regional digital transformationsstrategi arbetar EU med att (1) bygga ett stödjande ekosystem för framväxande teknik. (2) utveckla regional digital infrastruktur; (3) identifiera delade resurser för att investera i digitalisering; (4) och förstärka regionens röst om digitala politiska frågor i Europeiska unionen (EU) och det transatlantiska förhållandet. Digitalisering kan fungera som en ekonomisk multiplikator genom att skapa effektivitet i icke-digitala sektorer. Att institutionalisera interoperabla digitala lösningar för gränsöverskridande handel kommer att göra det möjligt för regionen att öka sin ekonomiska effektivitet och långsiktiga konkurrenskraft. Men strukturella utmaningar skadar den ekonomiska potentialen. Brist på arbetskraft, löne- och inflationstryck och eftersläpande inhemsk innovation är fortfarande viktiga problem som hämmar ekonomisk och digital utveckling. Uppgifter visar att EU behöver komma ikapp. Arbetskraften saknar nödvändiga digitala färdigheter och CEE-företag ligger efter de i andra europeiska länder när det gäller att integrera digitala lösningar.

EU-desinformation om cancer

Europeiska cancerorganisationen gratulerar Europeiska kommissionen för sitt erkännande av de stora sociala skadorna som skapas av online-desinformation och dess beslutsamhet att spela en aktiv roll för att bekämpa de allvarligaste effekterna genom initiativ som uppförandekoden för desinformation. Desinformation kan påverka cancervården på många sätt. Delvis falsk eller vilseledande information om cancerbehandlingar är vanligt, och tron ​​på felinformation / desinformation om hälsa kan påverka en persons cancerväg negativt genom att påverka deras medicinska beslutsfattande. Sociala medieplattformar är ofta en koppling för spridningen av sådan desinformation. Som ett exempel fann en forskningsövning att av de 20 mest delade artiklarna på Facebook 2016 med ordet "cancer" i rubriken, var mer än hälften av rapporterna diskrediterade av läkare och hälsovårdsmyndigheter. 

Goda nyheter till slut - EU vaccinerar 70% av vuxna med ett skott

EU nådde idag (27 juli) sitt sommarmål att vaccinera 70% av sina vuxna mot COVID-19 - beroende på hur du räknar det.

Sjuttio procent av vuxna i EU har fått en dos, medan 57% är helt vaccinerade, meddelade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Von der Leyen krediterade EU med att leverera vacciner efter en stenig start tidigare i år och sade: "EU har hållit sitt ord och levererat."

"Uppfångningsprocessen har varit mycket framgångsrik - men vi måste fortsätta arbetet", skrev hon i ett uttalande. ”Delta-varianten är mycket farlig. Jag uppmanar därför alla - som har möjlighet - att vaccineras. ”

EU: s mål har varit ett rörligt mål. Kommissionen ville att 70% av vuxna skulle vaccineras i slutet av september, även om det senare indikerade att detta kunde hända i juli. Tidigare denna månad sa EU: s verkställande att länder har tillräckligt med jabs för att fullständigt vaccinera sina befolkningar, men dagens tillkännagivande bygger på ett skott. 

Det är allt från EAPM för tillfället - se till att du håller dig trygg och frisk och har en utmärkt vecka, vi ses på fredag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend