Anslut dig till vårt nätverk!

konst

Kriget i # Libya - en rysk film avslöjar vem som sprider död och terror

publicerade

on

Turkiet kan åter skapa en huvudvärk för Europa. Medan Ankara bedriver en utpressningstrategi i väst, och hotar att släppa migranter till Europa, förvandlar det Libyen till en terroristbaserad bas genom att överföra militanter från Idlib och norra Syrien till Tripoli.

Turkiets regelbundna ingripande i den libyska politiken tar återigen upp frågan om det neo-osmanistiska hotet, vilket inte bara kommer att påverka stabiliteten i den nordafrikanska regionen utan också den europeiska. Med tanke på att Recep Erdogan, genom att pröva rollen som sultan, tillåter sig att utpressa européer genom att skrämma tillströmningen av migranter. Denna destabilisering av norra Afrika kan också leda till en ny våg av migrationskris.

Det viktigaste problemet är dock Turkiets ansträngda relationer med sina allierade. Situationen i regionen bestäms till stor del av de ansträngda förbindelserna mellan Turkiet och Ryssland. Med tanke på de diametralt olika intressena i både Syrien och Libyen kan vi prata om en försvagning av samarbetet mellan staterna: det är inte så mycket som en stabil allians, utan snarare ett komplext spel med två långvariga frenemier, med periodiska attacker och skandaler. mot varandra.

Avkylningen av relationer illustreras i den andra delen av den ryska filmen "Shugaley", som lyfter fram Turkiets neo-osmanistiska ambitioner och dess kriminella band med GNA. Filmens centrala karaktärer är ryska sociologer som kidnappades i Libyen och som Ryssland försöker ta tillbaka till sitt hemland. Betydelsen av att sociologer återvänder diskuteras på högsta nivå, särskilt detta problem togs upp av den ryska utrikesministern Sergei Lavrov i juni 2020 under ett möte med en delegation från den libyska GNA.

Den ryska sidan kritiserar redan öppet Turkiets roll i Libyen och betonar leveransen av terrorister och vapen till regionen. Filmens författare uttrycker hopp om att Shugaley själv fortfarande lever, trots ständig tortyr och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Handlingen "Shugaley" täcker flera ämnen som är smärtsamma och obekväma för regeringen: tortyr i Mitiga-fängelset, en allians av terrorister med regeringen i Fayez al-Sarraj, tillåtelse för regeringsmilitanta, utnyttjandet av libyers resurser i intressen för en smal krets av eliter.

Beroende på Ankaras önskar bedriver GNA en pro-turkisk politik, medan Recep Erdogans styrkor alltmer integreras i regeringens maktstrukturer. Filmen talar öppet om ömsesidigt fördelaktigt samarbete - GNA tar emot vapen från turkarna, och i gengäld inser Turkiet sina neo-osmanska ambitioner i regionen, inklusive de ekonomiska fördelarna med rika oljeavlagringar.

"Du är från Syrien, eller hur? Så du är en legosoldat. Du dår, det var inte Allah som skickade dig hit. Och de stora killarna från Turkiet, som verkligen vill ha libyska olja. Men du vill inte att dö för det. Här skickar de idioter som du hit, säger Sugaleys huvudperson till en militant som arbetar för GNA-kriminella organ. Sammantaget illustrerar allt detta bara verkligheten: I Libyen försöker Turkiet främja kandidaturen för Khalid al-Sharif, en av de farligaste terroristerna nära al-Qaida.

Detta är roten till problemet: i själva verket säljer al-Sarraj och hans följe - Khalid al-Mishri, Fathi Bashaga etc. - landets suveränitet så att Erdogan tyst kan fortsätta att destabilisera regionen, stärka terroristceller och dra nytta av - samtidigt som säkerheten i Europa äventyras. Vågen av terroristattacker i europeiska huvudstäder från 2015 är något som kan hända igen om norra Afrika fylls med terrorister. Samtidigt hävdar Ankara, i strid med internationell rätt, en plats i EU och får finansiering.

Samtidigt ingriper Turkiet regelbundet i de europeiska ländernas angelägenheter och stärker sin lobby på marken. Exempelvis är ett nyligen visat exempel Tyskland, där den militära kontraintelligenstjänsten (MAD) undersöker fyra misstänkta anhängare av den turkiska högerextremisten "Grey Wolves" i landets väpnade styrkor.

Den tyska regeringen har just bekräftat som svar på en begäran från Die Linke-partiet att Ditib ("Turkish-Islamic Union of the Institute of Religion") samarbetar med extrema turkiskorienterade "Grey Wolves" i Tyskland. Svaret från den tyska federala regeringen hänvisade till samarbete mellan turkiska extremhögrextremister och den islamiska paraplyorganisationen, den turkisk-islamiska unionen av institutet för religion (Ditib), som verkar i Tyskland och kontrolleras av det turkiska statliga organet, kontoret av religiösa frågor (DIYANET).

Skulle det vara ett lämpligt beslut att tillåta medlemskap i EU till Turkiet, som med hjälp av utpressning, olagliga militära leveranser och integration i maktstrukturerna, armén och underrättelsen försöker stärka sin position både i norra Afrika och i hjärtat av Europa? Landet som inte ens kan samarbeta med sina allierade som Ryssland?

Europa måste ompröva sin inställning till Ankaras neo-osmanistiska politik och förhindra fortsättning av utpressning - annars riskerar regionen att möta en ny terrorist era.

För mer information om "Sugaley 2" och för att se trailers av filmen, besök http://shugalei2-film.com/en-us/

 

konst

Den ryska historikern Oleg Kuznetsovs bok upprepar Umberto Ecos varning om det nazistiska hotet

publicerade

on

Var och en av våra läsare, oavsett nationalitet, politiska åsikter eller religiösa övertygelser, behåller en del av 20-talets smärta i sin själ. Smärta och minne om de som dog i kampen mot nazismen. Historien om det nazistiska regimen under det senaste århundradet, från Hitler till Pinochet, visar obestridligt att vägen till nazismen som tas av något land har gemensamma drag. Den som under beskydd av att bevara sitt lands historia skriver om eller döljer de sanna fakta gör ingenting annat än att driva egna människor i avgrunden medan de inför denna aggressiva politik för grannstater och hela världen.

 

1995 deltog Umberto Eco, en av de mest kända författare och författare av sådana bästsäljande böcker som Foucaults Pendel och Namnet på rosen, i ett symposium som hölls av de italienska och franska avdelningarna vid Columbia University i New York ( den dagen då firandet av Europas befrielse från nazismen firas). Eco adresserade publiken med sin uppsats Eternal Fascism som innehöll en varning till hela världen om att hotet om fascism och nazism kvarstår även efter slutet av andra världskriget. Definitionerna som Eco myntade skiljer sig från de klassiska definitionerna av både fascism och nazism. Man bör inte leta efter tydliga paralleller i hans formuleringar eller påpeka möjliga tillfälligheter; hans tillvägagångssätt är ganska speciellt och talar snarare om de psykologiska egenskaperna hos en viss ideologi som han betecknade som "evig fascism". I meddelandet till världen säger författaren att fascismen varken börjar med svarta skjortans modiga marscher eller med förstörelsen av avvikare eller med krig och koncentrationsläger utan med en mycket specifik världsbild och attityd hos människor med deras kulturella vanor. , mörka instinkter och omedvetna impulser. De är inte sann källa till de tragiska händelserna som skakar länder och hela kontinenter.

Många författare tillgriper fortfarande detta ämne i sina journalistiska och litterära verk, samtidigt som de glömmer att konstnärlig fiktion i det här fallet är olämplig och ibland kriminell. Boken State Policy of Glorification of Nazism in Armenia, publicerad i Ryssland, av militärhistorikern Oleg Kuznetsov upprepar Umberto Ecos ord: «Vi behöver en fiende för att ge människor hopp. Någon sa att patriotism är den sista tillflykten för feglar; de utan moraliska principer slår vanligtvis en flagga runt sig själva, och jävarna pratar alltid om rasens renhet. Nationell identitet är den borttagen sista bastionen. Men innebörden av identitet bygger nu på hat, på hat för dem som inte är desamma. Hat måste odlas som en medborgerlig passion. »

Umberto Ecp visste själv vad fascism var, eftersom han växte upp under Mussolinis diktatur. Född i Ryssland utvecklade Oleg Kuznetsov, precis som nästan alla i hans ålder, sin attityd till nazismen baserat inte på publikationer och filmer, utan främst i vittnesmål från ögonvittnen som överlevde under andra världskriget. Att inte vara politiker utan att tala för vanliga ryska folk, börjar Kuznetsov sin bok med de ord som ledaren i sitt hemland sa den 9 maj 2019, den dagen då segern över fascismen firas: «Idag ser vi hur i en antal stater de consciosky snedvrider krigshändelserna, hur de avgudar de som, efter att ha glömt bort ära och mänsklig värdighet, tjänat nazisterna, hur de skamlöst ljuger för sina barn, förråder sina förfäder ». Nürnbergprocesserna har alltid varit och kommer att fortsätta att vara ett hinder för återupplivandet av nazismen och aggressionen som statlig politik - både i våra dagar och i framtiden. Rättegångarnas resultat är en varning för alla som ser sig själva som de utvalda «härskarna över öden» för stater och folk. Målet med den internationella kriminella domstolen i Nürnberg var att fördöma nazistledare (ideologiska huvudinspiratorer och huvudmän), liksom oberättigade grymma handlingar och blodiga kränkningar, inte hela det tyska folket.

I detta avseende sade den brittiska företrädaren vid rättegångarna i sitt avslutande tal: «Jag upprepar att vi inte försöker skylla folket i Tyskland. Vårt mål är att skydda honom och ge honom möjlighet att rehabilitera sig själv och vinna respekt och vänskap för hela världen.

Men hur kan detta göras om vi lämnar ostraffade och oklanderade dessa element av nazismen som huvudsakligen är ansvariga för tyranni och brott och som, som domstolen kan tro, inte kan vändas till vägen för frihet och rättvisa? »

Oleg Kuznetsovs bok är en varning som inte syftar till att väcka etniskt hat mellan Armenien och Azerbajdzjan; det är en vädjan till sunt förnuft. Begäran att utesluta förfalskning av historiska fakta (som gör det möjligt att manipulera vanliga människor) från statspolitiken. I sin bok ställer författaren frågan: «Förhärligelse i olika former av nazism i Armenien genom minnesmärkning av minnet av nazistförbrytaren Garegin Nzhdeh och hans öppet rasiska teori om tseharkon, doktorn om den armeniska supermannen, är föremål för en målmedvetet och systematiskt genomförda myndigheter och den armeniska diasporan har gjort så allvarliga ansträngningar under de senaste åren för att upphöja personligheten hos Garegin Nzhdeh, och inte någon annan bland de armeniska nationalisterna som mer bidragit till Republiken Armeniens framträdande på den politiska kartan över världen än Nzhdeh. »

För knappt ett år sedan antog FN: s generalförsamlings tredje kommitté ett förslag till resolution (initierad av Ryssland) om att bekämpa «förhärligande av nazism, nynazism och andra metoder som bidrar till att stimulera samtida former av ras, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans. » 121 stater röstade för dokumentet, 55 avstod från att rösta och två motsatte sig det.

Det är känt att frågan om den enhetliga kampen mot nazismen och dess moderna anhängare alltid har varit lika grundläggande för Azerbajdzjan och dess politiska ledarskap (utan någon tolerans för ens en minsta kompromiss) som för Ryssland. President Ilham Aliyev har upprepade gånger talat - både vid FN: s församling och vid mötet med rådet för OSS-statschefer - om statens politik för att förhärliga nazismen i Armenien, med hänvisning till obestridliga fakta för att bevisa detta påstående. Vid mötet med OSS-försvarsministrar stödde president Aliyev inte bara Rysslands politik för att bekämpa nazism och nynazism i global skala utan utökade också dess räckvidd och pekade på Armenien som landet för den segrande nazismen. Som sagt, Armenias företrädare för FN röstade alltid för antagandet av resolutionen som krävde kampen mot alla manifestationer av nazismen, medan ledningen i deras land öppet uppförde monument för nazistförbrytaren Nzhdeh i städerna Armenien, döpt om avenyer, gator , torg och parker till hans ära, etablerade medaljer, präglade mynt, gav ut frimärken och finansierade filmer som berättade om hans «hjältedåd». Med andra ord gjorde den allt som kallas «glorifiering av nazismen» i talet i den relevanta FN: s generalförsamlingsresolution.

Armenien har nu fått en ny regering, men auktoriten har inte bråttom för att eliminera nazisternas arv från sina föregångare, vilket visar sitt engagemang för praxis för glorifiering av nazismen som hade antagits i landet före kuppen som ägde rum två år sedan. De nya ledarna i Armenien, som leds av premiärministern Nikol Pashinyan, kunde inte eller ville inte radikalt förändra situationen i sitt land - och befann sig antingen som gisslan eller ideologiska fortsättningar av glorifiering av nazismen som hade praktiserats innan de kom till makten. I sin vinkel säger Oleg Kuznetsov: «Från och med milleniet har Armeniens myndigheter helt medvetet och målmedvetet bedrivit och trots förändringen av den politiska regimen i landet i maj 2018 fortsätter de fortfarande en intern 21 politisk kurs mot nationens Nazifiering genom statlig propaganda av teorin om tsehakron som en nationell ideologi för alla armenier som lever både i Armenien och i diaspora, samtidigt som man simulerar internationella ansträngningar för att bekämpa förhärligande av nazism och nynazism för att dölja odlingen av dessa fenomen i det territorium som deras kontroll, inklusive de ockuperade regionerna i Azerbajdzjan. »

Fridtjof Nansen, en norsk polarforskare och forskare, noterade: «Det armeniska folkets historia är ett kontinuerligt experiment. Överlevnadsexperiment ». På vilket sätt kommer dagens experiment utförda av armeniska politiker och baserade på manipulationer av historiska fakta att påverka livet för vanliga invånare i landet? Det land som har gett världen ett antal anmärkningsvärda forskare, författare och kreativa figurer vars verk aldrig har markerats med nazismens sigill. Med Kuznetsovs bok som avslöjar de historiska fakta kan de som studerade den tyska nazismens ideologi utveckla en annan inställning till de ord som sägs av Tyskland och kände sig skyldiga gentemot sitt folk fram till slutet av hans dagar. I slutet av sitt liv skrev han: «Historia är en politik som inte längre kan korrigeras. Politik är en historia som fortfarande kan korrigeras ».

Oleg Kuznetsov

Oleg Kuznetsov

Fortsätt läsa

konst

LUKOILS Oil Pavilion utnämndes till världens bästa projekt för användning av Virtual Reality

publicerade

on

LUKOIL blev en vinnare av det internationella IPRA Golden World Awards i fyra kategorier för restaurering av det historiska Olja Paviljong vid Moskvas VDNKh. Det är den största ryska multimediautställningen tillägnad tillämpad vetenskap, som presenterar oljeindustrin för sina besökare genom interaktiva installationer.

Vårt Oljepaviljong tilldelades statusen som det bästa globala projektet i Spel och virtuell verklighet, Business-to-business, Media relations och Sponsorskap kategorier.

Detta är den andra LUKOIL IPRA Golden World Awards vinna; Företaget fick två utmärkelser förra året. LUKOILs kampanj för att marknadsföra staden Kogalym (Yugra) som turistcentrum i Västsibirien fick utmärkelser som världens bästa projekt inom Resor och turism och Samhällsengagemang kategorier.

IPRA Golden World Awards (GWA) är världens mest inflytelserika globala PR- och kommunikationstävling.

IPRA GWA, grundat 1990, erkänner spetskompetens inom PR-praxis över hela världen med hänsyn till sådana kriterier som kreativitet, komplexitet i förverkligandet och projektets unika karaktär. Världens största kommunikations- och marknadsföringsexperter och ledare, inklusive representanter för de olika största företagen, bildar GWA-juryn.

 

 

Fortsätt läsa

konst

Rysslands Andrey Konchalovskys "Kära kamrater" berömda av kritiker vid filmfestivalen i Venedig

publicerade

on

Kära kamrater, filmen regisserad av den kända ryska regissören Andrey Konchalovsky, fick många utmärkelser från kritikerna på filmfestivalen i Venedig i år. Den 77: e internationella filmfestivalen, det första stora evenemanget i konstvärlden sedan den globala nedlåsningen, håller på att avslutas i Venedig imorgon (12 september). Festivalens huvudprogram innehöll 18 filmer, inklusive verk från USA (Nomadland av Chloé Zhao och Världen som kommer av Mona Fastvold), Tyskland (Och imorgon hela världen av Julia von Heinz), Italien (Macaluso-systrarna av Emma Dante och Padrenostro av Claudio Noce), Frankrike (älskande av Nicole Garcia), bland andra.

Den utbredda kritiken fick kritik av "Kära kamrats "film, det historiska drama regisserat av Rysslands Andrey Konchalovsky och producerat av den ryska filantropen och affärsmannen Alisher Usmanov. Usmanov är också filmens främsta beskyddare.

Den stilistiska svartvita Kära kamrater berättar historien om en tragedi från sovjettiden. Sommaren 1962 gick anställda vid ett av de största företagen i landet - en lokal lokomotivanläggning i Novocherkassk - till ett fredligt sammanträde och demonstrerade mot ökade kostnader för grundläggande livsmedelsförnödenheter i kombination med en ökning av produktionstakten. vilket ledde till en minskning av lönerna.

När andra stadsbor gick med i de slående fabriksarbetarna blev protesten utbredd. Enligt poliser deltog cirka fem tusen personer. Demonstrationen undertrycktes snabbt och brutalt av beväpnade militära enheter. Mer än 20 personer inklusive åskådare dog som ett resultat av skottet på torget nära stadsförvaltningsbyggnaden, med ytterligare 90 skadade, enligt den officiella versionen av händelserna. Det verkliga antalet offer, som många tror är större än de officiella uppgifterna, är fortfarande okänt. Därefter dömdes mer än hundra deltagare i upploppen, varav sju avrättades.

Man tror att denna tragedi ledde till slutet av "Khrushchev-tiningen" och början på en lång tid av stagnation både i ekonomin och landets mentalitet. Detta tragiska ögonblick i sovjethistoria klassificerades omedelbart och offentliggjordes först i slutet av 1980-talet. Trots detta har många detaljer inte blivit allmänna kunskaper och har hittills fått lite akademisk uppmärksamhet. Filmens regissör och manusförfattare Andrei Konchalovsky var tvungen att rekonstruera händelserna, samla arkivdokument och prata med ögonvittnens ättlingar som också deltog i skjutningen.

Kärnan i filmen är historien om den ideologiska och kompromisslösa karaktären Lyudmila, en stark kommunist. Hennes dotter, som sympatiserar med demonstranterna, försvinner bland demonstrationernas intensiva kaos. Detta är ett definitivt ögonblick där Lyudmilas en gång orubbliga övertygelser börjar tappa stabiliteten. "Kära kamrater!" är de första orden i ett tal som hon förbereder sig för att hålla inför kommunistpartiets medlemmar, med avsikt att avslöja ”folkets fiender”. Men Lyudmila hittar aldrig styrkan att hålla detta tal, genom att gå igenom det svåraste personliga drama, som berövar henne av hennes ideologiska engagemang.

Det är inte första gången Konchalovsky behandlar historiska teman. Efter att ha börjat sin karriär i början av 1960-talet utforskade han ett antal olika genrer (de inkluderade populära Hollywood-utgåvor som Marias Lovers (1984), Runaway Train (1985), och Tango & Cash (1989), med Sylvester Stallone och Kurt Russell i huvudrollen, medan hans senare arbete fokuserar på historiska drama som dekonstruerar komplicerade personligheter och öden.

Det är inte heller första gången Konchalovsky nomineras på filmfestivalen i Venedig: 2002, hans House of Fools tilldelades ett specialjurypris, medan Konchalovsky har fått två silverlejon för bästa regissör: Brevbärarens vita nätter (2014) och Paradis (2016), varav den senare var Konchalovskys första erfarenhet av att samarbeta med ryska metaller och tech tycoon, den kända filantropen Alisher Usmanov, som gick in som en av filmens producenter. Deras senaste film utan, som också blev en stor framgång, berättar historien om den berömda renässansskulptören och målaren Michelangelo Buonarrotis liv. Vladimir Putin gav särskilt en kopia av filmen till påven Franciskus 2019.

Medan vi aldrig kommer att veta om påven gillade utan, Konchalovskys nya historiska drama Kära kamrater vann till synes kritikernas hjärtan i Venedig i år. Filmen, till skillnad från många andra verk som nyligen släppts i Ryssland, är en mycket original filmbit som samtidigt fångar tidens atmosfär och känsla och inkapslar de detaljerade motsättningar som rådde i det sovjetiska samhället vid den tiden.

Filmen upprätthåller inte sin egen politiska agenda, erbjuder inga raka linjer eller definitiva svar, men gör inte heller några kompromisser och erbjuder en intensiv uppmärksamhet på historiska detaljer. Det är också ett försök att ge en balanserad bild av tiden. Regissören sa om Sovjetiden: "Vi gick igenom en dramatisk men extremt central historisk period som gav landet en kraftfull drivkraft."

Kära kamrater ger västerländska tittare chansen att få en bred förståelse av Ryssland genom en korrekt skildring av sovjettiden och dess karaktärer. Filmen är långt ifrån en typisk Hollywood-produktion, som vi förväntar oss att tittarna tycker är uppfriskande. Filmen kommer på bio från november.

Andrei Konchalovsky

Andrei Konchalovsky är en hyllad rysk filmregissör känd för sina övertygande drama och viscerala skildringar av livet i Sovjetunionen. Hans anmärkningsvärda verk inkluderar Siberiade (1979), Runaway Train (1985), The Odyssey (1997), Brevbärarens vita nätter (2014) och Paradis (2016).

Konchalovskys verk har gett honom ett antal utmärkelser, inklusive Cannes Grand Prix Spécial du Jury, en FIPRESCI Award, Två Silverlejon, tre Golden Eagle AwardsPrimetime Emmy Award, liksom ett antal internationella statliga dekorationer.

Alisher Usmanov

Alisher Usmanov är en rysk miljardär, entreprenör och filantrop som har bidragit kraftigt till konsten sedan de tidiga stadierna av sin karriär. Enligt Forbes har Usmanovs företag och hans stiftelser under de senaste 15 åren riktat mer än 2.6 miljarder dollar till välgörenhetsänden. Han har också främjat rysk konst utomlands, har stött restaureringen av historiska byggnader och monument internationellt. Usmanov är grundaren av Art, Science and Sport Foundation, en välgörenhetsorganisation som samarbetar med många av de främsta kulturinstitutionerna.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend