Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Ledamöterna säkerställer att svartlistning är olaglig

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europa-parlamentet-Strasbourg1rzLabour-parlamentsledamöter har säkerställt att det inte råder någon tvekan om att svartlistning är olagligt enligt EU-lagstiftningen, vilket säkerställer ett förstärkt skydd mot svartlistning.

Europaparlamentets utskott för rättvisa och medborgerliga fri- och rättigheter röstade i går kväll om reformer av EU:s dataskyddslagstiftning. Labour lyckades säkra stöd för en ändring som säger att personuppgifter inte kan användas för att sätta arbetare på en svartlista.

En ny klausul som införts i EU:s utkast till dataskyddsförordning gör tydligt att diskriminering på grund av medlemskap i fackförening eller verksamhet är mot lagen.

Glenis Willmott MEP, Labours ledare i Europa, tillade: "Svartlistningsskandalen ledde till att hundratals byggnadsarbetare uteslöts från anställning bara för att de tagit upp legitima hälso- och säkerhetsproblem. Även om vi alltid har vetat att svartlistning är olaglig, har hittills inget av de inblandade företagen gjort det. blivit straffad.

"Nu är lagen helt klar - att använda information om anställdas politiska övertygelse eller fackföreningsmedlemskap för att svartlista dem är olagligt, och regeringar måste anta lämpliga sanktioner för att upprätthålla detta."

Claude Moraes, Labours europeiska talesperson för rättvisa och medborgerliga friheter, sa: "Praktiken att svartlista anställda i Storbritannien har funnits i årtionden och har förödande effekter på rykte, försörjning och familjer. Inom denna nya rättsliga ram för dataskydd har vi klarat oss för att säkerställa att information om någons fackliga medlemskap och aktiviteter klassas som extra känsliga uppgifter och därför garanterar ett bättre skydd. Denna ändring kommer att säkerställa att det inte råder någon tvekan om att det är mot lagen att använda denna information för att upprätta en svartlista eller för att dela en svartlista för att hjälpa veterinär potentiella anställda."

2009 avslöjades det att mer än 3,200 XNUMX brittiska byggnadsarbetare hade placerats på en svart lista efter att ha tagit upp hälso- och säkerhetsproblem på byggarbetsplatser.

Annons

En databas som innehas av konsultföreningen registrerade information om arbetare som var kända för att vara fackliga aktivister. Flera stora byggföretag delade i smyg information med Konsultföreningen och använde den svarta listan för att vetera nya rekryter.

Många av de arbetare som svartlistades har inte kunnat hitta arbete i flera år, men hittills har inget av de inblandade företagen ställts inför rätta.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend