Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

UKIP MEP Mike Nattrass förlorar juridisk strid

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mike-Nattrass-5792759UKIP-parlamentarikern Mike Nattrass har förlorat en juridisk strid för att bli utvald av sitt parti till EU-valet 2014.

Nattrass failed a candidate assessment test recently introduced by UKIP. The MEP has represented the West Midlands since 2004. He has been the party’s chairman and deputy leader. After his legal case was dismissed, Mr Nattrass said: “I did not get a proper opportunity to speak or explain why I think the system is unfair. It was like trying to nail jelly to the ceiling. I stand by my opinion that the selection process is a fiddle and a fix.”

UKIP Chairman Steve Crowther said: “Common sense has prevailed. The system is designed to be fair, and it is fair. Everyone goes through the same selection process, even the party leader Nigel Farage.”

Nattrass, 67, har beslutat att inte överklaga beslutet. Innan utfrågningen i Birmingham sa han: ”Utvärderingsintervjun var ett sömmar. Det är en liknande historia över hela landet. Människor som är villiga att göra tjänst åt Mr Farage har valts ut. Jag stöder principerna UKIP står för, men det är inte sättet att driva ett parti. Det som har hänt är ett brott mot demokratin."

Nattrass hävdade att den verkliga orsaken bakom hans icke-val var för att han vägrade att "blint" följa Nigel Farage. Herr Nattrass har tidigare anklagat Farage för att vara ett "kontrollfreak". I ett e-postmeddelande hade han betonat: "Jag är orolig att festmärket kommer att bli fläckigt, till och med ihåligt under vattenlinjen av hans maktmonopol."

Annons

Nattrass has also denounced the EFD group, in which UKIP sits, for its extreme right wing views. And he openly supported fellow MEP Nikki Sinclair – now sitting as an Independent – after she accused UKIP of “sexism and racism and homophobia”.

En UKIP-insider sa i går: "Nigel har ett långt minne för människor som har korsat honom."

Potential candidates went through a lengthy selection process, which included delivering a speech and an interview in front of a panel led by Steve Crowther.  The two-hour assessment included public speaking, an interview and a written test. Applicants are graded and those with the top grade are placed on the party’s national approved list of candidates.  Psychometric tests were used to analyse the personalities, reliability and honesty of more than 300 people looking to stand in the 2014 elections.

The tests were aimed at ‘weeding out’ potential candidates who might disgrace the party.  After last May’s local elections a number of new UKIP councillors were accused of sexism, racism and homophobia after comments were found on their social media websites.  Out of the 300, hopefuls 77 were selected.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend