Anslut dig till vårt nätverk!

Faktokontroll

Hur Ryssland vilseledde sydafrikaner om kriget mellan Ryssland och Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 markerade fortsättningen på dess regionala erövring som inleddes 2014. Ursprungligen siktade på att annektera Ukraina helt, Rysslands ambitioner vacklade snabbt, vilket ledde till en långvarig konflikt koncentrerad till den östra Donbas-regionen. – skriver Štephan Dubček.

Detta krig, som har pågått i två år nu, har sett allvarliga offer bland ukrainska civila, förstört kritisk infrastruktur och utlöst massfördrivning som inte setts sedan andra världskriget. Samtidigt har Rysslands rykte i det internationella samfundet, bland vilket det nu anses vara en pariastat, allvarligt skamfilats av rapporter om omfattande brott mot krigets lagar. Dess ambassader runt om i världen, inklusive i Pretoria, har varit engagerade i en sofistikerad desinformationskampanj som syftar till att positivt luta den allmänna opinionen, särskilt i utvecklingsländerna, till Moskvas fördel.

Som med många ryska beskickningar utomlands har den ryska ambassaden baserad i Pretoria varit engagerad i en aggressiv social mediakampanj på X (tidigare Twitter) som försöker vända på bordet och framställa Moskva som ett offer för västerländsk och Natos aggression. Mellan februari och april 2024 var ambassaden ansvarig för publiceringen av 466 inlägg, även ompostering av 231 gamla delar av innehåll och förstärkning av 66 propagandastycken från det ryska utrikesministeriet (MFA) till dess 171,000 24 följare. Dessa ansträngningar resulterade i nästan 800,000 miljoner visningar och nästan XNUMX XNUMX engagemang, vilket visar upp kampanjens betydande räckvidd.

Visuell representation av teman och berättelser som identifierats i X-inläggen (tidigare Twitter) som delas av den ryska ambassaden i Sydafrika. Ju större ord, desto högre förekomst av ordet eller frasen.

En analys av Ukraine Crisis Media Center (UCMC) lyfter fram ambassadens strategiska fokus. Istället för att främja bilaterala förbindelser mellan Moskva och Pretoria, eller främja landets ekonomiska mål i en tid av svår kris, har ambassadens aktivitet på sociala medier istället fokuserat på att driva två primära berättelser, nämligen att framställa USA och väst mer generellt som imperialistiska angripare . Denna berättelse använder Sydafrikas historiska klagomål och försöker anpassa Ryssland till antikoloniala känslor som ambassaden tror kommer att få resonans hos medborgarna. Inlägg glorifierar också Rysslands militära skicklighet och skildrar Ukrainas ledarskap som en "nazistisk" regim som stöds av västerländsk imperialism.

Det centrala budskapet som dessa ansträngningar försöker främja är att Ryssland är det inte en angripare alls. Snarare bör Moskva med rätta ses som den sista enda försvararen mot västvärldens intrång, och försvara sina allierade i utvecklingsvärlden i synnerhet från dagens imperialistiska tendenser. Inlägg hävdar ofta att Nato etablerar baser i Ukraina med sikte på att hota Ryssland och dess allierade och att Ukrainas regering inte har någon legitimitet, utan istället är en terroristregim. Högst upp på agendan, enligt ambassaden, borde "denazifieringen" och "demilitariseringen" av Ukraina stå.

Annons

Genom dessa insatser på sociala medier hyllas den ryska militären för att stå emot dessa hot. President Putins retorik förstärks och drar "uppenbara" kopplingar till Rysslands historiska motstånd mot västerländska försök till dominans. Ansträngningar drivs framåt utan hänsyn till ryska förluster under hela konfliktens gång och utan hänsyn till de allvarliga ekonomiska konsekvenserna. En rapport från Rand Corporation uppskattade att kriget kostade Ryssland mellan 81 miljarder och 104 miljarder dollar i BNP-förluster bara 2022. Detta tar inte ens hänsyn till de rena kostnaderna för dess militära kampanj, utan fokuserar bara på kostnaden för ekonomin. Den militära balansen i en 2024 rapport, noterade att Ryssland förlorade över 2,900 XNUMX stridsstridsvagnar, ungefär lika många som det hade i aktivt lager vid starten av operationen i Ukraina.

Ambassaden i Sydafrika samarbetar med lokala influencers, med ett öga på att de ska förstärka relevanta berättelser. Julius Malema, ledaren för den radikala organisationen Economic Freedom Fighters (EFF), har tagit upp kallelsen och stöttat Ryssland, och framställt konflikten som något som måste stödjas eftersom det är ett ställningstagande mot imperialismen. I en intervju med BBC, uttryckte Malema sin önskan att "justera och beväpna" Ryssland mot imperialistiska krafter, såsom USA, Europa och deras allierade. På samma sätt talade studentledaren Nkosinathi Mabilane från UNISA, det största korrespondensuniversitetet i världen, och lovordade Rysslands historiska motståndskraft mot västerländsk expansionism. Detta gjordes genom att dra långsökta paralleller mellan Rysslands nuvarande agerande och dess tidigare motstånd mot västerländska kolonialstyrkor. Mabilane, vid ett diplomatiskt evenemang med den ryske ambassadören Ilya Rogachev, berömde elevledaren Rysslands hållning mot västerländsk imperialism, som uppmanar medborgare i Sydafrika att se Ryssland som en modell för suveränitet och självständighet som ska efterliknas och efterliknas.

TikTok har också använts som ett sätt att förmedla budskapet. Influencers som Lulama Anderson har rekryterats för att sprida rysk propaganda. En sådan video, som lockade cirka 1.8 miljoner visningar, gjorde det falska påståendet att Ryssland vinner kriget trots västerländskt militärt stöd. En annan sådan video väckte talan mot Ukrainas medlemskap i Nato, eftersom det har potential att antända tredje världskriget. Detta ekade ytterligare Mabilanes tidigare kommentarer om att väst driver mindre nationer mot global konflikt, vilket identifierade en samordnad ansträngning för att driva liknande meddelanden.

Smakämnen Ukrainas ambassad i Sydafrikas sociala medier presenterar en helt annan verklighet, med en minimal närvaro. Från januari till april 2024 var allt som publicerades i första hand fokuserat på dokumentationen av Rysk aggression. Den gjorde en poäng av att belysa förstörelsen av kritisk infrastruktur och krävde ett slut på kriget vid sidan av avkastning krigsfångar och bortförda barn i enlighet med internationell rätt. Även inläggen från den ryska ambassadens konto som inte var direkt relaterade till kriget, slutade med att hitta en militär koppling. Sådana var de två inläggen för att fira Sydafrikas frihetsdag, som slutade med att bli inlägg som nostalgiskt påminde om Rysslands stöd under Sydafrikas befrielsekamp, ​​och naturligtvis skildrade Ryssland som en långvarig allierad.

Skillnaden i volymen på respektive sociala mediekonton understryker den ryska ambassadens ganska aggressiva strategi att dominera onlineutrymmet och tankarna, för att vinna sydafrikanska hjärtan och sinnen. Genom att ignorera verkligheten på plats i vad som är ett uppenbart försök att diktera verkligheten som Moskva ser den, betalar ambassadens tweets ofta Ryssland och president Putin för ansträngningar att eliminera vad den kallar "den nazistiska Kiev-regimen", samtidigt som man helt ignorerar stora konsekvenser för Rysslands ekonomi och militära kapacitet. Ett inlägg den 9 majth till exempel, citerade Putin, som hävdade att de ryska väpnade styrkornas agerande i Ukraina är ett bevis på rysk militär tapperhet, som liknar soldater vid sina förfäder som stred i det stora fosterländska kriget.

Denna aggressiva desinformationskampanj har förstärkts av lokala påverkare och politiska personer, med ett mycket tydligt syfte i åtanke; snedvridningen av allmänhetens förståelse av kriget. Det är avgörande för sydafrikaner att kritiskt utvärdera informationen de hittar i onlinesfären, leta efter motviktsperspektiv, och viktigast av allt, bara lita på trovärdiga källor. Detta blir allt viktigare när globala konflikter utspelar sig i den digitala sfären. Mediekunnighet och kritiskt tänkande blir därmed avgörande för att motverka propagandans genomgripande inflytande.

Rysslands strategi i Sydafrika speglar en bredare geopolitisk taktik som den använder även på andra platser; det om narrativ kontroll. Genom den ogenerade manipulationen av historiska fakta och med hjälp av lokala påverkare som av allmänheten uppfattas som tillförlitliga, försöker Ryssland undergräva det internationella stödet för Ukraina och omplacera sig som det sanna offret för västerländsk aggression. Integriteten hos den globala informationsmiljön är beroende av vår förmåga att skilja mellan sanning och manipulation i syfte att främja mer informerad förståelse och vid behov debattera, i denna tid av giftig desinformation.

Štephan Dubček tog emot sin doktorand vid University of South Bohemia i České Budějovice och håller för närvarande på med sin forskning om historien om koloniala arv i Afrika.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend