Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

IRU utmanar utkast transport betänkande av MEP Leichtfried

DELA MED SIG:

publicerade

on

iru_logoDen 4 november har International Road Transport Union (IRU) utmanat rekommendationerna Vikter och Dimensioner från Europaparlamentarikern och föredraganden, Jörg Leichtfried, som kräver begränsningar av förbättringar av aerodynamiska lastbilskonstruktioner som, som föreslagits av Europeiska kommissionen, skulle kunna öka trafiksäkerheten genom att bättre sikt för föraren samtidigt som man minskar bränsleförbrukningen och därmed CO2 utsläpp. Rapporten syftar också till att förhindra gränsöverskridande användning av längre miljövänliga lastbilar som kan transportera en större volym gods med mindre bränsle.

IRU General Delegate to the EU Michael Nielsen said: “It is surprising and deeply disappointing that the report aims to restrict the fitting of effective aerodynamic devices to the rear of trucks that would significantly cut fuel use and CO2 utsläpp. Det är dogmatisk närsynthet som kommer att förhindra att 6.5 miljoner tunga lastbilar i EU blir grönare vid källan, helt enkelt för att undvika en eventuell modifiering av några tusen intermodala järnvägsvagnar för att kunna bära dessa mer aerodynamiska, grönare lastbilar. Det skulle också förhindra förbättrad effektivitet genom ökade intermodala transporter som närsjöfart.”

The report seeks to restrict aerodynamic flap lengths on trucks to just 50cm – insufficient to achieve significant long-term environmental gains – as opposed to the European Commission’s recommendation of 200cm. The restriction seeks to maintain the ability for trucks to be carried on a very limited number of rail wagons used in intermodal transport, such as ‘rolling motorway’ trains that currently account for a mere 0.17% of EU land transport.

Dessutom skulle utkastet till Leichtfried-rapporten ta bort möjligheten för EU:s grannländer att gå med på att använda större tunga lastbilar för internationella transporter. Denna åtgärd, om den genomförs, skulle begränsa ytterligare försök med större, mer miljövänliga lastbilar och begränsa effektivitetsvinster i vägdelen av intermodala resor, och göra kombinerade transporter mindre attraktiva.

Medan andra transportslag ständigt får effektivitetsvinster genom att prata om att större flygplan och fartyg med lämplig infrastruktur byggs för att rymma dem, bör man inte glömma att vägtransporter alltid tar hand om den första och sista delen av intermodala transporter. Att begränsa effektiviteten i vägdelen av transportsystemet kan inte vara rätt åtgärd när man ska utveckla ett hållbart EU.

Nielsen concluded: “One particular transport mode should not be given the right to block efficiency innovations in another mode, especially when based on the inability of the rail sector to modernise and deliver the service that Europe’s businesses and economy need. Innovation, not stagnation, is the answer to Europe’s future.”

Läsa IRU Kommentarer om Europeiska kommissionens nya förslag att ändra direktiv 96/53 om vikter och dimensioner för tunga fordon (2013).

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend