Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionsledamot Borg för att debattera Europa med maltesiska medborgare

DELA MED SIG:

publicerade

on

1381207_740276789322570_103016546_nThe debate on the future of Europe is coming to Malta on 7 November. Commissioner Tonio Borg will be holding a Citizens’ Dialogue at Hotel Phoenicia, Floriana, including MEPs, NGO representatives, mayors, local councillors, and students.

“After almost ten years of EU membership, the Maltese have a lot to say to the EU about its future,” said Health Commissioner Borg. “While I am encouraged to see that Maltese people appreciate their place in the EU, I am aware that they have concerns in areas such as migration and the future of the EU. Tomorrow’s Dialogue is a chance to listen to people’s views and expectations on European policy issues.”

This Citizens’ Dialogue in Malta forms part of an event series which has continued throughout 2013, the European Year of Citizens. Smaller debates have already taken place across Malta and Gozo in the past weeks. These were held in partnership with the Malta-EU Steering and Action Committee (MEUSAC).

The Dialogue will be moderated by Herman Grech (Head of Media, Times of Malta) and will cover areas such as citizens’ rights and the future of Europe.

Debatten kommer att äga rum den 7 november kl. 17-19 på Hotel Phoenicia i Floriana. Martin Bugelli, chef för Europeiska kommissionens representation på Malta, och Dr Peter Agius, chef för Europaparlamentets informationskontor på Malta, kommer att komplettera panelen.

Debatten kan följas live via webbström. Medborgare från hela Europa kan också delta via Twitter genom att använda hashtaggen #EUDeb8.

Bakgrund

Annons

What are the Citizens’ Dialogues about?

I januari startade Europeiska kommissionen det europeiska året för medborgare (IP / 13 / 2), a year dedicated to citizens and their rights. Throughout the year, members of the Commission are holding debates with citizens about their expectations for the future in Citizens’ Dialogues all over the EU.

Olika kommissionsledamöter har redan hållit debatter över hela Europa. Många fler dialoger kommer att äga rum över hela Europeiska unionen fram till slutet av 2013 och under de första månaderna av 2014 – vilket kommer att se europeiska, nationella och lokala politiker engagera sig i en debatt med medborgare från alla samhällsskikt.

Följ alla dialoger här.

Mycket har uppnåtts under de tjugo år som gått sedan EU-medborgarskapet infördes. En färsk Eurobarometer-undersökning visar att 81 % av malteserna känner sig europeiska (62 % i genomsnitt för EU-medborgare). Men bara 51 % säger att de vet vilka rättigheter EU-medborgarskapet ger. Samtidigt vill 69 % av malteserna veta mer om sina rättigheter som EU-medborgare.

This is why the Commission has made 2013 the European Year of Citizens, a year dedicated to citizens and their rights. The Citizens’ Dialogues are at the heart of this year.

Varför gör kommissionen detta nu?

Because Europe is at a crossroads. The coming months and years will be decisive for the future course of the European Union, with many voices talking about moving towards political union, a Federation of Nation States or a United States of Europe. Furthermore, European integration must go hand in hand with strengthening the Union’s democratic legitimacy. Giving citizens a direct voice in this debate is therefore more important than ever.

Vad blir resultatet av dialogerna?

Feedbacken från medborgarna under dialogerna kommer att vägleda kommissionen när den utarbetar planer för en framtida reform av EU. Ett av de viktigaste syftena med dialogerna kommer också att vara att bereda marken för valet till Europaparlamentet 2014.

Den 8 maj 2013 publicerade Europeiska kommissionen sitt andra EU Medborgarskapsrapport, som lägger fram 12 nya konkreta åtgärder för att lösa problem som medborgarna fortfarande har (IP / 13 / 410 och MEMO / 13 / 409). The Citizens’ Report is the Commission’s answer to a major online consultation held from May 2012 (IP / 12 / 461) and the questions raised and suggestions made in Citizens’ Dialogues on EU citizens’ rights and their future.

Valletta-dialogen.

Debatter med medborgarna om Europas framtid. 

Europeiska medborgaråret.

Européerna får säga sitt: Resultaten av samrådet om EU-medborgarnas rättigheter.

Hemsida för hälsokommissarie Tonio Borg.

Webbplatsen för EG:s representation på Malta.

Följ kommissionär Borg på Twitter: @borgton

För att bidra till debatten på Twitter: #EUdeb8

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend