Anslut dig till vårt nätverk!

Copyright lagstiftning

Kommissionsledamot Michel Barnier välkomnar trepartsöverenskommelsen om förvaltning av kollektiva rättigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

120351-kollektiv-rättighetshantering-av-online-musik"Jag välkomnar den provisoriska överenskommelse som nåddes i går kväll av Europaparlamentet och rådet, som lägger grunden för modern upphovsrättslicens på den inre marknaden.

"Det nya direktivet kommer att modernisera funktionen hos alla kollektiva förvaltningsorganisationer (även kallade "upphovsrättsorganisationer") över hela Europa och underlätta multiterritoriell licensiering av musikverk för onlineanvändning.

"Eftersom ny teknik möjliggör nya former av spridning av kreativt innehåll online kommer de nya reglerna att gynna medborgare och rättighetshavare, såsom upphovsmän, producenter eller artister, deras representativa organisationer, såväl som tjänsteleverantörer som erbjuder innovativa musiktjänster online. De kommer att sörja för större insyn och en mer korrekt och effektiv förvaltning av rättigheter. Tydliga regler och krav på öppenhet om insamling och fördelning av ersättning för användning av upphovsrätt och närstående rättigheter kommer att gälla i hela Europa. Rättighetsinnehavare kommer att bli mer involverade i beslutsprocessen om deras kollektiva förvaltningsorganisation, medan kollektiva förvaltningsorganisationer kommer att stärkas i sin förmåga att företräda upphovsmän, utövande konstnärer eller producenter i alla medlemsstater med tanke på en effektiv förvaltning av rättigheter på hela den inre marknaden.

"Fragmenteringen av musikrättigheter online och komplexiteten i samband med den kollektiva förvaltningen av rättigheter har verkligen begränsat multiterritoriell licensiering för onlinemusiktjänster som når medborgare i mer än en medlemsstat. Direktivet fastställer gemensamma regler och standarder för multiterritoriell licensiering, medan kollektiva förvaltningsorganisationer kan – och under vissa omständigheter är skyldiga att – representera varandras repertoar för multiterritoriell licensiering av tjänster på den inre marknaden.Medborgare i hela Europa måste kunna njuta av hela repertoaren av musik online, inklusive mindre och nischade repertoarer Licensiering av andra onlinetjänster som använder musik (från audiovisuella till spel) kommer också att underlättas avsevärt.

"Slutligen innehåller det nya direktivet regler om tvistlösning och verkställighetsåtgärder i frågor som rör kollektiva förvaltningsorganisationer för att säkerställa att bestämmelserna i direktivet efterlevs på ett sammanhängande sätt på hela den inre marknaden.

Detta direktiv är ett viktigt steg mot fullbordandet av den digitala inre marknaden, vilket ledde till att Europeiska rådet uppmanade till ett påskyndat arbete för att slutföra förhandlingarna. Konstruktiva diskussioner i parlamentet och i rådet har lett till ett mycket bra förhandlingsresultat, som nu måste bekräftas i Europaparlamentet och rådet. Jag är övertygad om att de kommer att göra det mycket snart och jag vill varmt tacka alla som har bidragit till denna framgång, särskilt föredraganden, Marielle Gallo, samt de cypriotiska, irländska och litauiska ordförandeskapen. Jag vill också tacka alla intressenter för deras engagemang i samråd."

Bakgrund

Annons

I juli 2012, enligt meddelandet En inre marknad för immateriella rättigheter, antog kommissionen sitt förslag om kollektiv förvaltning av upphovsrätt och närstående rättigheter och multiterritoriell licensiering av rättigheter till musikverk för onlineanvändning (IP / 12 / 772). Detta förslag är viktigt för fullbordandet av den digitala inre marknaden.

Kollektiva förvaltningsorganisationer fungerar som mellanhänder mellan rättighetshavare i en mängd olika branscher, såsom musik, böcker eller filmer, och tjänsteleverantörer som avser att använda deras verk. De licensierar rättigheter, samlar in och distribuerar royalties till rättighetsinnehavare under omständigheter där det skulle vara opraktiskt att förhandla licenser med enskilda skapare och medföra höga transaktionskostnader.

Fall av misskötsel av rättighetsintäkter eller långa försenade betalningar har visat att det finns ett behov av att förbättra de kollektiva förvaltningsorganisationernas funktion.

Dessutom spelar den kollektiva förvaltningen av rättigheter också en nyckelroll i licensieringen av leverantörer av musiktjänster online (musiknedladdningstjänster eller streamingtjänster). Onlinetjänsteleverantörer vill ofta täcka en mängd territorier och en stor musikkatalog. Många kollektiva förvaltningsorganisationer har inte kunnat möta dessa utmaningar, och tjänsteleverantörer har ställts inför svårigheter när de försöker få de licenser som krävs för att lansera musiktjänster online i hela EU, vilket har lett till färre musiktjänster online tillgängliga för konsumenter.

Huvuddelarna i de nya reglerna:

(1) Tydlig beskrivning av rättighetsinnehavarnas rättigheter; inklusive deras fria val av en kollektiv förvaltningsorganisation och av auktorisationens omfattning (rättigheter, kategorier av rättigheter och typer av verk efter eget val; territorier efter eget val);

(2) Minimikrav som hänför sig till en kollektiv förvaltningsorganisations ledningsstruktur, t.ex. skyldigheten för den kollektiva förvaltningsorganisationen att ha en tillsynsfunktion för att övervaka ledningen, bestämmelser om rösträtt för rättighetshavare och deras rätt att ge en fullmakt till en representant att utöva deras rätt att rösta vid generalförsamlingen;

(3) Tidsfrister för betalningar som görs till rättighetshavare av en kollektiv förvaltningsorganisation, samt regler för användningen av de belopp som inte kan fördelas;

(4) Regler för förhållandet till användare och kriterier för fastställande av tariffer;

(5) Krav på insyn gentemot rättighetsinnehavare, andra kollektiva förvaltningsorganisationer, användare och allmänheten.

(6) Fastställande av kriterier som en kollektiv förvaltningsorganisation måste uppfylla för att bevilja multiterritoriella licenser för upphovsrätt till musikverk för användning online;

(7) Regler om representationsavtal mellan kollektiva förvaltningsorganisationer för multiterritoriell licensiering, särskilt kriterier för när en kollektiv förvaltningsorganisation har en skyldighet att företräda en annan organisation.

(8) Bestämmelser om tvistlösning, såsom ett alternativt tvistlösningsförfarande för vissa tvister som rör multiterritoriell licensiering.

Mer information om kollektiv rättighetsförvaltning finns finns här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend