Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

EU begär WTO-panel med Ryssland om fordonsexport

DELA MED SIG:

publicerade

on

4WTO_russia_flag_emblemDen 10 oktober begärde EU inrättandet av en tvistlösningspanel vid Världshandelsorganisationen (WTO) i Genève för att ta ställning till lagligheten av den så kallade ”återvinningsavgiften” som Ryssland tar ut på importerade fordon. Detta är nästa steg i WTO:s processer efter att EU har haft formella samråd med Ryssland i juli i år. Avgiften, som EU anser vara diskriminerande mot import, har en allvarlig inverkan på EU:s fordonsexport till Ryssland, värd 10 miljarder euro per år. EU har upprepade gånger tagit upp frågan i bilaterala samtal med Ryssland och sedan i formella WTO-samråd. Men mer än ett år efter att avgiften infördes fortsätter diskrimineringen.

"Vi har använt alla möjliga vägar för att tillsammans med Ryssland hitta en ömsesidigt acceptabel lösning", säger handelskommissionär Karel De Gucht. "Eftersom avgiften fortsätter att allvarligt hämma exporten av en sektor som är nyckeln till Europas ekonomi, har vi inget annat val än att be om ett WTO-beslut för att säkerställa att Ryssland följer sina internationella åtaganden."

Den 9 juli i år begärde EU formella samråd i WTO i hopp om att Ryssland skulle föreslå ett alternativ till sina diskriminerande åtgärder. Japan gjorde en liknande begäran den 24 juli. EU-samråden med Ryssland som hölls den 29 och 30 juli misslyckades med att lösa tvisten och Moskva fortsätter att tillämpa avgifterna.

Varför är "återvinningsavgiften" ett problem?

Avgiften skapar en extra börda för EU:s export och uppväger den sänkning av importtullar som Ryssland accepterade när de gick med i WTO. Avgiften, som infördes den 1 september 2012, bara dagar efter Rysslands WTO-anslutning, tas ut på importerade bilar, lastbilar, bussar och andra motorfordon. För bilar varierar det från cirka 420 € till 2,700 2,600 € för ett nytt fordon och från 17,200 147,700 € till 1.3 XNUMX € för ett fordon äldre än tre år. För vissa fordon, till exempel vissa gruvlastbilar, är avgiften så hög som €XNUMX XNUMX. Enligt Rysslands egna uppskattningar tillför avgiften ytterligare XNUMX miljarder euro per år till landets kassa.

Även om avgiften tas ut på all import från EU, tas avgifterna inte ut på fordon tillverkade i Ryssland och dess tullunionspartner, Kazakstan och Vitryssland. EU anser därför att avgiften är oförenlig med de mest grundläggande WTO-reglerna som förbjuder att behandla inhemska produkter bättre än importerade och att tillämpa olika villkor beroende på en produkts ursprung.

Nästa steg i WTO:s tvistlösningsförfaranden

Annons

WTO:s tvistlösningsorgan (DSB) kommer att diskutera EU:s begäran om inrättande av en panel när den sammanträder den 22 oktober 2013. Vid det mötet har Ryssland rätt att invända mot inrättandet av panelen. Om EU tar upp frågan igen vid nästa DSB-möte i november kommer Ryssland inte att kunna blockera begäran för andra gången. När panelen formellt har inrättats kommer parterna och/eller WTO:s generaldirektör att välja panelister som ansvarar för bedömningsförfarandet.

Handel med fakta och siffror

Ryssland är EU:s tredje största handelspartner. 2012 var EU:s export till Ryssland värd 123 miljarder euro och importen 213 miljarder euro. Detta gör också EU till Rysslands största handelspartner. Medan rysk export till EU huvudsakligen är råvaror (80 %), är EU:s export till Ryssland mestadels maskiner och transportutrustning (50 %), inklusive fordon.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend