Anslut dig till vårt nätverk!

Faktokontroll

Nova Resistência utgör en allvarlig utmaning för det brasilianska samhällets sammanhållning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är omöjligt att förstå modern informationskrigföring och ideologiskt inflytande utan en nyckelförståelse för den omfattande räckvidden av Nova Resistência-gruppens nätverk och den roll den har och fortsätter att spela för att forma Brasiliens politiska diskurs - skriver Bernardo Almeida.

Viktigt är att ett brett spektrum av informella partners spelar primära roller för att hjälpa till att föreviga sina berättelser i onlinesfären. Det amerikanska utrikesdepartementets Global Engagement Center rapporterade detta i en rapport med titeln "Exporting Pro-Kremlin Disinformation: The Case of Nova Resistência in Brazil". Sådana partners, även om de inte har en formell roll i Nova Resistências nätverk, försöker förstärka räckvidden för sitt arbete och presenterar forskare med en ny modell för decentraliserat inflytande som är värt att noggrant undersöka.

Eftersom det som har blivit känt som "Digital Battlefield" är det huvudsakliga sättet på vilket Nova Resistência utökar sin räckvidd, måste det vara en central del av all forskning inriktad på organisationen. Detta inkluderar identifieringen av de framstående sociala mediefigurerna som engagerar sig i organisationen och bedöms med hjälp av två primära kriterier, det första är omfattningen av deras sociala mediers följsamhet, med minst tiotusen följare som kriterier för definition som betydelsefull. När den här artikeln skrevs fanns det 16 sådana profiler, som alla bidrar till online-diskursen på en mängd olika sätt och har ett kollektivt anhängare på 2.5 miljoner. Dessa inkluderar att skriva artiklar, delta i online Q&A-sessioner, inklusive men inte begränsat till YouTube samt att delta i personliga möten, alla viktiga vektorer för den ideologiska spridningen av Nova Resistências idéer.

Trots deras mycket olika politiska bakgrund har strategiska allianser bildats mellan dessa aktörer på grundval av upplevda gemensamma värderingar, av vilka många ses i linje med Nova Resistências agenda. Först och främst driver dessa en agenda som lyfter fram vad de kallar en "multipolär världsordning". Denna syn utmanar västerländsk dominans i kraft av hur den främjar brasiliansk nationalism. Dessa individer avvisar minoriteters rätt till självidentifiering, ropar ut utländska icke-statliga organisationer som är aktiva i så ostridiga saker som Amazonas och delegitimerar urfolksrättsrörelser. De ansluter sig till konservativa religiösa värderingar, särskilt den katolska kyrkans, och tror att tron ​​kan fungera som en mekanism för att förhindra samhälleligt förfall.

De har därför en stark reaktionär hållning till allt de ser representera social progressivism. Att förespråka för antingen sexuell frigörelse eller eventfeminism ses till exempel som ett potentiellt hot mot samhällets stabilitet. Naturligtvis kan dessa idéer också återfinnas i Aleksander Dugins arbete, och specifikt hans fjärde politiska teori. Även om man inte kommer att finna det uttryckligen uttryckt på detta sätt i Dugins verk, är det ganska lätt att läsa mellan raderna.

Genomträngningen av nätverket som har utvecklats av Nova Resistência lever inte bara i onlinesfären. Vi har sett infiltrera Brasiliens ledningsstruktur på olika nivåer. Ta Aldo Rebelo som ett exempel, som även om han inte har ett förtroendevald, har ett stort inflytande inom kommunstyrelsen i São Paulo. Lorenzo Carrasco är ett annat exempel på en individ som tydligt påverkar berättelser relaterade till inte bara icke-statliga organisationer utan inhemska rörelser mer allmänt. När det gäller tankeledare som formar den offentliga diskursen genom sitt skrivande, har vi Bruna Frascolla och Albert som båda skriver för inflytelserika medier och verkligen försöker påverka valresultaten.

Annons

Vi ser en liknande inverkan inom det brasilianska samhället, genom politiska personer som Rui Costa Pimenta och Robinson Farinazzo, en pensionerad flottans befälhavare. Dessa har genom sitt engagemang med Nova Resistência visat det känsliga samspelet mellan informella påverkansnätverk och traditionella politiska strukturer.

Det finns allvarliga konsekvenser för global informationskrigföring som måste övervägas. Strategierna som används av Nova Resistência och dess allierade är inte enkla. Dessa är sofistikerade och skapades med hjälp av rörelsens djupa förståelse för både det brasilianska och globala samhället. Sättet som Nova Resistência använder inflytelserika sociala medier och trendiga problem för att visa hur dess idéer överensstämmer med bredare ideologiska strömningar är uppriktigt sagt farligt och oroande. Allt detta görs naturligtvis utan begränsningarna av formellt medlemskap, istället med hjälp av en modell av decentraliserade, värdebaserade partnerskap. Detta är en allvarlig utmaning om vi ska få ett slut på deras desinformation och ideologiska manipulation.

Bernardo Almeida är en frilansanalytiker baserad i Rio de Janeiro, fokuserad på rysk storstrategi i Latinamerika. Han har en MA i konfliktstudier från University of São Paulo.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend