Anslut dig till vårt nätverk!

Faktokontroll

Förkämpa muslimsk mänsklighet för att uppfatta den ryska invasionen i Indonesien-Malaysia unga muslimska samfundet 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den ryska invasionen av Ukraina har genererat omfattande svar från samhällen över hela världen. I Indonesien identifierade vi 6,280 tweets till stöd för Ryssland i början av invasionen 2022. Samtidigt hävdar annan forskning att malaysiska nätanvändare producerade 1,142 XNUMX pro-ryska tweets och dussintals Facebook-inlägg.

Baserat på ovanstående data, indonesiska och malaysiska användare av sociala medier verkar distraherad från att diskutera den destruktiva effekten av invasionen och istället fokusera på den ytliga karaktären hos innehållet de konsumerar. Som ett resultat är publiken sårbara för att exponeras för innehåll som flyttar deras uppmärksamhet från krigets verklighet till förövarens synvinkel.

Vår forskning fann att användare av sociala medier artikulerade islamiska berättelser för att uttrycka sitt stöd för invasionen. För att undersöka denna uppfattning ytterligare genomförde vi en Focus Group Discussion (FGD) med studenter från två islamiska universitet i Indonesien och Malaysia. Vi sammanställde sedan resultaten med online-undersökning data som distribuerades till en bredare publik i båda regionerna. Med tanke på att sociala medier potentiellt förvrängs av socialt brus, krävs en korsanalys mellan digital och traditionell data.

Även om indonesisk-malaysiska muslimska samhällen delar samhälleliga värderingar, finns det betydande skillnader när det gäller deras uppfattningar om den ryska invasionen. Våra resultat visade att unga malaysiska muslimer uttryckte stöd för den ryska invasionen, främst på grund av "antivästerländska" känslor. Under tiden uttryckte unga indonesiska muslimer beundran för Putins tapperhet när han förde krig.

Metodik

För att få fram uppgifterna genomförde vi FGDs och onlineundersökningar av unga muslimer i Indonesien och Malaysia. FGDs involverade studenter från Universitas Pesantren Tinggi Darul Ulum i Indonesien och Universiti Sultan Zainal Abidin i Malaysia, som båda har en lång tradition av att införliva islamiska värderingar i lärande. I den här sessionen ställde vi frågor till respondenterna om hur de uppfattade den ryska invasionen av Ukraina, följt av en modererad kamratdiskussion om ämnet. Frågorna fokuserade på hur de skulle beskriva den ryska invasionen av Ukraina och hur de skulle beskriva relaterat innehåll de möter på sociala medier.

Annons

Dessutom administrerade vi en enkät online som distribuerades genom den islamiska skolans koordinator och skickades till 315 respondenter i Java-regionen och 69 respondenter från Malaysia. Respondenterna erhölls genom slumpmässigt urval och valdes sedan ut utifrån specifika kriterier inklusive åldersintervallet 15-40 år och kravet på att ha genomgått eller genomgå en formell islamisk utbildning. Deltagarna krävdes att svara på en kombination av 22 öppna och slutna frågor för undersökningen, som inkluderade både kvantitativa och kvalitativa data om respondenternas åsikter om den ryska invasionen. Därefter analyserades den kvalitativa undersökningsdatan med hjälp av innehållsanalysverktyget CAQDAS (Computer-Assisted Qualitative Data Analysis), som används för att segmentera undersökningsdata i olika teman.

Unga indonesiska muslimers beundran för Putin

Undersökningsresultaten visade att de flesta unga indonesiska muslimer attraherades av Putins machopersona. När undersökningen ställde frågan: "Känner du Vladimir Putin?" det dominerande svaret från respondenterna (76 %) var ”Ja”, medan de återstående svarande svarade ”Nej”. Respondenterna tillfrågades sedan, 'Vad vet du om Vladimir Putin?', varvid det vanligaste svaret var att de beundrade Putins machismoegenskaper, såsom hans tapperhet att föra krig och försvara den islamiska saken. Flera respondenter i FGD-sessionen erkände också Putins machopersona. Dessutom, frågan "Tycker du att Ryssland är ett "coolt" land?' resulterade i att 53 % av de tillfrågade svarade ”Ja”, 17 % svarade ”Nej” och 30 % svarade ”Vet inte”. När de tillfrågades om att utveckla sitt svar, tyckte de flesta tillfrågade att Ryssland var "coolt" på grund av Putins pro-islamiska hållning.

Angående frågan "Känner du till Rysslands invasion av Ukraina 2022?" 72 % av de tillfrågade svarade ”Ja” och 28 % svarade ”Nej”. På frågan om vad de visste om invasionen fokuserade majoriteten av de tillfrågade enbart på Nato och Putins försvar av sin nation och försummade helt den humanitära aspekten. Slutligen frågade vi respondenterna om innehållet på sociala medier de konsumerade innehöll berättelser om att Putin stödde islam, med 69 % av de tillfrågade som hävdade att de har stött på innehåll som skildrar Ryssland som pro-islam, vilket återspeglar våra tidigare studier.

Unga malaysiska muslimer och deras anti-västlig känsla

Det malaysiska muslimska samfundet hade ett annat perspektiv på den ryska invasionen än sina indonesiska motsvarigheter. De uppfattar den ryska invasionen främst genom historiska anti-västliga linser. Detta överensstämmer med vad vi observerade under FGD-sessionen. Som svar på frågan, 'Ser du innehåll som innehåller budskapet att Ryssland/Putin stöder islam?' 20 % av de tillfrågade svarade ”Ja”, 42 % svarade ”Nej” och 38 % svarade ”Vet ej”. En annan fråga, 'Tror du att Ryssland/Putin är ett pro-islam land?' svarade med 26 % ”Ja”, 46 % ”Nej” och 28 % ”Vet ej”. När de tillfrågades om att utveckla sina svar sa de malaysiska svarspersonerna att de var benägna att stödja Ryssland på grund av Malaysias koloniala historia med Storbritannien. Dessa svar belyser skillnaden i perspektiv mellan malaysiska och indonesiska respondenter, på grund av det olika innehåll de konsumerar.

100 % av de malaysiska svarande svarade "Ja" när de fick frågan "Känner du Vladimir Putin?" Skillnaderna mellan de två uppsättningarna av respondenter fortsatte när de beskrev honom. Medan de indonesiska respondenterna uttryckte sin fäste vid Putins machopersona, uppfattade de malaysiska respondenterna Putin enbart genom hans roll som president. På frågan "Tycker du att Ryssland är ett "coolt" land?' 58 % av de tillfrågade svarade ”Ja”, 18 % svarade ”Nej” och 24 % svarade ”Vet ej”. Efter att ha utarbetat tolkade de flesta svarande "cool" i termer av Rysslands kultur och starka militära makt, med några som nämnde Rysslands oro för dess nationella intresse.

100 % av de malaysiska svarande svarade också "Ja" på frågan "Känner du till den ryska invasionen av Ukraina 2022?" Dessutom trodde de tillfrågade också att invasionen orsakades av västvärldens inställning till Ukraina. De hoppas också att den malaysiska regeringen kommer att stödja Ryssland, eftersom västvärlden stöder Ukraina.

Korsanalys av undersökningsresultat

Vi observerade ett liknande mönster i svaren angående konsumtion av sociala medier bland båda uppsättningarna av respondenter. Det dominerande svaret var att de fick tillgång till sociala medier upp till fem timmar per dag, med TikTok och Instagram de mest populära plattformarna. De uppgav också att sociala medier var deras primära informationskälla om den ryska invasionen. Baserat på insamlade data, hävdade 100 % av de malaysiska svarspersonerna och 72 % av de indonesiska svarspersonerna att de hade stött på innehåll på sociala medier om den ryska invasionen. Indonesiska svarspersoner hävdar att de har stött på fler Putin-centrerade berättelser, medan malaysiska svarande uppgav att de hade sett innehåll som skyllde på väst. Trots dessa skillnader sa både indonesiska och malaysiska respondenter att Ryssland var ett pro-islamiskt land.

Det finns en möjlig koppling mellan hur dessa samhällen konsumerar innehåll på sociala medier och den ihållande antivästliga känslan. Ju mer tid som ägnas åt att komma åt sociala medier, desto högre är risken att utsättas för propagandarelaterat innehåll. Malaysiska respondenter som tillbringade minst fyra timmar på sociala medier tenderade att se Ryssland som ett coolt och antivästligt land. Samtidigt var indonesiska svarande mer sårbara för informationsstörningar.

Championing Humanity

I en tid där digital information dominerar måste det muslimska samfundet visa informationsresiliens. Detta innebär att identifiera propaganda och skilja fakta från desinformation. På grund av sina starka solidaritetsband är det muslimska samfundet mer sårbara till propaganda i sociala medier, särskilt på ämnet jihad. Misslyckande med att skilja propaganda från verklig Islamisk undervisning kan leda till terrorism.

Det muslimska samfundet borde svara på krig genom att återbesöka humana islamiska läror, istället för att falla för propaganda i sociala medier. Muslimer bör tänka på konsekvenserna för mänskligheten innan de bildar åsikter om ett visst ämne. Krigets offer behöver stöd och skydd oavsett deras historiska eller politiska bakgrund. Dessa idéer kan inspirera unga muslimer att skilja mellan fakta och propaganda och införliva islamisk undervisning som svar på den ryska invasionen.

Slutsats och rekommendationer

Ovanstående forskning visar hur de indonesiska och malaysiska muslimska samfunden uppfattar den ryska invasionen på sociala medier. Trots likheter mellan samhällena fokuserade indonesiska respondenter specifikt på Putins machopersona. Å andra sidan tenderade de malaysiska respondenterna att uttrycka sitt stöd för Ryssland baserat på antivästliga föreställningar. Som ett resultat uppmanar vi muslimska samhällen i båda länderna att flytta paradigmet från diskurs i sociala medier till en mer omfattande diskussion. Att kämpa för mänskligheten är ett väsentligt inslag i islamisk undervisning som inte bör försummas.

I denna situation kan en gränsöverskridande dialog mellan muslimska samhällen säkerställa att svar på kriget reflektera Islamiska värderingar. Dialog mellan islamiska samhällen, särskilt mellan unga muslimer i Indonesien och Malaysia, är avgörande för att skapa en gemensam grund för att se internationella angelägenheter och Rysslands invasion av Ukraina med hjälp av islamiska värderingar. Humanitarism är ett universellt koncept som överensstämmer med islamiska värderingar och låter unga indonesiska och malaysiska muslimer sträva efter konfliktlösning och fred över hela världen.

Dias PS Mahayasa is lektor i genusvetenskap, Institutionen för internationella relationer, Universitas Jenderal Soedirman, Indonesien. Han fungerar också som chef för Centrum för identitets- och stadsstudier.

Bimantoro K. Pramono är lektor i digital diplomati vid avdelningen för internationella relationer, Universitas Paramadina, Indonesien. Han fungerar också som gästforskare för Data & Democracy Research Hub vid Monash University, Indonesien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend