Anslut dig till vårt nätverk!

europaparlamentet

Ukraina måste stödjas fram till seger – annars får vi alla betala priset, varnar Nobelpristagaren

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den gemensamma vinnaren av Nobels fredspris 2022, den ukrainska människorättsadvokaten Oleksandra Matviichuk (bild - kredit EP/Alain Rolland) , har varit i Bryssel för att tala vid den internationella konferensen om ansvarighet och rättvisa för Ukraina. Hon deltog också i en högnivåkonferens om mänskliga rättigheter i Europaparlamentet, där hon intervjuades av vår Politisk redaktör Nick Powell.

Oleksandra Matviichuk med Nick Powe

När Ryssland inledde sin fulla invasion av Ukraina för nästan två år sedan hade Oleksandra Matviichuk redan dokumenterat krigsförbrytelser i åtta år. Som hon påminde mig började Ryssland kriget 2013 med sin illegala annektering av Krim och genom att beväpna ett uppror i Donbas. Det var ett svar på hur protesterna på Kievs självständighetstorg, Maidan, avslutade den pro-ryssiske presidenten Viktor Janukovitjs korrupta styre.

"Ukraina fick chansen till en fri demokratisk övergång, efter den auktoritära regimens kollaps under värdighetsrevolutionen" var hur Oleksandra Matviichuk uttryckte det. ”Under alla dessa åtta år var vi tvungna att utföra parallella uppgifter: först var vi tvungna att försvara vårt land från rysk aggression och försöka hjälpa människor som bor i ockuperade områden, i en gråzon utan möjlighet att skydda sig själva; Parallellt var vi tvungna att göra några demokratiska reformer inom olika områden för att gå vidare på [den väg som värdighetsrevolutionen satte]”.

Hon berättade för mig att framgången med att få Ukraina tillbaka in på en demokratisk, proeuropeisk väg gjorde det oundvikligt att Ryssland så småningom skulle ta till det enda svar det hade lämnat, att starta ett fullskaligt krig. "Varför människor blev chockade, inte bara i Ukraina utan utomlands, berodde på vad jag tror är en mycket mänsklig natur att inte acceptera verkligheten. Tro inte på det dåliga scenariot, det är magiskt tänkande - tänk inte på det, det kommer inte att hända. Det är bara magiskt tänkande, det kommer inte att fungera”.

Jag frågade henne om ett sådant magiskt tänkande hade försvagat västvärldens reaktion på händelserna på Krim och Donbas, att EU och andra aktörer efter den första chocken betedde sig som om problemet hade hållits tillbaka, även om ukrainare kämpade och dog hela tiden. "Det är politikernas historiska ansvar", svarade hon. "Jag vet inte vad historiker i framtiden kommer att kalla denna period, men det var mycket synligt att politiker försökte undvika sitt ansvar för att lösa problemet, under illusionen att detta problem kommer att försvinna".

Ändå var Oleksandra Matviichuk tydlig med att hennes liv och arbete hade förändrats sedan ryska inledde sin fulla invasion, de var inte bara en fortsättning på vad hon redan gjorde. "Uppgiften i krig är helt annorlunda i verkligheten. Även om du kan förutse att ett krig kommer att starta i stor skala, kan du inte vara beredd eftersom att veta är helt annorlunda än erfarenhet. Det är därför jag kan säga att mitt liv var trasigt, liksom livet för miljontals människor. Jag menar att allt som vi kallade normalt liv och tog för givet försvann på ett ögonblick. Möjligheten att gå till jobbet, krama sina nära och kära, träffa vänner och kollegor på ett café, äta en familjemiddag, försvann”.

I hennes yrkesliv har uppgiften att dokumentera krigsförbrytelser blivit en massiv utmaning, på grund av hur Ryssland har utkämpat kriget. "Ryssland tillfogade medvetet enorm smärta för civila i sina metoder för att bryta människors motstånd och ockupera landet. Det gör att det är mycket svårt ur professionell och mänsklig synvinkel att dokumentera sådana brott. [Det finns] en enorm mängd eftersom vi inte bara dokumenterar kränkningar av Genèvekonventionerna, vi dokumenterar mänsklig smärta - och vi står inför en enorm nivå av mänsklig smärta”.

Annons

Trots de fasor som hon vittnar om, säger Oleksandra Matviichuk att det inte kan finnas någon beklagande att Ukraina slutade släpa till Ryssland 2013. ”Nej, nej! Titta, att ha en chans att kämpa för sin frihet … är en lyx att ha en chans”, insisterade hon. "Framtiden är inte klar och inte garanterad men vi har åtminstone en historisk chans att lyckas. Och vi har ett ansvar gentemot kommande generationer att använda det på rätt sätt”.

"Ukraina behöver internationellt stöd, utmaningen som vi står inför kan inte lösas [bara] inom våra gränser. Detta är inte bara ett krig mellan två stater, det här är ett krig mellan två system, auktoritärism och demokrati. Putin förklarar offentligt att han slåss med väst och Ukraina är bara [start]punkten. Så jag hoppas att det är klart för politiska eliter i olika länder att det inte kommer att vara möjligt att bara stoppa Putin i Ukraina, han kommer att gå längre. I dagsläget betalar de med sina resurser, ekonomiska resurser och andra typer av resurser, men det är ingenting jämfört med när man betalar med sitt folks liv”.

Hennes argument är att även om Ukraina absolut behöver stöd från väst, måste väst faktiskt stödja Ukraina i sina egna intressen, för att dra en linje med Ryssland. "Jag vet att det ligger i mänsklig natur att förstå att ett krig pågår först när bomberna faller över ditt huvud. Men krig har olika dimensioner, som börjar före militär [aktion]. Ekonomisk dimension, värdedimension, informationsdimension. Detta krig har redan brutit igenom Europeiska unionens gränser, oavsett om vi har modet att erkänna det eller inte”.

"Seger för Ukraina innebär inte bara att trycka ut ryska trupper från landet, att återställa internationell ordning och vår territoriella integritet, att släppa människor som bor på Krim, Luhansk, Donetsk och andra regioner som är under rysk ockupation. Seger för Ukraina innebär också att lyckas i den demokratiska omvandlingen av vårt land. För 10 år sedan protesterade miljontals ukrainare på gatan mot en korrupt och auktoritär regering, bara för en chans att bygga ett land där allas rättigheter skyddas, regeringen är ansvarig, rättsväsendet är oberoende, polisen inte slår studenter som fredligt demonstrerar”.

Hon påminde mig om att när polisen sköt ner fredliga demonstranter på det stora torget i Kiev, flaggade många av offren både med europeiska och ukrainska flaggor. "Vi är förmodligen den enda nationen i världen vars representanter har dött under ... europeiska flaggor. Så vi betalade ett högt pris för denna chans och Ryssland startade detta krig för att stoppa oss, för att höja detta pris skyhögt. Vi känner vårt ansvar att lyckas”.

Förutom att beväpna Ukraina har EU och dess allierade infört på varandra följande sanktioner mot Ryssland, men enligt Oleksandra Matviichuks uppfattning har de inte varit så effektiva som de borde ha varit. "Jag bor i Kiev och min hemstad beskjuts regelbundet av ryska raketer och iranska drönare. Ryssland kan producera och köpa dessa raketer och drönare bara för att Ryssland fortfarande har pengar. Det beror på att Ryssland har hittat ett sätt att kringgå sanktionsregimen. Vi måste inte bara införa sanktioner utan att genomföra sanktioner korrekt och lita på EU:s medlemsländers ansvar för att göra det”, sa hon.

"Vi hittade i ryska stridsvagnar och ryska drönare på slagfältet - trasiga ryska stridsvagnar och drönare - västerländska komponenter och västerländsk teknologi. Så, västerländska företag fortsätter att leverera sina produkter till Ryssland, som används för att döda ukrainare. Sanktioner är ett effektivt verktyg, men vi måste implementera det och börja åtala och straffa företag och länder som kringgår sanktioner”.

Trots det enorma lidandet de senaste två åren ser hon ingen mening med att ens överväga ett förhandlat slut på striderna, när Ukraina inte helt har befriat sitt territorium. "Putin vill inte ha fred. All diskussion om förhandling är önsketänkande som Putin vill stoppa. Putin vill nå sitt historiska mål att återställa det ryska imperiet... detta önsketänkande är inte en strategi. Putin kommer att sluta först när han stoppas. Vi vet det här från det senaste”, hävdade hon.

"När Putin ockuperade Krim-, Luhansk- och Donetsk-regionerna hade Ukraina noll chans att återta detta territorium. Så, slutade Ryssland? Ryssland använde denna tid för att bygga en kraftfull militärbas på Krimhalvön, Ryssland omgrupperade sina trupper, överklagade sanktioner, investerade mycket pengar i informationslandskapet i olika länder i världen. Ryssland förberedde sig och började sedan attackera igen”.

Oleksandra Matviichuk anser att Ukraina inte bara har en plikt att kämpa vidare, it har inget alternativ. Hon fruktar att det internationella samfundet ibland inte förstår att det inte finns någon väg tillbaka till att försöka samexistera med Putin. "De vill återvända till det förflutna, men det förflutna existerar inte [längre]", sa hon och hävdade att Ukraina måste acceptera den verkligheten och det borde också dess allierade.

"Det här kriget har en mycket tydlig folkmordskaraktär. Putin säger öppet att det inte finns någon ukrainsk nation, det finns inget ukrainskt språk, det finns ingen ukrainsk kultur. Ryska propagandister tar honom på ordet och säger i tv-kanaler att ukrainare antingen måste omskolas till ryssar eller dödas. Vi dokumenterar som människorättsförsvarare hur ryska trupper medvetet utrotar i ockuperade områden, borgmästare, journalister, konstnärer, präster, frivilliga och alla människor som är aktiva i deras samhälle. Hur de förbjuder det ukrainska språket och kulturen, hur de förstörde och krossade det ukrainska arvet, hur de har tagit ukrainska barn från sina föräldrar och skickat dem till Ryssland för att omskola dem till ryska medborgare”, sa hon och förklarade varför det inte finns någon val för ukrainare.

"Om vi ​​slutar slåss kommer det att bli nej mer oss. Jag vill också berätta för dig vad det kommer att innebära om det internationella stödet minskar, för det internationella samfundet självt. Det Putin försökte övertyga hela världen om var att länder med en stark militär potential och kärnvapen kan göra vad de vill. Om Ryssland lyckas kommer vissa ledare i världen att ha samma strategi och vi kommer att få ett ökande antal kärnkraftsstater”.

Så, demokratier hade inget annat val än att beväpna Ukraina och bygga upp sina arsenaler, eftersom den internationella ordningen är bruten. "Än en gång är vi tacksamma för allt stöd men själv föredrar jag att ge allt jag har, jag är inte en rik person utan allt jag har, för att inte betala med mina nära och kära".

Oleksandra Matviichuk försäkrade mig om att de flesta ukrainare känner likadant, en åsikt som bekräftas inte bara av konversationer i hennes egen umgängeskrets utan av undersökningar av den allmänna opinionen. "Folket, den stora majoriteten av befolkningen, är övertygade om att vi måste fortsätta kampen för vår frihet i alla avseenden. Alternativet är mycket mer hemskt”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend