Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: "Värde" i vården - vem bestämmer? EAPM Onkologi Round Table, registrera dig nu!

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

God eftermiddag hälsokollegor och välkommen till uppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) - med bara tre dagar kvar är din sista chans här för att registrera dig för det kommande EAPM -evenemanget fredag ​​17 september, "Behovet av förändring: Definiera hälso-och sjukvårdens ekosystem för att bestämma värde 'som kommer att äga rum under ESMO-kongressen, detaljer nedan, skriver EAPM verkställande direktör Denis Horgan.

Ansvar för politisk utformning

Evenemanget kommer att äga rum från 8h30–16h CET på fredag; här är länk för registrering och här är länk till agendan

Annons

Konferensen kommer att ta hänsyn till det faktum att nya upptäckter-genererade från en djupare förståelse av det mänskliga genomet-driver ett paradigmskifte inom medicin från en enstorlek som passar alla till en som är anpassad och inriktad på individen.

Denna förskjutning fortskrider snabbt inom onkologi men är långsammare på andra områden. Och även om det finns många hinder för innovation inom klinisk praxis - inklusive marknadstillträde, vetenskapliga och/eller regulatoriska utmaningar - är den största utmaningen inom hälso- och sjukvårdssystemet frågor som rör tidig diagnos, värde och data.

De olika idéerna om vad som utgör 'värde'i modern medicin är ett hett ämne för debatt i Europa och utanför. 

Hur definierar vi det? Hur mäter vi ett människoliv - eller livskvalitet - mot kostnaden för en behandling? Bedömer vi individens bidrag, skattemässigt och i övrigt, till samhället och väger det mot ett pris? Och hur är det med de moraliska frågorna som ingår i sådana domar? Och vem skulle vilja göra dem?

Annons

De flesta av oss skulle finna att chockerande, orättvist och omänskligt. Men det händer i en vid bemärkelse.

Tyvärr, med en åldrande befolkning på 500 miljoner medborgare, har sjukvården i EU aldrig varit dyrare. Människor lever längre och kommer i de flesta fall att behandlas för inte bara en utan flera sjukdomar under sin livstid. Det är ett dilemma, och det kommer inte att försvinna.

För att förstå 'värde' måste man först naturligtvis förstå en behandling, plus några andra behandlingsalternativ, och fundera över vad det (eller de) kan ge.

Patienter kommer, när de förstår sina alternativ, att ha sina egna synpunkter på vad som utgör värde, beroende på deras förhållanden - ”Kommer jag att bli bättre? Kommer jag att leva längre? Kommer min livskvalitet att förbättras? Vilka är biverkningarna? ”. `

Betalare, inte överraskande, när de väger, som de gör, fördelar mot kostnader och andra överväganden, kan ta en annan strategi. 

Samtidigt måste tillverkare och innovatörer verka inom ramen för "värde" som är ännu oklart. 

Det finns ett gediget argument om att värde alltid bör definieras för kunden. Värde i vården beror på resultat och resultat - avgörande för patienten - oavsett volymen av tjänster som levereras, men värdet kommer alltid att ses som relativt att kosta.

Allt detta kommer att tas upp på vår konferens. Här är länk för registrering och här är länk till agendan.

Bland de många närvarande talarna kommer att finnas Cristian Busoi MEP, ENVI -utskottet, Europaparlamentet, Szymon Bielecki, GD CONNECT, Europeiska kommissionen och Stefan Schreck, Rådgivare för intressentförbindelser inom GD SANTE, GD SANTE, Europeiska kommissionen.

Till andra nyheter ....

Hälsoberedskap och beredskapsmyndighet och parlamentet tillbaka i Strasbourg..

European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) är tänkt att vara ett centralt element för att stärka Europeiska hälsounionen med bättre EU-beredskap och reaktion på allvarliga gränsöverskridande hälsohot, genom att möjliggöra snabb tillgänglighet, tillgång och distribution av nödvändiga motåtgärder. Men enligt Peter Liese, EPP: s hälsovårdsordförande i Europaparlamentet, spelar det ingen roll att HERA inte kommer att vara en EU -byrå, sa han till journalister på måndagsmorgonen (13 september). Att etablera en helt ny byrå tar tid, erkände Liese. "Vi måste agera snabbt" Liese sa. Myndigheten kommer i stället att finnas inom kommissionen. 

Men ett ännu större problem för många ledamöter är det faktum att det är osannolikt att de kommer att debattera förslagen innan de blir lag. Enligt utkasten till förslag föreslår kommissionen en rådsförordning baserad på artikel 122 i EU -fördragen. Detta innebär att förslaget skulle gå igenom utan att parlamentsledamöterna undertecknade. 

"HERA kommer att bygga på EU -finansiering", som är skattebetalares pengar, och har därmed "EP -kompetens att övervaka det!" Grönt MEP Tilly Metz Tweeted. 

Ledamöterna har uttryckt ilska efter att det framkommit att Europaparlamentet inte får rådfrågas om planerna.

Motreaktionen kommer efter att EU: s befattningshavare nedgraderat myndigheten till en ”dedikerad central struktur” som finns i kommissionen, snarare än en fristående EU -byrå.

Enligt utkasten till förslag kommer den biomedicinska akutmyndigheten att skapas med hjälp av artikel 122 som en rättslig grund-en bestämmelse enligt EU-lagstiftning som inte innebär avskrivning av Europaparlamentet.

Den rättsliga grunden har använts under pandemin för att skicka nödmedel till EU -länder, liksom för andra regler, till exempel skapandet av SURE, ett program som gav arbetslöshetshjälp.

I sitt HERA-utkast till förslag motiverade kommissionen sitt juridiska val att "säkerställa tillgången till och tillgången till krisrelevanta medicinska motåtgärder i tid."

En tjänsteman från kommissionen noterade att HERA kommer att vara en intern kommissionsstruktur, så "parlamentet är inte inblandat".

Parlamentsledamöterna är inte nöjda: "Det är oacceptabelt att @EU_Commission och @EUCouncil under påskott av krisnöd bryter Lissabonfördragets anda igen och utesluter den enda demokratiskt valda EU-institutionen från beslutsprocessen," franska MEP Michèle Rivasi twittrade.

Dessutom är resultaten av parlamentets omröstning i kammaren om förslagen om att stärka Europeiska centret för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och förordningen om allvarliga gränsöverskridande hälsohot hotande - Europaparlamentariker diskuterade förslaget i kammaren måndag eftermiddag, med de flesta visar stöd för förslagen.  

När det gäller huruvida ECDC ska täcka icke -smittsamma sjukdomar (NCD) utöver infektionssjukdomar, är hälsokommissionär Stella Kyriakides emot tanken och hävdar att det kan duplicera arbete som utförts i medlemsländerna och "det skulle väsentligt sträcka resurser inom byrån och därför försvagas dess fokus snarare än att stärka den ”.

Frankrike vill begränsa USA: s tillgång till EU -data

Frankrikes främsta cybersäkerhetstjänsteman tvingar Europa att stoppa amerikansk brottsbekämpning från att få tillgång till kritisk data som lagras i Europa av amerikanska molnföretag.

Europeiska cybersäkerhetsmyndigheter utvecklar regler för molnleverantörer som Amazon, Microsoft, Google och andra som skulle tvinga hårdare cybersäkerhetsregler enligt ett nytt certifieringssystem, inklusive datahantering.

Enligt en amerikansk lag som kallas CLOUD Act är amerikanska företag skyldiga att lämna utländsk information till amerikanska myndigheter om de blir ombedd. Men om Poupard har sin vilja skulle nya EU -regler förhindra att kritisk data hamnar hos amerikanska myndigheter.

Regeln "skulle utesluta vanliga amerikanska och kinesiska tjänster" från att erbjuda tjänster inom kritiska sektorer i Europa, säger Poupard. ”Det här handlar inte om att vända ryggen till partners. Men det handlar om att ha modet att säga att vi inte vill att icke-europeisk lag ska gälla för dessa tjänster. ”

Europeiska regeringar försöker bli mindre beroende av amerikanska molntjänster som en del av deras strävan mot "strategisk autonomi", tanken att Europa behöver behålla kontrollen över teknikpolitiken, delvis på grund av rädsla för spionage och övervakning från USA

Den nya moln -cybersäkerhetsregeln "kommer att vara ett verkligt test, ett verkligt mål för den politiska viljan att uppnå strategisk autonomi på det digitala området", sade Poupard. "Om vi ​​inte kan säga detta, är tanken på europeisk suveränitet inte meningsfull."

Poupards uttalanden kommer två veckor innan amerikanska och EU-tjänstemän träffas för att diskutera cybersäkerhet, dataskydd och andra frågor vid det första mötet i ett nybildat handels- och teknikråd i Pittsburgh den 29 september.

Vid en samling digitala ledare förra veckan i Tallinn, Estland, beklagade USA: s handelsminister Gina Raimondo Europas ökande tendens att införa lagar och ansträngningar för att förhindra att EU -data skickas till USA.

"Jag hoppas att vi alla kan komma överens om att kraven för att hålla data lokaliserade i landet skadar alla våra företag, alla våra ekonomier och alla våra medborgare", sa Raimondo och tillade att dataflöden var avgörande för att undvika "mycket dyra hot och attacker ”såväl som kommersiella vinster.

Goda nyheter att avsluta: Italien börjar börja administrera boostervaccin

Italien kommer att börja administrera ett tredje skott av Covid-19-vacciner till de mest utsatta delarna av sin befolkning den här månaden, säger landets hälsominister.

"Det kommer att bli en tredje dos, vi börjar redan i september", sa Roberto Speranza på måndagen vid en presskonferens i Rom.

Förra veckan sa Mario Draghi, italiensk premiärminister, att hans regering övervägde att göra COVID-19-vacciner obligatoriska för alla människor i berättigad ålder. Italien har redan gjort vacciner obligatoriska för medicinska arbetare.

Landet har vaccinerat drygt 70% av alla människor över 12 år, och Draghi har sagt att han hoppas att det kommer att stiga till över 80% i slutet av september.

Och det är allt från EAPM - glöm inte, här är länk för registrering för EAPM: s konferens på fredag, och här är länk till agendan. Var trygg och välkommen, vi ses snart!

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Parlamentet strävar efter fler offentliga vänliga plenarsammanträden, EU-USA: s handels- och teknikråd lovar nyckelarbete för hälsa, EU: s desinformation om cancer och mer ...

publicerade

on

God morgon, hälsokollegor, och välkomna till den första uppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) i veckan - EAPM: s framsteg under första hälften av 2021 har varit solida, med andra halvåret också i takt, när vi vänder lagstiftningen sidor från juli till augusti, skriver EAPM verkställande direktör Denis Horgan.

EAPM är klar att slutföra tre hälsohandlingar

Under augusti och framåt kommer EAPM att färdigställa tre dokument under de kommande månaderna om IVDR-lagstiftningsrevisionen, NGS / Molecular Diagnostic Implementation och EU som slår cancerplanen, samt frågor relaterade till verkliga bevis kopplade till EU: s hälsodata rymd och andra policyunderlag.

Annons

Mer intressanta tider för parlamentet 

Europaparlamentets ordförande David Sassoli, vill samtidigt att parlamentsledamöterna ska tänka på sin institutions framtid - och kanske sin egen. ”Dags att ompröva parlamentarisk demokrati och vårt arbete”, twittrade han och tillade att han syftar till att stärka institutionen med en övning i självbekräftelse, för tider efter COVID och med mitten av lagstiftningsperioden i tydlig syn. Sassoli vill att parlamentet ska engagera sig i en "bred reflektion", sade en tjänsteman från institutionen, om de saker som det håller kära, inklusive hur man kan öka inflytande och synlighet.

För detta ändamål, Sassoli inledde en diskussionsprocess med fem "fokusgrupper" som han förväntar sig kommer att leverera resultat före sommarstoppet. Ämnen som ska diskuteras, enligt tjänstemän som är bekanta med övningen, inkluderar reformering av plenarsessionerna och sätt att "främja dynamiska debatter." MEPs uppmanas också att komma med idéer om hur man kan stärka institutionens tyngd i en andra fokusgrupp som talar om parlamentets befogenheter - det betyder "lagstiftnings- och kontrollbefogenheter och tillsyn, tillgång till information och dokument och budgetkontroll", sade en tjänsteman .

Annons

Och i ett nytt betänkande från Europaparlamentets slående cancerutskott skiljer man inte mellan cigaretter och nya tobaksprodukter på viktiga punkter, vilket signalerar en stramare ställning när det gäller tobakskontroll, med vissa lagstiftare som redan mobiliserat för att utmana detta. När den väl godkänts kommer rapporten från BECA-kommittén att fungera som institutionens ståndpunkt om Europeiska kommissionens landmärke Beating Cancer Plan. Planen syftar till att skärpa tobakskontrollen, eftersom rökning fortfarande är en av de viktigaste riskfaktorerna för cancerdödsfall och orsakar 700,000 XNUMX dödsfall i hela EU varje år.

Sista chansen för EHDS-feedback

Den 3 maj offentliggjorde Europeiska kommissionen ett offentligt samråd om European Health Data Space (EHDS), som förblev öppen fram till igår (26 juli). Som ett politiskt initiativ syftar EHDS till att tillhandahålla en gemensam ram mellan EU: s medlemsländer för delning och utbyte av kvalitetshälsoinformation, såsom elektroniska hälsojournaler, patientregister och genomdata, för att stödja vårdleverans, men också för att underlätta hälsoforskning, beslutsfattande och lagstiftning. Uppdelad i tre avsnitt: åtkomst och användning av personlig hälsoinformation, digitala hälsovårdstjänster och produkter och artificiell intelligens inom hälso- och sjukvården, syftar samrådet till att mäta vilka politiska alternativ som föredras för genomförandet av EHDS. Lagförslaget till följd av detta samråd förväntas antas under fjärde kvartalet 2021. Så idag (27 juli) är det sista dagen för företag, lobbyer och föreningar att berätta för kommissionen vad de tycker om sin kommande lagstiftning. Kommissionen kommer att behöva hitta rätt balans mellan att ge tillräckligt med tillgång till hälsoinformation för att främja innovation och samtidigt hålla dessa uppgifter säkra och privata. 

AMR-lägesrapport

Europeiska kommissionen har publicerat sin femte framstegsrapport om genomförandet av den europeiska handlingsplanen mot hälsa mot antimikrobiell resistens (AMR), som antogs i juni 5. De viktigaste målen för denna plan bygger på tre huvudpelare: att göra EU till en bästa praxisregionen; främja forskning, utveckling och innovation samt utforma den globala agendan. Att ta itu med AMR genom ett One Health-tillvägagångssätt är också en prioritet för denna kommission, som flaggades i kommissionär Kyriakides Missionletter i november 2017. Lägesrapporten visar att ett antal AMR-initiativ har fortsatt eller genomförts under de senaste månaderna. Till exempel har kommissionen i EU: s strategi Farm to Fork antagit ett mål som syftar till att minska EU: s totala försäljning av antimikrobiella medel för odlingsdjur och vattenbruk till 2019 med 50%. Detta mål kommer att stödjas av genomförandet av de senaste förordningarna om Veterinärmedicinska läkemedel och läkemedelsfoder för vilka genomförda och delegerade akter för närvarande utarbetas.

EU: s och USA: s handels- och teknikråd inleds i september

Efter Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA: s president Joe Bidens lansering av EU-USA: s handels- och teknikråd (TTC) vid toppmötet mellan USA och EU i Bryssel i juni, kommer TTC från september att fungera som ett forum för USA och Europeiska unionen att samarbeta ordinera tillvägagångssätt för viktiga globala handels-, ekonomiska och tekniska frågor och fördjupa transatlantiska handels- och ekonomiska förbindelser baserade på gemensamma demokratiska värden. Detta nya råd kommer att sammanträda med jämna mellanrum på politisk nivå för att styra samarbetet och kommer i kölvattnet av koronaviruspandemin också att försöka hitta sätt för Förenta staterna och EU att samarbeta om banbrytande forskning inom hälso- och sjukvården och utveckling. 

Europeiska kommissionens vice ordförande och konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sa: ”Vi har gemensamma demokratiska värderingar och vi vill översätta dem till konkreta åtgärder på båda sidor om Atlanten. Att arbeta för en mänsklig centrerad digitalisering och öppna och konkurrenskraftiga marknader. Jag ser väldigt mycket framåt. Detta är ett bra steg för vårt förnyade partnerskap. ”

EU: s digitalisering

Som en del av en större regional digital transformationsstrategi arbetar EU med att (1) bygga ett stödjande ekosystem för framväxande teknik. (2) utveckla regional digital infrastruktur; (3) identifiera delade resurser för att investera i digitalisering; (4) och förstärka regionens röst om digitala politiska frågor i Europeiska unionen (EU) och det transatlantiska förhållandet. Digitalisering kan fungera som en ekonomisk multiplikator genom att skapa effektivitet i icke-digitala sektorer. Att institutionalisera interoperabla digitala lösningar för gränsöverskridande handel kommer att göra det möjligt för regionen att öka sin ekonomiska effektivitet och långsiktiga konkurrenskraft. Men strukturella utmaningar skadar den ekonomiska potentialen. Brist på arbetskraft, löne- och inflationstryck och eftersläpande inhemsk innovation är fortfarande viktiga problem som hämmar ekonomisk och digital utveckling. Uppgifter visar att EU behöver komma ikapp. Arbetskraften saknar nödvändiga digitala färdigheter och CEE-företag ligger efter de i andra europeiska länder när det gäller att integrera digitala lösningar.

EU-desinformation om cancer

Europeiska cancerorganisationen gratulerar Europeiska kommissionen för sitt erkännande av de stora sociala skadorna som skapas av online-desinformation och dess beslutsamhet att spela en aktiv roll för att bekämpa de allvarligaste effekterna genom initiativ som uppförandekoden för desinformation. Desinformation kan påverka cancervården på många sätt. Delvis falsk eller vilseledande information om cancerbehandlingar är vanligt, och tron ​​på felinformation / desinformation om hälsa kan påverka en persons cancerväg negativt genom att påverka deras medicinska beslutsfattande. Sociala medieplattformar är ofta en koppling för spridningen av sådan desinformation. Som ett exempel fann en forskningsövning att av de 20 mest delade artiklarna på Facebook 2016 med ordet "cancer" i rubriken, var mer än hälften av rapporterna diskrediterade av läkare och hälsovårdsmyndigheter. 

Goda nyheter till slut - EU vaccinerar 70% av vuxna med ett skott

EU nådde idag (27 juli) sitt sommarmål att vaccinera 70% av sina vuxna mot COVID-19 - beroende på hur du räknar det.

Sjuttio procent av vuxna i EU har fått en dos, medan 57% är helt vaccinerade, meddelade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Von der Leyen krediterade EU med att leverera vacciner efter en stenig start tidigare i år och sade: "EU har hållit sitt ord och levererat."

"Uppfångningsprocessen har varit mycket framgångsrik - men vi måste fortsätta arbetet", skrev hon i ett uttalande. ”Delta-varianten är mycket farlig. Jag uppmanar därför alla - som har möjlighet - att vaccineras. ”

EU: s mål har varit ett rörligt mål. Kommissionen ville att 70% av vuxna skulle vaccineras i slutet av september, även om det senare indikerade att detta kunde hända i juli. Tidigare denna månad sa EU: s verkställande att länder har tillräckligt med jabs för att fullständigt vaccinera sina befolkningar, men dagens tillkännagivande bygger på ett skott. 

Det är allt från EAPM för tillfället - se till att du håller dig trygg och frisk och har en utmärkt vecka, vi ses på fredag.

Fortsätt läsa

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Behovet av förändring - EU i framkant om cancer, datastyrning och MTV

publicerade

on

God eftermiddag, hälsokollegor, och välkommen till veckans andra uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM), där vi diskuterar utbudet av folkhälsoscenarier nu. Den dramatiska förbättringen av de europeiska medborgarnas hälsa under de senaste två århundradena har förändrat kontinenten och livet för de människor som bor i den. Men kan Europa utnyttja de nya fördelar som vetenskap, teknik och framtidsinriktade politiska beslut kan ge nuvarande och framtida generationer av européer skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan eller förlorar den viljan och förmågan att förstå frukterna av framsteg?

Svaret: Ja, EU: s politiska beslutsfattare gör framsteg med hälsa - EAPM engagerar sig

Som återspeglas i COVID 19 är dess vetenskap och teknik verkligen inte. Hälso- och sjukvårdspersonal har fortfarande en stark känsla av engagemang. Och forskning och industri fungerar med en oöverträffad hög rytm. Vad som saknas i bilden är en övergripande vision om hur - eller till och med om - utnyttja all den potentialen.

Annons

De viktigaste frågorna som EAPM har haft med den här veckan och under de senaste månaderna handlade om hälsodata, HTA och cancer, som bygger på vår konferens den 1 juli, och EU: s hälsodatautrymme som EAPM har kämpat för under de senaste åren. 

EAPM har aktivt samarbetat med ett antal europeiska politiker från hela det politiska spektrumet i Europaparlamentet, till exempel från hälsokommittén och ITRE-utskottet, angående cancer och EU: s hälsodatautrymme.

Så sent som i eftermiddag (16 juli), därav den senare uppdateringen, röstade sextiosex ledamöter för och sex avstod från att anta förslaget till betänkande om EU: s dataproposition. De fick också ett mandat att förhandla med rådet.   

Detta är den första propositionen som läggs fram som en del av EU: s datastrategi syftar till att främja utbytet av data i blocket och därefter. Enligt föredragande EPP MEP Angelika Niebler ett uttalande. "Visionen är en" Schengen för data ", där uppgifter kan cirkulera utan hinder och i enlighet med europeiska regler."

Annons

Mer om detta nedan .... 

Parlamentets hälsokommitté röstar genom rapporten om hälsorisk 

Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) har stött ett utkast till betänkande om hur man kan hantera gränsöverskridande hälsohot. 

Omröstningen godkändes med 67 för, 10 emot och en nedlagd röst. 

Rapporten, författad av Franska parlamentsledamoten Véronique Trillet-Lenoir of Renew Europe, redogör för parlamentets ståndpunkt i förhandlingarna om kommissionens förslag att stärka Bryssels beredskapsbefogenheter för hälsovård, ett av de tre lagförslagen om "hälsounionen". 

Det behöver fortfarande ratificeras i kammaren. Triloger förväntas börja på hösten. Förslaget skulle skapa en EU-hälsokris och en beredskapsplan för pandemi och kräver rekommendationer för nationella planer som EU-byråerna skulle granska. Det skulle också stärka övervakningen av potentiella sjukdomshot genom förbättrad informationsinsamling och skapa regler för att utlösa svar när en EU-nödsituation kallas. 

Parlamentsledamöterna tillbaka den "ambitiösa" EU-cancerplanen 

Att "stödja, samordna och komplettera medlemsstaternas ansträngningar för att minska det lidande som orsakas av cancer", det är hoppet som uttrycks i EU: s cancerplan och den avgörande åtgärden på EU-nivå - den första i sitt slag sedan början av 1990-talet - kan hjälpa till att avvärja en prognostiserad ökning med 24% av cancerdödsfall år 2035. 

En sådan vandring skulle göra sjukdomen till den ledande mördaren i EU. 

Planens breda streck är i linje med ett tidigare utkast som går tillbaka till december som EAPM också engagerade sig med. Betydelsen av personlig medicin har uppgraderats i den slutliga texten, med nästan två sidor tillägnad ämnet. I planen föreslås ett program 2023, finansierat genom Horizon Europe, för att identifiera "prioriteringar för forskning och utbildning inom personlig medicin". 

Äntligen hälsoteknikbedömning ...

Efter flera år har Europa nått en milstolpeöverenskommelse om att utföra hälsoteknikbedömningar (HTA) av nya produkter för blocket. HTA är ett forskningsbaserat verktyg för att stödja beslutsfattande inom sjukvården. Det fungerar genom att bedöma mervärdet av ny eller befintlig hälsoteknik - läkemedel, medicintekniska produkter och diagnostiska verktyg, kirurgiska ingrepp, samt åtgärder för att förebygga, diagnostisera eller behandla sjukdomar - jämfört med andra hälsotekniker. Enligt den föreslagna lagstiftningen kommer medlemsstaterna att samarbeta på EU-nivå om gemensamma kliniska bedömningar och gemensamma vetenskapliga samråd om hälsoteknik. 

Den nya lagstiftningen kräver att en ”samordningsgrupp för medlemsstaterna” inrättas, med varje land representerat. Det samarbetsvilliga företaget kommer att tillhandahålla värdefull vetenskaplig information till de nationella hälsovårdsmyndigheterna när det gäller beslut om prissättning och ersättning för en hälsoteknik, uppgav rådet. 

Datareglering framåt - tillbaka till en avgörande fråga om allmänhetens förtroende

Det finns några tecken på att COVID-19-pandemin har fått människor att tänka om sina attityder till att dela personuppgifter när de används för att hantera folkhälsan och tillhandahålla viktiga tjänster och infrastruktur. Ökad vilja att tillhandahålla personuppgifter kan öppna nya möjligheter och politisk vilja att påskynda implementeringen av den smarta staden - en stadsplaneringsstrategi som utnyttjar teknik, artificiell intelligens och dataanalys för att driva städer mer effektivt och hållbart.

Men även om utsikterna kring personuppgifter kan ha förändrats, finns det fortfarande en lång väg att gå för att säkra universellt inköp från alla medborgare, vilket kommer att behövas för att smarta städer ska kunna förverkligas fullt ut. 

Många är tveksamma till att göra sina personliga uppgifter tillgängliga för analys. I en nyligen ingående, global undersökning av White & Case av mer än 50 seniorproffs och investerare som arbetar i det smarta stadsrummet delades åsikten nästan i mitten. 

Några 40% av de tillfrågade sa de är bekväma med att dela / ge tillgång till personuppgifter i syfte att utveckla / förbättra smart city-teknik, med 40% säger de är inte bekväma med att göra det och 20% obeslutsam. 

Undersökningen fann också att 42% sa att de skulle vara villiga att acceptera minskad integritet för bättre tjänster, jämfört med en tredjedel som sa att de inte skulle, med 24 procent obeslutsam. Det finns tecken på att pandemin har fått människor att tänka om sina attityder till delning av personuppgifter. 

Att säkra tillgång till stora volymer personuppgifter från stadsinvånare och ha en tydlig ram för dess användning ligger i centrum för många smarta stadsprojekt. Smarta städer förlitar sig på insamling och analys av massdata från medborgarna, deras enheter, urbana sensorer och verktyg som kan användas för att hantera trafik, transportnät och strömförsörjning och offentliga tjänster mer effektivt. 

Starkare gränsöverskridande hälso- och sjukvård

Europeiska parlamentsledamöter i den parlamentariska hälsokommittén antog en uppsättning förbättrade regler för att låta blocket reagera snabbare och mer effektivt på gränsöverskridande hälsohot på tisdagen (13 juli). 

Detta inkluderar att EU minskar sitt beroende av Världshälsoorganisationen när man förklarar en pandemi. "Vi vill kunna förklara våra egna hälsokriser, om det behövs", säger MEP Esther de Lange, vice ordförande för PPE-gruppen med ansvar för ekonomi och miljö och detta ärende. "Om Europa behöver agera får vi inte försena åtgärderna och vänta på WHO." Andra åtgärder som antagits av ENVI inkluderade att göra gränsöverskridande planering och utbildning av personal obligatorisk. förenkla gemensam upphandling av hälsoprodukter; och garantera kontinuerlig hälsovård för andra sjukdomar. 

Dåliga nyheter i slutet: ECDC - Nya fall av koronavirus ökar i EU

Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) uppmanar EU-medborgare att vaccinera sig och följa det rekommenderade antalet doser. Detta är särskilt viktigt med hänsyn till spridningen av Delta-varianten av SARS-CoV-2, behovet av att skydda medborgarna, särskilt de som riskerar allvarlig COVID-19, och önskan att öppna upp våra samhällen och lindra restriktioner. 

Europeiska semesterfirare hade hoppats att årets norra halvklot sommar skulle se obehindrad rörelse och i stort sett vara fria från reserestriktioner, men länder över hela södra Europa försöker nu återinföra pandemiska trottoarkanter mitt i oro över stigande fall av delta-varianten, en mycket smittsam koronavirusstam. upptäcktes först i Indien. Spanien, Portugal, Grekland, Cypern och Malta var bland de första länderna som började återupptas tidigare i år men nu skärper de inresebegränsningarna för semesterfirare som inte har fått båda jabs. 

Plötsligt tillkännagivna begränsningar ökar också elendigheten i kontinentens flyg-, turist- och gästfrihetsindustri. De hade haft hopp om en stark återhämtning i affärer de närmaste månaderna, tillräckligt för att börja reparera den allvarliga ekonomiska skada som pandemin har vållat dem.  

Allt från EAPM för tillfället - glöm inte att kolla in vår rapport om vår senaste virtuella konferens finns häroch se till att du håller dig trygg och har en utmärkt helg, vi ses nästa vecka.

Fortsätt läsa

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EU slår cancerprojekt i centrum med utkast till rapport

publicerade

on

God morgon och välkomna hälsokollegor till veckans andra uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) - som det nu ser ut har mer än 150 personer nu registrerat sig för vår kommande EAPM-slovenska EU-ordförandeskapskonferens den 1 juli, så nu är tiden att gå med dem och boka din plats innan det är för sent, och vi har också en uppdatering av Europaparlamentets utkast till betänkande om att stärka Europa i kampen mot cancer. skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan. 

EAPM-konferensen närmar sig - en påminnelse ännu en gång...

EAPM - konferensen kommer att fungera som ett överbryggande evenemang mellan EU: s ordförandeskap i Portugal och Slovenien. Konferensen är indelad i sessioner som täcker följande områden: Session 1: Generera anpassning i regleringen av personaliserad medicin: RWE och Citizen Trus; Session 2: Att slå prostatacancer och lungcancer - EU: s roll att slå cancer: Uppdatera EU-rådets slutsatser om screening Session 3: Hälsokunnighet - Förstå äganderätten och integriteten för genetiska data och slutligen inte minst, Session 4: Säkerställa patientens tillgång till avancerade Molekylär diagnostik.

Annons

Varje session kommer att innehålla paneldiskussioner samt frågor och svar för att möjliggöra bästa möjliga deltagande för alla deltagare, så nu är det dags att registrera sig häroch ladda ner din agenda här.

Bekämpa cancer - parlamentets viktigaste utkast till betänkande

Som nämnts i tidigare uppdateringar har Europaparlamentet inrättat en särskild kommitté för att slå cancer. Det har publicerat sitt första utkast till rapport om EU: s slående cancerplan den sista dagen, som har inkluderat ett antal saker som EAPM har förespråkat under de senaste månaderna som representerar viktiga frågor som representerar medlemskapets karaktär med flera intressenter. 

Annons

Uppdelad i många artiklar, artikel 66 i rapporten är särskilt uppmärksam på EAPM-medlemmar och säger att det gör att stora framsteg inom biologi har avslöjat att cancer är ett paraplybegrepp för mer än 200 sjukdomar, och att precision eller personlig medicin kan göras tillgänglig genom läkemedelsinriktning av olika mutationer. 

Rapporten anser också att precision eller personlig medicin, bestående av ett behandlingsval baserat på enskilda tumörbiomarkörer, är ett lovande sätt att förbättra cancerbehandling och uppmuntrar medlemsstaterna att främja genomförandet av regionala molekylära genetiska plattformar och underlätta lika och snabb tillgång till personlig behandling för patienter.   

Dessutom, artikel 48 i utkastet till rapport uppmanar kommissionen att främja och uppmana medlemsstaterna att stärka rollen som allmänläkare, barnläkare och primärvårdspersonal, med tanke på deras betydelse för att patienten hänvisas till diagnostiska tester och onkologspecialister, samt vid cancerbehandling och efterföljande -vård; Parlamentet efterlyser utveckling av tvärvetenskapligt beslutsfattande inom ramen för dedikerade samlingsmöten där olika cancerspecialister samlas. 

Enligt artikel 61, den preliminära överenskommelsen om hälsoteknikbedömningen (HTA) som Europaparlamentet och rådet nådde den 22 juni 2021 välkomnas för att harmonisera tillgången till innovativ diagnos och behandling av cancer.

Kanske viktigast, artikel 87 Parlamentet ser ett akut behov av en europeisk stadga om cancerpatienters rättigheter. Parlamentet uppmanar denna stadga att definiera cancerpatienternas rättigheter i alla skeden av vårdvägen, dvs. tillgång till förebyggande, initial diagnos och under hela behandlingen, och att den ska gälla lika för alla EU-medborgare, oavsett land eller region där de lever.

Dessutom, artikel 105 ser till flaggskeppet 'Cancer Diagnostic and Treatment for All' och sätter fokus på behovet av användning av 'nästa generations sekvenseringsteknik för snabba och effektiva genetiska profiler av tumörceller, så att forskare och kliniker kan dela cancerprofiler och tillämpa samma eller liknande diagnostiska och terapeutiska tillvägagångssätt för patienter med jämförbara cancerprofiler.

EAPM ser fram emot med entusiasm över alla framsteg som görs i kampen mot cancer. I detta sammanhang arbetar EAPM med två publikationer med sina experter på NGS och RWE som kommer att ge ytterligare input / vägledning till de europeiska politikerna som EAPM arbetar med. 

HTA politisk överenskommelse

Kommissionen välkomnar den politiska överenskommelse om förordningen om hälsoteknikbedömning (HTA) som Europaparlamentet och rådet nådde den 23 juni. Förordningen kommer att förbättra tillgängligheten av innovativa hälsoteknologier såsom innovativa läkemedel och vissa medicintekniska produkter för EU-patienter, säkerställa effektiv resursanvändning och stärka kvaliteten på MTV i hela EU. Exempel på hälsoteknik är läkemedel, medicinsk utrustning och diagnostik. Det kommer också att underlätta förutsägbarhet för företag, minska dubblering av ansträngningar för MTV-organ och industri och säkerställa ett långsiktigt hållbart EU-MTV-samarbete.

Kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet, Stella Kyriakides, välkomnade överenskommelsen med följande uttalande: ”Jag är mycket nöjd med att Europaparlamentet och rådet har nått en efterlängtad politisk överenskommelse om hälsoteknikbedömningsreglerna. Förordningen kommer att vara ett viktigt steg framåt för att möjliggöra gemensamma vetenskapliga bedömningar av lovande behandlingar och medicintekniska produkter på EU-nivå. ”

Framsteg med vaccinationer välkomnade, men ytterligare ansträngningar uppmanades

Europeiska rådet välkomnar de goda framstegen vad gäller vaccination och den övergripande förbättringen av den epidemiologiska situationen, samtidigt som det betonar behovet av att fortsätta vaccinationsinsatserna och att vara vaksamma och samordnade när det gäller utvecklingen, särskilt framväxten och spridningen av varianter.

Enligt utkastet till Europeiska rådets slutsatser för mötet den 24-25 juni uppgav rådet att det ”bekräftar EU: s åtagande till internationell solidaritet som svar på pandemin”.

”Alla producerande länder och tillverkare bör aktivt bidra till ansträngningar för att öka världsomfattande utbud av COVID-19-vacciner, råvaror, behandlingar och terapier, och samordna åtgärder vid flaskhalsar i leverans och distribution,” förklarar utkastet.

Slutsatserna hänvisar också till nyligen gjorda avtal om resor inom EU, där de säger att medlemsländerna skulle tillämpa dessa åtgärder "på ett sätt som garanterar full återgång till fri rörlighet så snart folkhälsosituationen tillåter." Rådet planerar också att välkomna beslutet att inrätta en särskild session för Världshälsoförsamlingen för att diskutera ett pandemifördrag, där EU säger att det kommer att fortsätta arbeta mot ett mål för ett fördrag.

WHO, WIPO och WTO är överens om intensifierat samarbete för att ta itu med COVID-19-pandemin 

Den 15 juni träffades generaldirektörerna för WHO, WIPO och WTO i en anda av samarbete och solidaritet för att kartlägga ytterligare samarbete för att ta itu med COVID-19-pandemin och de pressande globala utmaningarna vid skärningspunkten mellan folkhälsa, immateriell egendom. och handel. Medvetet om det delade ansvaret gentemot samhällen över hela världen när de möter en hälsokris av oöverträffad svårighetsgrad och omfattning, lovade organisationerna att ta till fullo omfattningen av respektive institutioners kompetens och resurser för att avsluta COVID-19-pandemin och förbättra hälsan och välbefinnandet för alla människor, överallt runt om i världen.  

Engagemang för universell, rättvis tillgång till COVID-19-vacciner, terapi, diagnostik och andra hälsoteknologier betonades - ett åtagande förankrat i förståelsen att detta är ett brådskande moraliskt krav som kräver omedelbar praktisk handling. I denna anda fanns det en överenskommelse om att bygga vidare på det långvariga åtagandet för WHO-WIPO-WTO-trilateralt samarbete som syftar till att stödja och hjälpa alla länder när de försöker bedöma och implementera hållbara och integrerade lösningar på folkhälsoutmaningar.  

Inom denna befintliga samarbetsram kom man överens om att förbättra och fokusera vårt stöd inom ramen för pandemin genom två specifika initiativ - de tre myndigheterna kommer att samarbeta för att organisera praktiska, kapacitetsuppbyggande workshops för att förbättra flödet av uppdaterad information om aktuella utvecklingen av pandemin och insatser för att uppnå rättvis tillgång till COVID-19 hälsoteknik. Syftet med dessa workshops är att stärka kapaciteten hos beslutsfattare och experter i medlemsregeringar att ta itu med pandemin i enlighet därmed. Den första workshopen i serien är en workshop om tekniköverföring och licensiering, planerad till september. 

Lång COVID-oro

Mer än 2 miljoner vuxna i England har upplevt symtom på koronavirus som varar över 12 veckor, såsom andningsbesvär och trötthet, föreslår regeringsdata. Det är dubbelt så mycket som den tidigare uppskattningen för lång Covid. Forskningen från React-2-studien, som ännu inte har granskats av kollegor, fann att 37.7% av dem som hade symtomatisk Covid upplevde minst ett symptom som varade 12 veckor eller mer, medan 14.8% hade tre eller fler ihållande symtom. ”Problemets omfattning är ganska alarmerande”, säger professor Kevin McConway, emeritus professor i tillämpad statistik vid Open University. Det kommer när mer än 16,000 23 nya bekräftade Covid-fall rapporterades i Storbritannien på onsdagen (19 juni), den högsta dagliga siffran sedan början av februari. De senaste siffrorna visade att ytterligare 28 personer hade dött inom 19 dagar efter att ha testat positivt för Covid-128,027, vilket tog Storbritannien till 19 XNUMX. Även om dödssiffrorna förblir relativt låga, verkar den kraftiga ökningen av rapporterade fall göra det mindre troligt att ministrar kommer att skrota de flesta kvarvarande Covid-begränsningarna innan den nuvarande fyra veckors förseningen upphör den XNUMX juli. 

Schweiz för att öppna igen 

Medan länder som Storbritannien fördröjer sitt planerade upphävande av restriktioner (som det ser ut, fram till 19 juli när det gäller Storbritannien), har Schweiz aviserat ett ännu mer omfattande upphävande av restriktioner än tidigare planerat. Medborgarna kommer inte längre att behöva arbeta hemifrån. de behöver inte bära masker eller socialt avstånd vid kulturella och sportevenemang; och masshändelser kan fortsätta utan begränsningar av antal eller behov av masker om det finns ett krav på coronaviruscertifikat.

Och allt från EAPM för den här veckan - ha en härlig helg, håll dig trygg och väl och glöm inte att registrera dig häroch ladda ner din agenda här, för EAPM: s EU-ordförandeskapskonferens den 1 juli.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend