Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Nya detaljer släpptes om bytet av chef för den ryska "Wagner" -gruppen

publicerade

on

En ny journalistisk utredning av Bellingcat rapporter om byte av chef för Wagner Private Military Group. Denna gemensamma utredning av The Insider, Bellingcat och Der Spiegel konstaterar att den nya chefen för gruppen kan vara Konstantin Pikalov, bättre känd som "Mazay", skriver Louis Auge.

Enligt medierapporter deltog Mazay i gruppens kampanj i Centralafrikanska republiken (CAR) i början av juli 2018. Från korrespondensen från journalister från publikationen, som rör hans verksamhet i Afrika, blir det tydligt hur inflytelserikt Mazay är - det rapporteras att den militära rådgivaren till den centralafrikanska presidenten personligen följde hans rekommendationer.

Media föreslår att det var han som samordnade informations- och ideologiska arbetet med teamet i Centralafrikanska republiken.

Dokument erhållna av Bellingcat i elektronisk korrespondens visar att om Valery Zakharov formellt var en militär rådgivare för CAR-presidenten, så var Mazay ansvarig för viktiga militära frågor.

Till exempel innehåller ett e-postmeddelande ett skannat brev från de lokala provisoriska myndigheterna i staden Bambari till befälhavaren för de ryska väpnade styrkorna i Sydafrika.

I brevet (daterad 13 maj 2019) begärdes ett brådskande och privat möte för att "diskutera en särskilt känslig situation i staden Bambari". I breven nämns att den ryska militärkommandot har skickat instruktioner till Mazay för ytterligare åtgärder.

Förändringen av Wagner-ledningen kan enligt vissa experter vara förknippad med en förändring i gruppformatet.

Dmitry Utkin, som tidigare ledde företaget och var ansvarig för de ukrainska och syriska fronterna, kan ha lämnat gruppen på grund av förändringar i arbetsmetodik och vektor.

Det privata militära företaget har flyttat från direkt deltagande i militära operationer till strategin för militär och politisk utbildning och interaktion. Enligt källor tillhandahåller Wagner-gruppen för närvarande deltagande i fientligheter för konsult- och utbildningsstöd i ett antal geopolitiska hotspots i afrikanska länder, inklusive Libyen.

Ändringen av företagets chef kan också förklaras av en förändring i företagets regionala inriktning. Det innebär ökad uppmärksamhet från gruppen till den afrikanska regionen, i denna konfiguration verkar förvaltarbytet rimligt.

Baserat på en analys av den information som avslöjats denna utredning kan man också dra en möjlig slutsats att Dmitry Utkin, som ledde det privata militära företaget under en lång tid, nu kan ha dödats. För närvarande fungerar inte hans telefonnummer, och hans regelbundna resor från Krasnodar till St Petersburg har slutat.

Afrika

EU och Tyskland går med i ansträngningarna för att stödja Afrikanska unionens svar på #Coronavirus

publicerade

on

EU fortsätter att arbeta med medlemsstaterna för att ta itu med koronaviruspandemin på alla fronter. Idag har 500.000 ytterligare testkit för koronavirus tillhandahållits till Africa Centers for Disease Control and Prevention i Addis Abeba, Etiopien. Testpaketen levererades med en flygning från EU: s humanitära luftbro och ingår i ett omedelbart stödpaket på 10 miljoner euro till Afrikanska unionen (AU) av den tyska regeringen som svar på den pågående koronaviruspandemin. Totalt kommer nästan 1.4 miljoner tester för extraktion och upptäckt av viruset att göras tillgängliga för afrikanska unionsländer.

”Genom EU: s humanitära luftbro fortsätter Europeiska kommissionen att arbeta hand i hand med medlemsstaterna för att stödja utsatta länder mitt i koronaviruspandemin. Det är i vårt gemensamma intresse att ta itu med pandemin över hela världen. Vi är fast beslutna att säkerställa effektiv leverans av nödvändig medicinsk utrustning till de länder som behöver det mest. Denna specifika sändning kommer att kunna nå ett stort antal länder eftersom det kommer att stödja Afrikanska unionens kontinentala insatser, säger kommissionär för krishantering Janez Lenarčič.

Leveransen av kit är en del av det större Team Europe-stödet för det afrikanska kontinentala svaret på coronavirus. Förbundsrepubliken Tysklands utvecklingssamarbetsminister Gerd Müller sa vid tillfället: ”Vi kommer antingen att slå koronaviruset över hela världen - eller inte alls. Det är därför vi stöder Afrikanska unionen genom det tyska beredskapsteamet i samarbete med EU. Africa Centers for Disease Control and Prevention samordnar upphandling av livräddande testutrustning för AU-länder. De spelar också en viktig roll för att utbilda afrikanska hälsoarbetare. Med vårt stöd till partnerskapet för att påskynda koronavirustestning ser vi till att testning görs allmänt tillgänglig. Vi står tillsammans med våra vänner i Afrika i kampen mot koronavirus. ”

Det fullständiga pressmeddelandet är tillgängligt nätet.

Fortsätt läsa

Afrika

Grundare av ledande pan-afrikansk kommunikationskonsultföretag APO Group för att hjälpa till att välja Jack Ma Foundation 10 topp finalister i Afrikas prishävling för affärshjältar

publicerade

on

Jack Ma-stiftelsen Africa Netpreneur Prize Initiative (ANPI) har valt APO-gruppen Grundare och ordförande Nicolas Pompigne-Mognard som semifinaldomare för årets prestigefyllda tävling ”Afrikas affärshjältar”.

ANPI arrangerar Afrikas affärshjältar - nu under andra året - en gräsrots tävling som vill fokusera och ge en plattform för entreprenörer över hela Afrika, för att visa upp sina affärsidéer och inspirera andra att göra det.

Jack Ma Foundation har åtagit sig att främja afrikansk entreprenörskap och har tagit in några av kontinentens mest uppskattade affärsmän och investerare för att hjälpa söka efter Afrikas affärshjältar. Nicolas kommer att vara en del av en utvald sju dommerpanel som kommer att intervjua kandidater från en semifinal kortlista med 20 entreprenörer baserade över hela Afrika.

I tidigare kvalificeringsrundor agerade mer än 150 framträdande afrikanska företagsledare som första domare för att smita ner mer än 20,000 50 sökande till de slutgiltiga XNUMX.

I online-semifinalen, som hölls 28 och 29 augusti 2020, kommer Nicolas att hjälpa till att identifiera de tio finalisterna som kommer att gå vidare för att tävla i en "pitchfinale" framför Jack Ma själv, bland andra.

Nicolas har tillbringat mer än ett decennium i framkant av afrikanska affärer. 2007 grundade han APO Group från sitt eget vardagsrum med hjälp av sina egna besparingar, och han har sett det växa till det ledande pan-afrikanska kommunikations- och företagskonsultföretaget och ge strategiska råd till multinationella organisationer i olika branscher.

Nu, i sin roll som ordförande i APO Group, har Nicolas åtagit sig att stödja nästa generations afrikanska företagare. År 2019 inledde han en serie konferenser på några av Afrikas mest framstående universitet. Han talade om entreprenörskap, företag och journalistik till studenter i Uganda, Zambia, Senegal, Etiopien och Sydafrika.

Nicolas är också medlem i flera rådgivande styrelser, inklusive: Afrikansk energikammare, en organisation som driver samarbete mellan afrikanska regeringar och den privata sektorn inom alla områden inom energibranschen; de Africa Hotel Investment Forum, den främsta konferensen för hotellinvesteringar i Afrika; och den EurAfrican Forum, en handlingsorienterad plattform som syftar till att främja ett starkare samarbete mellan Europa och Afrika.

ANPI-priset som lanserades förra året, och tävlingen 2020 är ännu större och bättre. Prisfonden har ökat från $ 1 miljon till $ 1.5 miljoner, var och en av de tio finalisterna får en del av den. Värdet av priset går långt utöver enbart ekonomisk vinst och representerar en extraordinär plattform där alla deltagare, och inte bara vinnarna, har drabbats av expertis och insikter som samlats inom ANPI-gruppen av företagsledare.

Mer än 22,000 sökande som representerar alla 54 afrikanska länder ansökte om chansen att bli nästa afrikanska affärshjälte - mer än dubbelt så många bidrag år 2019.

I en annan förändring från förra året kunde sökande också lämna in sina ansökningar och hålla urvalsintervjuer på franska, ett ytterligare bevis på initiativets inkluderande och panafrikanska anda. Som en egengjord franko-gabonesisk entreprenör är Nicolas väl placerad för att hjälpa till att identifiera det bästa av frankofoniska afrikanska nystartare och innovatörer.

"Jack Ma är på toppen av det globala entreprenörskapet, så det är en ära att ha blivit ombedd att bedöma årets semifinal i ANPI-tävlingen," sa Nicolas Pompigne-Mognard, grundare och ordförande för APO Group. "Det är fantastiskt att se Jack Ma Foundation investera så mycket energi i afrikansk entreprenörskap, och jag är mycket glad över att se en så hög talang från årets sökande när vi gör oss redo att krona nästa afrikanska affärshjältar."

Läs mer om ANPI-tävlingen och se hela listan över semifinalister här.

Visa multimediainnehåll.

Fortsätt läsa

Afrika

#HumanitarianAid - 64 miljoner euro för de mest utsatta i södra Afrika

publicerade

on

Kommissionen tillhandahåller 64.7 miljoner euro i humanitärt bistånd till länderna i södra Afrika för att hjälpa människor som är i behov av att hantera koronaviruspandemin, extrema väderförhållanden som ihållande torka i regionen och andra kriser.

Krishanteringskommissionär Janez Lenarčič sade: ”EU hjälper till att ge livräddande hjälp till fattiga hushåll som lider av skörd och boskap på grund av torka. Stödpaketet kommer också att stärka beredningen och reaktionen på coronaviruspandemin för länder i regionen. Parallellt hjälper EU samhällen bättre att förbereda sig för naturrisker och minska deras effekter. ”

Finansiering från detta stödpaket går till humanitära projekt i Angola (3 miljoner euro), Botswana (1.95 miljoner euro), Komorerna (500,000 2.4 euro), Eswatini (4.8 miljoner euro), Lesotho (7.3 miljoner euro), Madagaskar (7.1 miljoner euro) ), Malawi (250,000 miljoner euro), Mauritius (14.6 2 euro), Moçambique (5 miljoner euro), Namibia (14.2 miljoner euro), Zambia (1.6 miljoner euro) och Zimbabwe (XNUMX miljoner euro). Ytterligare XNUMX miljoner euro tilldelas regionala katastrofberedskapsinsatser.

A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend