Anslut dig till vårt nätverk!

skisserat

#Kokorev fall, rättvisa misslyckande i Spanien spotlighted vid FN i Genève

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid 41st sessionen på den som hölls denna vecka i FN i Genève, togs det rättsliga missfallet i Kokorev-fallet av de spanska myndigheterna upp offentligt av en icke-statlig organisation, skriver Direktören för mänskliga rättigheter utan gränser Willy Fautré. 

I september 2015 greps tre medlemmar av familjen Kokorev i Centralamerika och utlämnades till Spanien på grundval av en internationell arresteringsorder. Ordern var relaterad till en vagt formulerad misstanke om penningtvätt som påstås ha begåtts i västra Afrika mer än tio år tidigare.

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev, hans fru, både i sextioårsåldern och med dålig hälsa, samt deras 33-årige son gick med på att de skulle utlämnas till Spanien, där de förväntade sig att deras fall skulle avskrivas, eller åtminstone att de skulle släppas. mot borgen. Istället fängslades de först i Madrid och överfördes sedan till ett interneringscenter i Las Palmas där de tillbringade över två år i förvar.

Trots sin rätt till oskuldspresumtion, utsattes de för ett hårt och kontroversiellt system i Spanien som krävde särskild övervakning av farliga fångar och fick namnet "Ficheros de Internos de Especial Seguimiento" (FIES). För att göra saken värre registrerades Kokorevs i den övre kategorin FIES-5. Denna kategori är för högriskfångar som klassificeras i enlighet med deras specifika kriminologiska profil, såsom sexualförbrytare, islamiska terrorister, krigsförbrytare, etc. Kokorevs matchade inte sådana egenskaper; i själva verket hade ingen av dem ett brottsregister och ingen av dem hade aldrig använt eller anstiftat våld.

Under de senaste femton åren, Europaparlamentet och Europarådet, i synnerhet Kommitté för förebyggande av tortyr (CPT), har uttryckt allvarlig oro och utfärdat flera varningar om FIES-systemet.

Tidigare i år, den Bryssel-baserade NGO Mänskliga rättigheter utan gränser intervjuade Kokorevs i Las Palmas om deras interneringsförhållanden. Enligt familjen behandlades de sämre än dömda brottslingar.

Annons

Efter deras arrestering förblev förfarandet hemligt i arton månader. Under denna tid nekades deras ombud tillgång till utredningshandlingarna och fick inte grundläggande information om skälen till deras gripande, inklusive en beskrivning av brottet och bevisen mot dem.

De behandlades som en enda enhet, "Kokorev-familjen", ingen åtskillnad gjordes mellan de tre av dem, vilket antydde antagandet om skuld genom association.

Deras försvarsadvokat misslyckades med att få deras frigivning mot borgen. Deras personliga omständigheter togs inte i beaktande av myndigheterna: Vladimir Kokorevs hälsa försämrades allvarligt, vilket krävde att han genomgick en hjärtoperation, och hans son var en blivande pappa som missade födelsen av sitt barn under tiden han satt i förvar.

Även efter en lång tid bakom lås och bom och trots att de spanska myndigheterna visste att en rättegång inte skulle vara möjlig på många år (säkert inte inom maximitiden för frihetsberövande enligt spansk lag) fortsatte familjens fängelse.

Vladimir Kokorev fick inte bo med sin son. När han frågade om anledningen fick han veta att det berodde på att de var under aktiv utredning. Men många andra interner som också var under aktiv utredning inhystes tillsammans.

Kokorevs fru rapporterade att hon kände sig desorienterad efter att ha flyttats till en annan cell var femte till nionde vecka, en säkerhetsåtgärd som föreskrivs under FIES-5-statusen som endast hon utsattes för i sin modul.

Den 1 augusti 2017, efter mer än 13 års utredning av de spanska myndigheterna, försökte domaren Ana Isabel de Vega Serrano att förlänga häktningen av Kokorevs med ytterligare två år, och hävdade att hon fortfarande måste "bestämma fakta och identifiera de ansvariga”.

Under tiden höll ett antal ledamöter av Europaparlamentet ett rundabordssamtal om Kokorev-frågan i Bryssel och fördömde offentligt allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter från det spanska rättsväsendet i fallet med Vladimir Kokorev och hans familj. Denna händelse underlättade arbetet för deras advokat i Las Palmas, som återigen begärde att de skulle friges. Inom några månader släpptes de tre, en i taget, men deras rörelsefrihet var begränsad till ön och förblir så.

Det är osannolikt att en rättegång kommer att hållas inom de närmaste fem åren, nästan 10 år efter gripandet av familjen och mer än 20 år efter det att utredningen inleddes. Under tiden har domstolarna i Las Palmas avböjt att undersöka anklagelser som stöds av kriminaltekniska rapporter om felaktig hantering och tillverkning av bevis från polisens sida tills en rättegång slutligen äger rum.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend