Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

Toppmöte i december: Ledamöterna kräver en förändring av tänkesättet och ett lyft för det europeiska försvaret

DELA MED SIG:

publicerade

on

EP_2327339bMedlemsstaterna måste visa politisk vilja och ett nytt tänk på europeiskt försvar för att göra EU till en relevant global aktör och säkerhetsleverantör med verklig strategisk självständighet, sade utrikespolitiska parlamentsledamöter den 24 oktober. EU-toppmötet i december måste klargöra att den europeiska dimensionen är mer relevant inom försvaret än någonsin, sade de och betonade att EU måste kunna tillhandahålla säkerhet för sina medborgare.

Europeiska rådets möte i december, det första som ägnas åt säkerhet och försvar sedan 2008, bör fatta sakliga beslut och vara startpunkten för pågående diskussioner på högsta politiska nivå, snarare än en isolerad händelse, säger parlamentsledamöterna i en resolution utarbetad av Maria Eleni Koppa (S&D, EL), som presenterar sina rekommendationer inför toppmötet.
Gemensam säkerhets- och försvarspolitik (GSFP) måste integreras bättre i EU:s övergripande syn på sin externa politik och potentialen hos verktygen i Lissabonfördraget, som att anförtro en kärngrupp av länder med GSFP-uppdrag, måste frigöras, säger ledamöterna i Europaparlamentet. . De efterlyser också ett starkare samarbete mellan EU och Nato genom en kompletterande strategi.

Ledamöterna kräver också att 2003 års europeiska säkerhetsstrategi förnyas och fokuseras mer på EU:s grannskap. Toppmötet kan sätta igång processen, säger parlamentsledamöterna, som upprepar sitt krav på en vitbok om EU:s säkerhets- och försvarspolitik. Nationella försvarsgranskningar bör också ta större hänsyn till den europeiska dimensionen.
Öka CSFP-uppdrag

GSFP-uppdragen uppfyller inte kraven vad gäller antal, aktualitet och personal, konstaterar parlamentsledamöterna. EU måste kunna fatta beslut mer flexibelt för att undvika försenade svar i krisscenarier. Det behöver också ett permanent militärt operativt högkvarter och adekvat tidig varning och underrättelsestöd, säger de.
Toppmötet bör också ta upp frågan om EU:s stridsgrupper, som fortfarande aldrig har utplacerats.

Bekämpa bristerna i kapacitet
Medlemsstaterna måste samarbeta närmare för att undvika redundans och dubblering av vissa tillgångar, medan andra kritiska funktioner, såsom luft-till-luft-tankning, satellitkommunikation eller drönare möter brister, säger parlamentsledamöterna. De efterlyser en verkligt kollektiv ansträngning för att planera och stärka Europeiska försvarsbyråns (EDA) roll i detta avseende.

Stärka den europeiska försvarets tekniska och industriella bas
I en separat resolution, utarbetad av Michael Gahler (EPP, DE) i samarbete med industriutskottet, kräver parlamentsledamöterna ett uppsving för det europeiska industriella samarbetet för att säkerställa att EU har strategisk autonomi och kan skydda sina medborgare. Försvarssektorn är också en viktig källa till tillväxt och innovation, betonar de.

Fragmenteringen av EU:s försvarsmarknad är inte hållbar, säger parlamentsledamöterna. De vill att den inre marknaden för försvarsmateriel ska stärkas och ett gemensamt tillvägagångssätt för standardisering och certifiering, inklusive hybridstandarder som integrerar civila och militära aspekter. Kommissionens senaste förslag om forskning inom teknik med dubbla användningsområden bör godkännas av Europeiska rådet.
Medlemsstaterna, kommissionen och Europeiska försvarsbyrån måste också utveckla ett ambitiöst EU-omfattande försörjningstrygghetssystem, särskilt för strategiskt material och kritisk teknologi, tilläggs texten.

Annons

Nästa steg
Resolutionerna, som antogs med 40 röster mot 11, med 7 nedlagda röster (Koppa) och 40 röster mot 12, med 7 nedlagda röster (Gahler), kommer att gå till omröstning i hela kammaren under dess novembersession i Strasbourg, 18-21. november.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend