Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Vilken framtid vill du ha? Kommissionen uppmanar till omröstningar om hur Europa skulle kunna se ut 2050 för att hjälpa till att styra framtida politik och forskningsplanering

DELA MED SIG:

publicerade

on

sjuk_05Kommer ekonomin att förändras i grunden år 2050 eftersom 3D-skrivare för hemmet innebär att du kan trycka på en knapp för att skriva ut dina egna kläder, en ny soffa eller köksbord? Kommer cancer att vara ett minne blott tack vare nanorobotar som kan upptäcka och förstöra tumörer? Hur kommer samhället att se ut när många blir över 100 år gamla?

Vicepresident Neelie Kroes, ansvarig för den digitala agendan, bjuder in människor att gå med i en röstnings- och rankningsprocess om 11 visioner om hur världen skulle kunna se ut om 20-40 år. Kommissionen söker synpunkter på att leva och lära, fritid och arbeta i Europa år 2050, för att styra långsiktig politik eller forskningsplanering.

Visionerna har samlats in under det senaste året genom Futurium, en debattplattform online som gör det möjligt för beslutsfattare att inte bara rådfråga medborgare, utan att samarbeta och "samskapa" med dem, och vid evenemang i hela Europa. Tusentals tänkare - från gymnasieelever, till Erasmus Students Network; från entreprenörer och internetpionjärer till filosofer och universitetsprofessorer, har engagerat sig i en kollektiv undersökning – ett sätt att crowdsourcing hur vår framtida värld skulle kunna se ut.

Elva övergripande teman har dragits samman från mer än 200 idéer för framtiden. Från och med idag är alla inbjudna att delta i debatten och ge sina betyg och rankningar av de olika idéerna. Resultaten av feedbacken kommer att hjälpa Europeiska kommissionen att fatta bättre beslut om hur man ska finansiera projekt och idéer som både formar framtiden och gör Europa redo för den framtiden.

Smakämnen fullständig lista över teman finns tillgänglig på Futurium webbplats och röstningsprocessen pågår till slutet av november 2013.

Människor uppmanas att betygsätta varje vision utifrån dess relevans (dvs. hur stor inverkan den här framtiden kommer att ha på mitt liv) och sannolikt timing (dvs. hur snart är det troligt att detta händer). De kan uttrycka hur entusiastiska de är över vart och ett av de möjliga scenarierna. Till exempel: smarta städer som är miljömässigt hållbara och energieffektiva till 2050; en värld där konst och kreativitet kommer att ta sig in på nya marknader och områden som medicinteknik och syntetisk biologi; en värld där spridningen av Internet of Things, cloud computing, supercomputing och big data kommer att förändra hur nationella och lokala myndigheter kan fatta beslut, till exempel var man ska bygga en ny flygplats eller hur man förbättrar sjukvårdstjänsterna.

Dessa visioner för framtiden kommer att vara skisserat at ICT 2013, Create Connect Grow i Vilnius fredagen den 8 november.

Annons

Robert Madelin, generaldirektör för DG CONNECT, sa: "Det här tillvägagångssättet fungerar, det är en beprövad och värdefull investering. Jag inbjuder alla beslutsfattande organ, från kommunfullmäktige till nationella regeringar, att anta verktyg som Futurium. Dessa kommer att tillåta dem att bättre engagera sig med sina intressenter och bygga bevis för framtida politiska val. Kunskap som utnyttjas lokalt skulle sedan kunna korsbefruktas för att bättre informera beslutsfattande på alla nivåer".

Bakgrund

Futurium

Futurium är ett framsynsprojekt som drivs av GD CONNECT, baserat på ett tillvägagångssätt med öppen källkod. Den utvecklar visioner om samhället, teknologier, attityder och trender 2040-2050 och använder dessa, till exempel som potentiella ritningar för framtida politiska val eller EU:s forsknings- och innovationsfinansieringsprioriteringar.

Det är en onlineplattform utvecklad för att fånga nya trender och göra det möjligt för intresserade medborgare att samskapa övertygande framtidsvisioner som är viktiga för dem.

Denna crowdsourcing-metod ger användbara insikter om:

  1. vision: vart folk vill gå, hur önskvärda och sannolika är visionerna som publiceras på plattformen;
  2. politiska idéer: vad som helst bör göras för att förverkliga framtiden; politiska idéers möjliga effekter och rimlighet;
  3. bevis: vetenskapliga och andra bevis för att stödja visioner och politiska idéer.

Hur kan Futurium hjälpa framtida policyskapande?

Vetenskapliga bevis för att underbygga beslutsfattande: digitala modeller av den verkliga världen kommer att göra det möjligt att simulera effekten av framtida politik innan de faktiskt genomförs, precis som forskare och innovatörer modellerar effekterna av droger eller av flygplansföroreningar under designfasen.

Att ta ett vetenskapligt och framåtblickande tillvägagångssätt för beslutsfattande kommer att sänka kostnader och risker och förbättra effektiviteten och den strategiska grunden för att formulera och genomföra offentliga initiativ.

Att koppla politiskt beslutsfattande till människor: i ett allt mer uppkopplat samhälle är uppsökande och engagemang online ett viktigt svar på den växande efterfrågan på deltagande, vilket hjälper till att fånga upp nya idéer och bredda legitimiteten för beslutsprocessen (IP / 10 / 1296). Futurium är en tidig prototyp av en mer allmän policymodell som beskrivs i artikeln The Futurium – en framsynsplattform för evidensbaserat och deltagande policyskapande.

Futurium utvecklades för att lägga grunden för framtida politiska förslag som kan övervägas av Europaparlamentet och Europeiska kommissionen under deras nya mandat från 2014. Men Futuriums öppna, flexibla arkitektur gör det lätt att anpassa till alla politiska sammanhang, där tänkande framåt, intressenternas deltagande och vetenskapliga bevis behövs.

Vad Futurium har visat oss hittills

  1. Som vetenskapsmän, entreprenörer eller beslutsfattare måste vi vara modiga och mer utnyttja potentialen med disruptiv innovation. Horizon 2020-programmet är vår bro in i framtiden.
  2. Förutseende måste bli en viktig del av framtida politik.
  3. Futurium är en kostnadseffektiv prototyp som kan förbättras och replikeras i andra privata och offentliga tjänster för att öka gräsrotsdeltagandet i policyer och för att "framtidssäkra" dessa policyer

Användbara länkar

Futurium

Rösta på din framtidsvision

"The Futurium – en framsynsplattform för evidensbaserat och deltagande policyskapande"

Intervju med Robert Madelin, generaldirektör, CONNECT, Europeiska kommissionen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend