Anslut dig till vårt nätverk!

Korruption

#Kokorev: Fallet med "Kängurudomstolar" på Kanarieöarna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bilden av opartiskhet hos spanska domstolar har skakat på grund av skandalen kring High Court i Las Palmas (Kanarieöarna, Spanien). I oktober 2016 publicerade lokalpressen en filtrerad ljudinspelning av privata överläggningar mellan fyra domare vid High Court (Audiencia Provincial), inklusive domarna Carlos Vielba, Salvador Alba och ordföranden för High Court, Emilio Moya. Domarna diskuterade sin rädsla för att ryska barn ska gå i samma skola som domarnas egna barn. En av domarna bekräftade att "alla ryssar är kriminella, särskilt de unga och med pengar".

Trots massupprop och den officiella begäran från det ryska konsulatet i Las Palmas för att identifiera författaren till dessa kommentarer, har det spanska justitiedepartementet inte vidtagit några åtgärder under de sex månaderna efter skandalen, och förblev misstänkt tysta i frågan. Tvärtom faktiskt, eftersom åtminstone en av domarna enligt uppgift har blivit befordrad sedan händelsen.

Men enligt rapporter från den spanska pressen har den främlingsfientliga incidenten äntligen tagit fart i april 2017 och utreds nu av Central Directorate of Spanish Justice (Consejo General de Poder Judicial). Uppenbarligen har denna förändring drivits på av en formell begäran som gjorts på uppdrag av Europaparlamentet för att klargöra statusen för ett av de mest mystiska fallen i den spanska rättvisans senaste historia.

Det så kallade Kokorev-målet, där förfrågningarna om information har identifierat både politiska och främlingsfientliga undertoner, inleds med beslutet av en utredningsdomare från Las Palmas, Ana Isabel de Vega Serrano, att beordra häktning av hela familjen. av spansk entreprenör av rysk-judiskt ursprung, Vladimir Kokorev. Affärsmannen, hans fru och hans son förblir fängslade på Kanarieöarna i nästan två år, misstänkta för att vara frontfigurer för Teodoro Obiang, Ekvatorialguineas president. Under hela denna tid har ingen formell anklagelse framförts och först mycket nyligen har själva målet blivit tillgängligt för de försvarade advokaterna.

Märkligt nog, i samma "auto" (rättsligt beslut), som dikterade frihetsberövandet före rättegången, medgav domare de Vega att "hittills [november 2015] har denna domstol inte kunnat få några bevis som kopplar samman medlen, [mottagen av Kokorevs] med eventuella förvärv av fastigheter för medlemmar av Guineas regering”.

Undersökningsdomaren Ana Isabel de Vega Serrano

Undersökningsdomaren Ana Isabel de Vega Serrano

Det vill säga, samma beslut som satte tre personer utan tidigare kriminell historia bakom lås och bom på nästan två år, erkänner också att domstolen inte har några bevis mot dem. Anledningen till att detta uppenbart absurda resonemang förblev juridiskt giltigt var att samma domare de Vega Serrano redigerade medgivandet av bristande bevis mot de anklagade, under ursäkten för fallets sekretess. Den spanska domaren höll fallet mot Kokorevs hemligt i nästan fem år, varav två tillbringade de i fängelse, utan någon kännedom om vad de anklagades för eller på grundval av vilka bevis, eftersom, enligt domare Serrano, "sådan kunskap kan vara skadlig. i förfarandet”. Det vill säga, den spanska domaren resonerade att det kunde vara skadligt för hennes fall att låta de personer som hon satt i förvar och deras advokater veta att det inte fanns några faktiska bevis mot dem.

Annons

Detta kafkaiska beslut att fängsla hela familjen baserat på hemliga bevis och hemliga resonemang överklagades vid flera tillfällen till Audiencia Provincial – högsta domstolen i Las Palmas (Spanien). Det är värt att notera att domarna som ansvarade för granskningen hade tillgång till hela beslutstexten – till skillnad från Kokorevs egna advokater – det vill säga att de var fullt medvetna om Serranos besvärliga resonemang att beordra häktning före rättegång samtidigt som de erkände bristen. bevis mot den åtalade. Varje överklagande avslogs dock systematiskt.

Medlemmarna av familjen Kokorev hålls i separata lokaler i det kanariska fängelset Juan Grande, och under den strängaste fängelseregimen reserverad för särskilt farliga brottslingar och terrorister. Familjens patriark, Vladimir Kokorev, som hade drabbats av en mindre stroke och en prostataoperation kort innan fängelsestraffet, nekas läkarvård. Hans förfrågningar om att tillåta en rabbin att besöka honom ignorerades också i 8 månader tills fängelseadministrationen vek under påtryckningar från den spanska judiska föreningen.

”Det är svårt att inte hålla med försvarets åsikt, som säger att protokollet hålls hemligt för att dölja bristen på bevis mot Kokorevs, vilket ger intrycket av ett politiskt fall med privata intressen. Annars är det omöjligt att förklara de uppenbara och flagranta överträdelserna av normerna för internationell rätt och lagarna i kungariket Spanien”, står det i brevet till den spanska allmänna åklagarmyndigheten av två parlamentsledamöter.

En vecka efter att begäran offentliggjordes upphävde domaren Serrano sekretessen med ett uttalande "även om utredningen fortsätter är sekretessen inte längre nödvändig".

Till Kokorevs försvarsadvokaters förvåning och bestörtning bygger fallet mot dem först och främst på de uttalanden som Vladimir Kokorevs tidigare panamanska advokat, Ismael Gerli, lämnat. Herr Gerli är åtalad för minst två fall av förfalskning i Panama, förfalskningar som han har begått med avsikt att ta över flera fastigheter som ägs av Vladimir Kokorev och hans son Igor, dagar efter deras arrestering. Den panamanska advokaten väntar på en rättegång och är för närvarande förbjuden att lämna landet.

Det betyder dock inte att Kokorevs mardröm är nära sitt slut. Det finns fortfarande inget datum för förhandlingen av ärendet och inte heller någon formell anklagelse. Ett nytt överklagande av Igor Kokorev till Las Palmas High Court har nyligen avslagits. Domarens resonemang att neka Igor borgen (efter att ha tillbringat 18 månader i fängelse) är lika förbryllande som undersökningsdomarens: "häktningen före rättegång kräver inga bevis, eller kräver inte för att sådana bevis ska vara äkta. .” Det verkar verkligen som att rättvisan på Kanarieöarna följer sina egna mycket speciella regler.

Enligt 2017 års rapport för EU:s resultattavla för rättvisa upplever femtioåtta procent (58 %) av spanjorerna sina domstolars oberoende som "ganska dåligt" eller "mycket dåligt", en ökning med 2 % från förra året. Spanien är det fjärde landet längst ner på listan, tillsammans med Bulgarien, Kroatien och Slovakien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend