Anslut dig till vårt nätverk!

skisserat

Kommissionen har godkänt Portugals återhämtnings- och motståndskraftsplan till ett värde av cirka 16 miljarder euro trots allvarliga frågor

publicerade

on

På onsdagen (16 juni) blev Portugal det första EU-landet som fick sin återhämtningsplan gummimärkt av EU. Avgörande är att den portugisiska nationella återhämtningsplanen, som med andra, kommer att behöva uppfylla vissa EU-krav. Dessa inkluderar att uppfylla landmärkesmålen för åtminstone 37% utgifter för Green Deal och 20% för digitalisering. Hållbara strukturreformer i linje med de landsspecifika rekommendationerna är också ett viktigt bedömningskriterium.

Planerna ska beskriva hur de föreslagna investeringarna och reformerna bidrar till de främsta målen för RRF, som inkluderar gröna och digitala omvandlingar, smart, hållbar och inkluderande tillväxt, social och territoriell sammanhållning, hälsa och motståndskraft och politik för nästa generation.

Mitt i fanfare kring onsdagens tillkännagivande är den stora frågan nu: hur effektivt kommer Portugal att spendera den enorma potten med pengar?

Annons

Den tyska ledamoten Sven Giegold, talesman för den ekonomiska och ekonomiska politiken för De gröna / EFA-gruppen, sa till denna webbplats: "I princip är den europeiska återhämtningsfonden en stor framgång."

Men han fortsatte: ”Nu är det en fråga om genomförande om fondens potential utnyttjas till fullo. När det gäller Portugal är det ännu inte förutsägbart för en betydande del av åtgärderna om de kommer att ha en positiv eller negativ inverkan. ”

Biträdande medge: "Viktiga detaljer om genomförandet av några av de planerade åtgärderna saknas fortfarande."

Annons

Specifikt frågar han till exempel om byggandet av nya bostäder i Portugal kommer att bidra till uppnåendet av de europeiska klimatmålen.

Svaret, hävdar han, kommer att bero avgörande på det byggmaterial som används och de planerade byggnadernas energieffektivitet.

Giegold sa: ”Det är viktigt att kommissionen kontinuerligt följer genomförandet av nationella planer och kontrollerar att de följer utgiftsmålet och principen om att inte göra någon betydande skada.

”Vi uppmanar kommissionen att göra förhandlingarna med medlemsstaterna öppna. Europaparlamentet och det civila samhället måste involveras i enlighet med EU-förordningen. ”

Toni Roldan, forskningschef vid Esade Center for Economic Policy (EsadeEcPol) i Madrid, säger att sedan euroområdets skuldkris började 2011 har Lissabon ofta varit i skjutlinjen för Europas mer "sparsamma" medlemmar frustrerade över att behöva gaffla ut pengar för att subventionera utgifterna i det de har sett som det något mindre skattemässigt dygdiga söder.

Även om vissa av villkoren för stimulanspaketen förblir vaga säger han att Portugal kunde ha visat "större reformistisk ambition" när det gäller att använda pengarna, särskilt inom utbildningsområdet.

CIP, Confederation of Portuguese Industries, är också ljummet (i bästa fall) över vad "kontantbazooka" faktiskt kommer att betyda för dem som behöver det mest i Portugal.

 Ingen av dessa bekymmer hindrade Ursula von der Leyen, kommissionspresidenten, från att resa till Lissabon på onsdagen för att markera de portugisiska planernas godkännande i det som planeras vara en serie besök i EU: s huvudstäder.

 Kommissionen säger att den har antagit en positiv bedömning av Portugals plan för återhämtning och motståndskraft, ett viktigt steg mot att EU betalar ut 13.9 miljarder euro i bidrag och 2.7 miljarder euro i lån inom återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF) under perioden 2021-2026. Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Portugals plan för återhämtning och motståndskraft.

Kommissionen, sade en talesman till denna webbplats, hade bedömt Portugals plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens analys undersöktes särskilt om investeringarna och reformerna i Portugals plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera utmaningar som identifierats under den europeiska terminen, och stärka dess tillväxtpotential, skapande av jobb och ekonomisk och social motståndskraft.

I kommissionens bedömning framgår att Portugals plan ägnar 38% av dess totala anslag till åtgärder som stöder klimatmålen. Detta inkluderar investeringar för att finansiera ett omfattande renoveringsprogram för att öka byggnaders energieffektivitet eller främja energieffektivitet och användning av alternativa energikällor i industriella processer.

Portugals plan ägnar 22% av sitt totala anslag till åtgärder som stöder den digitala övergången. Detta inkluderar ansträngningar för att digitalisera den offentliga förvaltningen och att modernisera datorsystemen för National Health Service samt teknologilaboratorier i gymnasieskolor och professionella utbildningscentra.

"Kommissionen anser att Portugals plan innehåller en omfattande uppsättning av ömsesidigt förstärkande reformer och investeringar som bidrar till att effektivt ta itu med alla eller en betydande delmängd av de ekonomiska och sociala utmaningar som beskrivs i de landsspecifika rekommendationerna riktade till Portugal," sade talesmannen.

Den omfattar åtgärder inom områdena tillgänglighet och motståndskraft hos socialtjänster och hälsosystem, arbetsmarknad, utbildning och färdigheter, FoU och innovation, klimat och digital övergång, affärsmiljö, kvalitet och hållbarhet i de offentliga finanserna och rättssystemets effektivitet.

I Portugals plan föreslås projekt i sex europeiska flaggskeppsområden. Portugal har till exempel föreslagit att ge 610 miljoner euro för att renovera offentliga och privata byggnader för att förbättra deras energiprestanda. Detta, hoppas kommissionen, kommer att leda till att Portugal minskar sin energiräkning, växthusgasutsläpp och energiberoende samt minskar energifattigdom.

”De kontrollsystem som Portugal har infört anses vara adekvata för att skydda unionens ekonomiska intressen. Planen ger tillräcklig information om hur nationella myndigheter kommer att förebygga, upptäcka och korrigera fall av intressekonflikter, korruption och bedrägerier i samband med användningen av medel. ”

För vissa är detta nyckelpunkten och särskilt Portugals förmåga att effektivt förvalta och spendera dessa nya EU-medel.

Att ha sunda mekanismer på plats för att skydda blockets ekonomiska intressen mot eventuella administrativa missförhållanden är, säger kommissionens talesman, ett av de faktorer som kommissionen prioriterar i förhandlingarna med nationella regeringar för att slutföra återhämtningsplanerna. 

Men tidigare har Portugal fått skulden för att ha ett notoriskt långsamt rättsväsende. Portugal har faktiskt en av de värsta uppgifterna i behandlingen av domstolsärenden och dess administrativa och skattedomstol har särskilt kritiserats hårt av utländska investerare och EU.

Detta resulterade i att Europeiska rådet identifierade en reform av förvaltnings- och skattedomstolarna som en av prioriteringarna i Portugals ekonomiska reform.

Några av de fall som drabbats av eftersläpningen är de som lagts fram av en grupp internationella investerare, efter resolutionen från Banco Espirito Santo 2015, som ifrågasatte de förluster som de 2.2 miljarder euro i obligationer de innehade.

Skandalen kring Banco Espirito Santo (BES), den näst största privata finansinstitutionen i Portugal men som kollapsade 2014 under ett berg av skuld, nämns ofta som ett exempel på varför portugisiska domstolar behöver reformeras.

Trots förbättringar "fortsätter rättsväsendets effektivitet att möta utmaningar", sade kommissionen i sin första rättsstatsrapport om landet 2020.

Kommissionen tog upp denna fråga i de landsspecifika rekommendationerna och uppmanade Lissabon att förbättra effektiviteten i skatte- och förvaltningsdomstolar 

Portugal har befunnit sig i centrum för anklagelser om missbruk av EU-medel under flera år, inklusive kritik från revisionsrätten - EU: s övervakningsorgan - som undersökte utgifterna inom fiskeområdet. Den fann att Portugal inte hade uppfyllt sin skyldighet enligt den gemensamma fiskeripolitiken att införa effektiva åtgärder för att matcha fiskekapaciteten med fiskemöjligheterna.

På andra håll, i februari förra året, demonterade myndigheterna ett transnationellt nätverk baserat i Portugal där de misstänkta var engagerade i bedrägerier och olaglig EU-insamling.

Utöver återhämtningsfondens förmögenhet har Portugal skördat frukterna av de över 100 miljarder euro av sammanhållningspolitiska medel som investerats i landet sedan dess anslutning till Europeiska unionen och Portugal kommer att få betydande stöd från EU under sammanhållningen 2021--2027 Policy med ett föreslaget kuvert på 23.8 miljarder euro.

Paolo Gentiloni, kommissionär för ekonomi, säger ”det är lämpligt att den första planen som ska bedömas positivt är Portugals: inte bara för att den var den första som lagts fram utan också för att det portugisiska ordförandeskapet spelade en så viktig roll för att rättsliga och ekonomiska ramar för denna aldrig tidigare skådade gemensamma europeiska strävan. ”

Så med den strålkastare som riktas mot Portugal starkt, vill många nu se exakt hur - och om - Lissabon kommer att fullgöra sina uppgifter med sin nya "kruka med guld".

Energi

Nord Stream 2 går i mål

publicerade

on

In de senaste månaderna har passionerna kring det ökända Nord Stream 2 -projektet värmt upp till gränsen. Den västerländska pressen uttryckte ofta motsatta synpunkter: från behovet av att förbjuda det ryska gasprojektet till åsikter om att gasledningen är fördelaktig för Europa med hänsyn till den växande efterfrågan på naturgas. Naturligtvis fanns det också spekulationer om vikten och till och med skyldigheten att bevara transitering av rysk gas till Europa genom Ukraina, som "huvudvillkoret" för att EU och USA ska gå med på att ge grönt ljus till det kontroversiella projektet, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

I detta avseende har Washington och Berlin fört en spänd dialog under de senaste sex månaderna och letat efter de bästa argumenten för att godkänna Nord Stream 2. förbundskansler Merkel höll ganska tuffa och pragmatiska samtal med president Biden i Washington för en tid sedan, vilket gjorde det möjligt parterna att hitta den bästa formeln för att motivera sina tillvägagångssätt för projektet. Som ett resultat verkar Nord Stream 2 ha nått mållinjen och kommer snart att börja fungera.

Detta är precis den synvinkel som nyligen framfördes på den ryska ambassaden i Berlin. Den ryska ambassadören i Tyskland, Sergey Nechaev, sa till pressen att "bara några veckor återstår" innan Nord Stream 2 fullbordades.

Annons

Som diplomaten noterade är arbetet med rörledningen i slutskedet. "Vi utgår från att det tysk-amerikanska avtalet inte kommer att påverka konstruktionstakten och tidpunkten för färdigställandet av Nord Stream 2", sa han.

Samtidigt tillade Nechaev att avtalet mellan Washington och Berlin inte medför några särskilda skyldigheter för Ryssland.

Nord Stream 2 är en 99 procent färdig pipeline från Ryssland till Tyskland med en total kapacitet på 55 miljarder kubikmeter gas per år. Bygget har redan nått slutskedet och ska vara klart i slutet av sommaren. I juni meddelade Nord Stream 2 AG, operatören av Nord Stream 2, att byggandet av offshoredelen av den första grenen av gasledningen tekniskt slutförts, och idrifttagningsarbetet med att fylla rörledningen med gas kommer att ta ytterligare flera månader.

Annons

Tidigare har Berlin och Washington utfärdat ett gemensamt uttalande som noterar att för att projektet ska kunna genomföras är det nödvändigt att säkerställa fortsatt transit genom Ukraina efter 2024. Tyskland lovade också att söka sanktioner mot Ryssland "om Kreml använder energiexport som ett vapen ".

Moskva har upprepade gånger uppmanat att sluta politisera situationen, påminna om att gasledningen inte bara är till nytta för Ryssland, utan också för EU, och betonar att den aldrig har använt energiresurser som ett tryckinstrument.

President Vladimir Putin har mer än en gång betonat att Nord Stream 2 är ”ett rent ekonomiskt projekt”, dess väg är både kortare än genom europeiska länder och Ukraina och billigare.

Naturligtvis är det värt att inse att det främsta missnöjda partiet i hela denna situation är Ukraina, som fortfarande anser Nord Stream 2 vara ett "hot" mot sina ekonomiska och delvis politiska intressen. Kiev är övertygad om att västvärlden har gjort en överenskommelse med Ryssland till nackdel för Ukrainas strategiska intressen. Det verkar som att president Zelenskij är angelägen om att ta upp denna fråga under sina kommande samtal med president Biden i Washington i slutet av augusti.

Ändå har Nord Stream 2 nästan blivit verklighet, vilket utan tvekan kommer att ge fördelar för alla parter som är involverade i detta storskaliga projekt.

Fortsätt läsa

Central Asia

Central- och Sydasien: Regional Connectivity Conference - Utforska utmaningarna och möjligheterna

publicerade

on

På fredagen 16th Juli, Tasjkent, Uzbekistan var värd för sitt första stora internationella initiativ i regionens historia - Central- och Sydasien: Regional Connectivity-konferens. Uzbekistans president, Shavkat Mirziyoyev, uppmanade detta initiativ att främja ett samarbetsuppdrag och riktning mot en mer framgångsrik framtid mellan dessa två områden som sammanlagt totalt har en befolkning på nästan 2 miljarder. Beräkningar visar att det finns en outnyttjad potential på 1.6 miljarder dollar i handel mellan Central- och Sydasien, skriver Tori Macdonald.

Mirziyoyev fortsatte med att betona att dialogen redan har börjat främja fred och civilisation, men nu bör det andra stora fokuset vara att förbättra denna känsla av samtrafik genom att skapa och utveckla mer tillförlitliga transportvägar för att påskynda handeln och därmed potentialen för ekonomiskt samarbete.

Som nämnts var denna konferens den första i sitt slag som hölls i Uzbekistans huvudstad och den sammanförde flera statschefer inklusive Afghanistans president, Ashraf Ghani, Pakistans premiärminister, Imran Kahn samt ytterligare toppnivåregering och utländska ärenden i Central- och Sydasiatiska länder och ytterligare internationella statliga företrädare, såsom USA, Saudiarabien, Ryssland och Kina. Dessutom medlemmar i internationella organisationer som FN.

Annons

Konferensen varade i 9 timmar och bestod av 3 breakoutpanelsessioner samt 1: 1 officiella delegationsmöten och allmänna presskonferenser för de närvarande mediarepresentanterna. Under denna tid presenterades och utvärderades specifika förslag om hur man ska gå vidare i ömsesidigt samarbete inom huvudsektorer som transport och logistik, energi, handel och investeringar, kulturella och humanitära frågor.

Uzbekistan har redan gjort ett försprång med att visa expansion i handel och investeringstillväxt tillsammans med ökade joint ventures för produktion av hushållsapparater, bilar och textilier. Efter Uzbekistans anslutning till mottagarstatus i EU: s GSP + -initiativ välkomnade denna konferens också närvaron av flera EU-kommissionärer på hög nivå för att kommentera utsikterna och potentialen för Central- och Sydasiens samarbete.

En annan viktig fokuspunkt för denna händelse var Afghanistans roll, eftersom deras demografiska position öppnar nya lovande marknader och transportvägar, särskilt för Uzbekistan när de tar itu med utmaningen att vara en fast land. Afghanistan skapar en bro mellan de två regionerna, varför byggprojektet för Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar-järnvägen pågår för att tillåta Uzbekistan och andra länder att avsevärt minska transportkostnaderna för leverans av varor till utländska marknader.

Annons

Den aktuella frågan om fred i Afghanistan var en känslig men väsentlig referenspunkt för att främja samarbetsutsikterna, där även representanter för Taliban-rörelsen var inbjudna att delta i evenemanget.

Kommentarer från statschefer

President Shavkat Mirziyoyev höll ett mycket varmt, nästan poetiskt inledande tal i evenemanget och reflekterade över det rika historiska och kulturella förflutna som en gång kopplade dessa regioner genom sidenvägen. Han betonade de gemensamma ömsesidiga idealen kring kunskap, astronomi, filosofi, matematik, geografi, arkitektur, religiösa och andliga värden, vilket senare bidrog till att ha skapat så olika etniska samhällen över hela kontinenten. Mirziyoyev noterade att återanslutning är avgörande för att upprätta fred såväl som för att förbättra humana aspekter som levnadsstandard och allmän civilt välbefinnande.

Det fanns stor förväntan över kommentarerna från Afghanistan och Pakistan, med den afghanska presidenten Ashraf Ghani som inledde med tonvikt på användningen av teknik, och sade att "anslutning är nödvändig för att växa under de närmaste åren annars kommer klyftan mellan våra regioner att öka. ” Ghani fortsatte med att notera att de omvandlar militära flygplatser i Afghanistan till handels- och anslutningshubbar i de östra och norra delarna av landet. Dessutom lägga resurser på att skapa bättre försörjning, till exempel genom utbildning om fattigdom. När det gäller den ökande konflikten med talibanerna sa Ghani att hans regering strävar efter politisk lösning och erbjuder en färdplan för att bilda och upprätthålla fred i regeringen för alla folks vilja. Han efterlyste också kollektiva åtgärder och globalt stöd genom att betona vikten av en suverän, enad och demokratisk stat.

Den pakistanska presidenten, Imran Khan, tillade under sitt uttalande att "regionernas välstånd beror på hur vi samarbetar med avlägsna, avancerade länder." Dessutom accentuerar vikten av ömsesidig förståelse, frekvent dialog och interkulturell harmoni. I den moderna världen bör kulturell och teknisk utveckling röra sig i takt och förbättrad anslutning kommer utan tvekan att stimulera ekonomisk tillväxt som ett resultat. Khan avslutade sitt tal med att göra en uppskattande gest mot president Mirziyoyev, gratulera den uzbekiska ledaren för att ha drivit detta initiativ och tacka honom för hans höga gästfrihet för konferensdeltagarna i Tasjkent.

EU: s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, presenterade också vid konferensen och påpekade att EU vill främja kompletterande insatser för samarbete genom vägar som förbinder Central- och Sydasien. Han reflekterade över hur bildandet av Europeiska unionen har odlat den längsta fredsperioden i europeisk historia, och nu med det gigantiska globala hindret som är COVID-19-pandemin, sade Borrell, "det har gett ytterligare drivkraft för att stärka uppkoppling och nätverk . Vi kan inte möta globala utmaningar isolerat. Vi måste arbeta tillsammans för att bli mer motståndskraftiga och möta morgondagens utmaningar. ”

Det bör noteras att trots de många fördelarna med ökad anslutning kommenterade de flesta ledare också de potentiella risker som också uppstår, särskilt i form av säkerhet: förstörelse av offentliga tillgångar, narkotikahandel, terrorism och systemisk plundring för att nämna några .

Breakout-sessioner

Under eftermiddagens breakout-sessioner fokuserade den första på handel och transportanslutning för hållbar tillväxt. Ett ämne som diskuterades var vad länder i regionen kan göra för att avlägsna mjuka barriärer, inklusive gränsövergångar och handelslättnader för att genomföra transportinitiativens fulla potential. Samförståndet inkluderade, liberaliserade handelspolitiken ytterligare på icke-diskriminerande basis, förbättrade handelsavtal genom digitalisering av gränser och anpassade punkter, antagande av riskhanteringssystem och förbättrad standarder för varor genom fordons- och sanitära åtgärder.

Sammantaget var det gemensamma temat för handelstillväxt genom elektroniska och innovativa befogenheter. Detta var särskilt tydligt när det gäller investeringar i infrastruktur, där panelmedlemmarna (bestående av MD-individer från stora internationella handelsorganisationer) enades om att framgångsrika affärsprojekt skulle vara beroende av en sund förberedelse, det är där tekniken kan spela en roll för att bestämma kostnader effektivitet, komparativ fördel och beräkning av nödvändiga åtgärder för motståndskraft inför klimatförändringarna.

Sedan hölls en session om återupplivandet av kulturella band för att stärka vänskap och ömsesidigt förtroende. Man drog slutsatsen att fred kan uppnås genom fem huvudmål, inklusive detta, att gå med i kulturella och mänskliga initiativ för att stärka samarbetet mellan de två regionerna, särskilt genom turism och bevarande av kulturarv. Dessutom är det nödvändigt att organisera praktiska åtgärder för fortsatt utveckling av vetenskapen och förbättra ungdomspolitiken för att uppmuntra entusiasm och aktiv förbättring av ungdomar genom anrop av program och initiativ. Det framhölls att det har varit ett starkt engagemang från den uzbekiska regeringen sedan Mirziyoyevs val 2016 om ungdomsutveckling som är inspirerande.

Slutsatser

Den övergripande slutsatsen som nästa steg efter denna konferens var vikten av samarbete för att övervinna hot. Särskilt att överväga alla deltagares gemensamma intressen och mål att samarbeta effektivt på ett fördelaktigt sätt. Den mest hållbara metoden att göra detta är att hålla dialogen frekvent mellan nationer. Genom att samarbeta konsekvent kan möjligheten att förbättra och stärka ekonomisk och social tillväxt uppnås. Enade tariffer och skapandet av transportkorridorer var de viktigaste föreslagna konkreta åtgärderna för att uppnå detta mål.

Hur resten av världen kan bidra till den kollektiva insatsen är genom privata utländska investeringar. Det är här tekniken kan spela en viktig roll för att skapa enkelhet och effektivitet i samarbetet med avlägsna länder.

Sammantaget är det som betyder mest att helt enkelt fortsätta framåt, om inte, utvecklingsgapet mellan Central-, Sydasien och resten av världen kommer bara att öka och det är de kommande generationerna som kommer att bära tyngden som ett resultat.

Fortsätt läsa

Katalanska

Katalanska parlamentsledamöter förlorar immunitet efter hemlig omröstning i Europaparlamentet

publicerade

on

Clara Ponsati, Carles Puigdemont och Toni Comin efterfrågas av Spanien för sin del i den katalanska oberoende folkomröstningen 2017

Europaparlamentet har röstat för att avlägsna den parlamentariska immuniteten för tre katalanska parlamentsledamöter som efterfrågas av Spanien under 2017 oberoende skjuta på. Den tidigare katalanska presidenten Carles Puigdemont och hans före detta ministrar Clara Ponsati och Toni Comin förvisas i Bryssel, och Madrid kan nu återaktivera europeiska arresteringsorder som hittills har vägrats av Belgien. skriver Greg Russell @National_Greg.

I en hemlig omröstning som hölls i går kväll men bara avslöjades i morse röstade mer än 400 parlamentsledamöter för att upphäva sin immunitet, nästan 250 emot och mer än 40 parlamentsledamöter avstod.

Annons

Puigdemont förväntas ta upp frågan vid EG-domstolen (ECJ) efter att en rapport från parlamentets utskott för rättsliga frågor som rekommenderar att deras immunitet avlägsnats läcktes ut i media.

Det är tredje gången den spanska högsta domstolen försöker få dem utlämnade efter att tidigare försök misslyckats i Skottland, Belgien och Tyskland.

Att förlora sin immunitet kommer inte att påverka deras status som parlamentsledamöter, som de kommer att behålla förrän de avvisas från sitt ämbete.

Annons

Aamer Anwar, advokat för fru Ponsati, twittrade: ”Skamlig omröstning av @Europarl_EN som ger till Spanien för att upphäva parlamentsledamöternas immunitet. på"

Den spanska regeringen välkomnade omedelbart beslutet från Europeiska unionens lagstiftare som en seger för rättsstatsprincipen och mot dem som försökte bryta den nordöstra regionen bort från resten av Spanien.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend