Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Lansering av UNODC-rapport: "Företag, korruption och brottslighet på västra Balkan"

DELA MED SIG:

publicerade

on

UNODC_logo_E_unblueFN:s kontor för narkotika och brott (UNODC) och Europeiska kommissionen (EC) släppte idag (24 oktober) tillsammans en undersökning som visar att korruption spelar en viktig roll i den dagliga verksamheten för många företag på västra Balkan. Baserat på intervjuer med över 12,700 12 företag visar undersökningen att korruption är det tredje största hindret för att göra affärer i regionen. I genomsnitt betalade var tionde företag som hade kontakt med offentliga tjänstemän mutor under en XNUMX-månadersperiod.

Undersökningen ”Business, Corruption and Crime in the western Balkan: The impact of mutor and other crime on private enterprise” visar att olika mutmönster finns i hela regionen. Andelen företag som upplever mutor under en 12-månadersperiod är hög i Serbien (17 procent) och Albanien (15.7 procent), medan fler mutor betalas av företag i Kroatien (8.8 mutor per år) och i Kosovo[1] (7.7 mutor per år). De dyraste mutorna betalas i Kosovo (i genomsnitt €1,787 XNUMX per muta) och Serbien (i genomsnitt €935 per muta).

På regional nivå betalas över en tredjedel (35.7 procent) av mutorna till offentliga tjänstemän kontant, till ett rejält genomsnitt på €880 per bribe. Food and drink (33.6 per cent) are the next most popular form of payment, followed by other goods in exchange for a ‘favour’ (21 per cent).

Frekvensen och förekomsten av mutor är väsentligt högre bland små företag än större, liksom bland de företag där utländskt kapital har investerats (16.6 procent) än bland de utan utländskt kapital.

Bygg- och anläggningsbranschen är den sektor som drabbas hårdast, med 12.2 procent av de tillfrågade som bekräftar att de betalat muta till en offentlig tjänsteman. Därefter följer företag inom parti- och detaljhandelssektorn (10.3 procent), transport och lagring (9.9 procent), tillverkning, elektricitet, gas och vattenförsörjning (9.2 procent) och boende och mattjänster (9 procent). ).

De största andelarna av mutor betalas ut till lokala offentliga tjänstemän (kommunala eller provinsiella tjänstemän) och till tjänstemän inom skatte- och tullförvaltningen, vilket tyder på att mutor vanligtvis används för skatteflykt, vilket kan ha en potentiell negativ inverkan på de offentliga finanserna.

Undersökningen visar att korruption tillsammans med brottslighet lägger en avsevärd börda på den ekonomiska utvecklingen i regionen. Ser man till regionen som helhet bestämde sig 5.9 procent av företagen för att inte göra någon större investering under de 12 månaderna före undersökningen på grund av rädsla för att behöva betala mutor, medan 9.1 procent bestämde sig för att inte göra någon större investering p.g.a. rädsla för brott.

Annons

"Att införa fler och bättre riktade åtgärder för att skydda företag och förhindra korruption - såsom effektiva interna efterlevnadsåtgärder - kan göra den bördan betydligt lättare", säger UNODCs vice verkställande direktör Sandeep Chawla.

Det vanligaste syftet med att betala mutor är att "påskynda affärsrelaterade förfaranden" (40.3 procent av alla mutor), med företag som hänvisar till "bättre behandling" (14.1 procent) och "att göra slutförandet av ett förfarande möjligt" (12.7) procent) som andra skäl. Intressant nog tjänar så mycket som 18.1 procent av utbetalda mutor inget specifikt omedelbart syfte, utan ges som "sötningsmedel" till offentliga tjänstemän för att "skrämma" dem för framtida interaktioner.

Den upplevda normaliteten av mutor bland företag i regionen återspeglas i låga rapporteringssiffror – så lite som 1.8 procent av mutor som betalas av företag rapporteras till officiella myndigheter. De främsta skälen som nämns är att rapportering anses vara "meningslöst", eller att mutor är "vanligt bruk" eller "ett tecken på tacksamhet".

Den EU-kommissionsfinansierade rapporten om privat företagande följer UNODC:s 2011 års undersökning av mutor och andra former av korruption som upplevts av privata hushåll på västra Balkan. "Bättre data om korruption och brottslighet är avgörande för att skapa lämplig politik för att ta itu med dessa frågor, och myndigheterna på västra Balkan bör berömmas för att de tagit upp uppgiften att bättre förstå omfattningen och arten av dessa brott i regionen," sa Chawla.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend