Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Sista sträckan: Två dagar till innan EU-lagstiftningen om rätt till översättning och tolkning blir verklighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett konkret steg i skapandet av ett europeiskt område med rättvisa är bara två dagar kvar. Den 27 oktober löper tidsfristen för medlemsländerna att genomföra den första EU-lagen om rättigheter för misstänkta i brottmål ut. EU-lagstiftningen garanterar medborgare som grips eller anklagas för brott rätten att få tolkning under hela straffprocessen, inklusive när de får juridisk rådgivning, på deras eget språk och i alla domstolar i EU. Lagen föreslogs av Europeiska kommissionen 2010 (IP / 10 / 249) och antogs av Europaparlamentet och ministerrådet på en rekordtid på bara nio månader (IP / 10 / 1305).

Foto: © Europaparlamentet/P.Naj-Olearipietro.naj-oleari@europarl.europa.eu"Detta kan vara ett historiskt ögonblick för rättvisa i Europa: den första lagen någonsin om rättvisa rättegångar för medborgare kommer att bli en konkret realitet – om medlemsländerna lever upp till sina rättsliga skyldigheter", säger vicepresident Viviane Reding, EU:s justitieråd. kommissarie. "Detta är det första som träder i kraft från tre förslag från EU-kommissionen för att garantera rättvisa rättegångar för människor överallt i EU, oavsett om de är hemma eller utomlands. Kommissionen håller sina löften om att stärka medborgarnas rättigheter överallt. i Europa. Jag förväntar mig att medlemsstaterna också levererar. EU-kommissionen kommer snart att rapportera om vem som har gjort sina läxor. Vi kommer inte att skygga för namn och skam – trots allt går den här lagen till själva kärnan av medborgarnas rättigheter."

Bakgrund

Det finns över 8 miljoner straffrättsliga förfaranden i Europeiska unionen varje år. Den 9 mars 2010 tog Europeiska kommissionen det första steget i en rad åtgärder för att fastställa gemensamma EU-standarder i alla straffrättsliga förfaranden. Kommissionen föreslog regler som skulle tvinga EU-länderna att tillhandahålla fullständiga tolknings- och översättningstjänster till misstänkta (IP / 10 / 249, MEMO / 10 / 70). Förslaget godkändes snabbt av Europaparlamentet och medlemsstaterna i rådet (IP / 10 / 1305). EU:s medlemsstater har haft tre år på sig att anta dessa regler, snarare än de vanliga två åren, för att ge myndigheterna tid att införa översatt information.

Smakämnen Direktiv om rätten till tolkning och översättning i brottmål garanterar medborgarnas rätt att bli intervjuade, att delta i utfrågningar och att få juridisk rådgivning på sitt eget språk under alla delar av ett brottmål, i alla domstolar i EU. Kommissionen insisterade på översättnings- och tolkningsrättigheter under hela straffrättsliga förfaranden för att säkerställa full överensstämmelse med standarderna i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och rättspraxis från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg, samt stadgan om de grundläggande rättigheterna.

Översättnings- och tolkningskostnader måste betalas av medlemsstaten, inte av den misstänkte. Utan gemensamma miniminormer för att säkerställa rättvisa förfaranden kommer rättsliga myndigheter att vara ovilliga att skicka någon att ställas inför rätta i ett annat land. Som ett resultat kan EU:s åtgärder för att bekämpa brottslighet – såsom den europeiska arresteringsordern – inte tillämpas fullt ut.

Rätten till översättning och tolkning var den första i en rad åtgärder för rättvis rättegång för att fastställa gemensamma EU-standarder i brottmål. Lagen följdes av ett andra direktiv om rätten till information i brottmål, som antogs 2012 (se IP / 12 / 575), och rätten till tillgång till en advokat, antagen 2013 (IP / 13 / 921). Kommissionen kommer att fortsätta med sin färdplan inom detta rättsområde med förslag om ytterligare en uppsättning rättigheter för rättvis rättegång för medborgare som förväntas före utgången av 2013.

Annons

För mer information, klicka här.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend