Anslut dig till vårt nätverk!

Faktokontroll

Hur MKP online-communityt spirade ur "ruinerna" av RET-nätverket

DELA MED SIG:

publicerade

on

Centrum för analys och beteendeförändring och sorl

Onlinestödet för MK-partiet lyfter många flaggor när det gäller dess äkthet. Partiet verkar ha mobiliserat nätverket och inflytandet från en etablerad gemenskap som fanns på plats innan partiet tillkännagav sin bildande, vilket bidrog till dess snabba ökning i popularitet online.

Konton inom denna gemenskap (vissa anonymiserade och med ett stort antal anhängare) har möjlighet att oäkta påverka den politiska diskursen i landet.

Detta enligt en ny rapport publicerad i samarbete mellan Center for Analytics and Behavioral Change (CABC) och Murmur, ett forskningsföretag som tillhandahåller lyssnande på sociala medier och digitala landskapstjänster.

Betitlad Från RET till MK Party: Mobiliseringen av befintliga Twitter/X-gemenskaper för att driva politiska meddelanden, rapporten ger en djupgående analys av alla politiska samfund i Sydafrika för att förstå MK-partiets snabba popularitet online.

Samtalet kring MK-partiet har dominerat rubrikerna sedan partiets lansering i december, medan hashtags som #VoteMK2024 gjorde ett fortsatt framträdande i CABC:s valrapportering.

Forskare identifierade 10 konton som var centrala för RET-nätgemenskapen på X.com före den 10 december 2024 som flyttade in i MK-partiets community efter det datumet, när partiet officiellt lanserades.

Annons

"Att vara en del av en gemenskap betyder inte att ett konto stämmer överens med den gemenskapen. Men om, till exempel, en gemenskapsmedlem inte anpassar sig till ungefär 50 % av ämnena inom en gemenskap, skulle deras interaktioner dra dem till en annan gemenskap där deras bidrag engageras i större utsträckning”, läser rapporten.

Dessa konton inkluderar: @_AfricanSoil, @koko_matshela, @KhandaniM, @LandNoli, @Zungulavuyo, @SuperiorZulu, @ATMovement_SA, @mrlungisa, @ThaboMakwakwa och @gentlements.

"Detta tyder inte på något sätt att någon samverkan äger rum mellan dessa specifika konton; även om det inte heller kan uteslutas. De har alla landat i det här samhället på grund av de gemensamma interaktioner som de delar när det gäller att köra anti-Ramaphosa eller anti-Zondo Commission-typ innehåll."

Genom att begränsa de fem kärnkontona inom olika samhällen (före och efter den 10 december), fann forskare att konton associerade med partiledare som Mmusi Maimane, Herman Mashaba, Julius Malema och Songezo Zibi är centrala för deras respektive partier. De konton som förknippas med dessa ledare är en del av vad som anses vara den konsekventa kärnan.

MK-partiet är ett undantag från detta, med dess centrala konton som består av @_AfricanSoil, @koko_matshela och @Zungulavuyo som inte är offentligt associerade med ledningen för MK-partiet.              

Lista över viktiga X-användare från utvalda samhällen som "korsade det digitala golvet" för att gå med i nya politiska gemenskaper

Sedan den 10 december 2023 har MK:s onlinecommunity främst fokuserat på sin kritik av president Cyril Ramaphosa och ANC under hans ledning och inte de socioekonomiska problem som skulle påverka väljarna.

Topp 15 ämnen som diskuterats av RET cum MK Party-communityt på X.com över tid

Berättelserna har också fokuserat på att så tvivel om sina politiska rivaler och det sydafrikanska politiska systemet bland dess samhällsmedlemmar, snarare än att tala till sydafrikanernas socioekonomiska förhållanden. Denna del av kartläggningen av "negation och tvivel" illustreras ovan.

Är RET den enda "förloraren"?

RET-nätverket online kan ha gjort plats för MK Party-gemenskapen. En fråga kvarstår dock om denna nybildning har varit till skada för en annan gemenskap.

Före lanseringen av MK-partiet interagerade RET-gemenskapen med hashtags som var gynnsamma för EFF. Bland de populära hashtaggarna som användes var #RegistertoVoteEFF och #2024isOur1994 (en hashtag som ursprungligen fungerade som en slogan för Rise Mzansis valkampanj 2024 innan den adjungerades av EFF).

Användningen av dessa hashtaggar minskade mycket snabbt efter lanseringen av MK-partiet, åtföljt av en dramatisk ökning av användningen av #VoteMK2024 från den 19 december 2023.

Diagram som visar att RET/MK Party-gemenskapen bytte i mitten av december 2023 från att köra EFF-hashtags till att driva MK-partiets hashtag (dvs #VoteMK2024)

Det är oklart om det finns en allians mellan online-EFF och MK-supportrar, men denna förändring i berättelsen väcker några frågor som:

  • Vad säger det om relationen mellan dessa två partier när ett samhälle är villig att trycka på EFF-hashtags ena dagen och vänder till MK-partiets hashtags nästa dag?
  • Varför försökte inte EFF stimulera denna grupp människor att fortsätta köra sin hashtag vid sidan av MK-partiets?

Forskare har också lyft fram några möjligheter i detta skifte, inklusive:

  • EFF var inte medveten om en betydande förlust av medlemmar i deras onlinecommunity;
  • Sannolikheten för en koalition mellan EFF och MK-partiet är stor om det har skett en avsiktlig samordning mellan medlemmar i samma nätverk för att driva ett partis hashtag över ett annat; och/eller
  • EFF var ett reservval för denna grupp hela tiden, och när de fick ett bättre alternativ hoppade de av, för att aldrig se tillbaka.

CABC och Murmur har uttryckt oro över äktheten av huvudkontona inom MK-communityt online.

Till exempel, @_AfricanSoil, som var en av de anklagade-men-frikända för att ha eldat upp oroligheterna i juli, hade redan mer än 160,000 150,000 följare på X.com när de började driva MK Party-anpassat innehåll, medan @koko_matshela tycker om stöd från nästan 125 3 följare för närvarande. Med sitt enorma inflytande visade sig @_AfricanSoil-kontot ha skapat 2024 inlägg bara den XNUMX februari XNUMX.

Inför valet den 29 maj har forskare varnat allmänheten att inte bara förstå rörelsen av kärnkonton i dessa samhällen utan också innehållet de driver, tidigare politiska tillhörigheter och äktheten hos dessa konton.

"Det är både svårt att förklara och förstå hur det kommer sig att en grupp som ofta använde EFF-hashtags, inklusive en som var en uppmaning att registrera sig för att rösta på det partiet, kunde vända lojaliteter över en natt och driva kampanjhashtaggen för en annan politisk bildning, och uppmanade deras samma nätverk att rösta på ett annat parti”, löd rapporten.

Disclosure: CABC, Daily Maverick och City Press är för närvarande involverade i rättsliga förfaranden som inletts av Sphithiphithi Evaluator (@_AfricanSoil), Thabo Makwakwa (@ThaboMakwakwa), Modibe Modiba (@mmodiba10) och Izwe Lethu (@LandNoli) som försöker granska och sätta bortsett från två rapporter: Online RET-nätverksanalys; Och Det smutsiga dussinet och förstärkningen av brännande innehåll under utbrottet av oroligheter i Sydafrika i juli 2021. Dessa förfaranden motsätts och CABC, Daily Maverick och City Press försöker få dem åsidosatta med kostnader.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend