Anslut dig till vårt nätverk!

EU-anslutning

EU börjar stabiliserings- och associeringsavtal förhandlingar med Kosovo

DELA MED SIG:

publicerade

on

IMG_6035Today (28 October) the negotiations of the Stabilisation and Association Agreement (SAA) between the European Union and Kosovo will start in Pristina. The SAA will represent the first comprehensive contractual relationship between Kosovo and the EU and an important milestone in Kosovo’s European integration process. After the Commission considered last April that Kosovo had met all the short-term priorities identified in the 2012 Feasibility study (in the areas of rule of law, public administration, protection of minorities and trade), the Council decided in June 2013 to authorise the opening of negotiations on an SAA.

Enlargement and European Neighbourhood Policy Commissioner Štefan Füle said: “With the start of the SAA negotiations, we turn a new page in our relationship. It is a clear recognition of the progress made by Kosovo on key reforms and the substantial efforts achieved in normalisation of relations with Serbia. The Commission aims to complete these negotiations in spring 2014, to initial the draft agreement in summer and thereafter to submit the proposal for the Council and the European Parliament to conclude the agreement. The agreement will bring tangible benefits to all citizens of Kosovo. Kosovo now needs to focus on the negotiations and beyond. Kosovo needs to confirm and explain its negotiating position. It also needs to continue to work on the eight other priority areas identified in our feasibility study so that it will be able implement the SAA and meet the obligations this will entail. I am confident Kosovo can successfully meet this exciting new challenge.”

Efter Lissabonfördraget, som gav Europeiska unionen status som juridisk person, kommer stabiliserings- och associeringsavtalet att ingås i form av ett avtal som endast gäller EU. Förhandlingarna kommer att ledas av kommissionen och bestämmelserna om den politiska dialogen och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) kommer att förhandlas fram av unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. Genom genomförandet av avtalet ska EU och Kosovo gradvis upprätta ett bilateralt frihandelsområde där fri rörlighet för varor, tjänster och kapital garanteras ömsesidigt. Kosovo ska anpassa sin lagstiftning till EU:s regler om konkurrens, offentlig upphandling, immateriella och industriella rättigheter, konsumentskydd och arbetsvillkor. Parterna kommer också att samarbeta inom ett antal områden som sociala frågor, utbildning, kultur, miljö och andra.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend