Anslut dig till vårt nätverk!

Faktokontroll

Nova Resistência i Brasilien: Identifiera farliga berättelser och styra deras inflytande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under de senaste åren har Brasilien bevittnat framväxten av den högerextrema organisationen Nova Resistência (NR), som inte bara har lyckats skapa en anmärkningsvärd närvaro i landets socio-geopolitiska landskap, utan också har fått sina idéer att framgångsrikt genomsyra det brasilianska samhället där dess radikala berättelser cirkulerar ganska fritt med hjälp av dess Kremlförbindelser. Att förstå kärnan i berättelserna som sprids av Nova Resistência och den räckvidd som de har lyckats skapa för sitt arbete med stöd av Ryssland, över olika delar av det brasilianska samhället, särskilt genom Telegram, är viktigt för att förstå det stora utbudet av risker som denna grupp ställer till samhällelig sammanhållning. Det är också viktigt att se bortom Brasilien på det sätt på vilket den framgångsrika spridningen av denna radikala ideologi i Brasilien potentiellt skulle kunna replikeras någon annanstans.

Innan du går in i riskerna är det absolut nödvändigt att bättre förstå de primära berättelserna som Nova Resistências agenda kretsar kring. Var och en av dessa är sammanflätade med flera delberättelser som tillsammans underblåser organisationens potenta och alltför ofta ignorerade väloljade propagandamekanism, som framgångsrikt har penetrerat det brasilianska samhället med hjälp av dess Kreml-stödjare. Dessa meta-narrativ är inte bara abstrakta begrepp; de har utformats noggrant för att tjäna specifika syften vars yttersta mål är att omforma den allmänna opinionen över hela landet (med sikte på att använda liknande modeller för att påverka regionen bredare såväl som länder utanför regionen), främja ett klimat som främjar inkubationen av extremistiska ideologier.

När man diskuterar dessa är det viktigt att först titta på vad som har den största potentiella inverkan för att så oenighet och upphäva social ordning, nämligen Nova Resistências militarism och dess koppling till Moskva. Faktum är att hur Nova Resistências anhängares tunga betoning på militarism mest framträdande kan ses genom det tunga inslaget i dess propaganda av Rysslands rapporterade "triumfer" i Ukrainakonflikten. Ryssland framställs som ett exempel på nationalism att sträva efter, där Nova Resistência öppet och ofta tyst antyder att Brasilien har mycket att lära av den ryska nationalistiska modellen.

Berättelser, som är en del av alla sådana organisationers ansträngningar, som underbygger denna berättelse, ramar in Ukraina som ett nav för nazistisk rasism och moraliskt förfall i större utsträckning. Organisationen glorifierar indirekt splittrande politiska figurer, som Donald Trump, som i deras sinnen ansluter sig till dessa extrema världsåskådningar. Det är ett misstag att se denna berättelse som enbart om utrikespolitik. Snarare är de bredare strategiska målen för sådana ansträngningar att uppmuntra antagandet av en mycket mer aggressiv form av nationalism i Brasilien; specifikt en form av nationalism som vördar militär makt och auktoritärt ledarskap som nyckelprinciper att sträva mot. Det är precis den här typen av nationalism, som passar bra med Rysslands egen agenda att så oenighet och upphäva samhällelig sammanhållning i utvalda geografier globalt.

Om man ser bortom dessa mycket konkreta grundsatser i Nova Resistências ideologi, är det viktigt att förstå det pseudo-intellektualistiska sättet som organisationen verkar på och främjar ett välbekant koncept som kallas "Multipolaritet". Som med vilken pseudo-intellektualistisk agenda som helst, försöker den här berättelsen ge en intellektuell fasad åt Nova Resistências extrema agenda genom att utnyttja redan existerande (och rådande i Brasilien), konservativa perspektiv på frågor som könsroller, anti-HBTQIA+-sentiment och genomsyrande stereotyper , vid sidan av motiveringar för våld mot minoriteter. Sådana frågor har faktiskt valts ut noggrant, inte bara på grund av den roll de kan spela för att dela upp det brasilianska samhället, utan också på grund av deras potentiella relevans på andra platser.

Dessa är ofta sammanvävda med religiösa undertoner som tilltalar många religiösa brasilianare, till exempel som skildrar västerlandet som under inflytande av "Satan". Denna berättelse syftar till att tilltala en mer intellektuellt sinnad religiös publik. Nova Resistência har utnyttjat ett verktyg som många extremistiska organisationer har använt, nämligen att legitimera extrema positioner under sken av teoretisk diskurs, skapa en illusion av sofistikering kring regressiva och farliga ideologier.

Annons

Detta ansluter naturligtvis till en ytterligare punkt som drivs av Nova Resistência; dess djupa misstro mot de traditionella medierna. Efter att ha visat sig verka på en intellektuell nivå som är mycket överlägsen den för "mainstream media", till exempel, hävdar Nova Resistências vilja att västerländska medier medvetet förvränger enheter som Ryssland för att behålla sin egen elit, USA-drivna hegemoni. Genom att utnyttja redan förhärskande existerande skepsis mot mainstreammedia, arbetar den för att förvärra splittringar och främja en annans-baserad "vi mot dem"-mentalitet. Enligt dem ska Nova Resistência inte ses som något annat än en sanningsfyr, som leder ett korståg mot en stor global konspiration som försöker mörka verkligheten. Detta misskrediterar inte bara ofta väletablerade nyhetskällor. Den positionerar också Nova Resistência som den enda leverantören av oförfalskad sanning.

Forskning genomfördes på nätverket för spridning som har byggts upp för att sprida Nova Resistência-berättelsen. Detta var främst centrerat kring den krypterade meddelandeappen Telegram och visade att Nova Resistência-innehåll delades, under ett års forskning, på 752 kanaler. Det bör noteras att dessa kanaler inte alls är monolitiska, utan snarare fungerar som en del av ett komplext ekosystem där inte bara berättelser som identifieras med Nova Resistência drivs. Snarare är dessa blandade med liknande ideologier, alla skräddarsydda för att resonera med specifika nyckelmålsdemografier som Nova Resistência strävar efter att nå.

Som med alla sociala medier, spelar influencers som redan har en etablerad närvaro på dessa kanaler en avgörande roll. Dessa framställer sig oftare än inte som intellektuella, som ett sätt att ge trovärdighet åt Nova Resistências pseudo-intellektuella berättelser. Verksamheten är komplex, med ytterligare kanaler som fungerar som curatorer, som förstärker och legitimerar innehåll över hela nätverket, mobiliserar supportrar och uppmuntrar till handling. Detta liknar verkligen den taktik som använts av Kreml på andra håll.

Implikationerna och potentiella hoten från Nova Resistências agerande är långtgående och sprider berättelser som rättfärdigar våld och uppmuntrar extremistiska tendenser. Dessa radikaliserar naturligt individer men, mer oroande, destabiliserar ytterligare ett redan splittrat brasilianskt samhälle, och skapar tillsammans en miljö mogen för extremistiska handlingar och auktoritärism. Som nämnts har de också potentialen att replikeras i andra riskområden av Nova Resistências ryska supportrar.

Att bekämpa detta lömska inflytande kräver ett mångsidigt tillvägagångssätt med många steg. Det måste inkludera förbättring av mediekunskapen, vilket utan tvekan kommer att bidra till att bekämpa desinformation, främja inkluderande berättelser som uppväger splittrad retorik, och stärka rättsliga ramar, som kan vara verktygen med vilka Nova Resistências handlingar stävjas online.

Denna välkoordinerade organisation kan inte ignoreras. Dagordningen är tydlig; omforma Brasiliens politiska och sociala landskap, med Kremls skarpa blick alltid mot att återskapa denna framgångsrika modell i andra länder. Att ignorera detta blir inte bara omöjligt, det är farligt. Istället måste vi inte bara förstå utan arbeta för att avslöja berättelser och metoder, och vidta alla åtgärder som krävs för att skydda den enade strukturen i vårt demokratiska samhälle.

Bernardo Almeida är en frilansanalytiker baserad i Rio de Janeiro, fokuserad på rysk storstrategi i Latinamerika. Han har en MA i konfliktstudier från University of São Paulo.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend