Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Rysslands "handelskrig" mot EU:s ordförandeskap är oacceptabelt, säger parlamentsledamöterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

9947Rysslands diskriminerande tullkontroller av litauiska lastbilar vid dess gräns och hot om att förbjuda import av litauiska mejeriprodukter, kött och fisk diskuterades av parlamentsledamöter med handelskommissionär Karel De Gucht på kvällen den 8 oktober. Ledamöterna betonade att inte bara Litauen, utan hela EU var oroad. De uppmanade Europeiska kommissionen att använda alla tillgängliga medel för att snabbt komma till rätta med situationen.

Litauiska lastbilar som kört in i Ryssland under de senaste månaderna har stoppats av tulltjänstemän och utsatts för tidskrävande kontroller, vilket orsakat förluster som uppskattas av Litauens nationella sammanslutning av vägtransporter till över 2 miljoner euro per dag. De ryska myndigheterna har också förbjudit import av litauiska mejeriprodukter och hotat att förbjuda kött och fisk, utan någon officiell förklaring.

Ledamöterna påpekade att dessa handelsstörande åtgärder strider mot de åtaganden som Ryssland gav förra året när det gick med i Världshandelsorganisationen (WTO). Vissa sa också att åtgärderna också kan ses som en del av en bredare strategi för att torpedera EU:s politik för det östliga partnerskapet, genom att skrämma inte bara länder som söker närmare förbindelser med EU, som Ukraina och Moldavien, utan också EU:s litauiska ordförandeskap, som förbereder toppmötet om det östliga partnerskapet kommer att äga rum i Vilnius i november.

Som svar på en vädjan om EU-solidaritet från Litauens biträdande utrikesminister Vytautas Leškevičius, betonade parlamentsledamöterna att de ryska åtgärderna utgjorde en "attack" inte bara mot Litauen utan mot hela EU.

Kommissionär De Gucht förklarade att Ryssland fortfarande inte hade gett någon förklaring till de diskriminerande åtgärder som vidtagits. Han åtog sig att ta upp frågan i WTO-rådet nästa vecka och att söka ytterligare förtydliganden med Rysslands ambassadör i EU.

Se inspelningen av debatten.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend