Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

Kommissionen skickar stöd till cyklondrabbade Filippinerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

filippinerna-tyfonen-haiyanI sitt omedelbara svar på den enorma förödelse som orsakats i Filippinerna av den tropiska cyklonen Haiyan (Yolanda), ställer Europeiska kommissionen tre miljoner euro till förfogande för att hjälpa till med nödhjälpsinsatser i de värst drabbade områdena.

Den tropiska cyklonen korsade Filippinerna den 7 och 8 november. Med ihållande vindar på nästan 300 km/h orsakade cyklonen massiva skador. Minst 151 personer rapporteras officiellt döda, och dödssiffran förväntas öka dramatiskt under de kommande dagarna.

"Det här är en av de starkaste cyklonerna världen någonsin har sett. Jag är djupt ledsen över förlusten av människoliv och uttrycker mina sympatier till familjerna och nära och kära till alla offren", säger Kristalina, kommissionär för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krisberedskap Georgieva.

"När Haiyan skar sin dödliga väg över skärgården, agerade kommissionens avdelningar snabbt för att se till att akut hjälp kommer att göras tillgänglig för dem som drabbats hårdast av katastrofen. Kommissionens nödsamtalscentrum (ERCC) övervakar utvecklingen av situationen 24 /7 och våra humanitära experter är kvar på plats för att ytterligare bedöma de akuta behoven av hjälphjälp."

Finansieringen på 3 miljoner euro kommer att täcka de mest akuta behoven i de värst drabbade områdena. Europeiska kommissionen och dess humanitära partner kommer att nära samordna med nationella och lokala myndigheters hjälpinsatser.

På grund av tyfonens exceptionella styrka och dess stora diameter (upp till 400 km) är antalet drabbade nästan 4.5 miljoner. Stormen har förstört byggnader, slagit ut ström och kommunikation över ett antal öar och utlöst jordskred och översvämningar. Europeiska kommissionens avdelning för humanitärt bistånd och civilt skydd, ECHO, har utplacerat ett team av experter som arbetar nära de filippinska myndigheterna och internationella och nationella humanitära organisationer på plats för att bedöma situationen och organisera hjälpinsatserna.

Bakgrund

Annons

Trots beredskap och evakuering av nästan 800,000 XNUMX människor i de drabbade områdena av nationella och lokala myndigheter, förväntas dödssiffran öka avsevärt under de kommande dagarna, så snart zoner i centrala Filippinerna blir tillgängliga.

Filippinerna är ett av de mest katastrofbenägna länderna i världen. Haiyan är den 25:e tyfonen som drabbar skärgården i år. Förra månaden drabbades Filippinerna av en jordbävning med magnituden 7.2, som förstörde hem och uppehälle för omkring 350,000 2013 människor. Bara under 2.5 har Europeiska unionen gett betydande humanitärt bistånd till skärgården: 10 miljoner euro har just gjorts tillgängliga för svar på jordbävningen i Bohol; för tyfonen Bopha (Pablo) har totalt 2012 miljoner euro frigjorts för att hjälpa till att återuppbygga de samhällen som ödelades av cyklonen som drabbade sydöstra Mindanao i december 200; efter översvämningar orsakade av tyfonen Trami (Maring) i augusti åtog sig ECHO 000 300 euro för att hjälpa de drabbade, och 000 XNUMX euro anslogs i början av oktober för att hjälpa dem som fördrivits av konflikten i Zamboanga.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend