Anslut dig till vårt nätverk!

Utveckling

Kommissionär Piebalgs i Myanmar för att stärka utvecklingssamarbetet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Yangon_city-centerUtvecklingskommissionär Andris Piebalgs har tillkännagett de föreslagna huvudsektorerna för utvecklingssamarbete med Myanmar från 2014 – 2020, under ett besök i landet (13-15 november) för att delta i den första EU-Myanmar arbetsgruppen.

Dessa sektorer kommer att vara landsbygdsutveckling, utbildning, styrelseformer och stöd till fredsbyggande. Även om den bilaterala biståndsbudgeten inte formellt har godkänts av Europaparlamentet och Europeiska rådet, kan EU:s stöd öka upp till 90 miljoner euro per år.

Commissioner Piebalgs said: “The development taking place in Myanmar is unprecedented and to needs to be acknowledged. But we must not forget about the challenges ahead, for which the EU, as one of the main donors, will stand by with further support to continue the necessary reforms in the country. This will be done in coordination with member states and other donors, and in harmony with the government’s own plans.”

In addition to attending the Task Force Meeting, Commissioner Piebalgs is also chairing a Development Forum with the Myanmar Minister of Planning, Kan Zaw, with the presence of Aung San Suu Kyi, Myanmar opposition leader and democracy campaigner, and with civil society organisations and private sector representatives. The forum will provide an opportunity to discuss a coordinated response from the EU and member states and to support the government’s development plans over the next few years, as well as to review and debate the key development challenges facing Myanmar.

Commissioner Piebalgs is also taking part in the official launch of the SWITCH-SMART (SMEs for Environmental, Accountability, Responsibility and Transparency) programme. The project promotes and supports sustainable production of garments ‘made in Myanmar’ striving to increase the international competitiveness of small and medium enterprises in this sector. The 3-year project is funded with an EU grant of about €2 million and aims to reduce poverty through trade and private sector development in Myanmar.

Besöket av EU-Myanmar Task Force kommer att vara ytterligare ett bra tillfälle att engagera sig med medlemsstaterna i en process med målet att minska fragmenteringen och därför uppnå en större inverkan på fältet (känd som gemensam programmering). Genom gemensam programplanering utvärderar EU och dess medlemsländer gemensamt prioriteringarna i varje partnerland för att skapa en gemensam ram för att genomföra sina utvecklingsprogram.

Bakgrund

Annons

EU har gett utvecklingsbistånd till Myanmar sedan 1996, med över 300 miljoner euro anslagna hittills. Efter det politiska öppnandet av landet tillkännagav kommissionsledamot Piebalgs ett stödpaket på 150 miljoner euro i början av förra året för 2012 och 2013, som alla redan har åtagits. 100 miljoner euro av detta anslogs 2012 på grundval av befintligt stöd. Medel gick till sektorer som hälsa, utbildningsförsörjning, bistånd till folk som tvingats lämna sin hembygd och det civila samhället. Stödet till det civila samhället kommer att gå till att övervaka reformer och övergångar, ta itu med diskriminering (etniska spänningar) och inhemsk observation av valcykeln. De återstående 50 miljoner euro anslogs 2013 för att ge stöd till fredsbyggande, klimatförändringar och projekt inom handel och privat sektor.

Resultat och resultat av nuvarande EU-finansierade program

Utbildning

EU stöder ett utbildningsprojekt (Quality Basic Education Programme) för att nå missgynnade barn och samhällen och för att bidra till att minska skillnader i både tillgång och kvalitet på utbildning. Den fokuserar också på grundläggande utbildning (tidig barndomsutbildning, grundskoleutbildning, icke-formell utbildning). Programmets totala budget är 66 miljoner euro, med ett EU-bidrag (2013–2015) på 22 miljoner euro.

Några av resultaten hittills inkluderar:

  • Mer än 600,000 4,000 barn som går i mer än 25 XNUMX grundskolor i de XNUMX townshipsna gynnades av Child-Friendly School (CFS) tillvägagångssätt;
  • mer än 900,000 XNUMX barn fick viktiga utbildningspaket för att stödja sin skolgång;
  • 230,000 XNUMX barn under fem år i missgynnade och svåråtkomliga områden deltog i Early Childhood Development (ECD) tjänster, och;
  • 28,500 XNUMX lärare får utbildning i barncentrerade förhållningssätt.

Det civila samhället

Det finns ett mycket dynamiskt och mångsidigt civilt samhälle i Myanmar som har vuxit avsevärt under de senaste åren. Sedan 2008 har EU stött det civila samhället och andra givare i Myanmar genom program som The Non-State actor program and Local Authorities (NSA/LA), The Instrument for Stability (IfS), The Assistance to Uprooted People-programmet (AUP), etc.

Enligt NSA/LA ges finansiering till olika initiativ över hela landet och inom ett brett spektrum av sektorer, för att förbättra förmågan för lokala och samhällsbaserade organisationer och lokala myndigheter att bidra till fattigdomsbekämpning genom tillhandahållande av samhällsbaserade tjänster och småskalig utvecklingsprojekt (inom hälsa, utbildning, försörjning, minskning av katastrofrisker, miljö) och fokus på marginaliserade grupper.

AUP-programmet ger stöd till internflyktingar (IDP) – särskilt i etniska stater. Omkring 55 miljoner euro har anslagits sedan 2004 för att förbättra försörjningen och levnadsvillkoren för internflyktingar, ge ett visst skydd mot påtvingad repatriering eller omplacering och från andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna, och främja försoning och konfliktlösning genom samhällsdeltagande och konstruktivt engagemang. Mer än 26 miljoner euro av pågående projekt genomförs genom icke-statliga organisationer.

Vidare information

Arbetsgruppens webbplats

Memo (AGRI)

Memo (ENTR)

Följ event här.

Webbplats för Europeiska kommissionären för utveckling, Andris Piebalgs.

Website of DG Development and Cooperation – EuropeAid – cooperation with the Myanmar (Burma).

förbindelserna mellan EU och Myanmar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend